Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
saabsa wrote: ↑21/02/2023 08:40
Drug, ukratko valjaš gluposti.
Sve što sam napisao je lako dokazivo, a bit svega se sadrži u ovom "ako su dobri".
Kvalitetne led sijalice imaju i jače i kvalitetnije svjetlo, bez ikakvih svjetlosnih rupa.
To što si ti studirao na C6 ili nekim sličnim ledovima je nešto sasvim drugo.
Ako je tako, zašto Osram i Philips nemaju u ponudi retrofit LED sijalice koje bi zamijenile D1S, D2S, D3S ili D4S?
LED zamjene postoje samo za Hx i Pxx sijalice sa žarnom niti.
Znam vrlo dobro o čemu pričam, i ne može LED sijalica nikad imati više lumena od HID sijalice istog oblika.
Drugo je kada izmjeniš oblik sijalice ili cijele svjetiljke (kao npr što se sad mijenjaju u gradovima metal-halogene sijalice od 250W i SQ200 svjetiljke sa LED-om i to od minimalno 100W, i dobiješ istu svjetlost.
Ali da samo izvrneš MH žarulju, i uvrneš retrofit E40 LED žarulju bilo kojeg oblika (tipa diadem ili corn) i snage koja može fizički stati u SQ200 npr., nema teorije da bi svjetlila ni blizu staroj MH.
Znači, LED je odličan, ali postoje ograničenja, i nije samo odvrni zavrni.
Ti slobodno nađi neku D1S LED sijalicu, i stavi je u far, pa ćeš i sam vidjeti. Ja ti garantujem da ne postoji LED sijalica koja može zamijeniti Xenonsku a da je samo plug&play, odnosno da je istih gabarita i grla.
I davno sam napisao na jednoj drugoj temi, imao sam auta i sa halogenim farovima i sa xenonima i sad sa "matrix" dinamičnim LED-om.
Najviše svjetla su imale xenonske sijalice, ali je najveća prednost LED-a, pogotovo dinamičnog, raspodjela svjetlosti, što je snop tačno ondje gdje ti treba. Ovdje naravno pričamo o farovima koji su dizajnirani namjenski za LED.
Da se ne bi raspravljao sa tobom jer očito lupaš teoriju, stavi pare na opkladu i slobodno ponesi sam xenon sijalicu po svom izboru pa da vidiš koliko ne znaš.
Nadam se da ti je ovo dovoljno "plug and play" :
Throttle wrote: ↑21/02/2023 11:43
@saabsa pa baci nam par nekih linkova sijalica koje su dobre a da nisu pretjerano skupe sta si se stisk'o da ljudi ne bacaju pare na kinesko smece
Izvini ali neću, jbg bavim se tim poslom a ne želim da ovde pravim reklamu sebi i svojoj opremi, ništa mi odvratnije nema od onih koje uskaču da reklamiraju sebe i svoje usluge na ovakvim temama.
PS, preko 95% led sijalica svih vrsta dolazi iz Kine tako da je glupo pričati o "kineskom smeću", nažalost problem je u onima koji nabavljaju robu jer traže najjeftinije. Recimo čak i onaj hudni C6 se radi u 6 izvedbi, od kojih bi najskuplja bila u prodaji barem 150km, a najjeftinija dođe oko 1,5-1,8$. Čik pogodi koju varijantu kod nas nemilice uvoze
U Kini imaš ledova na koje dobiješ i po 5 godina garancije, a naravno ima i smeća koje nama valjaju...
Ako je tako, zašto Osram i Philips nemaju u ponudi retrofit LED sijalice koje bi zamijenile D1S, D2S, D3S ili D4S?
LED zamjene postoje samo za Hx i Pxx sijalice sa žarnom niti.
Znam vrlo dobro o čemu pričam, i ne može LED sijalica nikad imati više lumena od HID sijalice istog oblika.
Drugo je kada izmjeniš oblik sijalice ili cijele svjetiljke (kao npr što se sad mijenjaju u gradovima metal-halogene sijalice od 250W i SQ200 svjetiljke sa LED-om i to od minimalno 100W, i dobiješ istu svjetlost.
Ali da samo izvrneš MH žarulju, i uvrneš retrofit E40 LED žarulju bilo kojeg oblika (tipa diadem ili corn) i snage koja može fizički stati u SQ200 npr., nema teorije da bi svjetlila ni blizu staroj MH.
Znači, LED je odličan, ali postoje ograničenja, i nije samo odvrni zavrni.
Ti slobodno nađi neku D1S LED sijalicu, i stavi je u far, pa ćeš i sam vidjeti. Ja ti garantujem da ne postoji LED sijalica koja može zamijeniti Xenonsku a da je samo plug&play, odnosno da je istih gabarita i grla.
I davno sam napisao na jednoj drugoj temi, imao sam auta i sa halogenim farovima i sa xenonima i sad sa "matrix" dinamičnim LED-om.
Najviše svjetla su imale xenonske sijalice, ali je najveća prednost LED-a, pogotovo dinamičnog, raspodjela svjetlosti, što je snop tačno ondje gdje ti treba. Ovdje naravno pričamo o farovima koji su dizajnirani namjenski za LED.
Da se ne bi raspravljao sa tobom jer očito lupaš teoriju, stavi pare na opkladu i slobodno ponesi sam xenon sijalicu po svom izboru pa da vidiš koliko ne znaš.
Jest, p&p je, ali ne daje isto lumena kao i xenon, a kamoli više. Ja sam na to mislio, naravno da ima LED sijalica svakakvih oblika i izgleda, moja poenta je bila u efikasnosti u odnosu na zapreminu (ne u odnosu na potrošnju el. energije).
nagibSA wrote: ↑19/02/2023 22:07
Upravo narucio, pa cemo vidjeti kad stigne. Za ove sam siguran da ce odgovarati po dimenzijama, one sa vecim hladnjacima i adapterima nisam siguran.
Refundirao mi pare prodavac, kaze postoji neki veliki zastoj za nasu zemlju (valjda iz Bugarske). Ima jos prodavaca iz Bugarske, pa kontam da bi slicno bilo. Ova mi se bas dopala jer je kao halogena. Ili uzeti od drugog prodavaca koji nisu iz BG, gdje je skuplje.
Ima Philips H7 Ultinon Essentials (G2) koji je i jeftinji, kod brace kineza sa postarinom oko 90KM.
Jest, p&p je, ali ne daje isto lumena kao i xenon, a kamoli više. Ja sam na to mislio, naravno da ima LED sijalica svakakvih oblika i izgleda, moja poenta je bila u efikasnosti u odnosu na zapreminu (ne u odnosu na potrošnju el. energije).
Već sam ti ponudio opkladu umjesto šuplje priče, može i sa svjedocima sa foruma nije problem...
Znači minimalno 50% jača a realno je skoro 150% jača.
EFD22 wrote: ↑21/02/2023 13:19
Već sam ti ponudio opkladu umjesto šuplje priče, može i sa svjedocima sa foruma nije problem...
ima li kakva d2s led za pristojnih 150-200 km (par normalno) ?
saabsa wrote: ↑21/02/2023 14:01
ima li kakva d2s led za pristojnih 150-200 km (par normalno) ?
Otprilike je to i cijena kvalitetnog para sa normalnom zaradom bez pretjerivanja koje je kod nas vrlo česta pojava.
Throttle wrote: ↑21/02/2023 11:43
@saabsa pa baci nam par nekih linkova sijalica koje su dobre a da nisu pretjerano skupe sta si se stisk'o da ljudi ne bacaju pare na kinesko smece
Izvini ali neću, jbg bavim se tim poslom a ne želim da ovde pravim reklamu sebi i svojoj opremi, ništa mi odvratnije nema od onih koje uskaču da reklamiraju sebe i svoje usluge na ovakvim temama.
PS, preko 95% led sijalica svih vrsta dolazi iz Kine tako da je glupo pričati o "kineskom smeću", nažalost problem je u onima koji nabavljaju robu jer traže najjeftinije. Recimo čak i onaj hudni C6 se radi u 6 izvedbi, od kojih bi najskuplja bila u prodaji barem 150km, a najjeftinija dođe oko 1,5-1,8$. Čik pogodi koju varijantu kod nas nemilice uvoze
U Kini imaš ledova na koje dobiješ i po 5 godina garancije, a naravno ima i smeća koje nama valjaju...
Ma jasno je meni to al obzirom da malo kineza radi neke testove i daje preciznu specifikaciju tesko je izabrati. Onaj neki tester hvali bevinsee v45
Ma jasno je meni to al obzirom da malo kineza radi neke testove i daje preciznu specifikaciju tesko je izabrati. Onaj neki tester hvali bevinsee v45
Ono što sam ja gledao te klipove sa testovima iskreno sve je to plaćeni marketing... Ne izgleda loše ali sa obzirom na cijenu na Amazonu i Ebayu radi se o nekoj srednjoj klasi ili čak i nižoj srednjoj klasi sijalice (recimo sijalice koje sam ja prodavao po 150km na ovim platformama su bile 100+ $)
Malo ko je lud ko "moj Kinez" koji uzme testira sijalice od druge firme i hvali mi ih ko da će on pare od njih uzimati a ne da su njemu direktna konkurencija
A sta gledati onda kod sijalice? Test ili se po specifikaciji moze skuziti da bi trebale bit dobre? Mene to stvarno zanima, mozda bih i kupio sebi kad bih bio koliko-toliko siguran da su ok, ako ne odlicne. Ovi jeftinjaci su smece vecinom, bolje halogene sijalice. I koliko bi trebala kostat dobra LED sijalica
Throttle wrote: ↑21/02/2023 17:09
A sta gledati onda kod sijalice? Test ili se po specifikaciji moze skuziti da bi trebale bit dobre? Mene to stvarno zanima, mozda bih i kupio sebi kad bih bio koliko-toliko siguran da su ok, ako ne odlicne. Ovi jeftinjaci su smece vecinom, bolje halogene sijalice. I koliko bi trebala kostat dobra LED sijalica
Najiskrenije, bukvalno nema pravila.
Ja sam mogu reći imao i malo sreće uz dobar predosjećaj i našao sam pouzdane firme sa kojima radim pa na njihovu preporuku uzmem i nemam problema. Znalo se desiti da sijalica koja strašno dobro svijetli i radi par mjeseci a onda problemi počnu, dok od iste firme drugi model sa istim čipom radi bez ikakvih problema.
Poslat ću ti sutra u pp ako nađem link od sijalica na koje daju 5 godina garancije i zaista su strašno jake,izuzetno dobar cut off ,I jedino što je malo glasniji ventilator.....
kabal1337 wrote: ↑21/02/2023 18:36
Iskr. radije bi dodao jos malo.i retrofitao oem xenon farove.
Led sočiva i miran u životu
ma ja ti imam xenon fetis, ma da postoje za moje auto fabricki led farovi
Htio sam ja ubaciti projektore, kupio ih 2g stoje. Ali volim da mi izgleda fabricki, da se ne istice zato sa. i odustao.
saabsa wrote: ↑21/02/2023 19:04
Led sočiva i miran u životu
ma ja ti imam xenon fetis, ma da postoje za moje auto fabricki led farovi
Htio sam ja ubaciti projektore, kupio ih 2g stoje. Ali volim da mi izgleda fabricki, da se ne istice zato sa. i odustao.
Pa dobro, sad ima toliku izbor maskica da se za većinu vozila može uraditi da se i ne primjeti da nije original...
Ima snimaka dosta po tiktoku i YouTube o tome kako rade led sočiva, posle njih Xenon više nikad i ne smatraš za ozbiljno