Ukrajina
- madner
#147801 Re: Ukrajina
Napisao sam vec prije par sedmica da je pametnije se povuci iz Bakmuta nego ga braniti po svaku cijenu. Nema mi logike da jos drze pozicije u gradu, umjesto da su tu ispuhali prema izlazima.
Sto se tice Kineza, oni vec preko Irana pomazu Rusiji, samo je pitanje koliko je ozbiljna pomoc. Dosad su dostavljali uglavnom elektroniku.
Sto se tice Kineza, oni vec preko Irana pomazu Rusiji, samo je pitanje koliko je ozbiljna pomoc. Dosad su dostavljali uglavnom elektroniku.
-
sumirprimus
#147802 Re: Ukrajina
O kineskoj pomoci ke pisao ja mislim drug sanski biser. Vecina stvsri koje dobijaju je preko kinemadner wrote: ↑25/02/2023 21:46 Napisao sam vec prije par sedmica da je pametnije se povuci iz Bakmuta nego ga braniti po svaku cijenu. Nema mi logike da jos drze pozicije u gradu, umjesto da su tu ispuhali prema izlazima.
- Distortion
#147803 Re: Ukrajina
Zanimljiva vijest
Cini mi se da je wagner zauzeo Yahidne, bar su se slikali da obiljeze. Komanda najbolje zna sta je najbolje za AFU.
Orci napadaju Ivanivske...
Nadam se da ce AFU odbit napade.
Last edited by Distortion on 25/02/2023 22:04, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#147804 Re: Ukrajina
Daamn
- Distortion
#147805 Re: Ukrajina
Lijeva strana Dnjepra, nastavlja se unistavanje tehnike i vozila
- Haris.ba
#147806 Re: Ukrajina
Procitao sam citavu odluku.
Izgleda da idu da sprijece polaganje cjevovoda, koristenje motora za pravljenje dronova i upotrebe citavog niza opreme odakle se mogu uzeti cipovi i prenamjeniti za vojnu namjenu.
Ali, vecina te opreme je skuplja oprema, i (polu)profesionalna.
Ipak ostavljaju neki otvor za robu siroke potrosnje.
Tostere stavili na listu zabrane. Stavili nekakve agense sa sintezu peptida.....
Ono sto je zanimljivo jeste da se ovo odnosi na bilo sta sto ima americki dio. Znaci, ako ima americki cip, nema izvesti u Rusiju i Bjelorusiju bez dozvole.
-
zigzag
#147807 Re: Ukrajina
Izvadi čip iz tostera da stavi u kinzalHaris.ba wrote: ↑25/02/2023 22:38Procitao sam citavu odluku.
Izgleda da idu da sprijece polaganje cjevovoda, koristenje motora za pravljenje dronova i upotrebe citavog niza opreme odakle se mogu uzeti cipovi i prenamjeniti za vojnu namjenu.
Ali, vecina te opreme je skuplja oprema, i (polu)profesionalna.
Ipak ostavljaju neki otvor za robu siroke potrosnje.
Tostere stavili na listu zabrane. Stavili nekakve agense sa sintezu peptida.....
Ono sto je zanimljivo jeste da se ovo odnosi na bilo sta sto ima americki dio. Znaci, ako ima americki cip, nema izvesti u Rusiju i Bjelorusiju bez dozvole.
Trećije rim
-
Mrvice_ba
#147808 Re: Ukrajina
Orke napadaju, imaju jako podrsku iz zraka. Po prvi put nakon hejbet dana.
- Haris.ba
-
adelkam
#147810 Re: Ukrajina
Da!
Komunisticka partija Njemacke i AFD ista govna. I jednima i drugina samo noge vire iz Putinovog šupka
Ovi komunisti prije neki dan dijele neki propagandni letak meni ispred firme, samo sam im vratio nazad. Mrs u pizdu materinu i ti i letak.
Last edited by adelkam on 25/02/2023 22:52, edited 1 time in total.
- karanana
#147812 Re: Ukrajina
Bahmut ce pasti za nakdalje 3-4 dana. Na sjeveru su u bohdanivci i cini se da na sjeveru brzo napreduju. I na jugu je situacija pogorsana i izgleda da se vode borbe za ivanivku. Ako su dosli dotle onda treba oko 6-7 km da zatvore krug. Opet mi nije jasno kako tako napreduju, ali mislim da je za to kriva propaganda koju mi pratimo i gledamo.
- Matzan
- Gandalf
#147814 Re: Ukrajina
Lijepe explozije, fina muzička podloga, boriće se putler do posljednjeg orka, a ispuniće mu ukrajinci tu želju, nije da im je mrskoDistortion wrote: ↑25/02/2023 22:08
Lijeva strana Dnjepra, nastavlja se unistavanje tehnike i vozilaprezicno nema sta
![]()
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#147815 Re: Ukrajina
tranquil wrote: ↑25/02/2023 19:35Krajnja ljevica i krajnja desnica Njemačke. Ne znam ko je odvratnija bagra, a i inače ih sve teže razlikujem.japin_mutapi wrote: ↑25/02/2023 19:33 ovi u berlinu sto protestuju su sve izdajnici, kvislinzi, peta kolona, placenici ...
ima i kretena, idiota, ravnozemljasa, narkomana, nepismenih, neinformisanih, neznalica i obicnih budala
Politička teorija potkove - da ideološki spektar nije linija, već potkova, s krajnjom desnicom i krajnjom ljevicom koji se susreću na dnu.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#147816 Re: Ukrajina
Kako se rušenje brane od strane Ukrajinaca sjeverno od Bahmuta pominje upravo?
- Hame_
#147817 Re: Ukrajina
Daily Kos
Ukrajina je navodno namjerno digla u zrak branu sjeverno od Bakhmuta, poplavivši ono što izgleda kao relativno malo područje. Pokušavamo prikupiti detalje i vidjeti kako to utječe na područje.
Prema najboljim podacima, brana koja je probijena bila je zapravo na zapadnoj strani grada, između Khromova i Yahidne. Tu se nalaze dvije male akumulacije, sjeverna površine oko 15 hektara i južna površine oko 25 hektara.

Moguće probijanje brane u Bakhmutu. Otvorite sliku u drugoj kartici za veći prikaz.
Za sada ću pretpostaviti da je probijena samo sjeverna brana, jer bi probijanje južne presjeklo cestu za Khromove, koja je u posljednje vrijeme bila glavna ruta ui iz grada. Rijeka s te strane grada teče prema sjeveru, što se vidi po odnosu akumulacija i brana, pa bi to potencijalno moglo poplaviti područja u smjeru Yahidne i Pidhorodne.
Trenutačno nemam dovoljno informacija da predvidim koliko će područje biti pogođeno ako su ova izvješća točna.
Ukrajina je navodno namjerno digla u zrak branu sjeverno od Bakhmuta, poplavivši ono što izgleda kao relativno malo područje. Pokušavamo prikupiti detalje i vidjeti kako to utječe na područje.
Prema najboljim podacima, brana koja je probijena bila je zapravo na zapadnoj strani grada, između Khromova i Yahidne. Tu se nalaze dvije male akumulacije, sjeverna površine oko 15 hektara i južna površine oko 25 hektara.

Moguće probijanje brane u Bakhmutu. Otvorite sliku u drugoj kartici za veći prikaz.
Za sada ću pretpostaviti da je probijena samo sjeverna brana, jer bi probijanje južne presjeklo cestu za Khromove, koja je u posljednje vrijeme bila glavna ruta ui iz grada. Rijeka s te strane grada teče prema sjeveru, što se vidi po odnosu akumulacija i brana, pa bi to potencijalno moglo poplaviti područja u smjeru Yahidne i Pidhorodne.
Trenutačno nemam dovoljno informacija da predvidim koliko će područje biti pogođeno ako su ova izvješća točna.
-
adelkam
-
Handbanana
#147819 Re: Ukrajina
Kinu ocekuju gadni domaci problemi u slijedecih desetak godina. Znaju oni dobro ko su i sta su rulje ali su sad zbunjeni i ne znaju kako da odrze imidz kao neke supersile. Kad su vidjeli kako se lako krsi ruska skalamerija a vecina svog oruzja je kopija iste, odlozili su snove o napadu na Tajvan do daljnjega. U Aziji se stvara jedna vrsta azijskog NATO-a a tamosnje zemlje narucuju milijarde naoruzanja (Filipini, Indonezija).
Ako ne zele ozbiljno pogorsanje socijalno-ekonomske situacije neka se odluce mudro jer vec sad Meksiko recimo je medju zemljama koje konkuriraju kineskoj proizvodnji. Milioni radnih mjesta mogli bi se vracati nazad na Zapad. Neka oni i rusi stvaraju 'novi svjetski poredak' unutar nove zeljezne zavjese.
Ako ne zele ozbiljno pogorsanje socijalno-ekonomske situacije neka se odluce mudro jer vec sad Meksiko recimo je medju zemljama koje konkuriraju kineskoj proizvodnji. Milioni radnih mjesta mogli bi se vracati nazad na Zapad. Neka oni i rusi stvaraju 'novi svjetski poredak' unutar nove zeljezne zavjese.
- Distortion
- Point.
#147821 Re: Ukrajina
Smrt ubicama i zločincima iz tajgaških vukojebina.
- geralt
#147822 Re: Ukrajina
Napreduju masom, koriste teren. Sjeverno od Bahmuta su 2 divizije VDV, plus jedna divizija regularne vojske, plus Specnazi koji glume jurisnu pjesadiju, plus Vagner.karanana wrote: ↑25/02/2023 23:15 Bahmut ce pasti za nakdalje 3-4 dana. Na sjeveru su u bohdanivci i cini se da na sjeveru brzo napreduju. I na jugu je situacija pogorsana i izgleda da se vode borbe za ivanivku. Ako su dosli dotle onda treba oko 6-7 km da zatvore krug. Opet mi nije jasno kako tako napreduju, ali mislim da je za to kriva propaganda koju mi pratimo i gledamo.
Od Coopera:
...which is bringing me to the crucial point: something apparently ignored by almost everybody debating ‘why are Ukrainians losing in Bakhmut but winning in Vuhledar’. That’s the issue of terrain and vegetation.
These two topics are hardly ever discussed nowadays. Probably because the mass of such discussions are taking place in our clean living rooms, or kitchens, or offices, all dominated by flat objects: flat floors and flat tables, surrounded by flat walls. The streets outside are flat, too, and the mass of people involved are living in cities dominated, arguably, by ‘flatness’. And because maps displayed on flat-screen monitors are always…well, flat: there are no hills, no valleys, no ravines, no hedges, no forests, no marshes, no streams, no bushes, no gardens….and there’s no mud and no dirt.
In reality (and if one cares to pay enough attention, of course), the principal difference between Bakhmut and Vuhledar is not in the style of ZSU’s command (or related, internal debates), or in the style of the VSRF’s command, but in terrain. Terrain in the Bakhmut area is wavy and broken, with plentiful small fields (the mass is some 400–600m wide) surrounded by long hedgerows. There are several forests around the town, too. That’s offering plentiful of cover for advancing Russians: indeed, it’s offering them plentiful of potential routes for advance, while in turn making it hard for Ukrainians to monitor all the possible venues of approach to their positions. Add the constant shortage of artillery ammo, and you’ve got the picture: even when they do detect an incoming Russian assault on time, Ukrainians cannot saturate the same with enough ammo.
In comparison, terrain in the Vuhledar area is flat and open: south of the town — and that’s the shortest route of advance for the Russians — there is 2,000m of open space: no hedges, and no cover at all. An ideal ‘kill zone’. The only approach venue offering cover is the ‘dachas area’, south-east of Vuhledar. Similar is valid for the nearby coal mine — the approach routes to which are even longer, while even opener. The ZSU has it easy to monitor the battlefield and react correspondingly, while the Russians have very little cover as soon as they start moving. Add the fact there’s just one ZSU artillery brigade in the area and conclusion is on hand: this one has enough ammo to do the job.
Finally, one should mind the difference in the size of involved Russian forces. In the Bakhmut area (and the following is based on actually seeing a screen-grab from the ZSU’s Kropyva ATMS), the VSRF has ‘several dozens’ of battalions. In the Vuhledar area, it’s never deployed more than about a dozen of them at the same time.
-
Marcellus Wallace
#147823 Re: Ukrajina
Istina, i odlicna analogija. Potpisujemapsidejzi wrote: ↑24/02/2023 11:56Naravno. NATO standard je 7 logisticara na jednog vojnika sa oruzjem. Ovih 7 pripremaju hranu, lijece ranjene, pregledaju oruzje, pripremaju oruzje, odrzavaju masine tenkove, avione, helikoptere. A pored njih moras imati funkcionalnu ekonomiju u kojem ce neko proizvesti i nabaviti hranu, municiju i sl.DaysleepeR wrote: ↑24/02/2023 08:54
Nije u ratu svačiji posao da bude u rovu i pod oružjem.
Mi imamo jako iskrivljenu sliku šta je rat jer smo mala država.
Ima jako puno pozadinskih službi koje rade namjensku proizvodnju i pružaju support, a te službe zahtjevaju stručnjake koje niko ne smije priuštiti da izgubi. Taj stručnjak može naravno nakon radnog vremena da bude viđen sa djevojkom u gradu, što naravno ne znači da hladi muda.
Pa ni kod nas u sred rata nisi bio obavezan da ideš u vojsku ako si redovan student.
- Gandalf
#147824 Re: Ukrajina
Vatrica na hladno jutro
- jednonogi_Jack
#147825 Re: Ukrajina
Upravo obrnuto. Tiče ih se i to kako. Jasan cilj - podrška ruskoj agresiji, podrivanje demokratije i želja za uvođenje autokratije putinovog stila. Ovdje mislim na ove što su "protestovali". Nacional-socijalisti.laserShow wrote: ↑25/02/2023 19:39Ne tice ih se. Kao sto se ne tice ni 99% BIH rat u Ukrajini, osim sto mozda nasa gujica moze da nastrada. No nije da mi mislimo o nasoj drzavi, ili gujici. Mi bismo samo da nas niko ne dira u rahat patnji, pa ovako dovijeka.japin_mutapi wrote: ↑25/02/2023 19:33 ovi u berlinu sto protestuju su sve izdajnici, kvislinzi, peta kolona, placenici ...
ima i kretena, idiota, ravnozemljasa, narkomana, nepismenih, neinformisanih, neznalica i obicnih budala
Da je drugacije ne bi radili na drzavi i podrsci Ukrajini samo na forumu.