U pravu si. Živioskrbavi-admin wrote: ↑20/02/2023 01:26 znaci nemas pojma.... evo iako spamas temu sa rusijom i ajfonom kojeg ja ne volim nikako ti pokusavas stavit apl u inferiorniji polozaj naspram rusije koja sa 150 miliona ljudi zaradi 500 milijardi dolara a Apl sa 150 mozda hiljada zaposlenih zaradi 450 milijardi dolara....
e sad nagradno pitanje je - sta mislis ko moze narucit kupit i imat vise nosaca aviona i najmodernije naoruzanje?
ko moze kupit vise janjetine![]()
150 ljudi koji zarade 450 maraka
ili 150 000 ljudi koji zarade 500 maraka![]()
aj zrao
Ukrajina
- Leopard_SA
#146551 Re: Ukrajina
-
convict
#146552 Re: Ukrajina
Savim realan komentar. Poredjenje bilo koje drzave i kompanije je potpuno besmisleno. Cisto ekonomski, gledajuci prema ukupnom GDP, Rusija je negdje izmedju Spanije i Italije, s tim sto tu vrijednost treba rasporediti na daleko vecu teritoriju i broj stanovnika.Leopard_SA wrote: ↑20/02/2023 00:06Ja stvarno ne znam vise odakle vadite te besmislicedrndalo wrote: ↑19/02/2023 22:46
Evo bas gledam na HRT4 emisiju o ruskim disidentima koji su morali razguliti iz Rusije. Kaze pametniji filozof od nas: Kapitalizacija cijele Rusije je kao 1/2 Apple kompanije. O cemu pricamo? O Carstvu sa parama, od kojih Apple ima 2x vise...?
Presaltali su se na moj kurac. Da nije Hruscovljevih zaliha, goli bi hodali u UKR i ispucavali strijele od trske.![]()
Raja ovdje generalno ide iz krajnosti u krajnost. Od onih koji od Rusije prave alfu i omegu do toga da je Rusija neka zemlja treceg svijeta
Vidimo koliko milijardi kosta naoruzanje koje ukrajini salju SAD, UK i Evropa. Na duze staze, Rusija se ekonomski ne moze s tim nositi. Glavno pitanje je dakle kolike su zaista zalihe koje Rusija ima i kojim tempom se trose. Definitivno nisu neogranicene, pogotovo kada je u pitanju modernije oruzje i municija.
-
Johny12
#146553 Re: Ukrajina
A ruski GDP predstavlja pare koje rusija ima?Leopard_SA wrote: ↑20/02/2023 00:55Solidne kvalifikacije, još samo ime da saznamo...
Kaze pametniji filozof od nas: Kapitalizacija cijele Rusije je kao 1/2 Apple kompanije. O cemu pricamo? O Carstvu sa parama, od kojih Apple ima 2x vise...?
Da vidimo. Dakle:
APPLE
Prihod US$394.33 billion (2022)
Operativni prihod US$119.44 billion (2022)
Neto prihod US$99.80 billion (2022)
Imovina US$352.76 billion (2022)
Kapital US$50.67 billion (2022)
Market capitalization US$2.41 trillion(2022)
RUSIJA
GDP: $2.133 trillion (2022, nominal)
$4.649 trillion (2022, PPP)
Izvoz: $492.3 billion (2021)
Prihod: 33.22% of GDP (2022) - dakle oko 708,582,600,000 USD
Izvori: MMF, www.trendeconomy.com, "Apple 10-K Report FY2021", Apple
Market cap Apple-a jeste veći od prošlogodišnjeg nominalnog BDP-a Rusije, ali market cap ne predstavlja "pare koje Apple ima". Market cap je vrijednost kompanije kojom se trguje na berzi, izračunata množenjem ukupnog broja dionica sa sadašnjom cijenom akcije.(Oxford Languages). Te pare ne posjeduje Apple, već vlasnici Apple dionica.
Iznad možeš vidjeti prihode Rusije i Apple-a. Donedavno, Gazprom je bio svjetski lider po prihodima, a i sada je u samom vrhu tako da je gotovo nemoguće da Apple ima duplo više para od Rusije.
Sasvim je legitimno da ti povlacis pitanje koliko je legitimna market kapitalizacija kao mjerilo po ovom pitanju.
No gdje kaka pocinje je sto ne postavis slicno pitanje glede ruskih prihoda. Stvarno mislis da su dobili poluge zlata ili je je sve to ista financijska magija poput market kapitalizacije?
Budi konzistentan
- Leopard_SA
#146554 Re: Ukrajina
A gdje sam napisao da je BDP novac koji Rusija ima. Nadji mi to, ja cu se sam izlogovati.Johny12 wrote: ↑20/02/2023 02:27
A ruski GDP predstavlja pare koje rusija ima?
Sasvim je legitimno da ti povlacis pitanje koliko je legitimna market kapitalizacija kao mjerilo po ovom pitanju.
No gdje kaka pocinje je sto ne postavis slicno pitanje glede ruskih prihoda. Stvarno mislis da su dobili poluge zlata ili je je sve to ista financijska magija poput market kapitalizacije?
Budi konzistentan
Da si procitao moj post, vidio bi da sam nekoliko stavki ispod BDP izveo budzetske prihode Rusije koji predstavljaju oko 1/3 ruskog BDP-a. Ocekivano, budzetski prihodi Ruske Federacije su otprilike 2 puta veci od svih prihoda Apple Inc.
A to sto pojedini ovdje porede kompaniju i jednu od vodecih svjetskih ekonomija je porazavajuca sama po sebi
- skrbavi-admin
#146555 Re: Ukrajina
porazavajuca je samo cinjenica da ti smatras porazavajucim uporedjivanje apla koji je samo jedan konglomerat sa rusijom i dijele vrlo bliske prihode, da ne kazem da je porazavajuce da si operisan od zajebancijske analogije.....
- Gandalf
#146556 Re: Ukrajina
Suncokret
- Čitalac
#146557 Re: Ukrajina
Ovo nije objavljeno u nekakvom opskurnom tabloidu ili časopisu o astrologiji i onostranom već na stranici državne novinske agencije RIA. Kolumnista Kiril Strelnikov, ruski analitičar, ovog jutra pojašnjava da se Rusija pretvara u vojno carstvo, po uzoru na stari Rim, te da ispunjava svoju mesijansku ulogu.
...Kad je zagrmilo, za razliku od influensera koji su potrčali na granične prijelaze, Rusi, Čečeni i Burjati krenuli su u juriš na Mariupol i Bakhmut, plaćajući naše grijehe i kukavičluk najvjernijom i najjačom valutom na svijetu – svojom krvlju. I sada su u zaleđenim rovovima i zapaljenim tenkovima, stvarajući novi svjetski poredak i iznova stvarajući našu zemlju. Oni stvaraju novu rusku državu, vojno carstvo – upravo onakav oblik naše države i društva o kakvom su sanjali naši preci i koji su sveti proroci predvidjeli. Biti vojno carstvo ne znači širenje granica, jer je netko pametan rekao da Rusija nema granica. Povijesna, univerzalna i svjetska misija i sudbina Rusije je da bude osloboditeljica i braniteljica potlačenih i da vojnom silom održava mir i pravdu na zemlji. A sada Rusija čini upravo to...
Povijest vojnog carstva starog Rima daje nam na srebrnom pladnju jasan recept za reformu države i društva. I taj recept sada treba provesti u okruženju "prijatelja" koji bi rado jednom zauvijek riješili rusko pitanje, ali se jako boje da se ne pretvore u radioaktivnu prašinu. Kamen temeljac i elita Rima bili su građani vojnici koji su bili dužni s oružjem u rukama širiti granice carstva. Samo su oni, građani vojnici, imali pravo glasa i mogli su imenovati careve. Uz ozbiljne plaće i isplate po rezultatima pobjeda, rimski legionari imali su pravo na solidnu mirovinu i brojne beneficije, a dobili su i zemljišne parcele, što ih je nakon isteka roka službe pretvorilo u bogate zemljoposjednike i otvorilo vrata u najviše rimsko društvo. Za nedržavljane iz dalekih provincija, služba u rimskoj vojsci bila je najkraći put do dobivanja državljanstva, statusa i prosperiteta. Vojna služba i sudjelovanje u ratovima bili su preduvjet za dobivanje javne dužnosti. Danas uglavnom poznat po svojoj smrtnoj rečenici, Gaj Julije Cezar uveo je zakon prema kojem samo onaj tko je služio tri godine kao časnik ili šest godina kao vojnik može dobiti položaj i sjediti u općinskom vijeću. Istodobno, izbjegavanje vojne obveze kažnjavalo se vrlo strogo - uključujući i prodaju u ropstvo. Nisu zaboravljene ni obitelji legionara, za koje su također osigurane ozbiljne beneficije i mogućnosti.
Kao rezultat takve dosljedne i svrhovite politike rimski legionari su se pretvorili u naprednu i povlaštenu društvenu skupinu koja je imala ozbiljan utjecaj na unutarnju i vanjsku politiku države i zahvaljujući kojoj je Rim postao najmoćnija sila svog vremena, štiteći narode okupljene pod svojim okriljem i šireći svoj utjecaj diljem svijeta. Za naše pretke kontinuitet Rusije od Rima bio je očit i prirodan.
Stručnjak za ljudske duše, F. M. Dostojevski, primijetio je da je "svrha ruskog čovjeka, nedvojbeno svjetska: „Mi ćemo biti prvi koji će objaviti svijetu da želimo vlastito blagostanje ne kroz potiskivanje pojedinaca i tuđih narodnosti, nego kroz bratsko jedinstvo...Rusija ne živi radi sebe, nego radi ideje...naša sudbina je i sudbina svijeta." Filozof Nikolaj Berdjajev napisao je da "Rusija mora preuzeti aktivnu ulogu u preobrazbi svijeta. Rusija je pozvana biti osloboditeljica drugih naroda: "Mi smo Božja odabrana zemlja, jedini bedem pravog kršćanstva, mesijanska zemlja."
Čak i ako ostavimo po strani teozofski kontekst, uzimajući u obzir multikonfesionalnu prirodu naše domovine, pretjerana povijesnost sadašnjeg trenutka gradi jasnu logiku ruskog opstanka i pobjede kroz restrukturiranje naših pomalo zahrđalih veza na vojno-imperijalnom putu, gdje su beneficije za sudionike i članove obitelji sudionika SVO-a prvi, mali, tihi, ali nepovratni koraci prema novoj Rusiji i njenim novim elitama.
- Gandalf
#146558 Re: Ukrajina
HIMARS
- Gandalf
#146559 Re: Ukrajina
Samo rokaj
- skrbavi-admin
#146560 Re: Ukrajina
ni Mein Kampf nije bio ovoliko bolestanČitalac wrote: ↑20/02/2023 07:58 Ovo nije objavljeno u nekakvom opskurnom tabloidu ili časopisu o astrologiji i onostranom već na stranici državne novinske agencije RIA. Kolumnista Kiril Strelnikov, ruski analitičar, ovog jutra pojašnjava da se Rusija pretvara u vojno carstvo, po uzoru na stari Rim, te da ispunjava svoju mesijansku ulogu.
...Kad je zagrmilo, za razliku od influensera koji su potrčali na granične prijelaze, Rusi, Čečeni i Burjati krenuli su u juriš na Mariupol i Bakhmut, plaćajući naše grijehe i kukavičluk najvjernijom i najjačom valutom na svijetu – svojom krvlju. I sada su u zaleđenim rovovima i zapaljenim tenkovima, stvarajući novi svjetski poredak i iznova stvarajući našu zemlju. Oni stvaraju novu rusku državu, vojno carstvo – upravo onakav oblik naše države i društva o kakvom su sanjali naši preci i koji su sveti proroci predvidjeli. Biti vojno carstvo ne znači širenje granica, jer je netko pametan rekao da Rusija nema granica. Povijesna, univerzalna i svjetska misija i sudbina Rusije je da bude osloboditeljica i braniteljica potlačenih i da vojnom silom održava mir i pravdu na zemlji. A sada Rusija čini upravo to...
Povijest vojnog carstva starog Rima daje nam na srebrnom pladnju jasan recept za reformu države i društva. I taj recept sada treba provesti u okruženju "prijatelja" koji bi rado jednom zauvijek riješili rusko pitanje, ali se jako boje da se ne pretvore u radioaktivnu prašinu. Kamen temeljac i elita Rima bili su građani vojnici koji su bili dužni s oružjem u rukama širiti granice carstva. Samo su oni, građani vojnici, imali pravo glasa i mogli su imenovati careve. Uz ozbiljne plaće i isplate po rezultatima pobjeda, rimski legionari imali su pravo na solidnu mirovinu i brojne beneficije, a dobili su i zemljišne parcele, što ih je nakon isteka roka službe pretvorilo u bogate zemljoposjednike i otvorilo vrata u najviše rimsko društvo. Za nedržavljane iz dalekih provincija, služba u rimskoj vojsci bila je najkraći put do dobivanja državljanstva, statusa i prosperiteta. Vojna služba i sudjelovanje u ratovima bili su preduvjet za dobivanje javne dužnosti. Danas uglavnom poznat po svojoj smrtnoj rečenici, Gaj Julije Cezar uveo je zakon prema kojem samo onaj tko je služio tri godine kao časnik ili šest godina kao vojnik može dobiti položaj i sjediti u općinskom vijeću. Istodobno, izbjegavanje vojne obveze kažnjavalo se vrlo strogo - uključujući i prodaju u ropstvo. Nisu zaboravljene ni obitelji legionara, za koje su također osigurane ozbiljne beneficije i mogućnosti.
Kao rezultat takve dosljedne i svrhovite politike rimski legionari su se pretvorili u naprednu i povlaštenu društvenu skupinu koja je imala ozbiljan utjecaj na unutarnju i vanjsku politiku države i zahvaljujući kojoj je Rim postao najmoćnija sila svog vremena, štiteći narode okupljene pod svojim okriljem i šireći svoj utjecaj diljem svijeta. Za naše pretke kontinuitet Rusije od Rima bio je očit i prirodan.
Stručnjak za ljudske duše, F. M. Dostojevski, primijetio je da je "svrha ruskog čovjeka, nedvojbeno svjetska: „Mi ćemo biti prvi koji će objaviti svijetu da želimo vlastito blagostanje ne kroz potiskivanje pojedinaca i tuđih narodnosti, nego kroz bratsko jedinstvo...Rusija ne živi radi sebe, nego radi ideje...naša sudbina je i sudbina svijeta." Filozof Nikolaj Berdjajev napisao je da "Rusija mora preuzeti aktivnu ulogu u preobrazbi svijeta. Rusija je pozvana biti osloboditeljica drugih naroda: "Mi smo Božja odabrana zemlja, jedini bedem pravog kršćanstva, mesijanska zemlja."
Čak i ako ostavimo po strani teozofski kontekst, uzimajući u obzir multikonfesionalnu prirodu naše domovine, pretjerana povijesnost sadašnjeg trenutka gradi jasnu logiku ruskog opstanka i pobjede kroz restrukturiranje naših pomalo zahrđalih veza na vojno-imperijalnom putu, gdje su beneficije za sudionike i članove obitelji sudionika SVO-a prvi, mali, tihi, ali nepovratni koraci prema novoj Rusiji i njenim novim elitama.
-
BiBi911
#146561 Re: Ukrajina
Screenshots je iz warThunder... I ima pravo puno igraca sa ovim imenom...drug_profi wrote: ↑19/02/2023 20:37U vezi sa ovom slikom, među odgovorima je i ovaj screenshot:drug_profi wrote: ↑19/02/2023 20:06 Misjagin je objavio ovo, a ja ne kontam sta li je sa tim htio reci.
Karaya je Ukrajinski pilot. To je sve sto sam skontao.
A nesto je dobro uradio izgleda.
A šta predstavlja ovaj skrinšot, to bih volio da nam neko iz avijacije objasni.
A kaciga je kao ja,, tenkovska kapa kada igram(da sam bas u fazonu, dok kada je heli onda imam neku kacigu)...
Kada ne mogu Airbus Tigra zaprave mogu na igrici da gonjam kmere
- jednonogi_Jack
#146562 Re: Ukrajina
Otišo nam Chelli u novinare. 
- Leopard_SA
#146563 Re: Ukrajina
Da. Veoma bliski prihodi, samo duplo veci. Ako je 2x razlika “blizak prihod”, kada onda prestaje biti blizak?skrbavi-admin wrote: ↑20/02/2023 07:40 porazavajuca je samo cinjenica da ti smatras porazavajucim uporedjivanje apla koji je samo jedan konglomerat sa rusijom i dijele vrlo bliske prihode, da ne kazem da je porazavajuce da si operisan od zajebancijske analogije.....
Opet kazem, uporedjivati multinacionalnu kompaniju i jednu od vodecih ekonomija svijeta je besmisleno. BTW, malo sam guglao i šest drzava ima znacajno vece budzetske prihode od Rusije(razlika u 200 bln USD i vise).
To nam govori da su Italija, Spanija, Indija, Kanada, Turska, Juzna Koreja itd sve nesposobne i vrijedne podsmijeha drzave jer imaju budzetske prihode “slicne” prihodu Applea
Nisam ja operisan od zajebancijske analogije, nego ovdje iste nema
-
iz zadnje klupe
#146564 Re: Ukrajina
Pošto ovde postoji konsenzus da se ništa ne kopira sa mycity military foruma, neću ni ja, ko hoće nek sam nađe, tamo jedan od aktivnijih forumaša je forumaš nicka raketaš, hrvat koji se radio u pretisu, i prvi koji je konkretno probao dati objašnjenje koji mnoge ne samo na ovome forumu kopka, kako rusi mogu proizvesti toliko artiljerijske municije, uglavnom po njemu radi se o drugačijem načinu izrade i lijevanja eksploziva u artljerij, koji nije ekološki ali produktivnošću po jedinici višestruko nadmašuje način izrade na zapadu
- skrbavi-admin
#146565 Re: Ukrajina
vas covjek kad cita - Rusija dodje kao neki emirat svile i kadife gdje je svima dobro.... samo mi nije jasno sto se svi jagmite za Minhen Bec Cikago i Melburn - mislim odes da zivis na taj mrski zapad koji nista nema zarade a niko nece u Rusiju jer je ekonomska supersila..... oh wait.....Leopard_SA wrote: ↑20/02/2023 08:30Da. Veoma bliski prihodi, samo duplo veci. Ako je 2x razlika “blizak prihod”, kada onda prestaje biti blizak?skrbavi-admin wrote: ↑20/02/2023 07:40 porazavajuca je samo cinjenica da ti smatras porazavajucim uporedjivanje apla koji je samo jedan konglomerat sa rusijom i dijele vrlo bliske prihode, da ne kazem da je porazavajuce da si operisan od zajebancijske analogije.....
Opet kazem, uporedjivati multinacionalnu kompaniju i jednu od vodecih ekonomija svijeta je besmisleno. BTW, malo sam guglao i šest drzava ima znacajno vece budzetske prihode od Rusije(razlika u 200 bln USD i vise).
To nam govori da su Italija, Spanija, Indija, Kanada, Turska, Juzna Koreja itd sve nesposobne i vrijedne podsmijeha drzave jer imaju budzetske prihode “slicne” prihodu Applea
Nisam ja operisan od zajebancijske analogije, nego ovdje iste nema![]()
- Leopard_SA
#146566 Re: Ukrajina
Ad hominem (latinski "prema čovjeku" ili "prema osobi"), je skraćenica za argumentum ad hominem i pokušaj je negiranja istinitosti neke tvrdnje ukazivanjem na negativne karakteristike ili vjerovanja osobe koja je iznijela tu tvrdnju kao takvu.skrbavi-admin wrote: ↑20/02/2023 08:47
vas covjek kad cita - Rusija dodje kao neki emirat svile i kadife gdje je svima dobro.... samo mi nije jasno sto se svi jagmite za Minhen Bec Cikago i Melburn - mislim odes da zivis na taj mrski zapad koji nista nema zarade a niko nece u Rusiju jer je ekonomska supersila..... oh wait.....
Takodje, nadji mi post gdje ja neosnovano glorifikujem Rusiju kao drzavu i na bilo koji nacin podrzavam i opravdavam rusku agresiju na Ukrajinu ja cu izbrisati account. Posteno?
-
zigzag
#146567 Re: Ukrajina
iz zadnje klupe wrote: ↑20/02/2023 08:46 Pošto ovde postoji konsenzus da se ništa ne kopira sa mycity military foruma, neću ni ja, ko hoće nek sam nađe, tamo jedan od aktivnijih forumaša je forumaš nicka raketaš, hrvat koji se radio u pretisu, i prvi koji je konkretno probao dati objašnjenje koji mnoge ne samo na ovome forumu kopka, kako rusi mogu proizvesti toliko artiljerijske municije, uglavnom po njemu radi se o drugačijem načinu izrade i lijevanja eksploziva u artljerij, koji nije ekološki ali produktivnošću po jedinici višestruko nadmašuje način izrade na zapadu
Jel kod nas u Pretisu ruski ili zapadni?
- apsidejzi
#146568 Re: Ukrajina
Zalihe na pocetku rata su bile cca 280mld dolara, 2022 su bili u deficitu 48mld tako da im je ostalo cca 230mld u ovoj godini. Sad u januaru deficit je bio 25mld zbog pada cijena nafte, sankcija i raznih drugih pm-ova. Helem, trenutno stoje sa oko 200mld s tim da se jos mogu i zaduzit, al za to treba dati obraz tj gujicu.convict wrote: ↑20/02/2023 01:33Savim realan komentar. Poredjenje bilo koje drzave i kompanije je potpuno besmisleno. Cisto ekonomski, gledajuci prema ukupnom GDP, Rusija je negdje izmedju Spanije i Italije, s tim sto tu vrijednost treba rasporediti na daleko vecu teritoriju i broj stanovnika.Leopard_SA wrote: ↑20/02/2023 00:06
Ja stvarno ne znam vise odakle vadite te besmislice![]()
Raja ovdje generalno ide iz krajnosti u krajnost. Od onih koji od Rusije prave alfu i omegu do toga da je Rusija neka zemlja treceg svijeta
Vidimo koliko milijardi kosta naoruzanje koje ukrajini salju SAD, UK i Evropa. Na duze staze, Rusija se ekonomski ne moze s tim nositi. Glavno pitanje je dakle kolike su zaista zalihe koje Rusija ima i kojim tempom se trose. Definitivno nisu neogranicene, pogotovo kada je u pitanju modernije oruzje i municija.
Moze ovim tempom do kraja ove, eventualno sredinom iduce godine i to je to. Osim ako ne dodje do kakvih globalnih promjena...
-
PaulTracy
#146569 Re: Ukrajina
Država sa 150 miliona stanovnika, nuklearnim oružjem i onakvim prirodnim bogatstvima neće nikad propast. Ono što propada/nestaje smo mi zahvaljujući našim zapadnim "prijateljima"zigzag wrote: ↑19/02/2023 22:52Naivno je bilo misliti da će preko noći propasti. To više nikom nije ni cilj.AliceInChains wrote: ↑19/02/2023 22:26
Sreca pa između ostalom zima nije ujela. Ne, znaci da nema i nece biti ozbiljnih posljedica. Kako će se napuniti rezervoari do sljedeće zime i po kojoj cijeni, šta ce biti sa cijenima goriva, kad sankcije počnu ujedati? Ovdje još ništa nije gotovo. A ako ispadne opet sve blago po nas, onda super.
Neki su tvrdili da su Rusi izolirani od ostalog svijeta i da ce ekonomski propasti. Manjak oružja već od Maja, manjak /nepristup čipova, Putin već preko pola godine samo sto nije crko, Itd.
Ni jedno ni drugo se nije ispostavilo u tom obimu kako su različiti lageri očekivali ili predviđali. I, šta ćemo sad?
Valjda smo ovdje da dijelimo različita mišljenja i informacije, zar ne?
Svima osim rusije odgovara da postepeno degradiraju. I Ukrajine , normalno, jer i Ukrajina pati.
Ali svi dobijaju vrijeme da kontrolišu propast rusije. Nema drugog rezultata osim propasti . Sa ovim civilazacijskim srozavanjem propast je neminovna.
-
Dangubic
#146570 Re: Ukrajina
Vec je propala, Geopolitika je postala bitnija od prihoda a to je upravo smrt za Ruse i povratak 50 godina unazad u vrijeme hladnog rata. Upravo je to spas za Evropu ,ove godine (Shell firma gdje radim) vise fabrika otvara u Holaniji nego u zadnjih 30 godina ,sve te fabrike su se trebale u Kini otvoriti.Putin je konato da ce Ukrajinu na brzinu uzeti ,bice kritike i sve ce se to brzo zavrsiti, sad je zaglavio u blato i ne moze nazad.PaulTracy wrote: ↑20/02/2023 09:10Država sa 150 miliona stanovnika, nuklearnim oružjem i onakvim prirodnim bogatstvima neće nikad propast. Ono što propada/nestaje smo mi zahvaljujući našim zapadnim "prijateljima"zigzag wrote: ↑19/02/2023 22:52
Naivno je bilo misliti da će preko noći propasti. To više nikom nije ni cilj.
Svima osim rusije odgovara da postepeno degradiraju. I Ukrajine , normalno, jer i Ukrajina pati.
Ali svi dobijaju vrijeme da kontrolišu propast rusije. Nema drugog rezultata osim propasti . Sa ovim civilazacijskim srozavanjem propast je neminovna.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- GAU8
#146571 Re: Ukrajina
Propali su ekonomski. Medjutim dugorocno ne mogu propasti ni biti savladani. Bice pauza od 20 godina dok se prisaberu i opet Jovo nanovo...Dangubic wrote: ↑20/02/2023 09:21Vec je propala, Geopolitika je postala bitnija od prihoda a to je upravo smrt za Ruse i povratak 50 godina unazad u vrijeme hladnog rata. Upravo je to spas za Evropu ,ove godine (Shell firma gdje radim) vise fabrika otvara u Holaniji nego u zadnjih 30 godina ,sve te fabrike su se trebale u Kini otvoriti.Putin je konato da ce Ukrajinu na brzinu uzeti ,bice kritike i sve ce se to brzo zavrsiti, sad je zaglavio u blato i ne moze nazad.
- madner
#146572 Re: Ukrajina
Ima jedan dosta bitniji razlog. 1980 je Donald Rumsfeld uveo novu doktrinu za US armiju, po kojoj je kljuc uspjeha senzori i pametna municija. Ovo je direktan odgovor na Vietnam gdje su potrosili tone municije bez ucinka. Isprobali su tu doktrinu u zaljevskom ratu i onda su otisli predaleko. Kapacitet proizvodnje je znatno manji jer u planiranju nema potrebe vise za baraziranjem, haubica koja se ne pomakne je mrtva itd…iz zadnje klupe wrote: ↑20/02/2023 08:46 Pošto ovde postoji konsenzus da se ništa ne kopira sa mycity military foruma, neću ni ja, ko hoće nek sam nađe, tamo jedan od aktivnijih forumaša je forumaš nicka raketaš, hrvat koji se radio u pretisu, i prvi koji je konkretno probao dati objašnjenje koji mnoge ne samo na ovome forumu kopka, kako rusi mogu proizvesti toliko artiljerijske municije, uglavnom po njemu radi se o drugačijem načinu izrade i lijevanja eksploziva u artljerij, koji nije ekološki ali produktivnošću po jedinici višestruko nadmašuje način izrade na zapadu
Ukraina je pokazala da to bas nije 100% tacno, no za vecu proizvodnju granata treba vece kolicine naruciti ako nema ratne privrede. Nece niko kupovati masine i dovoditi ljude za manje serije.
- Čitalac
#146573 Re: Ukrajina
U Kijevu iščekuju važnog gosta, Kuleba je otkazao put u Brisel, a centar glavnog grada je blokiran.
-
zigzag
-
Dangubic
#146575 Re: Ukrajina
Problem sa Rusijom je sto ima puno nuklearnog oruzja i niko i ne zeli totalnu propast jer se ne zna gdje bi to nuklearno oruzje zavrsilo.GAU8 wrote: ↑20/02/2023 09:25Propali su ekonomski. Medjutim dugorocno ne mogu propasti ni biti savladani. Bice pauza od 20 godina dok se prisaberu i opet Jovo nanovo...Dangubic wrote: ↑20/02/2023 09:21
Vec je propala, Geopolitika je postala bitnija od prihoda a to je upravo smrt za Ruse i povratak 50 godina unazad u vrijeme hladnog rata. Upravo je to spas za Evropu ,ove godine (Shell firma gdje radim) vise fabrika otvara u Holaniji nego u zadnjih 30 godina ,sve te fabrike su se trebale u Kini otvoriti.Putin je konato da ce Ukrajinu na brzinu uzeti ,bice kritike i sve ce se to brzo zavrsiti, sad je zaglavio u blato i ne moze nazad.