Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
pepeljara wrote: ↑26/02/2023 21:26
Raja moze li pitanje.
Da li se isplati preci na automatica, primarno razmisljam o mazda cx 30.
Da li automatic cini toliku razliku ili da ostanem na razmisljanju i dalje da se vozi manuelac?
Generalno koja je razlika od "udobnosti" izmedju manual vs automatic transmision?
hvala.
Cisto licna preferenca, zadnjih godina su automatici poceli uzimati primat i u Evropi.
Kod tog auta nije greska ni jedan ni drugi, atmo benzinac treba nesto vise vracanja u manju tako da uzmi automatik ako ti je to problem.
Raja moze li pitanje.
Da li automatic cini toliku razliku ili da ostanem na razmisljanju i dalje da se vozi manuelac?
Generalno koja je razlika od "udobnosti" izmedju manual vs automatic transmision?
hvala.
Vozim VW sa dsg i mazdu benzin manuelni
Misljenja sam da je bolje uzeti jaci motor nego automatik...
mazdin atmo URLA cim predje 3000 rpm... sto u sustini i ne smeta dok ne krenes u preticanje...
Raja moze li pitanje.
hvala.
mazdin atmo URLA cim predje 3000 rpm... sto u sustini i ne smeta dok ne krenes u preticanje...
Raja moze li pitanje.
hvala.
Pa sto se bolan igras sa zivotom i pretices sa mazdom
Ponekad vozim dsg passat-a, meni je ono pet puta gore nego sam vracati u drugu, totalno je random, nekad drzi nizu do kraja a nekad presalta 1-2 vise u pola preticanja, useres se
A kickdown isto nije nimalo tih kad zavrti na 4k.
kravamuzara wrote: ↑27/02/2023 10:57
2. brzina ti sa atmo postane najbolji prijatelj.
Ponekad vozim dsg passat-a, meni je ono pet puta gore nego sam vracati u drugu, totalno je random, nekad drzi nizu do kraja a nekad presalta 1-2 vise u pola preticanja, useres se
Zato sto u pola preticanja oduzmes gas.
Pun gas se drzi sve vrijeme dok ne zavrsis preticanje.
kravamuzara wrote: ↑27/02/2023 10:57
2. brzina ti sa atmo postane najbolji prijatelj.
Ima opet scenarija kad ode u vecu koliko ga god drzao.
Voznja unazad je isto smor sa doziranjem gasa.
Mada naravno trebao bih se vise navici na njega i za jedno i za drugo, ali opet torque converter npr. ZF mi je drazi 10 puta, logican, predvidljiv, od prve sekunde sve prirodno bez navikavanja.
Ima opet scenarija kad ode u vecu koliko ga god drzao.
Voznja unazad je isto smor sa doziranjem gasa.
Mada naravno trebao bih se vise navici na njega i za jedno i za drugo, ali opet torque converter npr. ZF mi je drazi 10 puta, logican, predvidljiv, od prve sekunde sve prirodno bez navikavanja.
Dok god drzis pun gas, nece prebaciti u vecu prije 4.000 okretaja. Cim oduzmes gas, ili popustis, obzirom na drugacije uslove, drugacije i salta.
Ne razumijem kakvo navikavanje je potrebno da bi se vozio automatik, osim toga da ti lijeva noga ne treba.
Neprirodan mi je totalno i ne bih ga volio u svom autu nikako, a isto kazu mnogi.
Nazalost i Mazda je napravila 8-speed sa tri kvacila koji se ponasa vrlo slicno dsg-u, jednom sam ga zasad samo vozio na pluginu cx-60 i nisam bio sretan.
U cx-60 dizelu je navodno bolji ali nisam jos imao priliku probati.
Trebali su samo stari 6-speed torque converter modernizovati i dodati 2 brzine, jebo ih tri kvacila.
Last edited by kravamuzara on 27/02/2023 11:49, edited 1 time in total.
Jebat ga, svaki ima svoju muku, isti takav Passat od drugog clana familije sa rucnim ide ko hitna ali nekad dosadi i saltati.
A auta sa ZF-om mnogo skupa.
Sa rucnim nekad pozelim da imam i sedmu, kad se otvori autoput za 150-160 tempomata obrtaji su bespotrebno visoki.
Do sad sam dva razlicita auta vozio iz WV grupe da su automatici, i bio sam pozitivno iznenadjen kako reaguje sa saltanjem na to koliko dam gas, toliko da nisam imao potrebe nikad rucno mijenjati.