I šta sad? Kad će bit naredni taj tender? Ili je možda u međuvremenu bio? Kako da znamo ko se prijavio na tender? Zar to ne bi trebalo bit javno?
DVB-T u BiH
Moderator: anex
-
player_
#2052 Re: DVB-T u BiH
To je to nisu nista objavljivali samo su ubacivali kanale koji su prosli...
A sljedeci tender ko zna , mozda kad se uprazni par mjesta
A sljedeci tender ko zna , mozda kad se uprazni par mjesta
-
Grga50
#2053 Re: DVB-T u BiH
Neće signal biti jači u zoni gdje se sijeku više signala, ali se neće međusobno ometati, što je sada slučaj.
- Cizmas
#2054 Re: DVB-T u BiH
Pro tv tomislav grad juce ukljucen, danas doteran bila slika raskrecena. 
- genius 723
#2055 Re: DVB-T u BiH

Nisam dugo pratio sta se desava sa signalom sa naseg najdominantnijeg vrha Vlasica i zamisli cuda sig ima i kanali istini za volju sig je slabiji ili je ant se zakrenula.kakava je situacija kod vas?
Trebacko brdo radi bez problema nadam se da ce tako i ostat.
-
Brcak1971
#2056 Re: DVB-T u BiH
Konačno dobre vijesti za prijem signala u tvom kraju. Samo da se predajnici sinhronizuju i imaćeš signal odličan.genius 723 wrote: ↑22/02/2023 19:18
Nisam dugo pratio sta se desava sa signalom sa naseg najdominantnijeg vrha Vlasica i zamisli cuda sig ima i kanali istini za volju sig je slabiji ili je ant se zakrenula.kakava je situacija kod vas?
Trebacko brdo radi bez problema nadam se da ce tako i ostat.
-
nermin_t
#2057 Re: DVB-T u BiH
Na sta lici slika na O Kanal Music. U pocetku bio odlican HD a sada kao da gledam youtube na 240p.
Ne vrijedi tu ni rasteretiti mux i rasporediti kanale kad im fali prostora na satelitu za distribuciju signala do muxa. Tu nema pomoci ako ne zakupe jos satelitskog prostora.
I ne znam kako nemaju drugi savremeniji nacin distribucije signala kao i svi ostali.
Ne vrijedi tu ni rasteretiti mux i rasporediti kanale kad im fali prostora na satelitu za distribuciju signala do muxa. Tu nema pomoci ako ne zakupe jos satelitskog prostora.
I ne znam kako nemaju drugi savremeniji nacin distribucije signala kao i svi ostali.
- genius 723
#2058 Re: DVB-T u BiH
@Brcak1971 Konačno dobre vijesti za prijem signala u tvom kraju. Samo da se predajnici sinhronizuju i imaćeš signal odličan.
Drug i ovaj put je izgleda bilo kratkorajno opet ista situacija nazalost sa Vlasica nema od tog nista.sreca pa Trebacko radi kakao tako
Drug i ovaj put je izgleda bilo kratkorajno opet ista situacija nazalost sa Vlasica nema od tog nista.sreca pa Trebacko radi kakao tako
-
Brcak1971
#2059 Re: DVB-T u BiH
Drži se Trebačkog brda, a Vlašić će proraditi jednog dana.genius 723 wrote: ↑23/02/2023 17:31 @Brcak1971 Konačno dobre vijesti za prijem signala u tvom kraju. Samo da se predajnici sinhronizuju i imaćeš signal odličan.
Drug i ovaj put je izgleda bilo kratkorajno opet ista situacija nazalost sa Vlasica nema od tog nista.sreca pa Trebacko radi kakao tako![]()
-
Mango19
#2060 Re: DVB-T u BiH
Ima li još snijega gore ili šta je u pitanju pa ne radi Vlašić
To će biti problem i ubuduće ta regija dok jedan predajnik ispadne pa kad ga ponovo uključe trebat će opet iznova uštimavat SFN.
Najbolje da oni odustanu od tog SFN
To će biti problem i ubuduće ta regija dok jedan predajnik ispadne pa kad ga ponovo uključe trebat će opet iznova uštimavat SFN.
Najbolje da oni odustanu od tog SFN
-
Grga50
#2061 Re: DVB-T u BiH
Nije baš jednostavno odustati od SFN-a. U tom slučaju svaki predajnik bi morao raditi na različitom kanalu, a spektar za televiziju je zadnjih godina opasno reduciran zbog 4G i 5G mreža, ranije je televizija imala VHF kanale 5 do 12 (177 do 226MHz) i UHF kanale 21-69 (474 do 860MHz). Sada je TV opseg srezan samo na UHF opseg i to od 21 do 49. kanala. Bivši VHF opseg je dodijeljen digitalnom radiju DAB, opseg 700MHz je dodijeljen 5G mrežama a 800MHz 4G mrežama. U toj oskudici slobodnih frekvencija, nemoguće je izvesti da svaki predajnik dobije svoj kanal, zato postoji SFN mreža, naravno super je kada radi kako treba što ovdje nije slučaj.
-
Mango19
#2062 Re: DVB-T u BiH
Sjećam se da su jedno vrijeme u istri radili kao MFN ali to je nešto privremeno bilo vjerojatno zbog ometanja talijana na istim frekvencijama.
Mozda su u BiH trebali drugačije regije formirat ako je problem što je Vlašić možda previše udaljen od ovih predajnika na sjeveru pa ih je teško uštimat
Mozda su u BiH trebali drugačije regije formirat ako je problem što je Vlašić možda previše udaljen od ovih predajnika na sjeveru pa ih je teško uštimat
- daky585
#2063 Re: DVB-T u BiH
Srozali su kvalitet slike na skoro svim kanalima. Ako ovako nastave trpati kanale biće još gore.nermin_t wrote: ↑23/02/2023 16:42 Na sta lici slika na O Kanal Music. U pocetku bio odlican HD a sada kao da gledam youtube na 240p.
-
adnanius
#2064 Re: DVB-T u BiH
Vjerovatno neće više biti kanala u MUX-u D, trebao bi još doći Vikom 2 i TV Posavina i tu je vjerovatno krajdaky585 wrote: ↑23/02/2023 23:04Srozali su kvalitet slike na skoro svim kanalima. Ako ovako nastave trpati kanale biće još gore.nermin_t wrote: ↑23/02/2023 16:42 Na sta lici slika na O Kanal Music. U pocetku bio odlican HD a sada kao da gledam youtube na 240p.
- Cizmas
#2065 Re: DVB-T u BiH
Ja ne znam meni je dobro ,zasto mora da je HIGH DEFINITION kvalitet? Ako je dobar tv izostris sliku i eto ne moze gore samo bolje....A taj kanal koji pratim muzicki o kanal sta smeta sto nije hd ako ide muzika.Tu mi je bitna muzika ne slika opet kazem kad se namesti ostrina na tv u u slike kad se ide svi kanali budu lepi za gledanje.
Veliki pozdrav i hvala za kanale
Veliki pozdrav i hvala za kanale
- Boki Antena
#2066 Re: DVB-T u BiH
Pa za multipleks A u planu je Duga Njiva na kanalu regije Majevica. A kod multipleksa D ostao stari plan u kojem je ostala u regiji VlašićMango19 wrote: ↑23/02/2023 22:13 Sjećam se da su jedno vrijeme u istri radili kao MFN ali to je nešto privremeno bilo vjerojatno zbog ometanja talijana na istim frekvencijama.
- fusion_ba
#2067 Re: DVB-T u BiH
Naravno da je bitno. Danas je HD standard, SD je davno prevaziđen.Cizmas wrote: ↑24/02/2023 09:40 Ja ne znam meni je dobro ,zasto mora da je HIGH DEFINITION kvalitet? Ako je dobar tv izostris sliku i eto ne moze gore samo bolje....A taj kanal koji pratim muzicki o kanal sta smeta sto nije hd ako ide muzika.Tu mi je bitna muzika ne slika opet kazem kad se namesti ostrina na tv u u slike kad se ide svi kanali budu lepi za gledanje.
Veliki pozdrav i hvala za kanale![]()
Ne možeš nikako SD sliku izoštriti da bude dobra.
- MTV
#2068 Re: DVB-T u BiH
Rezolucija 576i je dosta bolja od slike kakva je na O Kanalu trenutno ono nije ni 144p a kamo li 240p.
Kod nas su BHT, FTV, Hayat, O Music bili HD sada su degradirani u SD. Umjesto na bolje ide se na gore.
Ove Vikome sto ubacuju je fakat nigdje veze nikakve kontrole programa vec prolazi samo plati pa se klati.
Hrvatska je to mnogo bolje odradila i nema zajebavanje sa signalima koje se ovdje pominju mjesecima.
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Dodatak ... m_regijama
Kod nas su BHT, FTV, Hayat, O Music bili HD sada su degradirani u SD. Umjesto na bolje ide se na gore.
Ove Vikome sto ubacuju je fakat nigdje veze nikakve kontrole programa vec prolazi samo plati pa se klati.
Hrvatska je to mnogo bolje odradila i nema zajebavanje sa signalima koje se ovdje pominju mjesecima.
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Dodatak ... m_regijama
- fusion_ba
#2069 Re: DVB-T u BiH
Veći je problem u kapacitetu satelita nego MUX-a. Džaba i prostor u MUX-u ako je tp na satelitu prenatrpan.
- MTV
#2070 Re: DVB-T u BiH
HR ne preuzima kanale sa satelita za potrebe MUXa vjerovatno je sve rijeseno IP putem.
Sada sam provjerio MUX D kod mene ne radi 0 signal.
Sada sam provjerio MUX D kod mene ne radi 0 signal.
-
player_
#2071 Re: DVB-T u BiH
Sredice oni to opusteno ljudi treba vremena kasnili smo 10 godina za svima 
Na dosta kanala vidim ubacen i pravi epg nije vise samo link od web stranice tv kuce...
I btw ne znam sto se zamarate kako se preuzima signal i da li ima mjesta na transponderu , to je duznost dasto semtela da ispostuje...Tv kuce same odlucuju hoce li sd ili hd i od toga zavisi cijena emitiranja tako da vam tu nije kriv dasto semtel ili ti ga mux D...
Ja nadjoh na oiv stranici da i hrvati koriste satelite za downstream kanala na zemaljsku mrezu tako da ne lupajte ako nemate provjerene informacije...
Na dosta kanala vidim ubacen i pravi epg nije vise samo link od web stranice tv kuce...
I btw ne znam sto se zamarate kako se preuzima signal i da li ima mjesta na transponderu , to je duznost dasto semtela da ispostuje...Tv kuce same odlucuju hoce li sd ili hd i od toga zavisi cijena emitiranja tako da vam tu nije kriv dasto semtel ili ti ga mux D...
Ja nadjoh na oiv stranici da i hrvati koriste satelite za downstream kanala na zemaljsku mrezu tako da ne lupajte ako nemate provjerene informacije...
- MTV
#2072 Re: DVB-T u BiH
Sve si upravu te kanale vecinom imamo po kablovskim operaterima u HD sa opcijom vracanja unazad do 7 dana tako da se ne bih zamarao jer kod nas sve ide kilavo (pocev od autoputa pa na dalje).
A samo informativno gdje se onda na satelitu emituje Doma HD, RTL Kockica HD, CMC HD i oni ostali HD kanali (Z1 HD, Jadran HD...)?
A samo informativno gdje se onda na satelitu emituje Doma HD, RTL Kockica HD, CMC HD i oni ostali HD kanali (Z1 HD, Jadran HD...)?
- fusion_ba
-
player_
#2074 Re: DVB-T u BiH
Vecina ovih tv kuca sto su muxu d ne moze nagurat na 7mbps ni u bajci
Osim nova bh i jos par tv kuca koje mogu pustati pristojnu sliku , vecini ostalih je i 2mbps previse...
-
Refik4
#2075 Re: DVB-T u BiH
Jel taj sfn o čemu pričate kad uštimaju onda ide prebacivanje kanala po regijama, npr Cazin u regiji bihaćkoj ili kako već ide? Hoće li onda biti prostora za nadogradnju Muxa u slučaju da se na nekim narednim tenderima jave neke druge tv kuće, pa da se iste ubace. Npr nemaš nijedan kanal iz regije TK. Mislim da je sramota, na kraju krajeva, da ih nema ili ne bude ...