Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Spit_fire

#81476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

meridiyan wrote: 09/02/2023 23:35 Azra Pašalić iz Kukicevog PDA, koalicionog partnera "Trojke", osudila imama iz Kozarca:
Ograđujem se od svega što je rekao Amir ef. Mahić
"Uznemirena sam činjenicom da je efendija Amir svojom hutbom povrijedio osjećaje jednog naroda s kojim živimo ovdje u zajednici i gradimo bolju budućnost. U dijelu hutbe dotakao je Svetog Savu, prosvetitelja, kojeg srpski pravoslavni narod cijeni i poštuje, i mi koji tu živimo uvijek smo podržavali sve svece i praznike da zajedno proslavljamo. Ovo je težak udarac za mene. Ograđujem se od svih riječi koje je efendija izrekao rekla je, između ostalog, Pašalić

Kolicina mazohizma i gazenja sebe kod Bosnjaka je nevjerovatno..eto onaj napd na ilidzi ...ok osuda nasilja na kraju jedini nacionalizam od strane hrvata ..Nasi nema ko se nije izvinuo jos samo spomenik da dignu kod hilsa..hrvati niko nista..eto trener bacio izjavu

Dodje imam kaze ono sto cak i srbi ne kriju ..al eto
djes to rec..ok mozda je u nekom pogledu preostar nastup bio al jbt..
sajber87

#81477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 09/02/2023 23:44
sajber87 wrote: 09/02/2023 23:42

Sta kazes moze doci do toga da je i rat bolji, otkad ja govorim da je sda spremna na sve zarad nastavka krcmljenja narodnog novca, sutra bi bosansku sirotinju gurnuli u rovove a mnoge u grobnice samo da ostanu na vlasti u svom malom fildzanistanu dok bi njihova djeca iz zapadnih metropola uz kokice navijala ogrnuti zastavom sa ljiljanima. Bosna nije vidjela ovolike izdajnike kroz svoju visevjekovnu istoriju. Ovdje bi samo bossona mogao ostaviti post da ih opise kako dolikuje.
Bosna nije bila samostalna politička cjelina od 1463 do 1996.

O kojim vijekovima truniš, pojasni?
Potpuno nevazan dio posta o kojem nemam namjeru da polemisem, ako budem imao zelju da pricam o istoriji to cu na drugom mjestu, ovdje je sustina posta druga
Spit_fire

#81478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Spit_fire wrote: 09/02/2023 23:29

Stoji...al treba ic naprijed a ne pravit sistem jos gorim....ovakvim zaknima i glupaotima koje dodatno legalizuju i podubuljuju podjele na kraju ce bit da je cak i rat bolji nego nesto takvo jer neces imat izbora...
Sta kazes moze doci do toga da je i rat bolji, otkad ja govorim da je sda spremna na sve zarad nastavka krcmljenja narodnog novca, sutra bi bosansku sirotinju gurnuli u rovove a mnoge u grobnice samo da ostanu na vlasti u svom malom fildzanistanu dok bi njihova djeca iz zapadnih metropola uz kokice navijala ogrnuti zastavom sa ljiljanima. Bosna nije vidjela ovolike izdajnike kroz svoju visevjekovnu istoriju. Ovdje bi samo bossona mogao ostaviti post da ih opise kako dolikuje.
Al mog mi oca jedva doceka da me proglasi ratnim huskacem :lol:

Pogledas fino ne tako davnu historiju koju smo i mi dozivjeli..nece neko ratovat jer zeli i voli..evo uzmi primejr...da se proglase jedini za legitimni vlast sve ostalo se mora njima podredit, ukoliko ne zelite mi cemo ako treba i silom to rijesiti jer evo dobili smo legitimitet...i stas ti?

Iako zvuci poznato ne pricam o 2023 nego 1993
Pandakonda

#81479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Pandakonda wrote: 09/02/2023 23:10

Jer ti je drzava uređena po principu etnicke konsocijacije gdje sva 3 konstitutivna naroda imaju jednaku moc. HDZ je "projekcija" moci jednog naroda jer je taj narod dominantno podrzao tu stranku. To vjerovatno i nije pravedan sistem ali je pravedniji od nastavka rata ili raspada drzave.

Elementarno nepoznavanje ustava i sistema dovodi do ovakvih glupih izjava da aparthejd izjednacavas sa nasim sistemom :-)
Stoji...al treba ic naprijed a ne pravit sistem jos gorim....ovakvim zaknima i glupaotima koje dodatno legalizuju i podubuljuju podjele na kraju ce bit da je cak i rat bolji nego nesto takvo jer neces imat izbora...
Apsolutno se slazem, problem je samo u tome sto niti jedna građanska stranka od postdejtonske BiH nije izasla sa konkretnom strategijom kako doći do te građanske drzave. Sve se svelo na populizam gdje ce se ljudi poput komsica zakopat u Sarajevu i rigat vatru prema drugima zarad jeftinih politickih poena i ostatka na vlasti.

20 godina smo izgubili taj put prema naprijed jer su Komsic i njemu slicni ostalima gadili ideju građanske drzave a bosnjacima i ostalima govorio ono sto zele da cuju. Ovo je kritika za sve probosanske stranke generalno jer su upravo one te koje koje svom birackom tijelu nisu govorile kako sistem funkcionise i radije su im govorili šarenu lazu umjesto teske istine. Ovako ne da si u zaostatku, nego u minusu sto se tice međunacionalnih odnosa sto ce trebati vremena da se vrati povjerenje.
Spit_fire

#81480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Pandakonda wrote: 09/02/2023 23:59

Apsolutno se slazem, problem je samo u tome sto niti jedna građanska stranka od postdejtonske BiH nije izasla sa konkretnom strategijom kako doći do te građanske drzave. Sve se svelo na populizam gdje ce se ljudi poput komsica zakopat u Sarajevu i rigat vatru prema drugima zarad jeftinih politickih poena i ostatka na vlasti.

20 godina smo izgubili taj put prema naprijed jer su Komsic i njemu slicni ostalima gadili ideju građanske drzave a bosnjacima i ostalima govorio ono sto zele da cuju. Ovo je kritika za sve probosanske stranke generalno jer su upravo one te koje koje svom birackom tijelu nisu govorile kako sistem funkcionise i radije su im govorili šarenu lazu umjesto teske istine. Ovako ne da si u zaostatku, nego u minusu sto se tice međunacionalnih odnosa sto ce trebati vremena da se vrati povjerenje.
Sa svakom zamjerkom se slazem, al opet Bosnjaci su na tom polju uradili deset puta vise nego druga dva..sto i nije trsko
jer oni nisu uradili nista..i sad umjesto da poguras tako sto kazes njima e dosta vise i vaseg bezobrazluka ti njima u prilog da ih nagradis za bezobrazluk
BarbaDue

#81481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BarbaDue »

I kada pročitam ovakve stavove tek tada vidim da je ovaj naš narod Bosanski toliko blizu, a u stvarnosti po razmišljanju daleko jedni drugima svjetlosnim godinama.
A sve mi miriše na scenarij da nas nisu mogli slomiti iz vana ali ćemo se sami urušiti unutra!
Athlon64

#81482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

BarbaDue wrote: 10/02/2023 00:18

I kada pročitam ovakve stavove tek tada vidim da je ovaj naš narod Bosanski toliko blizu, a u stvarnosti po razmišljanju daleko jedni drugima svjetlosnim godinama.
A sve mi miriše na scenarij da nas nisu mogli slomiti iz vana ali ćemo se sami urušiti unutra!
Pa u suštini - plan je vrlo jednostavan - sabotiraj državu gdje god stigneš, na najbanalnijim sitnicama, onda ćeš tako Bošnjacima ogaditi ovu državu pa da sami odustanu od nje. Plan parcijalno uspijeva, ali ne toliko koliko oni misle. Imaju veliki bias jer kontrolišu medije praktično sve u BiH (pa čak i ovaj forum), ali realnost je drugačija - na sreću.
Spit_fire

#81483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 00:23
BarbaDue wrote: 10/02/2023 00:18

Pa u suštini - plan je vrlo jednostavan - sabotiraj državu gdje god stigneš, na najbanalnijim sitnicama, onda ćeš tako Bošnjacima ogaditi ovu državu pa da sami odustanu od nje. Plan parcijalno uspijeva, ali ne toliko koliko oni misle. Imaju veliki bias jer kontrolišu medije praktično sve u BiH (pa čak i ovaj forum), ali realnost je drugačija - na sreću.
Najlaksa pobjeda nije da se protivnik preda nego ga ubjedis da nema da se za sta bori na prvom mjestu
BarbaDue

#81484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BarbaDue »

Mene samo nervira spika 8-ke na način da im u je u prvi prioritet dobijanje vlasti. Dalje,SDA, Turkovicka, Novalić, Sabija i još par njih im ne izlaze iz usta. Pa jebote,zaboravi ih više,zavrati rukave i radi u interesu države. Jok, oni se nešto ograđuju od ovih prije, vazda ih spominju u kontekstu vječite i konstantne nesposobnosti isto kao da im treba alibi u slučaju katastrofe!?
Point.

#81485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

BarbaDue wrote: 10/02/2023 00:41 Mene samo nervira spika 8-ke na način da im u je u prvi prioritet dobijanje vlasti. Dalje,SDA, Turkovicka, Novalić, Sabija i još par njih im ne izlaze iz usta. Pa jebote,zaboravi ih više,zavrati rukave i radi u interesu države. Jok, oni se nešto ograđuju od ovih prije, vazda ih spominju u kontekstu vječite i konstantne nesposobnosti isto kao da im treba alibi u slučaju katastrofe!?
Šta te čudi, imali su plan da skinu SDA i da čitavu politiku grade na anti SDA priči, ali šta dalje, kamo dalje rođače? Zehra im fali da budu dio HNS priče, Dodik im sere po glavi a oni mu ne smiju pisnuti pa i dalje lažu o relaksiranju odnosa i nekom novom Dodiku. Bitno je izgleda bilo samo dočepati se fotelja.

Većih ubleha i demagoga prazne priče bez imalo samopoštovanja nisam odavno vidio.
dale cooper

#81486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

Pa bilo bi lijepo kad bi im se i konačno dozvolilo da zasuču rukave. Zna se ko trenutno drži u blokadi federalnu vladu sa kupljenim glasovima
poslanika.
n+1

#81487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by n+1 »

Šta se dešava sa Klix portalom? Odakle nagli zaokret kontra Trojke zadnjih sedmica? Ako može bez botovskih komentara i glupe priče "vazda su bili SDA portal", jer je i sam Konaković neku noć na FTV rekao da su oduvijek bili nezavisni, ali da se nešto promijenilo.

Dakle, šta se promijenilo?
GandalfSivi

#81488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GandalfSivi »

n+1 wrote: 10/02/2023 00:56 Šta se dešava sa Klix portalom? Odakle nagli zaokret kontra Trojke zadnjih sedmica? Ako može bez botovskih komentara i glupe priče "vazda su bili SDA portal", jer je i sam Konaković neku noć na FTV rekao da su oduvijek bili nezavisni, ali da se nešto promijenilo.

DA BISMO ZABORAVILI MILIONSKI KRIMINAL: Vlada FBiH planira uložiti više od milion maraka za popravak imidža
https://www.zurnal.info/clanak/vlada-fb ... idza/24494
dale cooper

#81489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

Traje ovo sa Klixom neko vrijeme, samo što je intenzivirano u zadnjih par sedmica.
n+1

#81490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by n+1 »

GandalfSivi wrote: 10/02/2023 00:59
n+1 wrote: 10/02/2023 00:56 Šta se dešava sa Klix portalom? Odakle nagli zaokret kontra Trojke zadnjih sedmica? Ako može bez botovskih komentara i glupe priče "vazda su bili SDA portal", jer je i sam Konaković neku noć na FTV rekao da su oduvijek bili nezavisni, ali da se nešto promijenilo.

DA BISMO ZABORAVILI MILIONSKI KRIMINAL: Vlada FBiH planira uložiti više od milion maraka za popravak imidža
https://www.zurnal.info/clanak/vlada-fb ... idza/24494
Ne bih rekao, Klix ima višemilionske profite. Da je ovu stavku o kojoj piše Žurnal u cjelosti dobio, a nije, to bi za njih još uvijek bila relativna sića.
BarbaDue

#81491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BarbaDue »

dale cooper wrote: 10/02/2023 00:53 Pa bilo bi lijepo kad bi im se i konačno dozvolilo da zasuču rukave. Zna se ko trenutno drži u blokadi federalnu vladu sa kupljenim glasovima
poslanika.
Pa valjda su već dobili šansu?
Novi MVP je na par mjesta i u par situacija mogao pokazati kako ima ogromnu jezičnu. Doduše mi smo ga navikli da po ustima spretno isplakuje Sabiju i ostatak vrha SDA. Nadali smo se da isti takav gard zauzme i na državnom nivou samo, žvačući dvojqc MD&DČ!!!!
dale cooper

#81492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

BarbaDue wrote: 10/02/2023 01:11
dale cooper wrote: 10/02/2023 00:53 Pa bilo bi lijepo kad bi im se i konačno dozvolilo da zasuču rukave. Zna se ko trenutno drži u blokadi federalnu vladu sa kupljenim glasovima
poslanika.
Novi MVP je na par mjesta i u par situacija mogao pokazati kako ima ogromnu jezičnu. Doduše mi smo ga navikli da po ustima spretno isplakuje Sabiju i ostatak vrha SDA. Nadali smo se da isti takav gard zauzme i na državnom nivou samo, žvačući dvojqc MD&DČ!!!!
Pa vlast na državnom nivou nije još kako treba ni formirana, a federacija je u blokadi. Kako su dobili šansu?
Spit_fire

#81493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Ma rezimski mediji :lol: pa pisu kako jeste..sad sro se vama ne svidja to je druga stvar..ko da kazem pitarski portal jer pise kako je zeljo izgubio
pinkman

#81494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pinkman »

Najjace mi je kad kazu imamo potpise, a ako nece da potpise potpredsjednik, to je onda blokada.

A evo sta kaze Ustav FBIH:
Član 5

Izbor Vlade

(1) Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom.

(2) Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade, predsjednik Federacije u saglasnosti s potpredsjednicima Federacije, a uz konsultaciju sa premijerom ili kandidatom za tu funkciju, ponovo će postupiti u skladu sa stavom 1. ovog člana.

(3) Vlada se može smijeniti bilo odlukom Predsjednika Federacije, uz saglasnost Potpredsjednika Federacije, ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od domova. Predsjednik Federacije smjenjuje ministre na prijedlog Premijera.
Znaci, nije situacija da Predstavnicki dom imenuje, a onda predsjednik odnosno potpredsjednici to treba da potvrde. To bi bila blokada. Stvar je obrnuta. Predsjednik odnosno potpredsjednici imenuju Vladu, a to potvrdjuje Predstavnicki dom.

A ako to ne uradi, predsjednik odnosno potpredsjednik ponavljaju proceduru.
desni

#81495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by desni »

PlOtio him Fodil :roll:
SDO onolni čepiči
:sax:
Blokiraju nas, a mi nosamo potpise koje ni mi vidjeli još nismo :-) :-)
Klix portal u jednoj rečenici objasnio :thumbup:
Na kraju, čini se da je Trojka svoje mogućnosti precijenila.
made_in_sarajevo

#81496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by made_in_sarajevo »

Kad se sjetim samo onaj ministar sigurnosti skido zabrane licima za ulazak u bih, mektic drogu valjo, gori pola drzave dodik im se u facu smije i kaze platite helikopter RS pa gasite pozar, a njsmu iz srbije dolazili helikopteri da gase trebinje. Eeee nekad vremena, sad nesic zateze za tursku ide odma IZDAJAAAA evo prodali su drzavu....

Ma ovo ja onako naglas razmisljam, pamti se zadnjih 10min zivota samo... Eto tako, izvinite, nastavite sa borbom za drzavz da se sda vrati na vlasf, inace ode nam drzava
Styling

#81497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

BarbaDue wrote: 10/02/2023 00:41 Mene samo nervira spika 8-ke na način da im u je u prvi prioritet dobijanje vlasti. Dalje,SDA, Turkovicka, Novalić, Sabija i još par njih im ne izlaze iz usta. Pa jebote,zaboravi ih više,zavrati rukave i radi u interesu države. Jok, oni se nešto ograđuju od ovih prije, vazda ih spominju u kontekstu vječite i konstantne nesposobnosti isto kao da im treba alibi u slučaju katastrofe!?
Nije baš da se toliko više bave SDA. Prije će biti da se SDA po medijima bavi njima i vrti taj narativ.
Šta god ko iz Osmorke kaže o bilo čemu, nađe se neko iz SDA k’o loncu poklopac da se oglasi. Pratite malo.
Styling

#81498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

BarbaDue wrote: 10/02/2023 01:11
poslanika.
Svi ovi koji smatraju da se stvari u državi mogu riješiti preko noći su u najmanju ruku politički nepismeni ili su prespavali zadnjih 30 godina.
dr_Evil

#81499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Athlon64 wrote: 09/02/2023 15:40

Eh da, kad smo kod toga, ja sam Avdu Avdica do prosle godine smatrao jednim shizofrenim likom i teoreticarem zavjere (kao u Srbiji sto je bio onaj Lazanski npr.), posebno kad je pricao o ruskom uticaju u Evropi, regionu i kod nas.

Prije godinu i jace je najavio da ce biti oslobadajujuca presuda u ovom zadnjem slucaju Memic i obrazlozio zasto.

Nakon rata u Ukrajini i svega sto se izdesavalo - pokazao se kao vrlo legitiman izvor informacija - nebitno odakle ih dobija. Ali otrpilike sve sto je rekao, iako je u momentu zvucalo kao sci-fi - na kraju se ispostavilo tacnim.
Znaci da je dobio informacije iz stranke sta ce da bude sa slucajem Memic, jel tako.

Ne kazem ja da Avdo nema informacija, naravno da ima, dobiva ih iz prve ruke, ali isto tako plasira i probne balone, te poluistine ili neistine da bi se postiglo nesto.
Login77777

#81500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Spit_fire wrote: 09/02/2023 15:56
Login77777 wrote: 09/02/2023 14:57
Jesi ti procitao zadnji dio mog posta? Fino sam napisao da ne podrzavam Smitove izmjene.

kompletan Dayton nije okej. Taj problem nije tek od Smitovi promjena nego od prvog dana.
Nije to samo tako u vezi DN FBiH nego na svim razinama izuzev kantona i gradova.
I na drzavnom nivou gdje imas vise Bosnjaka svi drze 33%.
Bosnjaka imas sami vise nego Hrvata i Srba zajedno pa oni na drzavnom nivou imaju 66% a Bosnjaci 33%.

A sto se tice tih Hrvata sto bi stavio SDP treba realno priznati da bi iste u 99% slucaja birali glasaci Bosnjaci. Pitanje za tebe bil bilo oke da HDZ stavi samo Bosnjake na listu i isti dobiju 500 000 glasova a SDA/NiP/NES Bosnjaci samo 50 000. i da onda HDZ Bosnjaci poput Sulica vode klub Bosnjaka u DN FBiH. :mrgreen:
Pa nek stavi sta je problem? Sutra nek bude svak glasa za sve nek dodik pobjedi ja cu mu prvi cestitat

Brate hocete nekakav napredak a konstano govorite "nemoj to naljutice se neko"...sta me briga nek se ljuti..ako je pravedna i prava stvar u pitanju mogu se samo naljutit oni nepravedni i pogresni

Reko sam sto puta...nek svi ljudi u BiH prvo budu gradjani BiH a onda nek budu indijanci ako hoce niko im ne brani. Medjutim ti hoces da si Hrvat i tjt..BiH ma yebe mi se ionako nije moja drzava, daj meni moje a eto vi ako hocete u Sarajevu birjate hrvate ko vas yebe...

Daj ba pa jbt stojite na braniku UZP bande i njihovog cilja eto kao postuj...sta da paotujem..sutra ce se pokusat ocijepit i neko ce rec pa eto postuj to

I onda dodje Smit hoce da im legalizuje te gluposti koje traze i mi kao trebamo "ma ok" "alija potpiso"...alija je sve isto ko i komsic samo jos nije da su pucali po nama..a kako je krneulo
ne bi me cudilo da i to neko kaze

EDIT: U ovom slucaju bi svak morao mislit i na druge narode ne samo na svoj jer njegov sam bi mi ne bi bio dovoljan za pobjedu. I eto to je lose nesto najgore ikad, al zato je ok da srbujes i da te istomilsjenici izaberu i ti imas legitimitet da yebes mater druga dva ...
Naravno da ces mu cestitati. Jos kada te bude pokraj muslimana jos turcinom nazivao, stavio „Sulice“ da te predstavljaju itd. A ti ono pred tv galamis „ to Mile majstore“. Aha hoces malo sutra. Ne pravi nas sviju budalama. To sam ne vjerujes.

I niko ne stoji na braniku HDZa nego ti se fino kaze da nema sada nista novo sto nije bilo prije Smitovi izmjena. Sistem je isti. I dalje jedna strana sa manje glasova moze drzati dio vlasti. To smo vec prije Smita imali. Bosnjacima nije nista umamjeno jer i dalje imaju ista prava.

Evo ja se slazem s Prpom da bi takodzer volio da u ovoj drzavi ne zive ljudi koji protiv iste rade. Znaci bez SNSD, HDZ, SDS itd.
Da imamp pro BiH Srbe i Hrvate u BiH i da se vecinom bira. Ali realnost je druga nazalost.

A ovo sta ti hoces a i mi svi da jedan covjek jedan glas vazi mozes samo uspjeti na dva nacina.
Prvih je da to u parlamentu izglasas. Realnost jednako 0.
A drugi je ratom. A koliko je to realno i ko bi to zelio? Mislim niko.
Trece mogucnost za to nema.
I kako ti to mislis sad uraditi kada znas da sve mora kroz parlament BiH?

Jedan covjek jedan glas si mogao ostvariti 90ih da smo se odbranili agresora i pobjedili rat.
Locked