Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#4926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

Mujo-shanghai wrote: 17/02/2023 09:19
Sanjarko wrote: 17/02/2023 09:15 Umro mi komsija ovdje, bio danima mrtav, sam, djeca u inostranstvu, malo zgrada je zavucenija i manja, pa niko danima nije primjetio od komsija da je umro. A i komsija sve manje. Odose.
Ovdje u SWE neki cica je lezao godinama martav u svom stanu. Sjecam se intervju sa komsijama kao nismo nista primjetili, drzao se za sebe.. zalosno i jedno i drugo
Ma manje nas sve vise ima, onda ide se tj idu malo djeci i sl. Vidzali smo ga mi, ali nismo primjetili par dana niko pa ni mi da ga nema. A on umro. Nekoliko dana mrtav bio u stanu. A od starosti i bolesti i problema tj jada svog nemoze se ni primjetiti i sl.

Valjda se nije napatio. Tuzno pravo. Sve mi u komsiluku ostaju starija i bolesna lica. Sam sam i ja invalid. Iseli se narod pravo. Skoluje se, prekvalificiraju se i odose. Cak i ovi u godinama ne znam kako da kazem, srednja dob, 40+ godina.

Mislim nek idu, tesko je ovdje, ali stvarno ne znam sta cemo mi koji ostajemo tj nemozemo otic nigdje.
Blixen

#4927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Ozimician wrote: 17/02/2023 09:19 Ovo je prvi na koji sam naletio.
kad si tako hitar, de nam jedan da klinicki centar ili bar dom zdravlja :D vodi osoba koja nema diplomu
ustvari kaze da ima ali ne zna gdje joj je :D
Ozimician

#4928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Blixen wrote: 17/02/2023 09:25
Ozimician wrote: 17/02/2023 09:19

https://www.br.de/nachricht/hinz-lebens ... d-100.html

Eto ga, procitaj i komentare. Otprilike isto kao i na nasim portalima. Ovo je prvi na koji sam naletio.
he SPD member of the Bundestag Petra Hinz has resigned from all offices.

znaci varala, uhvacena i noga

u BiH ga vrate na posao i jos bude direktor
Naravno, tako to funkcionise "na Zapadu" otprilike - kad neko bude uhvacen, da ostavku i sklone ga na neko manje zvucno mjesto i to je to. Nema potezanja po medijima previse. Ali budimo realni, kod nas je politicki sistem toliko komplikovan da dobro drzava i postoji ikako, a vidjeli smo da nam ga ovi "sa Zapada" jos vise komplikuju...

Ali i cinjenica da je neko bez diplome srednje skole dogurao ovoliko daleko u Njemackoj i 30 god. obavljao razne funkcije - je vrlo zabrinjavajuca.

Tako da politicari i lazne diplome, nisu kod nas izuzetak. Izuzetak je jedino "ostavka".

@Blixen pogledaj koje je funkcije doticna obavljala za tih 30 god.
Za dalje slucajeve: https://letmegooglethat.com/
Last edited by Ozimician on 17/02/2023 09:32, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#4929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 17/02/2023 09:31
Blixen wrote: 17/02/2023 09:25

he SPD member of the Bundestag Petra Hinz has resigned from all offices.

znaci varala, uhvacena i noga

u BiH ga vrate na posao i jos bude direktor
Naravno, tako to funkcionise "na Zapadu" otprilike - kad neko bude uhvacen, da ostavku i sklone ga na neko manje zvucno mjesto i to je to. Nema potezanja po medijima previse.
Izvor?
nikeze

#4930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Gledao sam emisiju na Al Jazeeri u vezi ropstva i odvoza robova u Ameriku.
Toliko su ih izrabljivali i davali im loše uvjete da robovi nisu mogli imati porodicu niti djecu nego su brzo umirali i oni su brodovima dovlačili nove koji su takođe kratko živjeli i umirali u najtežim uslovima. Ljudi su bili potrošna roba.
Eksploatacija najgore vrste.
I nešto razmišljam oko te LGBT ideologije koja se reklamira na sva usta, da je i to igra da se spriječi stvaranje porodica sa biološkom djecom kako bi pojedinci bilo pojednostavljeno vezani jeftinom ljubavlju sa istospolnim partnerom, što je često u zajednicama kao što su na primjer zatvori.
Činjenica je da su tamo nekretnine teško dostupne i da se djeca ne rađaju i da je čovjek potrošni materijal.
Nije problem što LGBT postoji, tako se neko rodi, ali problem je kad se takvo ponašanje reklamira, i usađuje djeci.
Pozadina je vrlo sumorna. U konačnici kapitalizam je u najgrubljoj formi izrodio fašizam koji je organizovao konc logore i ropstvo.
Porodica i ljubav bi trebali biti temelj i postoji to donekle za domicilne Nijemce, ali strancima se nudi nešto drugo, jeftinije i retrogradnije.
Sve je u novcu i otuđenju.
Blixen

#4931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Ozimician wrote: 17/02/2023 09:31 Izuzetak je jedino "ostavka".
ozbiljno? :D
skafiskafsnjak

#4932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Blixen wrote: 17/02/2023 09:34
Ozimician wrote: 17/02/2023 09:31 Izuzetak je jedino "ostavka".
ozbiljno? :D
Samo ostavka :lol:
Pa jbg to je normalna stvar na Balkanu.
Ono tipa "ja,i? "
Blixen

#4933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

skafiskafsnjak wrote: 17/02/2023 09:32
Ozimician wrote: 17/02/2023 09:31

Naravno, tako to funkcionise "na Zapadu" otprilike - kad neko bude uhvacen, da ostavku i sklone ga na neko manje zvucno mjesto i to je to. Nema potezanja po medijima previse.
Izvor?

dala pi... sinu nasljedniku dinastije izetbegovic
kao nagradu dobila da vodi klinicki bez diplome
sad je prabacili na manje zvucno mjesto u skupstinu grada Stuttgarta :D :D

izvor Tuzla Zeitung
konoplja

#4934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Wer hat uns verraten? Sozialdemokraten

Uvijek ovi socijaldemokrati, uvijek. :D
konoplja

#4935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

skafiskafsnjak wrote: 17/02/2023 09:18
konoplja wrote: 17/02/2023 09:08 Ovaj Ozmo stvarno sokira s vremana na vrijeme. :D

Sad su problem maskare, Bozici, pokloni, Uskrsi i jaja. Pa u PM iz BiH si... ali okej, sve si mi rekao sta je za tebe BiH i kako je zamisljas.
Nista. Nastavit cemo sa projetkom tri skole pod jednim krovom i da dijelimo djecu jer nema ko da im objasni sve te religije i obicaje.
Ja sam odmah rekao .... zamislja se Baketova fildzan islamska republika.

Ne mozes maskare, Bozic , LGbT navoditi kao minuse te drzave. To je subjektivno jer imas ljudi i u BiH koji podrzavaju to.

Minusi su afere, povecanje cijena stanovanja itd itd.
Ma ja. Baketova fildzan drzava.
Eno, neki dan Darijo Srna za Gabelu i Capljinu kaze da su Hrvatska zemlja. Lik u Donjetsku proveo 20 godina i zivio tamo sve do ruske agresije i to izjavi. :D

Ma podjeli je vise jebo ga ja i maskare i bozici i bajrami.
anelsol

#4936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Mujo-shanghai wrote: 17/02/2023 09:11 sa 8 godina smo izbjegli u Svedsku 1993, danas imam svoju djecu ovdje. Visoko obrazovan i ja i zena tako da su plate dobre, al eto zivimo u srednjem gradu sa oko 150 000 stanovnika. I sad je opcija jeftinije zivjeti u "ghetto" ili dignuti veliki kredit i kucu ili stan u "svedskom" naselju. Mi smo izabrali to drugo, jer ipak zadnjih 10ak godina Svedska ima problema sa organizovanim kriminalom.

U skoli mi dijete za 6 godina dodje kuci i kaze da ima momka, ja joj kazem mozda bi trebala da cekas dok odrastes a sada se igraj i uci a na to mi ona odgovara "ja smijem da volim koga ja hocu". kasnije u prici mi govori da muskarci mogu da se oblace kao zene i lakiraju nokte. Sta ces mora se raditi tako da su skoli i vrticu od 7-16.30.

Najgore svega mi je kad djeca mi se igraju kod sveda onda dodju kuci jer ce ovi jesti. posalju ih kuci ili se ceka dok oni jedu.

Sto se tice ekonomije sve je dobro i imas sigurnost zdravstvenu i ekonomsku, al socijalni zivot je katastrofa. Ja sam predlagao zeni da selimo u trecu zemlju, visoko obrazovani smo mogli bi naci posao a ja sam i vec radio u Aziji al ona je dosla ovdje sa 4 godine i vec je "svedjanka". Ako se dodje ovdje mora se covjek pomiriti stim da ce sistem ti odgojiti djecu ne samo roditelji, jer toliko vremena provode u vrticu i skoli i da ce ti djeca postati svedjani. Ja se hrvem stim, pricam sa njima Bosanski al dzabe skola,drustvo, sportski aktiviteti isto odgajaju djecu. Boli srce kad ih pitas nesto na nasem a oni ti odgovoraju na svedskom.
Dosta ljudi koje poznajem i žive u Skandinaviji se žali na tu otuđenost naših ljudi. Kaže u početku jednom sedmično izlazili zajedno na večeru, poslje toga išli na sjela jedni drugima, da bi se vremenom ugasio bilo kakav kontakt.

Djeca koja su rođena van BiH u pravilu nemaju nikakve veze sa BiH. Poneku riječ poznaju i to je to.
anelsol

#4937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 17/02/2023 07:57
Ecci wrote: 17/02/2023 07:49 Ovdje se radi o ucenju postovanja i prihvatanja razlicitosti, nesto sto je jos jedan plus za njemacku.
O cemu god da se radi, moje misljenje je da nema mjesta tome u predskolskom uzrastu.

Sto se tice prihvatanja razlicitosti, radi se o parcijalnom prihvatanju razlicitosti - cisto sumnjam da bi napravili knjigu u Christianu, koji ima 4 zene i svi zive super sretno, o Petri koja nosi hidzab i to je cool modni detalj i da ona sebe moze bolje sebe da iskaze (to express herself)...itd.

A to prihvatanje tudjih vjerskih praznika kao "komercijalnih" i necega sto "svi trebaju slaviti" jeste vise od 50% asimilacije (bilo u BiH, Kini, Indiji, Pakistanu, USA, Svedskoj..etc.)

Nisam ni ja neki vjernik, ali mi je vrlo bitno ko sam i sta sam, tj. ako ne slavim svoje praznike, necu sigurno ni tudje.
Naši ljudi se u pravilu stide svoga, svoje vjere, kulture tradicije, jer misli da zapad to posmatra kao nešto nazadno i retrogradno, pa onda prihvataju tuđe, kao novo normalno. Za rezultat imaš već kod prve generacine asimilirano stanovništvo, o drugoj da ne govorim.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

tako u nas pitaš nešto nesvjesno na srpskom ( ja kažem hrvatsko-srpskom)

ne znaju odgovoriti jer ne razumiju tu srpsku riječ jer uče hrvatski u sred sarajeva

ja se šokiro nisam mogao vjerovati jbt šta se događa niko nije čuo za sinonime :lol:

blaža varijanta od tog kad djeca dolaze iz škole i promoviraju lgtb je kad dođu naša djeca kući i ptiaju tata tata zašto mi nismo ____________ ovdje umetni vjeru i naciju većine
Ozimician

#4939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 17/02/2023 10:21 Naši ljudi se u pravilu stide svoga, svoje vjere, kulture tradicije, jer misli da zapad to posmatra kao nešto nazadno i retrogradno, pa onda prihvataju tuđe, kao novo normalno. Za rezultat imaš već kod prve generacine asimilirano stanovništvo, o drugoj da ne govorim.
Naravno, to je istina - veci je problem kad ti ukazes na to: onda to postajes neki "fanatik" i "nazadan" jer ne zelis da prihvatis sebi nametanje neceg tudjeg.

Ja licno sebe licno smatram ultra-sekularnim muslimanom, ali i dalje muslimanom i Bosnjakom naravno. Ne moram nikad otici u dzamiju i slaviti Bajram ili ici na Ajvatovicu npr., ali definitivno necu ni da slavim tudje praznike i tudje tradicije (kitim jelku, slavim maskare, etc.). Nekome je to OK, neko je cak i u BiH tako odgojen, i to postujem. Ali smatrati nekoga "nazadnim" jer ne zeli da te slijedi u tome je licemjerno na kvadrat.

Ja imam poznanika iz BiH (bosnjackog backgrounda, koji je prije par godina dosao u Njemacku) - kojeg smo zvali na jedan zajednicki iftar (dakle obicna vecera u restoranu, nikakva vjerska ceremonija u vrijeme ramazana). Lik mi je hladno rekao - izvini, ali ja to ne slavim, nisam vjernik i ne zelim da imam veze s tim. OK postujem. Ali kasnije, takodjer tom istom nije bio problem slaviti Bozic, kititi jelku, ganjati one Advent kalendare i sl. u vlastitoj reziji. To je Asimilacija na max. i mislim da tesko da postoji narod na svijetu koji to brze radi od "nas".

Eh sad, nekome su bitni novci, nekome dnevno-politicke afere (kojih je uvijek bilo i uvijek ce biti u svakom sistemu i drzavi na svijetu), nekome LGBT propaganda (koja je postala preagresivna zadnjih godina, takodjer svugdje u svijetu, iako sam je podrzavao ranije) - svako sebi treba da izvaga razlog ZA i PROTIV.
anelsol

#4940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 17/02/2023 10:37
anelsol wrote: 17/02/2023 10:21 Naši ljudi se u pravilu stide svoga, svoje vjere, kulture tradicije, jer misli da zapad to posmatra kao nešto nazadno i retrogradno, pa onda prihvataju tuđe, kao novo normalno. Za rezultat imaš već kod prve generacine asimilirano stanovništvo, o drugoj da ne govorim.
Naravno, to je istina - veci je problem kad ti ukazes na to: onda to postajes neki "fanatik" i "nazadan" jer ne zelis da prihvatis sebi nametanje neceg tudjeg.

Ja licno sebe licno smatram ultra-sekularnim muslimanom, ali i dalje muslimanom i Bosnjakom naravno. Ne moram nikad otici u dzamiju i slaviti Bajram ili ici na Ajvatovicu npr., ali definitivno necu ni da slavim tudje praznike i tudje tradicije (kitim jelku, slavim maskare, etc.). Nekome je to OK, neko je cak i u BiH tako odgojen, i to postujem. Ali smatrati nekoga "nazadnim" jer ne zeli da te slijedi u tome je licemjerno na kvadrat.

Ja imam poznanika iz BiH (bosnjackog backgrounda, koji je prije par godina dosao u Njemacku) - kojeg smo zvali na jedan zajednicki iftar (dakle obicna vecera u restoranu, nikakva vjerska ceremonija u vrijeme ramazana). Lik mi je hladno rekao - izvini, ali ja to ne slavim, nisam vjernik i ne zelim da imam veze s tim. OK postujem. Ali kasnije, takodjer tom istom nije bio problem slaviti Bozic, kititi jelku, ganjati one Advent kalendare i sl. u vlastitoj reziji. To je Asimilacija na max. i mislim da tesko da postoji narod na svijetu koji to brze radi od "nas".

Eh sad, nekome su bitni novci, nekome dnevno-politicke afere (kojih je uvijek bilo i uvijek ce biti u svakom sistemu i drzavi na svijetu), nekome LGBT propaganda (koja je postala preagresivna zadnjih godina, takodjer svugdje u svijetu, iako sam je podrzavao ranije) - svako sebi treba da izvaga razlog ZA i PROTIV.
I ja sam taj. Nisam neki aman vijernik, ali džamiju mi ne diraj :D Hebe nas kompleks niže vrijednosti, zato se i asimiliramo tako brzo.

Sto vise cijeniš sebe, više će te cijeniti i drugi.

Nevezano za temu. Birvaktile imo ja nednu curu Italijanku. Pita ona mene smijete li vi imati više žena. Reko imam već dvije, ti ćeš biti treća :D .Nemaju oni pojma o nama, zato je i prisutna islamofobija, a jadni Bosnjo da ga ne prozovu retrogradnim prihvata sve njihovo.
Ozimician

#4941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 17/02/2023 11:01 Nevezano za temu. Birvaktile imo ja nednu curu Italijanku. Pita ona mene smijete li vi imati više žena. Reko imam već dvije, ti ćeš biti treća :D .Nemaju oni pojma o nama, zato je i prisutna islamofobija, a jadni Bosnjo da ga ne prozovu retrogradnim prihvata sve njihovo.
Naravno, nemaju pojma o nama niti zele nesto vise da saznaju (barem 90%) njih. Ja imam na poslu kolegu iz Irana, koji je katolik (ne znam kako, ali jeste, bar tako kaze) koji maksimalno slijedi "lokalne tradicije" - ali dzaba, opet ja medju njima kotiram bolje (jer na meni barem po izgledu ne mogu na prvu provaliti ko sam i sta sam), njega nekako soft-ignorisu/izoliraju. Tipa ako se organizuje neko zajednicko druzenje iz firme (koje ne organizuje firma oficijelno) -njega redovno "zaborave" pozvati... itd.

A ja sam npr. vjeciti kontras - u Njemackoj ne dam da mi iko kaze bilo sta protiv BIH, a isto tako u BiH ne dam da mi neko se*e protiv Njemacke i dijaspore xD
nikeze

#4942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Kad stranac dođe u Njemački prijavi se u Ured za strance. Ured za strance uzima njegove podatke, adresu i broj telefona. To se prosljeđuje službi sigurnosti koja počinje nadzor nad mobitelom koji se prilikom kupovine kartice mora i prijaviti. Sav internet saobraćaj ide preko velikih servera u Frankfurtu gdje se snima i može se prekontrolisati pretraživanjem po zadanoj riječi, tako je pisalo u njihovim novinama, O tome je bio članak u njemačkom novinama i postavljeno je pitanje u Bundestagu da li to prekoračuje ovlasti tih službi. U Berlinu je napravljena web stranica putem koje je svako mogao provjeriiti da li se pristupalo njegovom mobitelu i sa koje bazne stanice. Nemam sad te članke ali sam čitao prošlih godina na zeit.de i taz.de.
Pitanje je ko se skuplja u džamijama u Njemačkoj i koliki je to sigurnosni rizik za pojedinca, jer su džamije pod nadzorom policije. Znam da dozvolu za stalni boravak afro -azijatima rade po 9 mjeseci koliko traje dubinska provjera i mnoge odbiju. Našim ljudima koji su pristojni daju za 7 dana ako su se pristojno ponašali.
konoplja

#4943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ima vam smisla to za stid sto govorite. Prema jednoj antropoloskoj podjeli mi jesmo kultura stida.
https://en.wikipedia.org/wiki/Guilt%E2% ... f_cultures

Image

Danasnji problem je sto nam stid ne koristi ni za sta. Pa iz tog razloga imamo slucajeve poput malina respiratora, osmica, kupljenjih diploma gdje nikom nista. Ljudi se vise ne stide. Mozda smo i prestali biti kultura stida, ali defintivno nismo kultura krivnje jer, evo, ljudi su krivi pa opet nikom nista. U funkcionalnim drzavama gdje je krivnja motivator kulture ljudi odstupe sa pozicije - jer su krivi.
mali_balon

#4944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Dope_Man wrote: 17/02/2023 08:46
mali_balon wrote: 17/02/2023 08:33 neke stvari treba prihvatiti otisao si u tudju zemlju, tudju kulturu, tvoje je da se adaptiras da bude zivot laksi, naravno, pri tome gajis svuju tradiciju obicaje i vjeru, to ti tamo niko nece zabraniti sve dok ne uznemiravas druge
Mnogi zaborave da su SVOJOM VOLJOM otisli tamo gdje su mislili da im je nesto bolje. Nekome su to iskljucivo pare, neko voli i tu kulturu. OK, otisao si samo zbog para, pa onda prihvati cijenu da ti ljudi imaju lokalnu kulturu. Jok, de mi pare i jos cu da kenjam po vama maksimalno jer niste kao mjesto iz kojeg dolazim.. koje je tako dobro da sam otisao :-)
I onda kuka svabe nacisti vaki naki....samo se postaviti u kozu svabe, sta bi ti da ti dodje (vec su dosli) taliban i pocne da ti u tvojoj mahali vazi i sere i proganja zeme sto nisu pokrivene....ili neki indijac pocne da prosipa svoje....bio bi gori od tog nazi svabe....
mali_balon

#4945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Prvih 10sek klipa je sustina svega

anelsol

#4946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Skočile plate u FBiH, ali pojela inflacija:
U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto-plata po zaposlenom za decembar 2022. godine nominalno je viša za 13,3 posto, a realno niža za 2,1 posto.
Ozimician

#4947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 17/02/2023 12:04 Skočile plate u FBiH, ali pojela inflacija:
U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto-plata po zaposlenom za decembar 2022. godine nominalno je viša za 13,3 posto, a realno niža za 2,1 posto.
Volio bih vidjeti ove podatke i za ostale zemlje iskreno, ako neko bude nalazio nek postavi linkove.
Jasno je da svugdje u svijetu rast plata pojela inflacija, samo je pitanje gdje vise, a gdje manje.

A budimo realni, 13,3% povecanje plate (nominalno) za godinu dana nije mala stvar, posebno jer je valuta vezana striktno za EURO, zato me i zanimaju ostale zemlje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 16/02/2023 23:47
Npr. dijete dođe u školu i svi pričaju kako dobijaju poklone za Božić i dođe ti kući i plače kako ono jedino nije dobilo poklon za Božić, svi ostali dobili.

Evo sad su ove Maškare ovdje u Bayernu i hajd sad djetetu objasni da muslimani ne slave katoličke praznike i da to kostimiranje nema ništa s nama.
Pitam se gdje si ti u bosni odrastao pa da ti je nepoznat pojam raznolikosti i da postoji vise od jedne religije :-) pa ako nista, mi iz bosne bi trebali biti otvoreni za sve religije, u ovoliko izmijesanoj drzavi.
Odrastoh uz paketice, farbanje jaja za uskrs, odlaske u crkvu uoci bozica...i sve to u bosni i idalje ostadoh musliman a roditelji se nikad ne naljutise kad iz komsilu donesem ofarbana jaja...
Ozimician

#4949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 17/02/2023 12:31
Npr. dijete dođe u školu i svi pričaju kako dobijaju poklone za Božić i dođe ti kući i plače kako ono jedino nije dobilo poklon za Božić, svi ostali dobili.

Evo sad su ove Maškare ovdje u Bayernu i hajd sad djetetu objasni da muslimani ne slave katoličke praznike i da to kostimiranje nema ništa s nama.
Pitam se gdje si ti u bosni odrastao pa da ti je nepoznat pojam raznolikosti i da postoji vise od jedne religije :-) pa ako nista, mi iz bosne bi trebali biti otvoreni za sve religije, u ovoliko izmijesanoj drzavi.
Odrastoh uz paketice, farbanje jaja za uskrs, odlaske u crkvu uoci bozica...i sve to u bosni i idalje ostadoh musliman a roditelji se nikad ne naljutise kad iz komsilu donesem ofarbana jaja...
Ja upravo govorim o postojanju vise religija, ovdje se radi o tome sto drugi ne priznaju postojanje vise od jedne religije, ako tu jednu religiju i njene tradicije jedino smatraju ispravnom , a sve ostale - nazadnim. To je soft-push, ko nije dozivio, nece razumjeti bas.

Nadam se takodjer da su i tvoje komsije pravili iftare i isli u dzamiju za Bajram. To je lijep primjer suzivota.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

izvrsni direktor wrote: 17/02/2023 12:31

kod nas nema prozelitizma... barem ne izvan braka i školskih klupa
ovo što oni u dijaspori rade je autoprozelitizam ili dodvoravanje i ulizivanje :D
Post Reply