Zastupnik u BiH - pitanje
Moderator: anex
-
preludezalude
#1 Zastupnik u BiH - pitanje
Trebam da kupim neki aparat i nasao sam zastupnika za BiH ali se ta firma nalazi u Sloveniji. I sad ... ako kupim taj aparat oni traze da dodjem po njega u Sloveniju i onda citav uvoz ja sredjujem. Nije mi jasno...da li je ovo normalno da je zastupnistvo za BiH smjesteno u drugoj drzavi a u BiH nema svoju filijalu, zastupnika ili slicno?
- ZoomZoomKiwi
#3 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Mnoge firme imaju "Adria" zastupnike u Sloveniji. I mnoge od njih daju ponude sa paritetom EXW, što znači da je sve obaveza kupca, što je malo šupački, ako su već zastupnici ali eto, šta se može kad živimo u šupku svijeta.preludezalude wrote: ↑13/02/2023 18:57 Trebam da kupim neki aparat i nasao sam zastupnika za BiH ali se ta firma nalazi u Sloveniji. I sad ... ako kupim taj aparat oni traze da dodjem po njega u Sloveniju i onda citav uvoz ja sredjujem. Nije mi jasno...da li je ovo normalno da je zastupnistvo za BiH smjesteno u drugoj drzavi a u BiH nema svoju filijalu, zastupnika ili slicno?
Što se tiče izvoza i uvoza, najbolje ti je onda cijelu stvar prepustiti špediteru i prevozniku.
Imam ti kontakt iz Euroexpress-šped ako želiš na pp pa traži od njih ponudu (bez ikakve obaveze). Poslat će ti obrazac da popuniš sa osnovnim informacijama, adresa pošiljatelja, adresa primatelja (tvoja), informacije o robi (osnovne, samo naziv i vrijednost, eventualno vrsta pakiranja - kutija, paleta, i masa), predračun/ponuda ako imaš, i paritet (EXW, FCA ili neki drugi).
Odgovore u toku dana sa cjelokupnom ponudom, izvozno carinjenje (ako je EXW), transport, i uvozno carinjenje.
-
preludezalude
#4 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Hajde posalji mi.EFD22 wrote: ↑13/02/2023 19:04Mnoge firme imaju "Adria" zastupnike u Sloveniji. I mnoge od njih daju ponude sa paritetom EXW, što znači da je sve obaveza kupca, što je malo šupački, ako su već zastupnici ali eto, šta se može kad živimo u šupku svijeta.preludezalude wrote: ↑13/02/2023 18:57 Trebam da kupim neki aparat i nasao sam zastupnika za BiH ali se ta firma nalazi u Sloveniji. I sad ... ako kupim taj aparat oni traze da dodjem po njega u Sloveniju i onda citav uvoz ja sredjujem. Nije mi jasno...da li je ovo normalno da je zastupnistvo za BiH smjesteno u drugoj drzavi a u BiH nema svoju filijalu, zastupnika ili slicno?
Što se tiče izvoza i uvoza, najbolje ti je onda cijelu stvar prepustiti špediteru i prevozniku.
Imam ti kontakt iz Euroexpress-šped ako želiš na pp pa traži od njih ponudu (bez ikakve obaveze). Poslat će ti obrazac da popuniš sa osnovnim informacijama, adresa pošiljatelja, adresa primatelja (tvoja), informacije o robi (osnovne, samo naziv i vrijednost, eventualno vrsta pakiranja - kutija, paleta, i masa), predračun/ponuda ako imaš, i paritet (EXW, FCA ili neki drugi).
Odgovore u toku dana sa cjelokupnom ponudom, izvozno carinjenje (ako je EXW), transport, i uvozno carinjenje.
Nisam nikad ovako nesto kupovao pa ne znam. U glavnom mi je receno da moram kod njih platiti aparat plus njihov pdv koji ne mogu vratiti. Jel to znaci da opet moram platiti pdv u BiH? Logicno mi je da platim pdv u BiH ali mi nije logicno da platim pdv u Sloveniji kod zastupnika za BiH.
- ZoomZoomKiwi
#5 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Trebali bi ti dati predračun, a na kraju i fakturu, za izvoz, bez uračunatog PDV-a.preludezalude wrote: ↑13/02/2023 19:14Hajde posalji mi.EFD22 wrote: ↑13/02/2023 19:04
Mnoge firme imaju "Adria" zastupnike u Sloveniji. I mnoge od njih daju ponude sa paritetom EXW, što znači da je sve obaveza kupca, što je malo šupački, ako su već zastupnici ali eto, šta se može kad živimo u šupku svijeta.
Nisam nikad ovako nesto kupovao pa ne znam. U glavnom mi je receno da moram kod njih platiti aparat plus njihov pdv koji ne mogu vratiti. Jel to znaci da opet moram platiti pdv u BiH? Logicno mi je da platim pdv u BiH ali mi nije logicno da platim pdv u Sloveniji kod zastupnika za BiH.
Samo tako će ti i špedicija uzeti cijelu stvar u svoje ruke.
Pošto je roba za izvoz, ne znam zašto im je problem napraviti fakturu bez PDV-a, ili eventualno ta opcija povrata.
- Hajvan
#6 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
EFD22 wrote: ↑13/02/2023 19:04Mnoge firme imaju "Adria" zastupnike u Sloveniji. I mnoge od njih daju ponude sa paritetom EXW, što znači da je sve obaveza kupca, što je malo šupački, ako su već zastupnici ali eto, šta se može kad živimo u šupku svijeta.preludezalude wrote: ↑13/02/2023 18:57 Trebam da kupim neki aparat i nasao sam zastupnika za BiH ali se ta firma nalazi u Sloveniji. I sad ... ako kupim taj aparat oni traze da dodjem po njega u Sloveniju i onda citav uvoz ja sredjujem. Nije mi jasno...da li je ovo normalno da je zastupnistvo za BiH smjesteno u drugoj drzavi a u BiH nema svoju filijalu, zastupnika ili slicno?
Cemu onda sluzi ona agencija za zastitu potrosaca?
da stite inostrane turiste od placanja pune cijene na Trebevickoj zicari samo, izgleda.
-
Seawolf
#7 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Je li ti taj aparat kupuješ kao fizičko lice, ili kao pravno lice (tvoja firma)?preludezalude wrote: ↑13/02/2023 18:57 Trebam da kupim neki aparat i nasao sam zastupnika za BiH ali se ta firma nalazi u Sloveniji. I sad ... ako kupim taj aparat oni traze da dodjem po njega u Sloveniju i onda citav uvoz ja sredjujem. Nije mi jasno...da li je ovo normalno da je zastupnistvo za BiH smjesteno u drugoj drzavi a u BiH nema svoju filijalu, zastupnika ili slicno?
Je li se taj aparat uobičajeno koristi od strane pravnih lica (za obavljanje djelatnosti), ili se uobičajeno koristi od strane fizičkih lica (krajnji potrošači)?
-
preludezalude
#8 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Aparat kupuje firma i koristit ce firma kao sredstvo rada.Seawolf wrote: ↑13/02/2023 20:11Je li ti taj aparat kupuješ kao fizičko lice, ili kao pravno lice (tvoja firma)?preludezalude wrote: ↑13/02/2023 18:57 Trebam da kupim neki aparat i nasao sam zastupnika za BiH ali se ta firma nalazi u Sloveniji. I sad ... ako kupim taj aparat oni traze da dodjem po njega u Sloveniju i onda citav uvoz ja sredjujem. Nije mi jasno...da li je ovo normalno da je zastupnistvo za BiH smjesteno u drugoj drzavi a u BiH nema svoju filijalu, zastupnika ili slicno?
Je li se taj aparat uobičajeno koristi od strane pravnih lica (za obavljanje djelatnosti), ili se uobičajeno koristi od strane fizičkih lica (krajnji potrošači)?
- ZoomZoomKiwi
#9 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Uvozim dosta, pa i iz Slovenije. Još mi se nikad nije desilo da dobavljač neće da izda fakturu bez PDV-a.
-
swanfilter
#10 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
I meni je cudno da Slovenci ne zele.
Ne znam gdje i od koga kolega kupuje stvar, ak neka pazi ...
Ne znam gdje i od koga kolega kupuje stvar, ak neka pazi ...
- ZoomZoomKiwi
#11 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Možda bi bilo pametno tražiti i neki vid bankovne avansne garancije. Naravno, ukoliko daje određeni avans.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#12 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Ja dok sam radio u jednoj firmi koja je zastupnik bila, imali smo cijene FCO BiH. Šti znaći uračunat prevoz, troškovi izvoza iz Danske i sve troškove do carine u BiH.
- ZoomZoomKiwi
-
preludezalude
#14 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Ova firma u Slo koja je zastupnik za BiH apsolutno sve skida sa sebe. Traze da platim Slo pdv i da dodjem u Slo da preuzmem aparat. Nakon toga je sve na meni. Jbt...pa na ovakav nacin mogu otici bilo gdje i kupiti.
- ZoomZoomKiwi
#15 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Pošto je u pitanju legalan uvoz, i pošto faktura svakako mora glasiti na tvoju firmu u BiH, nema teorije da oni mogu izdati fakturu koja glasi na pravno lice registrovano van Slo sa PDV-om. To je presmiješno, očigledno im se ne radi.
Nađi zastupnika u Austriji ili Njemačkoj, prevoz će ti biti samo malo skuplji.
Nađi zastupnika u Austriji ili Njemačkoj, prevoz će ti biti samo malo skuplji.
-
luxferre
#16 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Dobro koliki je iznos te nabavke možda možemo pomoći. Radim dugo sa ljudima iz Slo i nikakvh problema nisam imao.
Ili druga solucija je, obratiti se drugom zastupništvu (po Vašoj priči uopšte ne liči da je zasupnik iz Slovenije)
O čemu se radi, šta je roba, mozda možemo pomoći?
Ili druga solucija je, obratiti se drugom zastupništvu (po Vašoj priči uopšte ne liči da je zasupnik iz Slovenije)
- anex
- Nindža revizor
#17 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Ako sumnjaš da ta firma nije zastupnik javi se direktno proizvođaču i oni će te uputiti dalje....
-
preludezalude
#18 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Radi se o medicinskom aparatu vrijednosti 27000 eura bez pdvluxferre wrote: ↑14/02/2023 08:11 Dobro koliki je iznos te nabavke možda možemo pomoći. Radim dugo sa ljudima iz Slo i nikakvh problema nisam imao.
- DaysleepeR
#19 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Stani stani malo.
Ako je ponuda EXW i svi troškovi dopreme do BiH padaju na tebe, ta faktura NE SMIJE sadržavati slovenački PDV, niti je to u skladu sa zakonom u Sloveniji. Ako je slovenačka firma prodala uređaj u drugu državu, faktura ne smije imati PDV, ali se taj aparat mora izvozno cariniti u EU jer istu napušta. Kod ulaska u BiH roba se prijavljuje na granici i carini na carini u Sarajevu, ili nekom drugom gradu, nebitno, gdje prilikom carinjenja plaćaš PDV. Carinu plaćaš il ne zavisno od zemlje porijekla uređaja. Ako je EU porijeklo, ne plaćaš carinu, ako nije onda plaćaš ili opet ne, zavisno od carinske tarife.
Ako je ponuda EXW i svi troškovi dopreme do BiH padaju na tebe, ta faktura NE SMIJE sadržavati slovenački PDV, niti je to u skladu sa zakonom u Sloveniji. Ako je slovenačka firma prodala uređaj u drugu državu, faktura ne smije imati PDV, ali se taj aparat mora izvozno cariniti u EU jer istu napušta. Kod ulaska u BiH roba se prijavljuje na granici i carini na carini u Sarajevu, ili nekom drugom gradu, nebitno, gdje prilikom carinjenja plaćaš PDV. Carinu plaćaš il ne zavisno od zemlje porijekla uređaja. Ako je EU porijeklo, ne plaćaš carinu, ako nije onda plaćaš ili opet ne, zavisno od carinske tarife.
Last edited by DaysleepeR on 14/02/2023 11:27, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#20 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
FCO ne postoji kao paritet, postoji FCA i on nije destinacijski već origin paritet. Dakle može biti samo FCA grad polaska, nikako grad dolaska.
To je onda DAP paritet koji je destinacijski.
Čisto onako da naučimo nešto.
- DaysleepeR
#21 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Kupuješ li aparat kao firma ili kao fizičko lice?preludezalude wrote: ↑13/02/2023 23:36 Ova firma u Slo koja je zastupnik za BiH apsolutno sve skida sa sebe. Traze da platim Slo pdv i da dodjem u Slo da preuzmem aparat. Nakon toga je sve na meni. Jbt...pa na ovakav nacin mogu otici bilo gdje i kupiti.
- anex
- Nindža revizor
#22 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Možda sada jeste DAP ali prije 20 godina kad sam ja radio ovo bilo je FCO.DaysleepeR wrote: ↑14/02/2023 11:25FCO ne postoji kao paritet, postoji FCA i on nije destinacijski već origin paritet. Dakle može biti samo FCA grad polaska, nikako grad dolaska.
Al dobro, da ne zachatavamo čovjeku...
- DaysleepeR
#23 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
U žargonu naše firme vole koristiti taj izraz franko, ali on je neispravan kako sada tako i prije 20 godina. Obzirom da je pisani trag, bolje je da piše kako treba.anex wrote: ↑14/02/2023 11:36Možda sada jeste DAP ali prije 20 godina kad sam ja radio ovo bilo je FCO.DaysleepeR wrote: ↑14/02/2023 11:25
FCO ne postoji kao paritet, postoji FCA i on nije destinacijski već origin paritet. Dakle može biti samo FCA grad polaska, nikako grad dolaska.
Al dobro, da ne zachatavamo čovjeku...
Da ne bi postavljač teme zatražio ponudu franko pa dobio opet nešto što mu ne treba.
- DaysleepeR
#24 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Samo da ti nešto jako bitno napomenem, da ako se kojim slučajem i odlučite kupiti aparat i platiti slovenački PDV, ovdje nećete moći cariniti taj aparat sa fakturom na kojoj je iskazan PDV.preludezalude wrote: ↑14/02/2023 11:19Radi se o medicinskom aparatu vrijednosti 27000 eura bez pdvluxferre wrote: ↑14/02/2023 08:11 Dobro koliki je iznos te nabavke možda možemo pomoći. Radim dugo sa ljudima iz Slo i nikakvh problema nisam imao.
Tako da ni slučajno.
-
preludezalude
#25 Re: Zastupnik u BiH - pitanje
Kupuje firma koja nije pdv obveznik.DaysleepeR wrote: ↑14/02/2023 11:26Kupuješ li aparat kao firma ili kao fizičko lice?preludezalude wrote: ↑13/02/2023 23:36 Ova firma u Slo koja je zastupnik za BiH apsolutno sve skida sa sebe. Traze da platim Slo pdv i da dodjem u Slo da preuzmem aparat. Nakon toga je sve na meni. Jbt...pa na ovakav nacin mogu otici bilo gdje i kupiti.