Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
zdruzdjo
#43526 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da smo postali govna kao populacija(sad mislim na BiH), znamo. Ponekad se desi nesto pozitivno pa se ponadam da sam u krivu sa tim misljenjem. Evo konkretno sa ovim doniranjem za tursku i pomozi.ba.
Ali onda ubrzo se desi nesto sto mi opet potvrdi to da smo ipak govna.
Jutros vidimo svi da je horor na cestama u sarajevu. 09:00. Pjeske idem od merkura prema ch vili. Stojim na semaforu i cekam zeleno. Na skretanju na semaforu iz pravca centra prema ch vili, lik sa nekim malim seat-om uleti na samom skretanju u lokvu i ugasi mu se auto na samom skretanju. Odmah upali covjek zimigavce i vergla. Bezuspjesno. Iza njega 5 auta sjeda na sirenu zivotom. Ovaj vergla i dalje, ali ne moze. Ovi ne silaze sa sirene niko. Mogu ga obici ali...
Cikica od cca 50-55 izlazi iz auta i mase im da ga zaobidju i pokusava da gurne auto da izadje iz gadne pozicije. Ovi pored njega prolaze i leze na sireni svi. 5 auta. On jadnicak pokusava da gurne ali ne moze jer je klizavo. Pretrcavam preko ceste da mu pomognem tih par metara.
I dalje prolaze i sviraju pored i ni da zastane neko da mu pomogne. Prilazim i vidim da je na zadnjem sjedistu Gloovo kutija. Znaci covjek je izasao da radi u nedelju da zaradi za hljeba po ovom vremenu, ne vozi se od dosade.
Upremo malo, u to staje iz pravca otoke lik sa peug-om ispred. Istrcava neki mladi vojnik i zajedno upremo i preguramo covjeka nekih par metara i samo ga sklonimo sa mjeata da ga ko ne opali. Zahvali nam se ciko. Reko ako sta mogu, reci.
Proslo je barem 10-ak auta, ali jok niko nista.
Pa jeee majku jel tesko. Neki dan sam maksuz stao autom izvadio sajlu, zakacio i odslepao lika od novog semafora kod nove otoke do parkinga kod binga.
Stoji covjek na semaforu, sa zmigavcima i niko nista. Zaustavim se, svirnem, treba li, kaze ako ti nije mrsko i tesko. Zahvaljuje se momak, vadi novcanik da mi dadne na kafu. Reko nista, ba mani se.
Sjecam se kao djete sam sa ocem sam ficom isao na jahorinu.
Na samom skretanju prije pala prema jahorini nesto se sjeee na autu. Stari stane tuc-muc gleda. Otisao gumigeling. Svi koji su vozili ficu znaju da je gumigeling na fici isao ko pampers pelene na bebama. Kuca odmah pored ceste na 10-ak metara. Izlijece lik sa torbom za alat. Sa starim ovo ono. Sjede u svoje auto i ode da kupi gumigeling negdje. Zena njegova dodje i mene odvede u kucu sa njom da ne sjedim u autu. Neki kolac mi stavi pred mene i sok. Za 20-ak minuta dodje lik montirase gumigeling. Zena kafu stavi da stari popije da se ne sikira. Platio mu stari za dio, nece covjek da uzme za vozanje po dio. Pozdravimo se i furaj.
Danas ti vise niko ne blica da te upozori na radar. Na zalost to se sve postepeno gubi i bas me hvata neka gorcina zbog toga. Bili smo puno solidarniji nekad.
Ali onda ubrzo se desi nesto sto mi opet potvrdi to da smo ipak govna.
Jutros vidimo svi da je horor na cestama u sarajevu. 09:00. Pjeske idem od merkura prema ch vili. Stojim na semaforu i cekam zeleno. Na skretanju na semaforu iz pravca centra prema ch vili, lik sa nekim malim seat-om uleti na samom skretanju u lokvu i ugasi mu se auto na samom skretanju. Odmah upali covjek zimigavce i vergla. Bezuspjesno. Iza njega 5 auta sjeda na sirenu zivotom. Ovaj vergla i dalje, ali ne moze. Ovi ne silaze sa sirene niko. Mogu ga obici ali...
Cikica od cca 50-55 izlazi iz auta i mase im da ga zaobidju i pokusava da gurne auto da izadje iz gadne pozicije. Ovi pored njega prolaze i leze na sireni svi. 5 auta. On jadnicak pokusava da gurne ali ne moze jer je klizavo. Pretrcavam preko ceste da mu pomognem tih par metara.
I dalje prolaze i sviraju pored i ni da zastane neko da mu pomogne. Prilazim i vidim da je na zadnjem sjedistu Gloovo kutija. Znaci covjek je izasao da radi u nedelju da zaradi za hljeba po ovom vremenu, ne vozi se od dosade.
Upremo malo, u to staje iz pravca otoke lik sa peug-om ispred. Istrcava neki mladi vojnik i zajedno upremo i preguramo covjeka nekih par metara i samo ga sklonimo sa mjeata da ga ko ne opali. Zahvali nam se ciko. Reko ako sta mogu, reci.
Proslo je barem 10-ak auta, ali jok niko nista.
Pa jeee majku jel tesko. Neki dan sam maksuz stao autom izvadio sajlu, zakacio i odslepao lika od novog semafora kod nove otoke do parkinga kod binga.
Stoji covjek na semaforu, sa zmigavcima i niko nista. Zaustavim se, svirnem, treba li, kaze ako ti nije mrsko i tesko. Zahvaljuje se momak, vadi novcanik da mi dadne na kafu. Reko nista, ba mani se.
Sjecam se kao djete sam sa ocem sam ficom isao na jahorinu.
Na samom skretanju prije pala prema jahorini nesto se sjeee na autu. Stari stane tuc-muc gleda. Otisao gumigeling. Svi koji su vozili ficu znaju da je gumigeling na fici isao ko pampers pelene na bebama. Kuca odmah pored ceste na 10-ak metara. Izlijece lik sa torbom za alat. Sa starim ovo ono. Sjede u svoje auto i ode da kupi gumigeling negdje. Zena njegova dodje i mene odvede u kucu sa njom da ne sjedim u autu. Neki kolac mi stavi pred mene i sok. Za 20-ak minuta dodje lik montirase gumigeling. Zena kafu stavi da stari popije da se ne sikira. Platio mu stari za dio, nece covjek da uzme za vozanje po dio. Pozdravimo se i furaj.
Danas ti vise niko ne blica da te upozori na radar. Na zalost to se sve postepeno gubi i bas me hvata neka gorcina zbog toga. Bili smo puno solidarniji nekad.
Last edited by zdruzdjo on 26/02/2023 15:06, edited 2 times in total.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#43527 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma narod je stoka sitnog zuba! Tui tamo se desi neka natruha dobrog, ali generalno smo karakterna i mentalna kaljuza od ljudi.
-
Naslovnica
#43528 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sve stoji, ali ja stalno sebi ponavljam pitanje na koje ne znam odgovor: gdje smo skrenuli sa ispravnog puta i kada/kako smo postali ovakvi šupci?!
- Leopard_SA
#43529 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Rekao bih da su propast obrazovnog sistema i propadanje naseg drustva kao cjeline direktno proporcionalni.Naslovnica wrote: ↑26/02/2023 14:17 Sve stoji, ali ja stalno sebi ponavljam pitanje na koje ne znam odgovor: gdje smo skrenuli sa ispravnog puta i kada/kako smo postali ovakvi šupci?!
Ne nuzno propast obrazovnog sistema kao obraznovne institucije(iako je i u tom aspektu nazadak ogroman, jos uvijek nase skole i univerziteti daju dobro znanje), vec kao obrazovne institucije. Skole vise nemaju takav autoritet, niti se trude da na djecu prenesu zdrave navike i razviju zdrav mentalitet.
Naravno, nepostojanje drzave je razlog zasto se to ne mijenja kada ta djeca odrastu. Zasto bi neko trazio parking na mjestu predvidjenom za to ako moze bez sankcija blokirati trotoar. Zasto bi neko bacao smece na mjesto predvidjeno za to ako nece imati sankcija ukoliko sve izbaci kroz prozor?
- vjeshalica
#43530 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne dirajte sirotilju,nek rOdi sta hoce 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#43531 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
1992Naslovnica wrote: ↑26/02/2023 14:17 Sve stoji, ali ja stalno sebi ponavljam pitanje na koje ne znam odgovor: gdje smo skrenuli sa ispravnog puta i kada/kako smo postali ovakvi šupci?!
-
NediM17
#43532 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prije ce biti '90 kad je stigla demokraCija.
...i ne skreći sa pravoga puta...
...i ne skreći sa pravoga puta...
-
Naslovnica
#43533 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma bili smo poprilično OK i jedno vrijeme nakon rata.bitanga_sa_otesa wrote: ↑26/02/2023 17:301992Naslovnica wrote: ↑26/02/2023 14:17 Sve stoji, ali ja stalno sebi ponavljam pitanje na koje ne znam odgovor: gdje smo skrenuli sa ispravnog puta i kada/kako smo postali ovakvi šupci?!![]()
I onda je, u neko doba, sve nekako krenulo nizbrdo.
U ratu se desio masovni priliv prognanog stanovništva, ali se valjda toliko i nije osjećalo jer smo svi bili u žešćim govnima.
Valjda se umiješalo više faktora.
Povratak prognanika iz stranih zemalja (većina koja nije otišla dalje, skrasila se u Sarajevu).
Odlazak velikog broja domicilnih ljudi koji su u Sarajevu pregurali cijeli rat.
Masovni priliv stanovništva iz Sandžaka&co, pogotovu nakon 1999.
Što reče čovjek iznad, rapidno opadanje kvaliteta školovanja (i nastavnog kadra), zajedno sa otvaranjem privatnih visokoškolskih ustanova i štancanje diploma.
Također, masovno, što stranačko, što porodično uhljebljavanje podobnih a ne nužno sposobnih u raznoraznim institucijama.
- bitanga_sa_otesa
#43534 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kazem ti ,krenulo je polako 1990.,1992. kumovala tome i tad pocinje sunovrat....2000.je papanlook i krkanlook preuzeo primat...Naslovnica wrote: ↑26/02/2023 18:09
Ma bili smo poprilično OK i jedno vrijeme nakon rata.
I onda je, u neko doba, sve nekako krenulo nizbrdo.
U ratu se desio masovni priliv prognanog stanovništva, ali se valjda toliko i nije osjećalo jer smo svi bili u žešćim govnima.
Valjda se umiješalo više faktora.
Povratak prognanika iz stranih zemalja (većina koja nije otišla dalje, skrasila se u Sarajevu).
Odlazak velikog broja domicilnih ljudi koji su u Sarajevu pregurali cijeli rat.
Masovni priliv stanovništva iz Sandžaka&co, pogotovu nakon 1999.
Što reče čovjek iznad, rapidno opadanje kvaliteta školovanja (i nastavnog kadra), zajedno sa otvaranjem privatnih visokoškolskih ustanova i štancanje diploma.
Također, masovno, što stranačko, što porodično uhljebljavanje podobnih a ne nužno sposobnih u raznoraznim institucijama.
-
BadBoy
#43535 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Večeras ko ne mora nek ne ide nigdje, ili ako mora nek se spremi na gamizanje prvom... Očišćena glavna cesta ono vozi 15 kmh
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#43536 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Onog dana,kada je organizovana korida na stadionu Kosevo,pocele su tektonske promjene... 
- bitanga_sa_otesa
-
BadBoy
#43538 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Katastrofa. A specijalaca koji su se zaglavili sa ljetnim gumama uz Ploču ko u priči. Jebo sam sve od do.bitanga_sa_otesa wrote: ↑26/02/2023 19:12pa cijeli dan debili voze 30 po cesti po kojoj ja vozim 60 bez problema kad nema nikog ispred mene....
- Ateista
#43539 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sreca pa danas nisam morao nigdje autom...
- Laplace
#43540 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pogrešan pristup obrazovanju od nižih razreda osnovne škole. Tad bi se fokus trebao staviti na razvoju pozitivnih osobina ličnosti: humanost, higijena, vrednoća, socijalne vještine, zajedništvo,... a ne da se iznova i iznova uči ono što će se učiti kasnije (u višim razredima). Uz to, trebaju se učiti osnove (čitanje i pisanje, kultura čitanja, osnovne računske operacije, osnove o prirodi i društvu,...).Leopard_SA wrote: ↑26/02/2023 15:08Rekao bih da su propast obrazovnog sistema i propadanje naseg drustva kao cjeline direktno proporcionalni.Naslovnica wrote: ↑26/02/2023 14:17 Sve stoji, ali ja stalno sebi ponavljam pitanje na koje ne znam odgovor: gdje smo skrenuli sa ispravnog puta i kada/kako smo postali ovakvi šupci?!
Ne nuzno propast obrazovnog sistema kao obraznovne institucije(iako je i u tom aspektu nazadak ogroman, jos uvijek nase skole i univerziteti daju dobro znanje), vec kao obrazovne institucije. Skole vise nemaju takav autoritet, niti se trude da na djecu prenesu zdrave navike i razviju zdrav mentalitet.
Naravno, nepostojanje drzave je razlog zasto se to ne mijenja kada ta djeca odrastu. Zasto bi neko trazio parking na mjestu predvidjenom za to ako moze bez sankcija blokirati trotoar. Zasto bi neko bacao smece na mjesto predvidjeno za to ako nece imati sankcija ukoliko sve izbaci kroz prozor?
Kod nas se u nižim razredima osnovne škole priča o tome šta se radi na sjednicama Nastavničkog vijeća (ni ja nisam vjerovao kad sam to čuo) - blage veze nemam zašto bi to djecu trebalo zanimati, bar u tom uzrastu. Uče se neke jednačine koje se kasnije, u višim razredima, uče bar tri puta a uče se opet u prvom srednje - i opet ih ne nauče jer nisu kako valja ni množenje i dijeljenje savladali.
Pozitivne osobine ličnosti se lakše uče što je dijete mlađe.
Na kraju, krilatica "obrazovanje fokusirano na dijete" od djece pravi egoiste. Fokus treba staviti an odgoj i obrazovanje a ne na ispunjavanje želja tatinih i maminih prinčeva i princeza.
Sorry na dugom postu.
- Ateista
#43541 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja uvijek govorim da je kompletan obrazovni sistem kod nas nakaradan, ne znam kakav je u evropi pa ne bih komentarisao.Laplace wrote: ↑27/02/2023 09:07Pogrešan pristup obrazovanju od nižih razreda osnovne škole. Tad bi se fokus trebao staviti na razvoju pozitivnih osobina ličnosti: humanost, higijena, vrednoća, socijalne vještine, zajedništvo,... a ne da se iznova i iznova uči ono što će se učiti kasnije (u višim razredima). Uz to, trebaju se učiti osnove (čitanje i pisanje, kultura čitanja, osnovne računske operacije, osnove o prirodi i društvu,...).Leopard_SA wrote: ↑26/02/2023 15:08
Rekao bih da su propast obrazovnog sistema i propadanje naseg drustva kao cjeline direktno proporcionalni.
Kod nas se u nižim razredima osnovne škole priča o tome šta se radi na sjednicama Nastavničkog vijeća (ni ja nisam vjerovao kad sam to čuo) - blage veze nemam zašto bi to djecu trebalo zanimati, bar u tom uzrastu. Uče se neke jednačine koje se kasnije, u višim razredima, uče bar tri puta a uče se opet u prvom srednje - i opet ih ne nauče jer nisu kako valja ni množenje i dijeljenje savladali.
Na kraju, krilatica "obrazovanje fokusirano na dijete" od djece pravi egoiste. Fokus treba staviti an odgoj i obrazovanje a ne na ispunjavanje želja tatinih i maminih prinčeva i princeza.
Sorry na dugom postu.
Kako mi je sin skoro krenuo u skolu, vidim da su neke stvari malo unaprijedjene u odnosu na period kad sam ja isao u skolu, ne mogu reci da nema napretka, ali sve je to tako malo. Meni najvise smeta sto skole dobrim dijelom zaglupljuju djecu i ne podsticu dovoljno kreativnost vec je guse, mogao bih svasta o tome reci, ali nije tema.
- Dozer
#43542 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ko se sjeca obrazovanja prije rata, taj onda i te kako vidi i zna da je ovo danas zadnji odron od obrazovnog sistema.
A obrazovni sistem je OSNOVA svakog drustva. OT je, ali i nije ako se prica u kompletnom kontekstu, jer inicjalno obavezo obrazovanje, dakle osnovna skola, a zatim i srednja, od svake osobe treba da formiraju poluzrelu osobu sposobnu za dalji zivot. U onom sistemu je obrazovni sistem radio upravo to (samo ne pocinjite o jednoumlju, teroru i slicnim budalastinama, jer to nema veze s ovim), dok se u ovom radi sve kako bi se ta osnova degradirala, maksimalno zakomplikovala, i sto vise obesmislila.
Ako cemo povlaciti neku paralelu, onda je sasvim dovoljno reci da je nakon WW2 u Jugi bilo preko 80% potpuno nepismenih. Pred zadnji rat je to bilo, cini mi se, oko12%.
I onda pogledamo danasnju statistiku i vidimo da je u BiH, i ne amo u BiH nego je isto i u Srbiji, i Makedoniji, i CG - 50% funkcionalno nepismenih ljudi.
Treba li ista dalje?
E, upravo ta nepismenost se oslikava u svakoj pori drustva, pa tako i u saobracaju. Koristenje FB, Instagrama, e-maila, Vibera itd. nije pismenost.
A obrazovni sistem je OSNOVA svakog drustva. OT je, ali i nije ako se prica u kompletnom kontekstu, jer inicjalno obavezo obrazovanje, dakle osnovna skola, a zatim i srednja, od svake osobe treba da formiraju poluzrelu osobu sposobnu za dalji zivot. U onom sistemu je obrazovni sistem radio upravo to (samo ne pocinjite o jednoumlju, teroru i slicnim budalastinama, jer to nema veze s ovim), dok se u ovom radi sve kako bi se ta osnova degradirala, maksimalno zakomplikovala, i sto vise obesmislila.
Ako cemo povlaciti neku paralelu, onda je sasvim dovoljno reci da je nakon WW2 u Jugi bilo preko 80% potpuno nepismenih. Pred zadnji rat je to bilo, cini mi se, oko12%.
I onda pogledamo danasnju statistiku i vidimo da je u BiH, i ne amo u BiH nego je isto i u Srbiji, i Makedoniji, i CG - 50% funkcionalno nepismenih ljudi.
Treba li ista dalje?
E, upravo ta nepismenost se oslikava u svakoj pori drustva, pa tako i u saobracaju. Koristenje FB, Instagrama, e-maila, Vibera itd. nije pismenost.
- drug_profi
#43543 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije pismenost kad znas da citas i sracunas kusur.
Mozda je to bilo dovoljno u 19. vijeku. U 20. vec nije bilo, a da ne govorim o 21.
Mozda je to bilo dovoljno u 19. vijeku. U 20. vec nije bilo, a da ne govorim o 21.
- Dozer
#43544 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
O tome i pricam.
Jucerasnji primjer. Jarana spuca neki sreco s crvenom Astrom jucer, na kraju Ljubljanske, kod EP pumpe. Kaze covjek klizavo, pada onaj snijeg, nizbrdica, a ovaj mu se zlaijepio za guzove. Daje mu jaran sva 4, signalizira da se odmakne, ma jok. I na kraju na semaforu - bup! Proklizo sreco...
Jucerasnji primjer. Jarana spuca neki sreco s crvenom Astrom jucer, na kraju Ljubljanske, kod EP pumpe. Kaze covjek klizavo, pada onaj snijeg, nizbrdica, a ovaj mu se zlaijepio za guzove. Daje mu jaran sva 4, signalizira da se odmakne, ma jok. I na kraju na semaforu - bup! Proklizo sreco...
- Laplace
#43545 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Granice pismenosti se pomjeraju kako se baza znanja povećava. Već dugo nije dovoljno znati čitati i pisati. Prije svega, treba znati čitati sa razumijevanjem. Treba razumjeti osnove prirodnih nauka (šta je trenje, inercija, moment sile, obrtni moment, brzina, ubrzanje, masa, težina,...). Možda se i ne bi lijepio za karambolku po poledici da je shvatao kako se auto na takvoj podlozi ponaša. Ljudi to rade nesvjesni zakona fizike (lijepljenje za karambolku, ulijetanje velikom brzinom u krivine, peglanje nepreglednih krivina, nenormalno velike brzine na cestama - posebno u naseljenim mjestima).
-
BadBoy
#43546 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A garant nije imao zimsku opremu ili je imao gume stare 10 godina.Dozer wrote: ↑27/02/2023 10:24 O tome i pricam.
- Leopard_SA
#43547 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tacno je sve sto si napisao, boldirano pogotovoLaplace wrote: ↑27/02/2023 09:07 Pogrešan pristup obrazovanju od nižih razreda osnovne škole. Tad bi se fokus trebao staviti na razvoju pozitivnih osobina ličnosti: humanost, higijena, vrednoća, socijalne vještine, zajedništvo,... a ne da se iznova i iznova uči ono što će se učiti kasnije (u višim razredima). Uz to, trebaju se učiti osnove (čitanje i pisanje, kultura čitanja, osnovne računske operacije, osnove o prirodi i društvu,...).
Sorry na dugom postu.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#43548 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo maloprije od bingeta prema grasu i dalje prema Cvili
Ukljucuje se mazda 5 preko duple pune - hladno ko da ne postojim
Idemo dalje, haj jebat mu mater
Ista mazda full kocnica da pusti lika da se ukljuci iz nove otoke
Vile su je pronosale da ne raznesem i nju i audija
Ukljucuje se mazda 5 preko duple pune - hladno ko da ne postojim
Idemo dalje, haj jebat mu mater
Ista mazda full kocnica da pusti lika da se ukljuci iz nove otoke
Vile su je pronosale da ne raznesem i nju i audija
- bitanga_sa_otesa
#43549 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nemoj se ljutiti na puštaće,oni su humani i dobri .... i nemaju pojma sta rade ,jer ne znaju osnove bezbjednosti saobracaja 
-
Naslovnica
#43550 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Najlakše je tako sevapa zaraditi rođobitanga_sa_otesa wrote: ↑27/02/2023 20:00 nemoj se ljutiti na puštaće,oni su humani i dobri .... i nemaju pojma sta rade ,jer ne znaju osnove bezbjednosti saobracaja![]()