Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
"AdBlue je 32,5% vodeni rastvor uree i ta bijela tvar je urea. Njeni kristali mogu uništiti brizgaljke i začepiti svaki uski prostor u kome se istaloži. Osim toga, taj rastvor je poprilično korozivan. Ne znam kako to servis radi, ali najefikasnije čišćenje uree se izvodi vodenom parom, iako također nisam siguran da je to izvedivo na motoru"
"Usput: urea će kristalizirati brzo na povišenoj temperaturi, jer će voda iz rastvora ispariti. I još nešto: urea se ne rastvara u benzinu, tako da je treba ukloniti svakako sa svih mjesta na kojima se zatekla"
P.S pitao jednog prijatelja hemicara i vozi Yetija
Ja bih tražio da mi otkupe auto po tržišnoj cijeni +10 %.
To i kad "napraviš" ne znaš hoće li te za mjesec-dva dana stići neki kvar načet sranjem koje ti se desilo.
Honda civic 2005.
Primjećujem u zadnje vrijeme flekice od ulja ispod motora, pretpostavljam da negdje pušta dihtung poklopca ventila ili/i negdje kod egr ventila. Auto je starije, da li to kapanje ide pod normalno ili da mijenjam te dihtunge.
Hvala
profatr wrote: ↑16/02/2023 18:39
Honda civic 2005.
Primjećujem u zadnje vrijeme flekice od ulja ispod motora, pretpostavljam da negdje pušta dihtung poklopca ventila ili/i negdje kod egr ventila. Auto je starije, da li to kapanje ide pod normalno ili da mijenjam te dihtunge.
Hvala
Honda civic 2005.
Hvala
pa zmaijeni, nije to neki trosak...ti me ces postedi i sebe i nas masne ceste
Honda civic 2005.
Hvala
Honda civic 2005.
Hvala
Honda civic 2005.
Hvala
Kod kolega na par starijih auta je zaustavilo blaza curenja, vrijedi probati.
Meni Civic 1990 1.5 66kW za 8 godina nije kapi ulja potrošio.
Iz današnje perspektive mezar, pokušavam se zamisliti u današnjem saobraćaju sa takvim autom, baš nekako k'o papir.
Naslovnica wrote: ↑17/02/2023 20:39
Meni Civic 1990 1.5 66kW za 8 godina nije kapi ulja potrošio.
Iz današnje perspektive mezar, pokušavam se zamisliti u današnjem saobraćaju sa takvim autom, baš nekako k'o papir.
Negdje oko 2000 god. Na juznoj živinickoj petlji jedan lokalni mehanicar imo 2 ovakve MR2.
Auta izgledala ogromna i bogata.
Ovo mi je od jednog komsije sad. Stari covjek invalid.
uglavnom ko od papira tanko malo. Sepet…. Koliko su auta iz generacije u gen. Veca…
(Auto nije upaljeno godinama. A stoji vec 10+ nepomično. Pito ga da proda prije 5 god. Nece. U jadnom stanju).
Imal ko od mehaničara da je imao slijedeći problem:
Pojavilo se na tabli kao 'protokomjer zraka', tj. da imam problem s njim.
U pitanju je Audi a3 2011 1.6.
Zamijenjen je protokomjer zraka, ali i prije nego je promijenjen, automobil je gubio vuču. Da bi danas skroz izgubio, te se nakon paljenja auta 5 sekundi poslije ugasi automobil potpuno. Na dijagnostici ne pokazuje nikakvu grešku. DPF uredan. Majstor ne zna u čemu je problem?
Da li motor može imati posljedice nakon što se temperatura rashladne tekućine popela na 110 C?
Vozač nije primjetio dok crvena lampica nije bipnula na bordu. U pitanju je motor od preko 4000 ccm3 i prevozi teret.
Desilo mu se dok je išao uz jaku uzbrdicu na autoputu.
Nakon paljenja crvene lampice stao je u pomoćni trak, upalio grijanje u kabini na max te otvorio haubu.
Temperatura se brzo spustila te je u nižim brzinama otišao do prvog parkinga. Sačekao da se motor ohladi i dosuo 2 litra destilirane vode koju je sistem vjerovatno sam izbacio zbog pregrijavanja.
Nakon toga temperatura se nije dizala preko 90 C.
Ako nije poslije imao istih problema ,ne bi trebalo, mada bi bolje bilo provjeeriti da nesto drugo nije problem posto je pretpostavljam teretno vozilo i pod opterecenjem u buduce da se ne javi nesto slicno