anelsol wrote: ↑17/02/2023 10:21
Naši ljudi se u pravilu stide svoga, svoje vjere, kulture tradicije, jer misli da zapad to posmatra kao nešto nazadno i retrogradno, pa onda prihvataju tuđe, kao novo normalno. Za rezultat imaš već kod prve generacine asimilirano stanovništvo, o drugoj da ne govorim.
Naravno, to je istina - veci je problem kad ti ukazes na to: onda to postajes neki "fanatik" i "nazadan" jer ne zelis da prihvatis sebi nametanje neceg tudjeg.
Ja licno sebe licno smatram ultra-sekularnim muslimanom, ali i dalje muslimanom i Bosnjakom naravno. Ne moram nikad otici u dzamiju i slaviti Bajram ili ici na Ajvatovicu npr., ali definitivno necu ni da slavim tudje praznike i tudje tradicije (kitim jelku, slavim maskare, etc.). Nekome je to OK, neko je cak i u BiH tako odgojen, i to postujem. Ali smatrati nekoga "nazadnim" jer ne zeli da te slijedi u tome je licemjerno na kvadrat.
Ja imam poznanika iz BiH (bosnjackog backgrounda, koji je prije par godina dosao u Njemacku) - kojeg smo zvali na jedan zajednicki iftar (dakle obicna vecera u restoranu, nikakva vjerska ceremonija u vrijeme ramazana). Lik mi je hladno rekao - izvini, ali ja to ne slavim, nisam vjernik i ne zelim da imam veze s tim. OK postujem. Ali kasnije, takodjer tom istom nije bio problem slaviti Bozic, kititi jelku, ganjati one Advent kalendare i sl. u vlastitoj reziji. To je Asimilacija na max. i mislim da tesko da postoji narod na svijetu koji to brze radi od "nas".
Eh sad, nekome su bitni novci, nekome dnevno-politicke afere (kojih je uvijek bilo i uvijek ce biti u svakom sistemu i drzavi na svijetu), nekome LGBT propaganda (koja je postala preagresivna zadnjih godina, takodjer svugdje u svijetu, iako sam je podrzavao ranije) - svako sebi treba da izvaga razlog ZA i PROTIV.