Republika Turska
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#36826 Re: Republika Turska
On ni za sta nije odgovoran lose
Osim za uspjehe koji cesto i nisu njegovi
Osim za uspjehe koji cesto i nisu njegovi
-
MUNAFIK
- Truba
#36828 Re: Republika Turska
Ma nek ga nastave grliti i posipat mu ruzine latice po podu kuda prolazi 
- Sanjarko
#36829 Re: Republika Turska
Ne pise mu se dobro, mozda ga i objese na kraju. Milion ljudi ostalo bez domova. 1*50.000=50 milijardi USD stete, valja sad ulozit 50 milijardi u obnovu, iako sam citao da imaju nekih 135 milijardi u rezervama, tako nekako. Ali dirni u to eto jos gore inflacije.
-
konami666
#36830 Re: Republika Turska
Vidio sam snimak gdje Edrina žena tapka čovjeka po glavi misleći da je dijete kad ono covjek sa dvarfizmom, i još se kiselo iskezila.
Ona i brko su su tipičan primjer turske verzije Nikole i Elene Causesku. Nije ni čudo onda zašto su on i Bakir dobri arkadaši i zašto je bakirov caca ostavio Bosnu u amanet Turskoj (koju su oni već jednom ranije prodali).
Zato se ne treba čuditi prosječnom sda glasacu ili glasacu Erdogana, nema neke razlike između njih.
Ona i brko su su tipičan primjer turske verzije Nikole i Elene Causesku. Nije ni čudo onda zašto su on i Bakir dobri arkadaši i zašto je bakirov caca ostavio Bosnu u amanet Turskoj (koju su oni već jednom ranije prodali).
Zato se ne treba čuditi prosječnom sda glasacu ili glasacu Erdogana, nema neke razlike između njih.
-
giannibelif
#36831 Re: Republika Turska
Imaju jako čudne navike kao nacija za nas Evropljane. Naletio sam na neke videe ispraćaja humanitarne kolone iz Njemačke, sviraju iz kamiona i kombija, muzika drma, kolo se igra. Istanbul je druga priča, ali provincija im je takva da se sa njima njihovi "Elena i Nicolae" igraju kao sa malom djecom.
-
zigzag
#36832 Re: Republika Turska
Pretjerujete po više osnova. Al hajd, svako ima svoje mišljenje.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#36833 Re: Republika Turska
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ova ... i_ostalo_d
Turski grad nema mrtvih i nijednu srušenu zgradu. Gradonačelnik: Ovo je razlog
- Dope_Man
#36834 Re: Republika Turska
Vidjeh ovo na stranim portalima prije par dana.. ono, treba i ovo uzeti sa dosta soli. Mrsko mi je bilo i tad, a i sad, da vidim koliko je on dugo na vlasti, al po njegovoj prici jer je bas on sprijecio nezakonitu gradnju spasio je grad. A nije grad sigurno nastao sa njim, bilo je i ranijih gradonacelnika, i graditelja.Bobi wrote: ↑15/02/2023 08:52 https://www.index.hr/vijesti/clanak/ova ... i_ostalo_d
- Haris.ba
#36835 Re: Republika Turska
Nije dobro prevedeno. Novinarski zanat. Daj neki lik da ucinis pricu osobnijom da lakse se konzumira....Dope_Man wrote: ↑15/02/2023 10:20Vidjeh ovo na stranim portalima prije par dana.. ono, treba i ovo uzeti sa dosta soli. Mrsko mi je bilo i tad, a i sad, da vidim koliko je on dugo na vlasti, al po njegovoj prici jer je bas on sprijecio nezakonitu gradnju spasio je grad. A nije grad sigurno nastao sa njim, bilo je i ranijih gradonacelnika, i graditelja.Bobi wrote: ↑15/02/2023 08:52 https://www.index.hr/vijesti/clanak/ova ... i_ostalo_d
Valjda u tom gradu se desetljecima bore rigorozno sa nelegalnom gradnjom. I taj gradonacelnik je samo nastavio tu istu politiku.
- Dope_Man
#36836 Re: Republika Turska
To bi naravno imalo daleko vise smisla, al i kad sam to na nekom od stranih procitao takodjer je bilo iz perspektive trenutnog i "ja" stava. Mada, jedan napise, svi ostali pokuper i prevedu, pa to ne znaci puno. Pitanje je samo kako je originalno napisano.Haris.ba wrote: ↑15/02/2023 10:23Nije dobro prevedeno. Novinarski zanat. Daj neki lik da ucinis pricu osobnijom da lakse se konzumira....Dope_Man wrote: ↑15/02/2023 10:20
Vidjeh ovo na stranim portalima prije par dana.. ono, treba i ovo uzeti sa dosta soli. Mrsko mi je bilo i tad, a i sad, da vidim koliko je on dugo na vlasti, al po njegovoj prici jer je bas on sprijecio nezakonitu gradnju spasio je grad. A nije grad sigurno nastao sa njim, bilo je i ranijih gradonacelnika, i graditelja.
Valjda u tom gradu se desetljecima bore rigorozno sa nelegalnom gradnjom. I taj gradonacelnik je samo nastavio tu istu politiku.
-
MUNAFIK
#36837 Re: Republika Turska
Dajte ljudi dozovite se...
Ovaj vid nesrece politicki moze samo ici u korist Erdoganu, a ne suprotno.
Pa i onaj amaterizam opozicije ide tome u prilog, dok su ovi Brkini krenuli u akciju spasavanja, ovi si iz hladovine krenuli sa naprdjivat, a da ne zaboravimo da je vecina losih zgrada pravljeno u vrijeme kada je sadasnja opozicija bila na vlasti.
Ne voli niko pametnjakovice kojo tudjim ku*cem gloginje mlate.
Eto vidjet cete da ce ovo Erdi pomoci u politickom smislu, a ne trebamo se praviti ludi ovo je velika prirodna nepogoda i sada radi toga prozivat linc jednog lidera jer ga licno ne volimo radi IDEOLOGIJE je bolesno.
Eto saznalo se da je Bush i USA administracija bezveze u smrt poslala hiljade svijih i milione drugih naroda nakon 11 septembra pod laznim izgovorima napadali i unistili druge grzave i sta je bilo? Nista... zasto bi neko lincovo Erdu raxi ovog zemljotresa.
- Sanjarko
#36838 Re: Republika Turska
Ne znam bas. Imao je pokusaj vec dva puta puca. Jednom htjela vojska da smijeni vlast, pa je on razvlastio, i ona Feto-Gulen afera tzv puc. Zamjerio je se Zapadu prilicno, a tesko je danas samostalnu politiku bez Zapada imati.MUNAFIK wrote: ↑15/02/2023 12:44Dajte ljudi dozovite se...
Ovaj vid nesrece politicki moze samo ici u korist Erdoganu, a ne suprotno.
Pa i onaj amaterizam opozicije ide tome u prilog, dok su ovi Brkini krenuli u akciju spasavanja, ovi si iz hladovine krenuli sa naprdjivat, a da ne zaboravimo da je vecina losih zgrada pravljeno u vrijeme kada je sadasnja opozicija bila na vlasti.
Ne voli niko pametnjakovice kojo tudjim ku*cem gloginje mlate.
Eto vidjet cete da ce ovo Erdi pomoci u politickom smislu, a ne trebamo se praviti ludi ovo je velika prirodna nepogoda i sada radi toga prozivat linc jednog lidera jer ga licno ne volimo radi IDEOLOGIJE je bolesno.
Eto saznalo se da je Bush i USA administracija bezveze u smrt poslala hiljade svijih i milione drugih naroda nakon 11 septembra pod laznim izgovorima napadali i unistili druge grzave i sta je bilo? Nista... zasto bi neko lincovo Erdu raxi ovog zemljotresa.
- Truba
#36839 Re: Republika Turska
politički da ide u korist stranci koja kontrolira čitavo društvo pa i vrstu betona koja će se ugrađivati a njezini članovi imaju najjače građevinske firme
stranka koja donosi zakone o građevinama i onda ih ta ista stranka krši
dokazano je da nije trebalo pasti toliko zgrada
isti smo mi narod s turcima
mi u bih smo isti ko oni
gdje god je vladao neki od osmanovića tu živi narod istog mentaliteta
mi u bih smo isti ko oni
-
konami666
#36840 Re: Republika Turska
Eno vratio se tim spasilaca u Bosnu, pretpostavljam da je i Hartar među njima 
-
Lopez1981
#36841 Re: Republika Turska
Pa njemu na dusu mogu ici srusene nove zgrade koje su izgradjene za vrijeme njegove ere, mada i tu nije sam kriv jer imas par primjera ljudi i iz CHPa koji su gradili zgrade i oni su odgovorni.Truba wrote: ↑15/02/2023 15:06 politički da ide u korist stranci koja kontrolira čitavo društvo pa i vrstu betona koja će se ugrađivati a njezini članovi imaju najjače građevinske firme
mi u bih smo isti ko oni
Ali isto tako imamo i drugu stranu medalje, koliko bi ljudi poginulo da se nije ovoliko novih zgrada izgradilo za vrijeme njegove vladavine? Pa pogledaj Kahramaras, jedan dio grada skoro netaknut, naravno sve nova gradnja, druga strana grada(stari dio) apokalipsa. U projektu socijalnih zgrada Toki, za koje mu opozicija godinama prigovara kako su lose zgrade i da ce ih vjetar srusiti a ne zemljotres, niti jedna nije srusena i zacepio im je usta, a tu su ga cekali na volej, jer je to projekat direktno njega i AKP. Sad svi traze da nove zgrade za ljude rade na taj nacin.
- Truba
#36842 Re: Republika Turska
onda ok sve super 
-
MUNAFIK
#36843 Re: Republika Turska
Truba wrote: ↑15/02/2023 15:06 politički da ide u korist stranci koja kontrolira čitavo društvo pa i vrstu betona koja će se ugrađivati a njezini članovi imaju najjače građevinske firme
mi u bih smo isti ko oni
Imate nekakve mitove u glavama da vlast sve kontrolose, ocito da ne radite sa ljudima u privredi.
Ekonomija i privreda ide sa i bez politike, neke stvari se dogovaraju politicki, ali u trzisnoj ekonomiji najvise toga se dogovara kroz kapital i cisti interes nema tu ni kurda ni turaka ni bosnjaka ni srba samo interes i dogovor.
Neke nove zgrade nisu imale sanse ako su se nasle na prelomnim tackama zemljotresa, a dosta je njih i izdrzalo pa se srusile kasnije nakon niza manjih zemljotresa.
Oni koji su fuserili to ce se sad otkriti sve i nadam se da ce zavrsiti u zatvoru ali nista od toga nece doci do politckog vrha jer zakone imaju koje su svi trebali postovati, e sad mozda se uhapsi i neki vladin sluzbenik koji je zaduzen za neke kontrole i slicno i to je max pored izvodjaca radova...
Ali ako se oko gradnje traze odgovori to su prije svega oni koji su te grade pravili i kontrolisali, predpostavljam da su to generalno privatne firme pa nece Erdogan hodat po gradilistima sirom Turkse i nadgledat kako ko reda armature. Ko nije postovao zakon, taj treba da odgovara i odgovarat ce.
Bilo koja vlast kada gradi nema tu puno prostora da se fuseri jer puno je tu krokodila i svako kontrolise svakoga, tesko je tu napraviti zatvoreni krug gdje ce se fuserit i stedit na materijalu dok je vlada dala novac da se pravi kako treba jer opet na kraju ima svuda moralnih ljudi koji znaju sta moze i treba, a sta ne.
Turska ima veliki problem sa zgradam izgradjenim do 2000tih to se puno gradilo bez ikakvih standarda i kako stvari stoje u tim zgradama je najvise ljudi i stradalo sada.
- geralt
#36844 Re: Republika Turska
Ovaj potres ce imati puno teze posljedice po tursku ekonomiju od same potrebe za izgradnjom novih zgrada.
Sva ekonomska aktivnost u pogodjenim podrucjima je stala. Fabrike ne proizvode nista i nece proizvoditi jos mjesecima. U turisticka mjesta nece dolaziti nikakvi turisti. Roba u skladistima je unistena ili ostecena. Citam da su Gaziantep i Kahramanmaras bili bitni industrijski gradovi - cak i da su fabrike prezivjele neokrznute i bez ostecenja masina, ko ce raditi u njima ako su ljudi raseljeni?
Sva ekonomska aktivnost u pogodjenim podrucjima je stala. Fabrike ne proizvode nista i nece proizvoditi jos mjesecima. U turisticka mjesta nece dolaziti nikakvi turisti. Roba u skladistima je unistena ili ostecena. Citam da su Gaziantep i Kahramanmaras bili bitni industrijski gradovi - cak i da su fabrike prezivjele neokrznute i bez ostecenja masina, ko ce raditi u njima ako su ljudi raseljeni?
- Truba
#36845 Re: Republika Turska
Sve ce to sarmantni brko napraviti bolje
-
zigzag
#36846 Re: Republika Turska
Turizam kreće za tri mjeseca. Do tada će se poprilično potisnuti u glavama kod turista.
Ekonomija će biti oštećena ali 85% države je čitavo i svi su se angažovali da saniraju štetu. Biće posljedica ali to su vrijedni ljudi koji brzo prevladaju svu patnju.
Psihički će biti veće patnje kod jednog dijela stanovništva nego ekonomske.
Ekonomija će biti oštećena ali 85% države je čitavo i svi su se angažovali da saniraju štetu. Biće posljedica ali to su vrijedni ljudi koji brzo prevladaju svu patnju.
- Sanjarko
#36847 Re: Republika Turska
+1 Ja sam upis dao, 1 miliona ljudi bez krova nad glavom ostalo, nek novi krov nad glavom kosta oko 50.000$ ali kvalitetna gradnja, to je 50 milijardi USD. Gdje je sta jos kazes privreda. Citao sam da imaju nekakvu rezervu od 135 milijardi USD nedavno ako je bio taj info tacan, ali to nece moci pokriti troskove obnove svega.geralt wrote: ↑15/02/2023 19:38 Ovaj potres ce imati puno teze posljedice po tursku ekonomiju od same potrebe za izgradnjom novih zgrada.
Pitanje je odakle ce povuci sredstva za obnovu.
- geralt
#36848 Re: Republika Turska
Pogurace EU i Amerika sa donacijama, ali ta pomoc ima svoju cijenu. Recimo da se prestane sa kurcenjem oko ulaska Svedske u NATO.Sanjarko wrote: ↑15/02/2023 19:50+1 Ja sam upis dao, 1 miliona ljudi bez krova nad glavom ostalo, nek novi krov nad glavom kosta oko 50.000$ ali kvalitetna gradnja, to je 50 milijardi USD. Gdje je sta jos kazes privreda. Citao sam da imaju nekakvu rezervu od 135 milijardi USD nedavno ako je bio taj info tacan, ali to nece moci pokriti troskove obnove svega.geralt wrote: ↑15/02/2023 19:38 Ovaj potres ce imati puno teze posljedice po tursku ekonomiju od same potrebe za izgradnjom novih zgrada.
- Sanjarko
#36849 Re: Republika Turska
Ma nece, pustit ce Erdu niz vodu po meni. Nece njegovu stranku, ali Erdu hoce mozda. A ima i Amerika i EU svojih problema. Morat ce uzet kredite od mrskog IMF-a i sl, mislim na Tursku ne na Erdu.geralt wrote: ↑15/02/2023 19:52Pogurace EU i Amerika sa donacijama, ali ta pomoc ima svoju cijenu. Recimo da se prestane sa kurcenjem oko ulaska Svedske u NATO.Sanjarko wrote: ↑15/02/2023 19:50
+1 Ja sam upis dao, 1 miliona ljudi bez krova nad glavom ostalo, nek novi krov nad glavom kosta oko 50.000$ ali kvalitetna gradnja, to je 50 milijardi USD. Gdje je sta jos kazes privreda. Citao sam da imaju nekakvu rezervu od 135 milijardi USD nedavno ako je bio taj info tacan, ali to nece moci pokriti troskove obnove svega.
-
MUNAFIK
#36850 Re: Republika Turska
zigzag wrote: ↑15/02/2023 19:45 Turizam kreće za tri mjeseca. Do tada će se poprilično potisnuti u glavama kod turista.
Ekonomski ce ta regija sigurno propatiti, veliko je razaranje, ali zivot ide dalje tako ce se i zivoti nastaviti dalje. Dosta je sruseno, i kada se rascisti krenit ce gradnja, a sa tim krenut ce i ekonomija da se dize.
Smijesno mi je kako neki ljudi Tursku smatraju nekakvom banana drzavom gdje kao ima nekakav diktator koji sve diktira, a narod pati...
Turska je ozbiljna drzava sa ozbiljnim institucijama, a za tu ozbiljnost dosta je doprinio taj brko... mnogima ovdje veliki dio 'slobodnih' zapadnih medija, koji su na platnom spisku pravih diktatora koji upravljaju kapitalom, pokisavaju predstaviti diktatorom.
Propaganda im isprala mozak... Naravno kao svaki lider ima svoji pluseva i minusa, dobrih i losih perioda ali samo budale mogu popusit pricu koju neki guraju o Erdoganu.