Na 16 miliona 150 hiljada gubitka i nije nesto puno kada se gleda samo na brojke.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 15:22 Prijavljeno preko 190.000 nestalih u ovom zemljotresu u Turskoj, nek izvuku|spase oko 35.000 pa cak i 40, to znaci da je 150.000 mrtvih nazalost u ovom zemljotresu samo u Turskoj. Ono 16 miliona pogodzenih stanovnika u ovom zemljotresu nije tacno, nego je 13 miliona, mozda je 16 sa Sirijom.
Republika Turska
-
elcaliente
#36801 Re: Republika Turska
- Sanjarko
#36802 Re: Republika Turska
Bit ce jedan od najsmrtonosnijih zemljotresa u novijoj historiji svijeta i ovog dijela svijeta pogotovo nazalost. Ovo su samo brojke za Tursku, za Siriju ne znam. Citao oko 196.000 nestalih prijavljeno u Turskoj, oko 20% sanse da pod rusevinama se ljudi spase. 13 miliona da ima stanovnika ovo zahvaceno podrucje u Turskoj, sto znaci da u Siriji zahvaceno podrucje ima oko 3 miliona.elcaliente wrote: ↑13/02/2023 17:25Na 16 miliona 150 hiljada gubitka i nije nesto puno kada se gleda samo na brojke.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 15:22 Prijavljeno preko 190.000 nestalih u ovom zemljotresu u Turskoj, nek izvuku|spase oko 35.000 pa cak i 40, to znaci da je 150.000 mrtvih nazalost u ovom zemljotresu samo u Turskoj. Ono 16 miliona pogodzenih stanovnika u ovom zemljotresu nije tacno, nego je 13 miliona, mozda je 16 sa Sirijom.
Ako je omjer poginulih i povrijedzenih isti ili slican kao sta je bio, to znaci na oko 150.000 poginulih ima x5 povrijedzenih tj oko 750.000. Sad koliki je broj ljudi ostao bez domova, ne znam.
Uglavnom katastrofa samo takva. Tuzno jb-te pravo.
- Sanjarko
#36803 Re: Republika Turska
Nisam naucnik, laik sam i duduk, ali nikako se tlo ne smiruje u Turskoj. Da ovaj rasjed nece puci tj odvojit se tektonske ploce, nesto kao u SF filmovima. Ne bas naravno tako, ali nesto slicno samo u manjoj mjeri. Stavljao sam video kako je kanjon nastao nakon ovog zemljotresa negdje u Turskoj.
-
zigzag
#36804 Re: Republika Turska
Ne pretjeruj sa brojem povrijeđenih. Nije rat.
Ostat će na cifri od 80.000.
A poginuli su drugo. Sad sve rjeđe objavljuju. Jednom dnevno.
Tako da će se zbrajati naredna dva mjeseca dok se ne očiste ruševine.
I naknadni zemljotresi će trajati godinu dvije. Prema tamošnjim stručnjacima mogući su i do 6,5 stepeni.
I naknadni zemljotresi će trajati godinu dvije. Prema tamošnjim stručnjacima mogući su i do 6,5 stepeni.
- Sanjarko
#36805 Re: Republika Turska
Daj Boze da si upravu. Ja kazem citao oko 196.000 prijavljeno nestalih u Turskoj. Broj povrijedzenih je bio u omjeru 5:1 u odnosu na poginule. Odmah napocetku kad je bilo oko 20.000 poginulih. Postavio sam tu informaciju negdje.zigzag wrote: ↑13/02/2023 18:12 Ne pretjeruj sa brojem povrijeđenih. Nije rat.
Daj Boze da ja grijesim.
- Sanjarko
#36806 Re: Republika Turska
Evo kad je javilo na BHT koliko mrtvih i povrijedzenih je bilo.by Sanjarko » 09/02/2023 12:22
Jutros bilo 11.000 mrtvih, 63.000 povrijedzenih.
- kamberovica polje
#36807 Re: Republika Turska
Smiruje se, samo što su glavni udari bili izuzetno jaki pa su i aftershockovi isto pojaki.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 18:09 Nisam naucnik, laik sam i duduk, ali nikako se tlo ne smiruje u Turskoj. Da ovaj rasjed nece puci tj odvojit se tektonske ploce, nesto kao u SF filmovima. Ne bas naravno tako, ali nesto slicno samo u manjoj mjeri. Stavljao sam video kako je kanjon nastao nakon ovog zemljotresa negdje u Turskoj.
Što se tiče pucanja tj odvajanja ploča, iskrneo ne vjerujem da je moguće. Ovi kanjoni i pukotine su površinski fenomeni, a pomaci litosfernih ploča koji su uzrokovali ovaj zemljotres su najvjerovatnije centimetarski.
-
Lopez1981
#36808 Re: Republika Turska
Pa ne moze broj povrijedjenih rasti vise
osim naravno pokojeg cuda da izvuku nekog zivog.
Eventualno neko da se javi sa manjim ozljedama ako do sad nije pa ga ubroje.
Nazalost sad krece rast poginulih.
Eventualno neko da se javi sa manjim ozljedama ako do sad nije pa ga ubroje.
Nazalost sad krece rast poginulih.
-
zigzag
#36809 Re: Republika Turska
Broj ranjenih je rastao u prva tri dana dok se sve zbrojilo i kasnije je taj rast stagnirao.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 18:30Daj Boze da si upravu. Ja kazem citao oko 196.000 prijavljeno nestalih u Turskoj. Broj povrijedzenih je bio u omjeru 5:1 u odnosu na poginule. Odmah napocetku kad je bilo oko 20.000 poginulih. Postavio sam tu informaciju negdje.zigzag wrote: ↑13/02/2023 18:12 Ne pretjeruj sa brojem povrijeđenih. Nije rat.
Daj Boze da ja grijesim.
A za 196.000 nestalih je moguce ali to implicira smrtne slučajeve a ne povrijeđene. Jer ko je povrijeđen u zemljotresima taj je već evidentiran. Nema više novih povrijeđenih.
- Sanjarko
#36810 Re: Republika Turska
+1 Daj Boze. Gledam mapu zemljotresa, puna stranica natpisa Turska, sve po 3> naknadnih potresa.kamberovica polje wrote: ↑13/02/2023 18:40Smiruje se, samo što su glavni udari bili izuzetno jaki pa su i aftershockovi isto pojaki.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 18:09 Nisam naucnik, laik sam i duduk, ali nikako se tlo ne smiruje u Turskoj. Da ovaj rasjed nece puci tj odvojit se tektonske ploce, nesto kao u SF filmovima. Ne bas naravno tako, ali nesto slicno samo u manjoj mjeri. Stavljao sam video kako je kanjon nastao nakon ovog zemljotresa negdje u Turskoj.
Što se tiče pucanja tj odvajanja ploča, iskrneo ne vjerujem da je moguće. Ovi kanjoni i pukotine su površinski fenomeni, a pomaci litosfernih ploča koji su uzrokovali ovaj zemljotres su najvjerovatnije centimetarski.
- Sanjarko
#36811 Re: Republika Turska
Ne znam, kazem laik sam i duduk, samo prenosim sta sam procitao. A procitao sam da je oko 196.000 prijavljeno samo u Turskoj nestalih. Ko zna koliko je ljudi ostalo ili ce ostati bez krova nad glavom.
Strasno.
- kamberovica polje
#36812 Re: Republika Turska
Ma zemljotresi su psihički zajebana kategorija. Izuzev nekih ekstremnih vremenskih pojava i opasnosti iz svemira, na sve ostale katastrofe se nekako možeš pripremiti , ali zemljotresi su nešto posebno.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 18:43+1 Daj Boze. Gledam mapu zemljotresa, puna stranica natpisa Turska, sve po 3> naknadnih potresa.kamberovica polje wrote: ↑13/02/2023 18:40
Smiruje se, samo što su glavni udari bili izuzetno jaki pa su i aftershockovi isto pojaki.
Kad god lupi neki ozbiljniji zemljotres svi se uzjebu tražeći uzročno posljedične veze i tješe se statistikama. Realnost je ta da seizmologija ko nauka nije puno straija od 100 godina, da nam je histroijsko saznanje o potresima na određenim područjima anegdotalno i da je geološka histroija zemlje nemjerljivo starija od naše civilozacijce. Svo to neznanje i te pretpostavke plaše ljude, pa najveći seizmolozi zvuče ko neznalice kad ih se ispituje, jer su jedini (ispravni) odgovori koje daju "Ne znam.", "Moguće.", "Statistika..."...
-
zigzag
#36813 Re: Republika Turska
Juče sam gledao izjavu šestočlane porodice. Pet dana bili pod ruševinama.
U trenutku potresa napravili "trougao života".
To se valjda nekako od namještaja tj kauča fotelje i sličnih stvari napravi. Kada pada sprat ostaje prostor u kojem ležiš.
Uglavnom, njih šest je pet dana bilo skupa.
I kad su ih izvukli bili par dana tu u gradu a izjavu dali na željezničkoj stanici, idu rodbini. Izgledaju i pričaju vrlo smireno i čak se šale. Jedino mati žali za kućom.Kao otišle stvari i sve ostalo.
Dosta preživjelih na ovo gleda kataklizmično ali ima ih i dosta koji su svakako životni borci pa preko svega psihički dobro prelaze.
Njihova i jeste izreka "nek je živa glava" iliti bašin saolsun.
U trenutku potresa napravili "trougao života".
To se valjda nekako od namještaja tj kauča fotelje i sličnih stvari napravi. Kada pada sprat ostaje prostor u kojem ležiš.
Uglavnom, njih šest je pet dana bilo skupa.
I kad su ih izvukli bili par dana tu u gradu a izjavu dali na željezničkoj stanici, idu rodbini. Izgledaju i pričaju vrlo smireno i čak se šale. Jedino mati žali za kućom.Kao otišle stvari i sve ostalo.
Dosta preživjelih na ovo gleda kataklizmično ali ima ih i dosta koji su svakako životni borci pa preko svega psihički dobro prelaze.
Njihova i jeste izreka "nek je živa glava" iliti bašin saolsun.
- Sanjarko
#36814 Re: Republika Turska
Kaze neki dan ujutro neki seizmolog, nemoze se ponasanjem ostati ni priseban u ovakvim situacijama, ne sjecam se tacno sta je sve govorio. Upravu covjek uglavnom bio. Ne znam ima li snimka igdje toga, BHT jutarnji program.kamberovica polje wrote: ↑13/02/2023 18:51Ma zemljotresi su psihički zajebana kategorija. Izuzev nekih ekstremnih vremenskih pojava i opasnosti iz svemira, na sve ostale katastrofe se nekako možeš pripremiti , ali zemljotresi su nešto posebno.
Kad god lupi neki ozbiljniji zemljotres svi se uzjebu tražeći uzročno posljedične veze i tješe se statistikama. Realnost je ta da seizmologija ko nauka nije puno straija od 100 godina, da nam je histroijsko saznanje o potresima na određenim područjima anegdotalno i da je geološka histroija zemlje nemjerljivo starija od naše civilozacijce. Svo to neznanje i te pretpostavke plaše ljude, pa najveći seizmolozi zvuče ko neznalice kad ih se ispituje, jer su jedini (ispravni) odgovori koje daju "Ne znam.", "Moguće.", "Statistika..."...
-
giannibelif
#36815 Re: Republika Turska
https://www.g4media.ro/cutremur-de-52-r ... verin.html
Osjetio se duž cijelog Podunavlja. Snažan je bio.
Osjetio se duž cijelog Podunavlja. Snažan je bio.
-
zigzag
#36816 Re: Republika Turska
Iz istorije se zna da je područje Antiohije ili Hataja bilo izloženo velikim zemljotresima. Ali mi poplavu zaboravimo za 30 godina a kamoli zemljotres od prije 900 godina.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 19:03Kaze neki dan ujutro neki seizmolog, nemoze se ponasanjem ostati ni priseban u ovakvim situacijama, ne sjecam se tacno sta je sve govorio. Upravu covjek uglavnom bio. Ne znam ima li snimka igdje toga, BHT jutarnji program.kamberovica polje wrote: ↑13/02/2023 18:51
Ma zemljotresi su psihički zajebana kategorija. Izuzev nekih ekstremnih vremenskih pojava i opasnosti iz svemira, na sve ostale katastrofe se nekako možeš pripremiti , ali zemljotresi su nešto posebno.
-
lajkujMe
#36817 Re: Republika Turska
Nisam ni ja strucnjak ali pratim dovoljno znanost pa ukljucujuci i seizmologiju da znam da takvo nesto apsolutno nije moguce.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 18:09 Nisam naucnik, laik sam i duduk, ali nikako se tlo ne smiruje u Turskoj. Da ovaj rasjed nece puci tj odvojit se tektonske ploce, nesto kao u SF filmovima. Ne bas naravno tako, ali nesto slicno samo u manjoj mjeri. Stavljao sam video kako je kanjon nastao nakon ovog zemljotresa negdje u Turskoj.
A znanost je kriva sto obicni laik misli da moze jer pokusavaju jednostavnom projekcijom da pokazu kako velike ploce plivaju na moru magme.
Jok kad gledas tektonske ploce gledaj na to vise kao zivi hljeb, vani kora hrskava i tvrda ali popucala s prorezima a unutra zivo tijesto gusto i fleksibilno s kretanjem tekucina a i dalje jedna cjelina hljeba koja se mic po mic mijenja.
U pravom smislu ne postoje "praznine" izmedju pukotina da se nesto odvoji. A da se odvoji opet bi magma iz unutrasnjosti izasla i iz dubine zemlje i zatvorila pukotinu.
-
zigzag
#36818 Re: Republika Turska
Ovo su kataklizme pojedinačnih sudbina. Ljudi gledaju snimke da je dosta zatrpanih spašeno a onda očekuješ da je neko tvoj ispod ruševine živ a nema niko da otkopava.Pokušavamo da pomognemo i bićemo ovdje dok ne osjetimo da smo ugroženi. Vidimo da smo potrebni ovom narodu, poštuju nas, ali kada dođete u situaciji da nekome ne možete da pomognete, ljudi postaju agresivni. Kada izvučemo tijelo ljudi nam ljube ruke. Veoma su potresne scene. Čovjek ne zna kako da opiše sve ovo", rekao je Vujanović
To je pogubno za razum. Kopao bi sam ali nemaš čim.
- Sanjarko
#36819 Re: Republika Turska
Nisam ni mislio bas takvo odvajanje kao u SF filmovima, nego da se pokrenuo rasjed, da se siri ili nesto slicno, naveo sam. Previse naknadnih potresa je. Gledam stranicu i sva skoro ispunjena sa zemljotresima u Turskoj, 3>.lajkujMe wrote: ↑13/02/2023 21:23Nisam ni ja strucnjak ali pratim dovoljno znanost pa ukljucujuci i seizmologiju da znam da takvo nesto apsolutno nije moguce.Sanjarko wrote: ↑13/02/2023 18:09 Nisam naucnik, laik sam i duduk, ali nikako se tlo ne smiruje u Turskoj. Da ovaj rasjed nece puci tj odvojit se tektonske ploce, nesto kao u SF filmovima. Ne bas naravno tako, ali nesto slicno samo u manjoj mjeri. Stavljao sam video kako je kanjon nastao nakon ovog zemljotresa negdje u Turskoj.
A znanost je kriva sto obicni laik misli da moze jer pokusavaju jednostavnom projekcijom da pokazu kako velike ploce plivaju na moru magme.
Jok kad gledas tektonske ploce gledaj na to vise kao zivi hljeb, vani kora hrskava i tvrda ali popucala s prorezima a unutra zivo tijesto gusto i fleksibilno s kretanjem tekucina a i dalje jedna cjelina hljeba koja se mic po mic mijenja.
U pravom smislu ne postoje "praznine" izmedju pukotina da se nesto odvoji. A da se odvoji opet bi magma iz unutrasnjosti izasla i iz dubine zemlje i zatvorila pukotinu.
-
giannibelif
#36820 Re: Republika Turska
Gdje smjestiti sada tolike ljude trajno?
-
zigzag
#36821 Re: Republika Turska
Najbolje bi ih bilo razmjestiti ih izvan tih gradova na tri četiri mjeseca dok se dio infrastrukture sredi.
A navodno već krajem mjeseca kreću radovi na izgradnji novih zgrada finansiranih od strane države.
Imaju oni pare, mogu to iznijeti.
A navodno već krajem mjeseca kreću radovi na izgradnji novih zgrada finansiranih od strane države.
Imaju oni pare, mogu to iznijeti.
- GandalfSivi
#36822 Re: Republika Turska
Zima, nema turista a Antalija blizu… Barem dok se ne nadje trajno rjesenje
- ma_zdra'o
#36823 Re: Republika Turska
https://streamable.com/nkj3v9
Primjer u kakvim zgradama zivi 50% stanovnistva Istanbula...
Istanbul - Azijska strana uz obalu, cijena kirije za stan u ovoj zgradi sa videa je trenutno 1000KM
Primjer u kakvim zgradama zivi 50% stanovnistva Istanbula...
Istanbul - Azijska strana uz obalu, cijena kirije za stan u ovoj zgradi sa videa je trenutno 1000KM
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#36824 Re: Republika Turska
35000 mrtvih
A babe grle malog erdotlercica
A babe grle malog erdotlercica
- djugum