Naravno da vazi i obratno...jesam li ja igdje reko daj Bosnjacim da mogu nesto sto drugi ne mogu? Ukini svima mrs kuci pa blokiraj i tjt...sajber87 wrote: ↑17/02/2023 00:06Ajde jos jednom, hdz je neizbjezan u federaciji iz razloga zato sto preko 70% hrvata u federaciji glasaju za hdz , cisto i jedino iz tog razloga. Na drzavnom nivou nije neizbjezan ali zato sto nema opoziciju u hrvatskom korpusu dovoljno jaku sa poslanicima u drzavnom parlamentu i tu je vlast. Kao sto kazes hipoteticki sutra hrvata da ima 23 i da od toga za hdz glasa 19 bice vlast ali ako od tih 23 za hdz glasa recimo 12 a za druge hrvatske i gradjanske stranke bar 11 moci ce bez njih . Isto tako hipoteticki i da srbi ili bosnjaci padnu na taj broj uvijek ce neko biti u vlasti, takav je sistem tako funkcionise. Broj u fed. klubu doma naroda vazan je samo ako oslikava stvarne glasace, a nije vazan ako ga dobijes na kuglice i kupovinom poslanika. Ove blokade su nastale samo iz razloga kupovine poslanika od strane sda, koji su glasove dobili na anti sda prici a poslije za novac ili benefite prodali svoj mandat. Da je po biracima sda i df bi imali 9 ili 10 a osmorka 13 ili 14, to su biraci rekli, broj sda 12 i df 1 je broj politicke korupcije i toplih kuglica i neoslikava volju bosnjakaSpit_fire wrote: ↑16/02/2023 23:49
Covjek zacementirao u vlast jednu stranku i dao joj da moze sta hoce..moze blokirat kad joj se cefne moze birat sta ce s kim ce, taman da dobiju 100 glasova pitace se za sve...samo sto za razliku od SDA koja moze biti izbacena iz DN taj HDZ nece bit nikad..sutra da u BiH ostanu 23 hrvata i 10miliona Bosnjaka tih 23 hrvata ce moc krojit sudbinu ovih 10 miliona...i tebi je to posteno i napredak?
Koliko je onda Bosnjaka glasalo za SDA a koliko za druge? Il mi hoces rec da SDP i NS glasaju samo bosnjaci?
Gradjanske stranke kod hrvata
Iskreno meni je gora stvar sto Hrvat iz KS i TK sa npr 500k glasova nece se nikad pitat koliko hrbat iz ZHK sa 20k...nego to sto neko malverzacije vrsi sa kandidatima ..al nejse
Na kraju jedna stvar ..tebi nie ovaj sistem problem ti hoces sa ga upgrejdujes odnosno da se zacementira etnicka podjela
I jos stvar da ti vako kazem...odredjivanje KANDIDATA po etnosu ili vjeri je glupost nevidjena, al odredjivanje biraca i vrednovanje njihovog glasa na osnovu toga je fasizam i aparthejd..