Ma sve zavisi od osobe do osobe. Imaš neke, koji su 100% krivi, pa se izvuku na trikove i još određuju ko će biti vlast a ko ne, a imaš ljude koji pokupe kamikazu na autputu, pa završe kod psihijatra.
Svako je različit.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Ma sve zavisi od osobe do osobe. Imaš neke, koji su 100% krivi, pa se izvuku na trikove i još određuju ko će biti vlast a ko ne, a imaš ljude koji pokupe kamikazu na autputu, pa završe kod psihijatra.
Ma nije to baš tako, zato i ima sudski postupak gdje se takve stvari "rastabire". Ono što jeste činjenica da je u preko 90% slučajeva vozač zaista i objektivno kriv pa se onda tako i stvori mit "vozač je uvijek kriv".Ateista wrote: ↑22/02/2023 08:25 Ne znam ni ja tacno kako to funkcionise, ali sam isto tako cuo te price da je vozac uvijek kriv.
Moja pretpostavka je da mogu i pjesaku pisati kaznu, ali da ce u vecini slucajeva i vozac popusiti neku kaznu. Mislim da su bas rijetke situacije da vozac nikako ne odgovara ako udari pjesaka i da se u vecini slucajeva ide na to da je vozac trebao prilagoditi brzinu uslovima.
Svakako da je glupo, pogotovo za opisane situacije gdje pjesaci nemaju sta da traze na cesti.
Ako je tako onda je toEFD22 wrote: ↑22/02/2023 08:28Na putu rezervisanom za promet motornih vozila, kao što je dio M17 od Zenice do Bilješeva, kao i cjelokupni A1, i još nekoliko cesta u državi označenih plavim ili zelenim znakom, vozač ne snosi nikakav dio krivice za eventualni udar pješaka. Provjereno.Ateista wrote: ↑22/02/2023 08:25 Ne znam ni ja tacno kako to funkcionise, ali sam isto tako cuo te price da je vozac uvijek kriv.
Moja pretpostavka je da mogu i pjesaku pisati kaznu, ali da ce u vecini slucajeva i vozac popusiti neku kaznu. Mislim da su bas rijetke situacije da vozac nikako ne odgovara ako udari pjesaka i da se u vecini slucajeva ide na to da je vozac trebao prilagoditi brzinu uslovima.
Svakako da je glupo, pogotovo za opisane situacije gdje pjesaci nemaju sta da traze na cesti.
https://www.fokus.ba/vijesti/crna-hroni ... 1/2184360/Zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, policajci su oko 20.30 sati uhapsili vozača E.H. iz Žepča. On je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.
Pa koji k. rukovodi tužilac, ako je sve čisto i pješak kriv, a znamo da je kriv? Zna to svako, pa čak možda i zakon, ali šugava policija i tužioci ne. I naravno ide i ovdje tortura, hapšenje itd itdZbog uviđaja koji obavljaju policijski službenici Policijske stanice Kakanj te kojim rukovodi dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK, saobraćaj je u prekidu na toj dionici autoputa A1, na relaciji Kakanj-Zenica, te se usmjerava alternativnim pravcem- magistralnim putem M17.
Ima naravno sociopata koji nikakve empatije ni prema kome nemaju, i sto kazes takvi su nam uglavnom na vlasti.Mishelinke wrote: ↑22/02/2023 09:30Ma sve zavisi od osobe do osobe. Imaš neke, koji su 100% krivi, pa se izvuku na trikove i još određuju ko će biti vlast a ko ne, a imaš ljude koji pokupe kamikazu na autputu, pa završe kod psihijatra.
Svako je različit.
Moguce da je i to razlog sto je stvoren taj mit.BadBoy wrote: ↑22/02/2023 09:32Ma nije to baš tako, zato i ima sudski postupak gdje se takve stvari "rastabire". Ono što jeste činjenica da je u preko 90% slučajeva vozač zaista i objektivno kriv pa se onda tako i stvori mit "vozač je uvijek kriv".Ateista wrote: ↑22/02/2023 08:25 Ne znam ni ja tacno kako to funkcionise, ali sam isto tako cuo te price da je vozac uvijek kriv.
Ove situacije u kojima ima doprinosa pješaka ili gdje je pješak zaista 100% kriv su iznimno rijetke.
Ma kriv je 100% čim je zakoračio na AP.BadBoy wrote: ↑22/02/2023 09:32Ma nije to baš tako, zato i ima sudski postupak gdje se takve stvari "rastabire". Ono što jeste činjenica da je u preko 90% slučajeva vozač zaista i objektivno kriv pa se onda tako i stvori mit "vozač je uvijek kriv".Ateista wrote: ↑22/02/2023 08:25 Ne znam ni ja tacno kako to funkcionise, ali sam isto tako cuo te price da je vozac uvijek kriv.
Ove situacije u kojima ima doprinosa pješaka ili gdje je pješak zaista 100% kriv su iznimno rijetke.
Da, ali opet, da se javno laktaju i ponašaju kao da ništa nije bilo, i još imati obraza da ucjenjuješ nekoga, umjesto da si u zatvoru, to mi nikako nije ok.Ateista wrote: ↑22/02/2023 09:37Ima naravno sociopata koji nikakve empatije ni prema kome nemaju, i sto kazes takvi su nam uglavnom na vlasti.Mishelinke wrote: ↑22/02/2023 09:30
Svako je različit.
Ne znaci ni da su svi koji se izvuku na stele takvi, nije da branim takve ali cak i ako su iskoristili veze da ne odu u zatvor, niko ne zna kako im je zivjeti za tim, kako spavaju nocu i slicno. Govorim o slucajnim incidentima, ne kad neko ciljano ide na to da nekog ubije.
Naravno da nije ok i pokazuje veliku dozu bahatosti sto ne prihvataju posljedice svojih djela, samo hocu da kazem da ne znamo kako je njima kad su sami sa sobom.Mishelinke wrote: ↑22/02/2023 09:53Da, ali opet, da se javno laktaju i ponašaju kao da ništa nije bilo, i još imati obraza da ucjenjuješ nekoga, umjesto da si u zatvoru, to mi nikako nije ok.Ateista wrote: ↑22/02/2023 09:37
Ima naravno sociopata koji nikakve empatije ni prema kome nemaju, i sto kazes takvi su nam uglavnom na vlasti.
Ne znaci ni da su svi koji se izvuku na stele takvi, nije da branim takve ali cak i ako su iskoristili veze da ne odu u zatvor, niko ne zna kako im je zivjeti za tim, kako spavaju nocu i slicno. Govorim o slucajnim incidentima, ne kad neko ciljano ide na to da nekog ubije.
Međutim, kada smo kod zakona, zanimljivo bi bilo vidjeti kako je u EU regulisano ovo pitanje, kada pokosiš frajku na autobahnu, ili španskoj autostradi. Ko je tad kriv, vozač ili frajko?
Ma trebalo bi to jasnije sve definisati. Recimo, ako udariš pješaka na mjestu gdje pješaku mjesto nije, onda tog pješaka treba posmatrati kao drugo vozilo koje je skrivilo udes. Ništa manje, ništa više. Ovako imam osjećaj da je drumskim razbojnicima (policiji) i nadobudnim tužiocima ostavljena prevelika sloboda da tumače zakonske odredbe i da proglašavaju nekoga krivim. Čim mi ovoliko razglabamo po ovoj temi, znači da je zakon nedorečen i nejasan u mnogim svojim odredbama.Ateista wrote: ↑22/02/2023 10:13Naravno da nije ok i pokazuje veliku dozu bahatosti sto ne prihvataju posljedice svojih djela, samo hocu da kazem da ne znamo kako je njima kad su sami sa sobom.Mishelinke wrote: ↑22/02/2023 09:53
Da, ali opet, da se javno laktaju i ponašaju kao da ništa nije bilo, i još imati obraza da ucjenjuješ nekoga, umjesto da si u zatvoru, to mi nikako nije ok.
Međutim, kada smo kod zakona, zanimljivo bi bilo vidjeti kako je u EU regulisano ovo pitanje, kada pokosiš frajku na autobahnu, ili španskoj autostradi. Ko je tad kriv, vozač ili frajko?
Za te propise ne znam, evo kazu da tada ipak ni kod nas nije vozac kriv, vjerovatno je i u eu slicno.
EFD22 wrote: ↑22/02/2023 10:27 Isti je zakon u cijeloj EU kao i kod nas, kada su u pitanju ceste rezervisane za saobraćaj motornih vozila, autoputevi i brze ceste i neke magistrale. Zato su i ograđene.
Automobil zaustavljen u zaustavnoj traci mora biti u kvaru, ne smije se zaustaviti osim ako je u kvaru, i tada mora biti propisno označen sigurnosnim trokutom na propisanoj udaljenost, a pješak mora nositi sigurnosni reflektujući prsluk i ne smije se zadržavati na kolovozu (ni u zaustavnoj traci) niti smije biti unutar vozila.
Ja sam stajao na autoputu našem u zaustavnoj, i dok sam čekao šlepu, nazvao sam JP AC FBIH kontakt centar na besplatni 0800 broj i rekao im gdje sam i šta je bilo, i čovjek prvo što mi je rekao je da ako sam već označio auto trokutom, siđem odmah sa ceste na livadu dole i tu čekam.
I prije nego je došla moja šlepa dođoše ljudi iz ophodnje AC da vide mogu li mi pomoći kako, i ostadoše tu dok nije došla moja šlepa, sa upaljenim rotacijama.
Znači za sve postoji propis i procedura. A ne ovaj stao sa transporterom i šetkao se oko njega.
Da naravno, obučem ga uvijek kada sam uz cestu. Imao sam par situacija na M17, između Maglaja i Zenice, noć, pješaci idu uz cestu, u crnim jaknama, primjetio sam ih na možda 5 metara udaljenosti samo. Srećom, išli su uz cestu, tako da nije ništa bilo, ali ružan osjećaj tako proletiti pored pješaka kojeg ne očekuješ, još noć a on sav u crnom.
Osiguranje od autoodgovornosti tu nema ništa. Kasko bi ti moglo isplatiti štetu, pa onda regresom naplatiti od JP AC jer su one odgovorne.Mishelinke wrote: ↑22/02/2023 10:50![]()
E ovo mi je bio glavni motiv da otvorim ovu raspravu na temi.
Zanima me šta u tom slučaju, jer šteta sigurno nije mala i kako to osiguranje rješava, i da li uopšte rješava u takvim situacijama?
)EFD22 wrote: ↑22/02/2023 10:54Osiguranje od autoodgovornosti tu nema ništa. Kasko bi ti moglo isplatiti štetu, pa onda regresom naplatiti od JP AC jer su one odgovorne.Mishelinke wrote: ↑22/02/2023 10:50
![]()
E ovo mi je bio glavni motiv da otvorim ovu raspravu na temi.
Zanima me šta u tom slučaju, jer šteta sigurno nije mala i kako to osiguranje rješava, i da li uopšte rješava u takvim situacijama?
Ako nemaš kasko, onda tužiš autoceste i tog pješaka posebno.
Ista stvar i sa M17 od Zenice do Bilješeva (i još pokojim dijelovima označenim ovim znakom)
Samo što bi u tom slučaju tužio JP Ceste FBiH.
Zato oni revnosno popravljaju ogradu na potezu uz Radakovo/Lukovo Polje u Zenici, koju seljačine redovito režu da bi mogli pješke preko magistrale, iako postoje dva potputnjaka između navedenih naselja.
Vjerovatno bi naplatio, ali znaj da je to proces toliko dug, ta ti se damu otegnu do koljena. Imaš jedan sud, pa drugi sud, pa vrhovni, pa ustavni pa Strazbur. Do Strazbura bi sigurno izganjao svoja prava i štetu, ali pošto svi znaju da je to jako dug proces, još na prvoj instanci, da ne govorim od višim, onda većina odustane od bilo kakve tužbe.Ateista wrote: ↑22/02/2023 10:56EFD22 wrote: ↑22/02/2023 10:54
Osiguranje od autoodgovornosti tu nema ništa. Kasko bi ti moglo isplatiti štetu, pa onda regresom naplatiti od JP AC jer su one odgovorne.
Ista stvar i sa M17 od Zenice do Bilješeva (i još pokojim dijelovima označenim ovim znakom)
Zato oni revnosno popravljaju ogradu na potezu uz Radakovo/Lukovo Polje u Zenici, koju seljačine redovito režu da bi mogli pješke preko magistrale, iako postoje dva potputnjaka između navedenih naselja.![]()
Znaci tuzi se onaj ko odrzava cestu a oni eventualno pjesaka.
Znas li za neki primjer da je neko kod nas i naplatio stetu u slicnoj situaciji?
I ja pretpostavljam da se to bas i ne isplati kod nas...Mishelinke wrote: ↑22/02/2023 10:59Vjerovatno bi naplatio, ali znaj da je to proces toliko dug, ta ti se damu otegnu do koljena. Imaš jedan sud, pa drugi sud, pa vrhovni, pa ustavni pa Strazbur. Do Strazbura bi sigurno izganjao svoja prava i štetu, ali pošto svi znaju da je to jako dug proces, još na prvoj instanci, da ne govorim od višim, onda većina odustane od bilo kakve tužbe.
Tako je, odnosno tužiš onog ko upravlja navedenom cestom. Održavanje obično daju tenderom nekoj firmi tipa JATA i DobojPutevi, ali to tebe ne zanima, to je njihov odnos.Ateista wrote: ↑22/02/2023 10:56EFD22 wrote: ↑22/02/2023 10:54
Osiguranje od autoodgovornosti tu nema ništa. Kasko bi ti moglo isplatiti štetu, pa onda regresom naplatiti od JP AC jer su one odgovorne.
Zato oni revnosno popravljaju ogradu na potezu uz Radakovo/Lukovo Polje u Zenici, koju seljačine redovito režu da bi mogli pješke preko magistrale, iako postoje dva potputnjaka između navedenih naselja.![]()
Znaci tuzi se onaj ko odrzava cestu a oni eventualno pjesaka.
Znas li za neki primjer da je neko kod nas i naplatio stetu u slicnoj situaciji?
Ima dijelova gdje se na autoput može proći a da se ne preskače ograda. Na primjer, kod podvožnjaka između Visokog i Moštra:Mishelinke wrote: ↑22/02/2023 09:45Ma kriv je 100% čim je zakoračio na AP.BadBoy wrote: ↑22/02/2023 09:32
Ma nije to baš tako, zato i ima sudski postupak gdje se takve stvari "rastabire". Ono što jeste činjenica da je u preko 90% slučajeva vozač zaista i objektivno kriv pa se onda tako i stvori mit "vozač je uvijek kriv".
Prvo počinio je krivično djelo "oštećenje tuđe stvari" time što je razvalio ogradu da može doći do ceste (preskočiti je ne može sigurno), pa krivično djelo iz člana 344. stav 1. KZ FBiH, pa krivično djelo protiv sigurnosti saobraćaja.
Dakle, čim zakorači na AP u startu je počinio tri krivična djela, i kad kamikaza pogine, vozač kriv?
Nema logike da rak raka.