Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
ReymondReddington

#11301 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ReymondReddington »

geoxx wrote: 26/02/2023 19:17
ReymondReddington wrote: 26/02/2023 17:02

Pa izabrat ce se novi. Kako je Inzko otisao? Istekao mu mandat? ili je sam podnio ostavku?
Nisam siguran za ovo ali zar gasenje OHR-a nije propisano Dejtonom, neko 5+2 pravilo. Kako ce pajdo onda ugasiti OHR? Mogu li Bosnjaci onda ugasiti Dejtonski mirovni sporazum?

Ustavni sud je opet dio dejtona da bi on ostao na 2/2/2 mora se to usvojiti u parlamentu Bih.
Pa izabrat ce se novi ako Schmidt umre ili dobije terminalni kancer pa bude prinudjen. I tako ti primjeri.

Ako ode zbog pritisaka jer ne valja nikom, a cijenivsi pritom medjunarodne, kao i unutrasnje okolnosti u kontekstu OHR-a koji je poljuljan zadnjih godina, onda se nece izabrati novi.

Sto znaci - kljuc u bravu. A onda je sve neizvjesno.
Unutrasnje okolnosti su nebitne. Bitno je sta kaze Amerika, Britanija, Kanada, Njemacka. Ako one budu htjele novog VP bit ce novi VP. Cak i da Schmit umre postoji njegov zamjenik (Amerikanac mescini i to uvijek je amerikanac ako se ne varam) on ce sve dalje obavljati.

Mislim da mnogi ne shvataju da koju moc VP ima. Tesko cemo se mi njega rijesiti i kad vrijeme dodje za to a ne ove neke gluposti ko zatvara se ako lik ode na bolovanje.
Officer Crabtree

#11302 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Officer Crabtree »

Kakvu ima moć u RS, nikakvu, dovoljno ga odjebali.
geoxx

#11303 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by geoxx »

Officer Crabtree wrote: 26/02/2023 21:27 Kakvu ima moć u RS, nikakvu, dovoljno ga odjebali.
Zato ga i ne vade iz usta bukvalno svaki dan, a citava diplomatsko-lobisticka mreza se svela na lobiranje za gasenje OHRa. Toliko im je nebitan.
Officer Crabtree

#11304 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Officer Crabtree »

geoxx wrote: 26/02/2023 21:40
Officer Crabtree wrote: 26/02/2023 21:27 Kakvu ima moć u RS, nikakvu, dovoljno ga odjebali.
Zato ga i ne vade iz usta bukvalno svaki dan, a citava diplomatsko-lobisticka mreza se svela na lobiranje za gasenje OHRa. Toliko im je nebitan.
Bitan ili nebitan, za sad ih nije dirao.
mishic

#11305 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by mishic »

Ovaj post o podjeli interesnih sfera dogovorenih nekada davno detektuje početak i suštinu problema koji su ostali neriješeni. Poslije pada berlinskog zida a što se nije dogodilo iznenada i preko noći, počele su se odvijati pripreme i za raspad Jugoslavije i nažalost umjesto procesa demokratizacije društva zavladao je nacionalizam, hegemonistički apetiti i velikodržavni projekti koji su pokušali i dobrim dijelom uspjeli naći podršku i saradnike na zapadu. Ta podrška ih je osokolila, dala vjetar u leđa i sve je krenulo potpuno naopako.

Još tada je tim nacionalističkim i hegemonističkim projektima suprotstavljana ideja jednakosti, istih standarda i dogovornog razilaska "od Triglava do Đevđelije" ali su se toj ideji suprotstavili nacionalizmi i velikodržavni projekti za koje je bilo potpuno jasno kuda vode. Od tada do dana današnjeg bez obzira na visoku cijenu koja je nepotrebno plaćena, izuzev Slovenije niko na ovim prostorima nije došao do zadovoljavajućeg i sretnog rješenja. Čak ni Hrvatska, iako ona jeste u EU, još dugo neće moći da se izvuće iz balkanske kaljuže ne samo zbog Hrvata u BiH nego i zbog "progona" Srba jer na taj problem ne gledaju jednako Srbija i Hrvatska. Za Hrvatsku je to gotova stvar ali za Srbiju i Srbe na Balkanu obzirom na njihov velikodržavni projekat to je samo privremeno i trenutno stanje.

I tada i danas, jedino rješenje koje je moglo biti prosperitetno za sve narode i države na ovim prostorima je demokratiziranje društva, spriječavanje uspostave dvostrukih standarda i insistiranje da svaki narod traži i dobije ista prava u granicama republika koje su postajale države. Miloševiću koji je u međuvremenu transformisao JNA u srpsku oružanu silu to je bilo nezamislivo, uz njega je po dogovoru sa njim i Tuđman našao "rješenje", ali su BiH, Crna Gora pa i Makedonija a naknadno i Kosovo postali poprište pomahnitalog nacionalizma i hegemonije uspostavljane silom, prijetnjama, miješanjem susjeda u unutrašnje odnose, izbore pa i pokušaja državnog udara. "Crvene linije" tolerisane tada ostale su i do dana današnjeg jer evo Brnabička uoči sutrašnjih razgovora upozorava da Srbija ima "crvenu liniju".

I bez obzira kako protekli sutrašnji razgovori i kako izgledalo da se ponešto raspliće u BiH i Crnoj Gori, ni Srbija, ni Hrvatska a pogotovu ne Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo neće i ne mogu ni za milimetar naprijed sve do trenutka dok se ne shvati da dvostruki standardi nisu i ne mogu biti sigurna i dugoročna rješenje ni za mir a pogotovu ne za demokratizaciju i prosperitet ovih društava i država.

Dalja segregacija, status manjina i sukobi oko tih pitanja ostaju kao trajna žarišta koja se mogu ugasiti samo apsolutnom jednakošću i jedinstvenim standardima. Kada se shvati da se za sebe i "svoj" narod može tražiti samo ono što se spremno dati manjini ili drugom narodu u svojoj državi, tada će biti moguće krenuti sa procesima demokratizacije, izgradnje društva i pravne države. A sve drugo je uzaludno dngubljenje i odgađanje problema koji ne jenjavaju nego se zaoštravaju.

Otuda je i potez gospodina Šmita veliki korak unazad, korak u pogrešnom pravcu i korak ka daljoj eskalaciji problema. Vara se bilo ko na ovim prostorima da može prosperirati kroz pokušaj dominacije, lobiranja i nametanja nepravednih rješenja. Jednak tretman i isti standard za sve je jedini recept o kome se, nažalost, i ne razgovara a kamo li da se pokuša uspostaviti.

Domaći akteri tih procesa u njima traže parcijalne interese i to zbog toga toliko i ne čudi. Čudi ponašanje međunarodne zajednice koja pristaje na to znajući da to nisu nikakva rješenja nego samo odgađanje problema koji iz dana u dan postaju sve veći i opasniji. Mnogi su očekivali da će to gospodin Šmit prepoznati i krenuti u tom pravcu. Nažalost, prevarili su se! Njegova greška još više nas je udaljila od mogučih rješenja a očekivati da on napravi zaokret u svojoj politici i instituciji koju zastupa, iluzorno je. Ni njegova biografija ni prethodne greške to ne obečavaju.
sajber87

#11306 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sajber87 »

Vidjeces polako, za nekoga ko "nema" moc u rs u, dodik ga nesto cesto pominje, nekome ko nema nikakav uticaj ne pridajes znacaj :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11307 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Officer Crabtree wrote: 26/02/2023 21:43
geoxx wrote: 26/02/2023 21:40

Bitan ili nebitan, za sad ih nije dirao.
otkud zakon o imovini u ponovljenoj proceduri onda?
LSD

#11308 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

ReymondReddington wrote: 26/02/2023 20:24

Mislim da mnogi ne shvataju da koju moc VP ima. Tesko cemo se mi njega rijesiti i kad vrijeme dodje za to a ne ove neke gluposti ko zatvara se ako lik ode na bolovanje.
Toliko veliki moc ima u BiH da ga citav jedan entitet (RS) proglasio nepozeljim, ponistio sve njegove nametnute zakone i sad se redovno sprdaju sa njim.
Taj levat moze glumiti VP jos samo u Federaciji, mislim pokusavati glumiti, mada i tamo sve manje jer je provaljen kao sarlatan.

Mali pateticni iskompelsirani bavarski kepec, sa platnog spiska HDZa.
Chmoljo

#11309 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

LSD wrote: 26/02/2023 22:44
ReymondReddington wrote: 26/02/2023 20:24

Toliko veliki moc ima u BiH da ga citav jedan entitet (RS) proglasio nepozeljim, ponistio sve njegove nametnute zakone i sad se redovno sprdaju sa njim.
Taj levat moze glumiti VP jos samo u Federaciji, mislim pokusavati glumiti, mada i tamo sve manje jer je provaljen kao sarlatan.

koji su mu zakon poništili? :?
LSD

#11310 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

Chmoljo wrote: 26/02/2023 22:47
LSD wrote: 26/02/2023 22:44

Pa on je ko biva donio neki zakončić da se ne smije dirati držasvna imovina ili suspendovao to, ne sjecam se tacno.

I srbi mu poruče Ma napuši se malo bavarski klošaru, mi cemo po to knjižiti na svoj entitet
https://www.slobodnaevropa.org/a/republ ... 23181.html

I šta radi levat po tom pitanju ? ušuti se ko zadnja hinja i pušta tu imovinu niz vodu.
LSD

#11311 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

Čak se i Gacko piša po njemu
Ognjen Milinković, načelnik Opštine Gacko na jugu BiH, za RSE kaže da se sve uredno knjiži na lokalnu zajednicu odnosno na entitet, te da on "poštuje sve zakone Republike Srpske i ponaša se u skladu sa tim". On navodi da "Kristijan Šmit za njega nije visoki predstavnik u BiH", te da su "sve odluke koje on donosi nelegalne".
Vlasti u RS ne priznaju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, te tvrde da on nema legitimitet, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.
:lol: :lol:

Eee klošara, kome on glumi nekog visokog predstavnika ovdje.
sajber87

#11312 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sajber87 »

LSD wrote: 26/02/2023 22:53 Čak se i Gacko piša po njemu
Ognjen Milinković, načelnik Opštine Gacko na jugu BiH, za RSE kaže da se sve uredno knjiži na lokalnu zajednicu odnosno na entitet, te da on "poštuje sve zakone Republike Srpske i ponaša se u skladu sa tim". On navodi da "Kristijan Šmit za njega nije visoki predstavnik u BiH", te da su "sve odluke koje on donosi nelegalne".
Vlasti u RS ne priznaju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, te tvrde da on nema legitimitet, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Gacanin se samo hvali i potencira svoje neznanje :D , ali polako, nego pitanje za tebe kako vidis rjesenje bosanskog problema u svjetlu svega sto si pominjao, ali mozes li samo konkretno kako ti licno mislis da treba uraditi.
Novak20

#11313 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novak20 »

sajber87 wrote: 26/02/2023 22:27
Vidjeces polako, za nekoga ko "nema" moc u rs u, dodik ga nesto cesto pominje, nekome ko nema nikakav uticaj ne pridajes znacaj :D
Dodik mu je baš posvetio punu pažnju. I to ne samo pajdi Schmidtu nego i prijašnjim VP, PIC, OHR i MZ.

Čini mi se da jedino hrvatska politika nema ništa protiv VP pajde Schmidta. Trebali bi i oni malo da kmeče i prijete kao i svi drugi. :D

https://www.dnevnik.ba/vijesti/dodik-sv ... du-2651739
Dodik je rekao da takozvano Vijeće za sprovođenje mira ne postoji u Daytonskom sporazumu i da nije tijelo koje može da propisuje bilo šta, pa ni da širi ovlasti visokog predstavnika.

- Visoki predstavnik je strana potpisnica Aneksa 10. On se lažno predstavlja kao predstavnik međunarodne zajednice, on to nije. On nije uveden odlukama međunarodne zajednice, nego Aneksom 10. I sve su to apsurd do apsurda koji ovdje nekako preživljavaju u lažnoj namjeri da opet taj koji je lažan nametne lažne zakone - rekao je Dodik i dodao da je to neodrživo.

On je naveo da PIK nije ovlašten da visokom predstavniku daje ovlaštenja i da je to "blef koji živi protuustavno već 24-25 godina".

- I mi sada ovdje treba da aplaudiramo tim njihovim blefovima. Ako se tome suprotstavite, onda prolazite veoma loše, onda vas kažnjavaju i uvode sankcije i mnogo čega drugog - naveo je Dodik.
Ova BiH je nametnuta, ova BiH ne pripada nama, ova BiH ne pripada Daytonu. Nama pripada daytonska BiH, a ne američka ili britanska ili europska volja njihovih veleposlanika, a pogotovo njihovih visokih predstavnika i njihovih sudaca u Ustavnom sudu - istaknuo je Dodik.
Chmoljo

#11314 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

LSD wrote: 26/02/2023 22:51
Chmoljo wrote: 26/02/2023 22:47

Pa on je ko biva donio neki zakončić da se ne smije dirati držasvna imovina ili suspendovao to, ne sjecam se tacno.

I srbi mu poruče Ma napuši se malo bavarski klošaru, mi cemo po to knjižiti na svoj entitet
https://www.slobodnaevropa.org/a/republ ... 23181.html

I šta radi levat po tom pitanju ? ušuti se ko zadnja hinja i pušta tu imovinu niz vodu.
nije on donio zakon, nego odluku o obustavljanju primjene zakona.

to što rade u RS je ako-bude-bude. kada je sve ok i nelegalno, koji klinac je donesen novi zakon?

pretpostavljam da sada to sve što rade će se samo pokriti novim zakonom, a to tada tjeraju dok ih neko na zaustavi. druga je stvar što naši drkaju kurac i čekaju da se nešto samo desi, na ime nekakvih moralnih ustupaka ili bogtepitaj na šta se više pozivamo.

dovoljno je pogledati da SDAu ovaj zakon nije uopšte nešto posebno bitan, koliko je bitna priča oko Lende. pametnom, naravno dosta. al poštenom i išaret da dobiješ šta zaslužuješ.

glede Visokog, Šmit je pajac. Incko je za njega bio gospodin i to se sada itekako vidi, ali šprdali smo se mi i sa Inckom. davno je lik pričao: dignite dupe, anagžujte diplomatiju i izborite se za bolje sutra. vjerujem da njemu ne bi bilo mrsko. ali kao i tek poslije rata, umjesto masovnog povratka i dezintegracije RS iznutra, ljepše je sjediti u svom kadiluku i pljačkati.

hoću reć, koliki god da je Šmit pajac, ipak on ima više razloga da se nama ruga, nego mi njemu.
LSD

#11315 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

sajber87 wrote: 26/02/2023 23:04
LSD wrote: 26/02/2023 22:53 Čak se i Gacko piša po njemu

Gacanin se samo hvali i potencira svoje neznanje :D , ali polako, nego pitanje za tebe kako vidis rjesenje bosanskog problema u svjetlu svega sto si pominjao, ali mozes li samo konkretno kako ti licno mislis da treba uraditi.
Ne pitaj me to.
Bolje da ne pricam kako vidim rijesenje bosanskog problema. Nije za foruma.
last mohicans

#11316 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by last mohicans »

Ovo švapsko govno treba odjebati kao što ga i Mile množi s nulom. Naši balijanderi u njega gledaju ko u svetog petra i očekuju da im riješi probleme, a on na zadatku, zna se čijem. Kako bi mu ja odbrusio da se onako stane derinjati i histeriju prosipati na tim sastancima. Idi Miletu se kurči. Jebem ti bavrasku iz koje si šljego. Nafuro se da je mali adolfić.
mishic

#11317 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by mishic »

DMS nikada nije ni implementiran! Implementaciju i povratak prognanih onemogućavali su oni kojima sada takav okrnjeni, neprovedeni i nakndno unakarađeni Dejton uzimaju kao da im je serviran na švedskom stolu pa iz njega biraju šta žele a što ne žele odbacuju. I još gore, uzimaju sebi za pravo da oni (i samo oni) tumače Dejton a to pravo je sviđalo se to Dodiku ili ne, u rukama VP. I to je ujedno i razlog zbog kojeg Dodik ali i njegovi prethodnici osporavaju sve VP i njihove odluke jer su oni mogli još štošta iz Dejtona nategnuti po svojoj volji, potrebi i zamisli.

No takva tumečenja i svi ovi pritisci konačno i nisu tako loši. Odavno se vidjelo da je Dejton nakaradan i nepravedan, da je i naknadno neprovođenjem dodatno unakarađen i da je iz Dejtona i uz Dejton genocidna tvorevina izrasla u novu prijetnju i opasnost po mir i stabilnost ne samo u BiH nego kao Putlerova gubernija i znatno šire. Zbog svega toga je Zapad i EU koji su kumovali svemu ovome sve jedinstveniji u suprotstavljanju ideoligiji i idejama koje su u cjelosti potpuno suprotne i veoma opasne za demokratiju, demokratizaciju društava i predstavljaju prijetnju po mir, stabilnost i prosperitet.

Ključno vrelo te hegemonističke politike polagano splašnjava, ta sila se topi i nestaje a sa njom slabe, tope se i nestaju i sve njene gubernije. Sporo ali polahko i sigurno... Sutra već Kosovo bi moglo odahnuti a siguran sam da nije daleko dan kada će i RS poput ZSO na Kosovu postati samo mokri san onih koji su ga ugušili svojom prevelikom emocijom. Sve su bliže tome i sve energičnije rade na tome.
Chmoljo

#11318 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

:lol:

ako nastavimo drkati, u rukama ćemo imati samo kitu.

ostalo su želje i pozdravi.
sajber87

#11319 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sajber87 »

Malo da uozbiljimo temu, sustina je da ce ohr(smit) zavrsiti posao zbog koga je i doveden. Ono sto mi ne uradimo uradice ohr da bi bosna mogla funkcionisati bez ohr a nekad u buducnosti, federacija je do sada bila uzrok problema i odnos izmedju hrvata i bosnjaka sto je dodik obilato koristio pricajuci ono sto je uho prosjecnog bosanskog hrvata htjelo da cuje. Sredjivanje federacije i odnos izmedju hrvata i bosnjaka je preduslov da se sredi sustinski problem bosne a to je ovakav rs i gazenje prava bosnjaka i hrvata. Sda i df su svojom interesdzijsko sebicnom politikom samo pomagali dodiku da postane ovo sto je i da cak dobije dobar dio hrvata na svoju stranu. Sada tome dolazi kraj i dodik to osjeti, zato se primjeti da djeluje jako nervozno u svakom svom medijskom pojavljivanju sto na prvi pogled ne djeluje logicno obzirom na apsolitnu vlast koju ima. Proces je zapoceo i nezaustavljiv je
Chmoljo

#11320 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

vrlo ozbiljno pisanje. sve neki procesi, a niđe nas da to vodimo i nešto malo protabirimo. sve samo ide.

automatski.
hatemondays

#11321 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by hatemondays »

skrbavi-admin wrote: 22/02/2023 22:25
hatemondays wrote: 22/02/2023 22:08
Koja politika bolan, jedna do Slatkog Coseta, druga do Marin Dvora a treca do Dobrinje. Kakva politika , mislim bosnjacka, takva drzava.
mislim da je vrijeme lagano se spremiti na palestinski scenario.... a zahvaliti kome, imacemo vremena da razmislimo :thumbup: :thumbup:
Sutra bi oni ali znaju kad nas gurnes do zida, e onda ide krv, ako su ista naucili (mislim na ove koji jos sanjaju da nas nema) znali bi da se mora poginuti. Da su ginuli jesu, osakaceni, siromasniji i eto opet nismo nestali. Svabo to jos drzi u podsvjesti, igra po ivici i ono dernjanje je znak njegove frustracije. I jos jednom da ponovim mozda je Dodik nesto najbolje sto se desilo Bosnjackom narodu, takvi diktatori obicno zavrse u kanalu i iste te dikature uglavnom budu u jos gorem stanju nego kad su takvi dosli na vlast. Sabur, sabur i Mile trpaj samo naprijed.
hatemondays

#11322 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by hatemondays »

sajber87 wrote: 26/02/2023 23:36 Malo da uozbiljimo temu, sustina je da ce ohr(smit) zavrsiti posao zbog koga je i doveden. Ono sto mi ne uradimo uradice ohr da bi bosna mogla funkcionisati bez ohr a nekad u buducnosti, federacija je do sada bila uzrok problema i odnos izmedju hrvata i bosnjaka sto je dodik obilato koristio pricajuci ono sto je uho prosjecnog bosanskog hrvata htjelo da cuje. Sredjivanje federacije i odnos izmedju hrvata i bosnjaka je preduslov da se sredi sustinski problem bosne a to je ovakav rs i gazenje prava bosnjaka i hrvata. Sda i df su svojom interesdzijsko sebicnom politikom samo pomagali dodiku da postane ovo sto je i da cak dobije dobar dio hrvata na svoju stranu. Sada tome dolazi kraj i dodik to osjeti, zato se primjeti da djeluje jako nervozno u svakom svom medijskom pojavljivanju sto na prvi pogled ne djeluje logicno obzirom na apsolitnu vlast koju ima. Proces je zapoceo i nezaustavljiv je
Evo nek ostane upisano, Covicu je noga prije nego Dodiku. Dakle redom Kirba, pa Covke pa Dodik. Ide se redom finansijski najslabiji je pao, pa ide ovaj kladionicar i onda big fish. I nece MZ imati namjeru da dovede nekoga na svoju stranu, donijece novi Dejton sa puno manje stranica i bice potpisuj kao sto sad Vucko mora da sarne. Moras priznati da su ove nase tri ribe puno manje nego Vucko.
Novak20

#11323 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Novak20 »

sajber87 wrote: 26/02/2023 23:36 Malo da uozbiljimo temu, sustina je da ce ohr(smit) zavrsiti posao zbog koga je i doveden. Ono sto mi ne uradimo uradice ohr da bi bosna mogla funkcionisati bez ohr a nekad u buducnosti, federacija je do sada bila uzrok problema i odnos izmedju hrvata i bosnjaka sto je dodik obilato koristio pricajuci ono sto je uho prosjecnog bosanskog hrvata htjelo da cuje. Sredjivanje federacije i odnos izmedju hrvata i bosnjaka je preduslov da se sredi sustinski problem bosne a to je ovakav rs i gazenje prava bosnjaka i hrvata. Sda i df su svojom interesdzijsko sebicnom politikom samo pomagali dodiku da postane ovo sto je i da cak dobije dobar dio hrvata na svoju stranu. Sada tome dolazi kraj i dodik to osjeti, zato se primjeti da djeluje jako nervozno u svakom svom medijskom pojavljivanju sto na prvi pogled ne djeluje logicno obzirom na apsolitnu vlast koju ima. Proces je zapoceo i nezaustavljiv je
Fkt Hrvate u BiH interesiraju samo izmjene Izbornog zakona i u manjoj mjeri Ustava BiH/F BiH koje će omogućiti da Predsjedništvo BiH bude u proporciji 1:1:1 umjesto dosadašnjih 2:1:0 i da se bošnjačkoj politici izbije iz glave ambicija da preuzme klub hrvatskog naroda u F BiH ili mu smanje ovlasti.

Potpuno je svejedno što netko iz srpske i bošnjačke politike priča i radi. Dok je stanje ovakvo kako jeste, hrvatska politika neće stati na stranu bošnjačke politike kontra srpske i obrnuto.
sajber87

#11324 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sajber87 »

Chmoljo wrote: 26/02/2023 23:37 vrlo ozbiljno pisanje. sve neki procesi, a niđe nas da to vodimo i nešto malo protabirimo. sve samo ide.

automatski.
Da bi se pokrenuo proces moraju da se dese neki preduslovi, preduslov je sda i df u opoziciju. Mene uopste me bi cudilo u buducnosti da dodje do zahladjenja odnosa izmedju covica i dodika cak sto vise mislim da ce doci do toga. Godinama dodik kupuje hrvate njihovim strahovima od preglasavanja i time njega i rs kao najveci problem bosne sravlja po strani a u lrvi plan izbacuje sukob bosnjaka i hrvata gdje staje inteligentno po svoje i srpske interese na stranu hrvata, dok na ovoj tkz nasoj strani imamo nsda i df koji su idealan par arpske nacionalisticke interese u bosni. Ono u sta sam ubijedjen je da srpski nacionalizam zeli bosnjake sto ekstremnije i sto vise udaljene od zapada, takvi bosnjaci su sve ono sto srpski nacionalisti sanjaju. Ovakav sda i df su do sada bili svjesno ili nesvjesno najveci srpski igraci za njihove interese u bosni. Ameri dobro znaju sta se kod nas desava godinama zato i pokusavaju sada kad je agresija na ukrajinu da sda i df otjeraju u opoziciju i tako pomognu bosnjacima i olaksaju buduce odluke zapada a da od toga sda i df ne profitiraju politicki. Mislim da ce smit nametnuti zakon o drzavnoj imovini gdje ce drzava biti titular a nizi nivoi korisnici imovine sto sam i ranije pisao, kada ce se to desiti ne znam, ali eto vidjecemo nadam se da ce biti tako
sajber87

#11325 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sajber87 »

hatemondays wrote: 26/02/2023 23:51
Evo nek ostane upisano, Covicu je noga prije nego Dodiku. Dakle redom Kirba, pa Covke pa Dodik. Ide se redom finansijski najslabiji je pao, pa ide ovaj kladionicar i onda big fish. I nece MZ imati namjeru da dovede nekoga na svoju stranu, donijece novi Dejton sa puno manje stranica i bice potpisuj kao sto sad Vucko mora da sarne. Moras priznati da su ove nase tri ribe puno manje nego Vucko.
Mogu da se slozim da su i dodik i covic proslost samo sto ce dodik vise da najebe covic je pametniji otuda i onolika nervoza kad god se pojavi, osjeti oluju koja se blizi
Locked