Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
shape of despair wrote: ↑15/02/2023 13:59
Mislio sam umor od jučerašnjeg treninga. Ako nisi u kondiciji dovoljnoj da treniraš tempom kojim treniraš, nego forsiraš, onda si idući dan nizašta i puls je povećan, osim ako nije neka bolest tipa gripe. Pusti tijelu da se odmori 2-3 dana. Veća utreniranost - kraće vrijeme oporavka.
Takoe
S tim da tu ima još faktora i kad si utreniran, tipa da li si slabo spavao, jesi li jeo više nego što trebaš prije treninga i slično. Sve to utječe i na HR
U kom obimu ishrana, san i ostale stvari mogu utjecati na heart rate ?
Nedavno sam trčao brže sa niskim heart rateom, drugi dan puno viši heart rate sa sporim tempom.
Već su ti odgovorili i @Dr Kova i @shape of despair .Utiče umor od prethodnog treninga i nedovoljna ispavanost. Zato mnogi satovi za trening prate i koliko sati dnevno spavate. Količina hrana može biti faktor(osobito šećeri) i gvozdeno pravilo da razmak između trčanja i zadnjeg jela mora biti dva sata. Mnogo trkači ne shvataju kako je odmor i rest day sastavni dio treninga. Ako si dobro utreniran i odmoran,a opet se pojavljuje visok heart rate i to na više treninga uzastopno, onda to već može biti ozbiljna stvar...
AdrianMole wrote: ↑15/02/2023 10:55
Također ,treba povesti i zimi računa od hidrataciji ,pa u pravilu trkove iznad 10 km ili sat vremena ne izvoditi bez vode.
Meni je gumena boca od 250 ml idealna za sve relacije od 8 km do cca 21 km, taman u džep stane. Napunim unutra izotonika i svaka 4 km uzimam guc / dva, da mišići ne pate. Ako idem na duže distance zavežem bocu od 500 ml oko pasa. Ako se trenira za PM ili M dobro je tijelo držati hidriranim u ritmu kakav je i na utrci - svaka cca 4 km okrepna stanica, ja stanem uvijek na svakoj, uzmem vode, izotonika i banane, a i nekog gela ako treba
AdrianMole wrote: ↑15/02/2023 10:55
Također ,treba povesti i zimi računa od hidrataciji ,pa u pravilu trkove iznad 10 km ili sat vremena ne izvoditi bez vode.
Meni je gumena boca od 250 ml idealna za sve relacije od 8 km do cca 21 km, taman u džep stane. Napunim unutra izotonika i svaka 4 km uzimam guc / dva, da mišići ne pate. Ako idem na duže distance zavežem bocu od 500 ml oko pasa. Ako se trenira za PM ili M dobro je tijelo držati hidriranim u ritmu kakav je i na utrci - svaka cca 4 km okrepna stanica, ja stanem uvijek na svakoj, uzmem vode, izotonika i banane, a i nekog gela ako treba
I uvijek prije utrka ili dužina od 30k, hidriraš se par dana prije dobro. Onda na dan utrke možeš na okrepama bukvalno uzeti po gutljaj vode i dosta ti. Ja se svaki dan dobro hidriram, pa sam sada zimi znao odraditi i po 19k bez vode, skroz normala
Dr Kova wrote: ↑16/02/2023 08:06
I uvijek prije utrka ili dužina od 30k, hidriraš se par dana prije dobro. Onda na dan utrke možeš na okrepama bukvalno uzeti po gutljaj vode i dosta ti.
Gutljaj doslovno dosta ali sjećam se kad sam bio mlad i zelen hehe, trenirao za prvi maraton, zadnja dužina 36 km prije utrke, na 32 km spucao pola litre Izotonika, napuhao se kao žaba, jedva istrčao do kraja Mene su stariji učili da te dužine udaraš i zbog kondicije ali i da pogrešiš na nekim sitnicama, tipa ovo sa vodom, da naučiš na greškama pa da u utrku uđeš spreman
Fino ste ispričali ovo za vodu i uglavnom se slažem. Voda je prevažna, a posebno kada vanjske temperature rastu. Bukvalno nekada i jedan gutljaj znači razliku između grča i laganog trčanja, pa je dobro uzeti vodu čak i kada niste žedni. Mislim kako svi ozbiljniji trkači lagano zapamte lokacije javnih česmi u svakom gradu u kojem trče Moguće je raditi i LSD-ove bez vode, ali zašto biste to radili. Time ozbiljno mučite svoje tijelo bez stvarne potrebe.