Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
nota1969

#84251 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nota1969 »

Bossona wrote: 22/02/2023 18:58
nota1969 wrote: 22/02/2023 17:42

hajd ovdje je lakše da ti odgovorim,jeste alija i lopuža i nesposoban,ali koja je opcija bila?
nastaviti rat,aha
kao neko ko je proveo te godine u Armiji jedva sam dočekao dejton i k.rac me bolio kakva će Bosna bit
Onaj ko je tražio od građana vlast i da donosi odluke je MORAO poštovati Ustav RBIH i volju građana iskazanu referendumom 1992 godine. Ti, ja i drugi obični građanin i državljanin RBiH je imao obavezu poštovati zakon i obaveze uključujući i odbranu države koja je napadnuta. Šta si mislio da li će biti i kakva će biti Bosna je tvoja lična stvar, nisi ti odlučivao niti ja već oni koji su od na stražili i dobili vlast da i ume nas donose odluke, a vlast je u biti servis građana i zaštita države, njenog Ustava i sprovođenje zakonskih prava i obaveza preko zakonodavne, izvršne i sudske ovlasti i oni ne mogu kršiti Ustav i biti iznad njega jer je Ustav najveći pravni akt svake države.
Buraz, ja sam se odužio domovini,ovo gore što si napiso je sve OK,al je devedesetpete to šuplja,
j.beš se po terenima,ranjavaju te,gubiš saborce,drage ljude,jebo to.
Usput izadjem na izbore iako me to ne dotiče ko će bit na vlasti,koga znam od svojih iz Armije glasam,pa krenem dalje,borci,do Željka,
bolje da on popije nego neko od ovih govnara što su 92-95 bili niđe.
BHCluster

#84252 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

plavi_E wrote: 22/02/2023 18:57

Botovi koalicije "i Bakir je" ovu dvojicu kretena ovdje predstavljaju kao politicka Bozanstva koji ce nas izvuci iz sranja u koje nas je uvukla SDA.
:-)
Gelipteri
Bossona

#84253 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

nota1969 wrote: 22/02/2023 19:09
Bossona wrote: 22/02/2023 18:58
Onaj ko je tražio od građana vlast i da donosi odluke je MORAO poštovati Ustav RBIH i volju građana iskazanu referendumom 1992 godine. Ti, ja i drugi obični građanin i državljanin RBiH je imao obavezu poštovati zakon i obaveze uključujući i odbranu države koja je napadnuta. Šta si mislio da li će biti i kakva će biti Bosna je tvoja lična stvar, nisi ti odlučivao niti ja već oni koji su od na stražili i dobili vlast da i ume nas donose odluke, a vlast je u biti servis građana i zaštita države, njenog Ustava i sprovođenje zakonskih prava i obaveza preko zakonodavne, izvršne i sudske ovlasti i oni ne mogu kršiti Ustav i biti iznad njega jer je Ustav najveći pravni akt svake države.
Buraz, ja sam se odužio domovini,ovo gore što si napiso je sve OK,al je devedesetpete to šuplja,
Usput izadjem na izbore iako me to ne dotiče ko će bit na vlasti,koga znam od svojih iz Armije glasam,pa krenem dalje,borci,do Željka,
Niko normalan nije bio za rat, krv i smrt osim onih koji su ga poveli da od njega profitiraju a njihovi sinovi, kćeri i porodice nisu slali u rovove. Nismo imali izbora nego se suprostaviti i opstati ili nestati. Znači po istoj logici bi danas u Ukrajini Zelenski trebao protivno Ustavu Ukrajine bez znanja i saglasnosti Parlamenta i građana Ukrajine sjesti sa Putinom i sesesionistima i ispuniti im agresorsko hegemonističke ciljeve i legalizovati okupaciju i daytonizaciju Ukrajine. Poštivanje Ustava i zakona je OBAVEZA svih pa onih koji su na vlasti a ne izbor i dobra volja, inače nema države niti budućnosti u njoj i uzalud sve žrtve.
LSD

#84254 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

Bossona wrote: 22/02/2023 17:09
Svako ko napiše da je Alija MORAO kršiti Ustav RBIH i stavljati protivustavne potpise je neupućen i žrtva višedecenijske laži spinera i perača SANU podvale i veleizdajnika Alije, lansirane od strane njega i njegovih stranačkih kuhara laži i podvala, koji od njega prave, mudraca, državnika i vizionara.
hajd ovdje je lakše da ti odgovorim,jeste alija i lopuža i nesposoban,ali koja je opcija bila?
nastaviti rat,aha
kao neko ko je proveo te godine u Armiji jedva sam dočekao dejton i k.rac me bolio kakva će Bosna bit
E kako nas je bolio qrc kakva ce Bosna biti, e tako smo i dobili kar.inu mušanovu od države i šta sad kukamo ?
Bolio nas q - dobit cemo q. Sto trazis, to i dobijes.

Srbe nije bolio q sta ce dobiti, itekako su znali sta hoce i sta traze...hrvati isto.
nota1969

#84255 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nota1969 »

Bossona wrote: 22/02/2023 19:22
nota1969 wrote: 22/02/2023 19:09

Niko normalan nije bio za rat, krv i smrt osim onih koji su ga poveli da od njega profitiraju a njihovi sinovi, kćeri i porodice nisu slali u rovove. Nismo imali izbora nego se suprostaviti i opstati ili nestati. Znači po istoj logici bi danas u Ukrajini Zelenski trebao protivno Ustavu Ukrajine bez znanja i saglasnosti Parlamenta i građana Ukrajine sjesti sa Putinom i sesesionistima i ispuniti im agresorsko hegemonističke ciljeve i legalizovati okupaciju i daytonizaciju Ukrajine. Poštivanje Ustava i zakona je OBAVEZA svih pa onih koji su na vlasti a ne izbor i dobra volja, inače nema države niti budućnosti u njoj i uzalud sve žrtve.
Navijam ja za Ukrajinu naravno,al ne bih baš volio bit blizu Bahmuta,a suprotstavili smo se i mi, neznam jesil bio u ratu, iskreno buraz meni je dokurčilo i obradovo me kraj.
last mohicans

#84256 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by last mohicans »

Evo Lende(ohana) na Hayatu, svaka mu je za šamara. Veli da potpisi koje oni skupljaju nemaju za njega veze, sve rade drsko i bezobrazno. A najjače je pitanje voditeljice je li po Ustavu FBiH da predsjednik bude iz reda hrvatskog naroda, zar to ne može biti Bošnjak :-) a decenijama je tako. Premijer Bošnjak, predsjednik Hrvat. Ni jedne ne izustiše da ne mogu biti premijer i predsjednik iz istog konstitutivnog naroda.
DonieBrasco

#84257 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Bakir je veceras na N1 kod Zukica.
nota1969

#84258 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nota1969 »

LSD wrote: 22/02/2023 19:23

nastaviti rat,aha
E kako nas je bolio qrc kakva ce Bosna biti, e tako smo i dobili kar.inu mušanovu od države i šta sad kukamo ?

Srbe nije bolio q sta ce dobiti, itekako su znali sta hoce i sta traze...hrvati isto.
jbg mi da smo se pitali nebi ni bilo rata i onda kad je krenulo ko bez k.rca u svatove
a u Bosni koliko god mi željeli neće bit bolje,objektivno imaš dva naroda koji je žele raspišat
a u narodu kom ja pripadam nema vizije,strategije,vrhunac je sebi napravit begovat
Haris.ba

#84259 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 22/02/2023 19:35 Evo Lende(ohana) na Hayatu, svaka mu je za šamara. Veli da potpisi koje oni skupljaju nemaju za njega veze, sve rade drsko i bezobrazno. A najjače je pitanje voditeljice je li po Ustavu FBiH da predsjednik bude iz reda hrvatskog naroda, zar to ne može biti Bošnjak :-) a decenijama je tako. Premijer Bošnjak, predsjednik Hrvat. Ni jedne ne izustiše da ne mogu biti premijer i predsjednik iz istog konstitutivnog naroda.
Mrsko mi sada provjeravati.

Ali, ako se nista nije promjenilo mislim da je to drugacije uredjeno. Ima 6 funkcija i podjeljene se da mogu 2 najvise iz jednog konstitutuvnog naroda.

Tako, ako su ostale 4 slobodne, moze predsjednik i premijer biti Bosnjak.
LSD

#84260 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

nota1969 wrote: 22/02/2023 19:39
LSD wrote: 22/02/2023 19:23

jbg mi da smo se pitali nebi ni bilo rata i onda kad je krenulo ko bez k.rca u svatove
a u Bosni koliko god mi željeli neće bit bolje,objektivno imaš dva naroda koji je žele raspišat
a u narodu kom ja pripadam nema vizije,strategije,vrhunac je sebi napravit begovat
:thumbup: kakvi su nas haklamaši vodili i vode - dobro išta imamo od države.
last mohicans

#84261 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by last mohicans »

Haris.ba wrote: 22/02/2023 19:43
last mohicans wrote: 22/02/2023 19:35 Evo Lende(ohana) na Hayatu, svaka mu je za šamara. Veli da potpisi koje oni skupljaju nemaju za njega veze, sve rade drsko i bezobrazno. A najjače je pitanje voditeljice je li po Ustavu FBiH da predsjednik bude iz reda hrvatskog naroda, zar to ne može biti Bošnjak :-) a decenijama je tako. Premijer Bošnjak, predsjednik Hrvat. Ni jedne ne izustiše da ne mogu biti premijer i predsjednik iz istog konstitutivnog naroda.

Ali, ako se nista nije promjenilo mislim da je to drugacije uredjeno. Ima 6 funkcija i podjeljene se da mogu 2 najvise iz jednog konstitutuvnog naroda.

Mislim da nije tako, eto neka upućeniji kažu. Ali se mora skinuti kapa ovim govnarima iz sda kako spinuju i okreću stvar da se sve svelo na ugrozenost Bošnjaka i strah da ne budu zastupljeni. Doktori spina, 2 kupljena, jedan iz kinder jajeta, jedan DFovac (stranke koja se deklarira kao građanska, ispade izrazito bošnjačka). Ma hajte molim vas, a ni niko se ne usuđuje kazati da ima još 10 Bošnjačka koji nisu iz SDFa
Haris.ba

#84262 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 22/02/2023 19:48 Mislim da nije tako, eto neka upućeniji kažu. Ali se mora skinuti kapa ovim govnarima iz sda kako spinuju i okreću stvar da se sve svelo na ugrozenost Bošnjaka i strah da ne budu zastupljeni. Doktori spina, 2 kupljena, jedan iz kinder jajeta, jedan DFovac (stranke koja se deklarira kao građanska, ispade izrazito bošnjačka). Ma hajte molim vas, a ni niko se ne usuđuje kazati da ima još 10 Bošnjačka koji nisu iz SDFa
Evo, našao sam.
Član 1

(1) Od niže navedenih funkcija najviše jedna se može popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih:

- Premijer/predsjednik Vlade;

- Predsjedavajući Predstavničkog doma;

- Predsjedavajući Doma naroda.

(2) Predsjednik Federacije i premijer/predsjednik Vlade ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

(3) Nakon izbora predsjednika Federacije i imenovanja premijera/predsjednika Vlade, svaki dom će, ukoliko je potrebno, osigurati poštivanje odredbi stava (1) ovog člana.

(4) Od niže navedenih funkcija najviše jedna se može popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih:

- Predsjednik Vrhovnog suda;

- Predsjednik Ustavnog suda;

- Federalni tužilac.
Ovo što sam ja spominjao je bilo staro rješenje.
Distribucija ključnih funkcija u strukturi federalne vlasti
(1) Premijer/predsjednik Vlade i zamjenici premijera/ potpredsjednici Vlade ne mogu biti iz reda
istog konstitutivnog naroda.
Od niže narečenih funkcija najviše dvije se mogu popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda ili iz
reda ostalih:
1. premijer/predsjednik Vlade
2. predsjedatelj Zastupničkog doma
3. predsjedatelj Doma naroda
4. predsjednik Vrhovnog suda
5. predsjednik Ustavnog suda
6. federalni tužitelj.
palermo

#84263 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

last mohicans wrote: 22/02/2023 19:48
Haris.ba wrote: 22/02/2023 19:43

Mislim da nije tako, eto neka upućeniji kažu. Ali se mora skinuti kapa ovim govnarima iz sda kako spinuju i okreću stvar da se sve svelo na ugrozenost Bošnjaka i strah da ne budu zastupljeni. Doktori spina, 2 kupljena, jedan iz kinder jajeta, jedan DFovac (stranke koja se deklarira kao građanska, ispade izrazito bošnjačka). Ma hajte molim vas, a ni niko se ne usuđuje kazati da ima još 10 Bošnjačka koji nisu iz SDFa
Niko bolje ne spinuje za SDA od Dine I Nerke...
Jordan1961

#84264 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Pandakonda wrote: 19/02/2023 12:13
Jordan1961 wrote: 19/02/2023 06:17
Istina, postoje 2 bloka ali SDA kontrolira onaj veci gdje se nalazi nuzna vecina delegata za formiranje vlasti. Jednom kad imas taj broj, nebitno je ako imas i vise nego sto ti treba (kao u HDZ slucaju). Stoga je SDA sada u poziciji u kojoj je HDZ gotovo svih ovih postdejtonskih godina i tretirao se kao nezaobilazan faktor.
Nije bas 100% tako, kontrola kluba je 2/3, mada i to je diskutabilno jer je Smit otklonio tu blokadu da 2/3 nekog kluba naroda moze proglasiti bilo kakav zakon štetan za VNI. Hrvatski klub je apsolutno konsolidovan u HNS-u i to pravi problem. Ista stvar bi bila u klubu Bosnjaka da su recimo osmorka i SDA dio nekog većeg tijela. Onda se i oni ne bi mogli izbjeci. Također SDA ima samo onaj element koji je vezan za delegiranje potpredsjednika. Ostale sve zakone nova većina može sprovoditi jer je u domu naroda potrebna samo prosta većina za odlucivanje. Tako da i to je bitno naglasiti ako vec govorimo da se SDA ne moze izbjeci. Ono sto je na kraju najbitnije je Irfanovo izglaganje kod Senada, da ako sad SDA i HDZ dođu sa novom većinom bez SDP-a, Stojanović bi njima potpisao vlast kao sto su slicno uradili kada su potvrdili Dunovica a mogli su blokirati i tjerat da i oni budu ukljucen. SDA pijavice nemaju casti da to odrade i hvataju se za slamke i okreću narod protiv tradicionalnih prijatelja i saveznika.

HDZ je iz ciklusa u ciklusa jacao svoju poziciju i koliko god da se to nama ne sviđalo HDZ većinski predstavlja volju hrvatskog birackog tijela. Ovo sam namjerno rekao birackog (koji su izasli na izbore) jer ne mozemo znati kako svaki hrvat razmislja. Mada i to bi bilo u par deka jer su i ostale stranke slicne HDZ-u. U ovom momentu ako izbacis HDZ de facto si izbacio većinski hrvatski narod iz vlasti dok kod bosnjaka ipak imas 2 bloka od kojih je osmorkin cak i veci jer znamo preko kakvih mehanizama je SDA dobila 12 delegata.
Petljas a preskaces sustinu. SDA je trenutno, barem sto se doma naroda tice, za Bosnjake gotovo u identicnom polozaju kao i HDZ za Hrvate.
Da SDP, SDA, DF i HDZ 1990 uz jos par manjih stranaka naprave vecinu u predstavnickom i domu naroda, bi li Bradara potpisala takvu vladu?
madridista15

#84265 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madridista15 »

Da prozborimo koju o Federaciji i intervenciji Visokog predstavnika koje neće biti.

Federacija BiH je konsocijativna demokratija, a njeni konsocijativni elementi zaštite kolektiviteta (konstitutivnih naroda) su u mnogim aspektima jači nego na nivou same države BiH. Federacija kao entitet (skupa s RS) je autonomni dio države i kao takav samostalno uređuje svoje funkcionisanje. Naprimjer, to što na državnom nivou 2 od 3 člana Predsjedništva BiH mogu imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH ne znači ništa za funkcionisanje Federacije. Zato što s njim nema nikakve veze. Federacija je dužna promijeniti i prilagoditi svoj Ustav i zakone samo ako su eksplicitno suprotni Ustavu BiH ili Dejtonskom sporazumu, a takvo nešto može utvrditi samo Ustavni sud ili Visoki predstavnik.

1994. je Federacija zamišljena kao buduća BiH, s kantonima na cijelom teritoriju BiH. Da je došlo do vojnog sloma RS-a i ulaska HV-a i ARBiH u Banju Luku, upravo to bi se i desilo: Srbi bi kapitulirali, ali bi zauzvrat cijela BiH bila današnja Federacija BiH s predsjednikom i dva potpredsjednika i 10 (ili čak i više kantona). Danas bi se dvije suprotstavljene struje Srba u BiH u kantonalnoj skupštini Banjalučkog kantona krvile oko toga ko će doći do 11. delegata, nakon čega bi Jelena Trivić rezignirano konstatovala da je režim Milorada Dodika pokupovao boga oca i ostvario većinu u Klubu Srba i tako postao nezaobilazan faktor pri imenovanju Vlade Federacije BiH. Sa SDA-ovcem kao premijerom, nekim HDZ-ovcem kao ministrom finansija i SNSD-ovcem kao ministrom energije i rudarstva, ta bi nas Vlada vodila u evropske integracije. Šatro. Ko zna, možda i bi. Pored ovih, takva Vlada FBiH (nikad ostvarena, nažalost) bi imala i ovlasti Vijeća ministara, a predsjednik i potpredsjednici Federacije bi imali, pored sadašnjih, i ovlasti Predsjedništva BiH.

Međutim, nije se desilo. Historija nije tako htjela. Bolje reći, nije Amerika htjela.

Ipak, konsocijativni elementi Federacije su ostali netaknuti: za imenovanje Vlade potrebno je imati potpis predsjednika i potpredsjednika (prvobitno jednog), a njihova ustavna ovlast da imenuju Vladu Federacije i jeste plod nastojanja da se zaštite konstitutivni narodi. Dakle, da je neko htio da prosta parlamentarna većina bira Vladu FBiH, bilo bi to urađeno odmah 1994. Jasno je zašto nije. Ključ snage predsjednika i potpredsjednika i jeste u konsocijativnom mehanizmu saglasnosti potrebne za imenovanje Vlade.

Visoki predstavnik Schmidt je 2. oktobra u izbornoj noći i intervenisao kako bi zaštitio tu famoznu saglasnost/konsenzus koju predsjednik i potpredsjednici FBiH moraju postići u vezi imenovanja Vlade FBiH. Kako? Tako što je ojačao poziciju konstitutivnih naroda podižući prag za kandidovanje imena za predsjednika i potpredsjednika Federacije sa jedne trećine na polovinu, podizanjem broja delegata sa 17 na 23, te primjenom posljednjeg popisa stanovništva. Zašto je to uradio? Pa upravo kako bi se izbjegla šansa da jedna grupa "nameće" drugoj grupi svoju volju: samim tim, kako bi se izbjeglo to da jedna, brojnija grupa izabere u konačnici predsjednika i potpredsjednike Federacije koji u osnovi ne uživaju podršku kvalificirane većine delegata svog kluba.

Schmidt je namjerno ojačao kapacitet klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda kako bi se ojačala i pozicija predsjednika i potpredsjednika, a sve u cilju da provede presudu Ljubić (iz 2016.) kojom je utvrđeno da su "starim" Izbornim zakonom narušena prava konstitutivnih naroda jer nisu adekvatno predstavljeni u Domu naroda, a posljedično tome i u izvršnoj vlasti Federacije, jer izvršna vlast Federacije izvire iliti počinje u Domu naroda. Postojali su sporovi u vezi tumačenja odluke u slučaju Ljubić, a Visoki predstavnik je presudu shvatio na isti način kao i HDZ i Zagreb. A riječ Visokog predstavnika je zadnja.

Da li će Schmidt sada oslabiti poziciju konstitutivnih naroda (i predsjednika i potpredsjednika Federacije koje su njihovi predstavnici u Domu naroda nominovali) nakon što ju je prije par mjeseci namjenski ojačao? Neće, naravno.

Da li Schmidtu smeta što Lendo i SDA neće dozvoliti imenovanje Vlade kako je parlamentarna većina zamislila? Moguće, ali to samo može biti njegov politički, da ne kažem privatni stav; stav njega kao Visokog predstavnika će ostati nepromijenjen. Otud ono Schmidtovo od prije koji dan: "Svoji ste, dogovorite se."
Last edited by madridista15 on 22/02/2023 20:40, edited 1 time in total.
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#84266 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by enko 1964 »

Bossona wrote: 22/02/2023 17:09
Svako ko napiše da je Alija MORAO kršiti Ustav RBIH i stavljati protivustavne potpise je neupućen i žrtva višedecenijske laži spinera i perača SANU podvale i veleizdajnika Alije, lansirane od strane njega i njegovih stranačkih kuhara laži i podvala, koji od njega prave, mudraca, državnika i vizionara.
nastaviti rat,aha
Ovu priču furaju oni koji rat nisu omirisali, oni sa naknadnom pameću kao generali nakon bitke ili oni što su se naratovali u videoigricama.

Onima koji su se nanosali krvavih gaća bio je pun kurac rata. Kamo sreće da je bilo drugačije ali, na žalost, nije.
Kome ne valja, bujrum, pravite bolje.
nota1969

#84267 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nota1969 »

enko 1964 wrote: 22/02/2023 20:34

nastaviti rat,aha
Ovu priču furaju oni koji rat nisu omirisali, oni sa naknadnom pameću kao generali nakon bitke ili oni što su se naratovali u videoigricama.

Onima koji su se nanosali krvavih gaća bio je pun kurac rata. Kamo sreće da je bilo drugačije ali, na žalost, nije.
Od naše generacije dosta, al šiša generacije na čelu sa kiflom,bakirom i trenerkom :lol:
Last edited by nota1969 on 22/02/2023 20:45, edited 1 time in total.
howdy

#84268 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by howdy »

Styling wrote: 22/02/2023 07:43
howdy wrote: 22/02/2023 07:14

Tako je, treba da se lečiš
“Lečiš”? Odakle si ti upao, rođače?
Krug dvojke kume
enko 1964

#84269 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by enko 1964 »

nota1969 wrote: 22/02/2023 20:43

Od naše generacije dosta, al šiša generacije na čelu sa kiflom,bakirom i trenerkom :lol:
Ne kontam što nas se poredi sa Ukrajinom.
Za razliku od Ukrajine mi nismo imali NATO na svojoj strani, nisu znali ili su se pravili da ne znaju ni za koji kurac se bijemo.
U Srbiji nisu vidjeli Rusiju.
Milošević nije bio Putin.
Bili smo i ostali, mala, nebitna zemlja i mali, nebitan narod.
A ko i kako nas je vodio, dobro smo prošli.
nota1969

#84270 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nota1969 »

enko 1964 wrote: 22/02/2023 21:07
nota1969 wrote: 22/02/2023 20:43

Ne kontam što nas se poredi sa Ukrajinom.
Za razliku od Ukrajine mi nismo imali NATO na svojoj strani, nisu znali ili su se pravili da ne znaju ni za koji kurac se bijemo.
U Srbiji nisu vidjeli Rusiju.
Milošević nije bio Putin.
Bili smo i ostali, mala, nebitna zemlja i mali, nebitan narod.
A ko i kako nas je vodio, dobro smo prošli.
:thumbup:
Point.

#84271 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

Bossona wrote: 22/02/2023 16:30
Hakiz wrote: 22/02/2023 13:35

Kada je Holbruk u Dejtonu rekao konstitutivnost, stvar je bila određena.

Reći da je Alija mogao to spriječiti je smiješno. Zašto Kosovo neće spriječiti formiranje Srpskih opština?

Zato što je Ujka Sem odlučio šta će biti.

Da to jednom završimo.

:lol: :lol: :lol: :-D

Image

Alijinim rukoljubima i sljedbenicima "Potpiši Alija neka je ko avlija" uzalud dokazi da je veleizdajnik krčmio Bosnu sa onima koji su nam ga podvalili i prije agresije jer za njih je kršenje ustava RBiH i trgovina državom i njenim opstankom i sudbinom naroda nebitno, bitno je prati i pravdati veleizdajika kako je MORAO jer je po njima izdajnik bio iznad ustava jer oni vjeruju u bajkice, spinove i sve što im decenijama podvaljuju ljubitetlji lika i djela SANU podvale.

Image
Image
Image
Image

Evo crno na bijelo kako i kada je SANU podvala Alija Izetbegović dogovorio protivustavnu podjelu RBiH i pristao na mogućnost raspada i zbog čega je sazvao Bošnjački Sabor par sedmica poslije na kojem je doveo svoje istomišljenike "Fildžan A(v)lije da progura dogovrenu podjelu na tri dijela uz pravo na secesiju i raspad izgovorenu javno iz usta najvećeg izdajnika u historiji Bosne i Bošnjaka.
https://www.youtube.com/watch?app=deskt ... xesE_2L7Gk

Kurspahićevo svjedočenje prilikom susreta sa Holbrukom, o Daytonu i antiustavnoj podijeli RBiH koja je dogovarana godinama prije potpisivanja Daytona! Republika oca i sina
Autor, Kemal Kurspahić

Aliji Izetbegoviću, ocu-osnivaču muslimanske stranke Demokratske akcije i "prvom " i posljednjem predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), bilo je dovoljno jedno veče u rezidenciji američkog ambasadora u Turskoj u Ankari, 4. septembra 1995, da pristane na ukidanje ustavnog naziva Republika BiH i na ozakonjenje Republike Srpske (RS) kao jednog od dva entiteta jedinstvene bosanske države, onako kako je u pregovorima s Amerikancima insistirao predsjednik Srbije Slobodan Milošević.
Nije da se Izetbegović nije nećkao, rekao je američkim posrednicima kako RS zvuči nekako "nacistički" ali je, pred uvjeravanjima kako se i Teksas zove republika ali je pod centralnom vlašću, pristao na promjenu imena. Tada je ovlastio i svog ministra inostranih poslova Muhameda Šaćirbeja da na ministarskom sastanku 8. septembra u Ženevi potpiše "ženevske principe" koji su ozakonili i naziv RS i teritorijalni omjer od 51 prema 49 posto između dva entiteta.
A jesi dosadan sa ovim jednim te istim postovima. Imaš li ti šta drugo napisati osim ovih smorovskih, istih postova?
tramvajtrojka

#84272 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

nastaviti rat,aha

vidi koja jedina stranka prica jedino o ratu i toj stranci je to sav politicki opus i nacin djelovanja , da ti pomognem nije SNSD, HDZ, SDP, NIP.

zasto je SDA jedina stranka koja prica o prebrojavanjima i ratu
enko 1964

#84273 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by enko 1964 »

tramvajtrojka wrote: 22/02/2023 21:27

vidi koja jedina stranka prica jedino o ratu i toj stranci je to sav politicki opus i nacin djelovanja , da ti pomognem nije SNSD, HDZ, SDP, NIP.

Ja mislim da SDA ima kakvog glasnogovornika ili nekoga za odnose sa javnošću, pa bi najbolje bilo da tamo pitaš.
tramvajtrojka

#84274 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

enko 1964 wrote: 22/02/2023 21:45
tramvajtrojka wrote: 22/02/2023 21:27

Ja mislim da SDA ima kakvog glasnogovornika ili nekoga za odnose sa javnošću, pa bi najbolje bilo da tamo pitaš.
upitao bih ja al ne znam sta cu kad mi odgovore na kineskom il ruskom jeziku jer je to sada u modi kad je SDA u pitanju :mrgreen: :mrgreen:
512MB

#84275 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

meridiyan wrote: 22/02/2023 18:01 Sef se naljutio? Ukorio Trenerku sto ne sprovode UZP planove i dejstvuju mimo Ustava cime bi ispunio prizeljkivani cilj koji bi doveo do medjubosnjackog sukoba.

Image

Trenerka pogubljen, nezna vise gdje udara.

Joj Pavijana jbte, ne zna tri rečenice sročit da valja.
Locked