Odakle ti to? Znam gomilu neradnika koji su otišli i sada tamo muzu državu za razne stvari, nakon što su pošteno odradili dvije - tri godine.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#4526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#4527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam šta tamo radite, ali ako ikako možete, kupite si stan. Sad je pravo vrijeme, cijene su malo pale. Kamate jesu skočile, ali zbog toga se dobije više nazad od države preko poreza. Ako živiš bez duga, možeš onda uštedjeti i za neki depozit.skafiskafsnjak wrote: ↑09/02/2023 10:10 Pa ne treba tu skola... trebas imati para posudjivati i onda se peglati s ljudima da vrate kako ste se dogovorili. Onda kada ih nazoves da je vrijeme da vrate, Oni tebe napadaju sto ih zoves jer, oni su pobogu posteni, nece ostati duzni
I pored svega toga, treba im dati popusta da bi ih privukao.... ma fuj.
Ovamo sam se preporodio , radim mjesecno za tu i tu platu koja dolazi na vrijeme, nisam duzan centa nikome niti je meni iko duzan, nemam nikakvih mjesecnih rata i placanja osim kirije i racuna za struju i internet.
Sve sto mi treba kupim odjednom i cao. Zato sam i kupio auto od 4000eur, a ne nesto od 30k na finanzierung. Zgadile su mi se rate i tako ...
Cura tada radila u Call centru za iste pare ... isto gadan posao za vecinu ljudi. A ona profesor njemackog jezika. Ja u zivotu nisam razmisljao o Njemackoj. Ona predlozila da odemo ....
Grehota je bacati pare na kiriju.
-
sabanss
- skafiskafsnjak
#4529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mogu nista jer nemam stalni boravak. Mah prvobitno je bio plan odoh da se vratim. Ne bih volio ovdje u penziji ziviti , ali nikad ne znas...Didier wrote: ↑09/02/2023 11:52Ne znam šta tamo radite, ali ako ikako možete, kupite si stan. Sad je pravo vrijeme, cijene su malo pale. Kamate jesu skočile, ali zbog toga se dobije više nazad od države preko poreza. Ako živiš bez duga, možeš onda uštedjeti i za neki depozit.skafiskafsnjak wrote: ↑09/02/2023 10:10 Pa ne treba tu skola... trebas imati para posudjivati i onda se peglati s ljudima da vrate kako ste se dogovorili. Onda kada ih nazoves da je vrijeme da vrate, Oni tebe napadaju sto ih zoves jer, oni su pobogu posteni, nece ostati duzni
I pored svega toga, treba im dati popusta da bi ih privukao.... ma fuj.
Ovamo sam se preporodio , radim mjesecno za tu i tu platu koja dolazi na vrijeme, nisam duzan centa nikome niti je meni iko duzan, nemam nikakvih mjesecnih rata i placanja osim kirije i racuna za struju i internet.
Sve sto mi treba kupim odjednom i cao. Zato sam i kupio auto od 4000eur, a ne nesto od 30k na finanzierung. Zgadile su mi se rate i tako ...
Cura tada radila u Call centru za iste pare ... isto gadan posao za vecinu ljudi. A ona profesor njemackog jezika. Ja u zivotu nisam razmisljao o Njemackoj. Ona predlozila da odemo ....
Nisam upucen bas da su cijene nekretnina pale... meni je plan da odradim neki kurs ili doskolovavanje.... ako mi ne bude posla s mojom diplomom (trenutno sam u toku "prevodjenja").
Kad bih ja nasao bolji posao, tada se ne bih sekunde mislio, cim bih dobio stalni boravak kopao bih da kupim negdje neshto... mozda neku kucu na selu.
Otom potom ..... sad trenutno mi je i ovako okej, kao sto rekoh , ne dugujem centa nikome niti iko meni .
- skafiskafsnjak
#4530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Apdejtn+1 wrote: ↑08/02/2023 18:55 Čudi me da ekipa iz Austrije/Njemačke ne prenosi ovu vijesti. Bili su ekspeditivni kada je u Sarajevu bila tramvajska tuča da demonstriraju razloge odlaska.
https://www.klix.ba/sport/nogomet/bivsi ... /230208189
https://www.klix.ba/clanak/230209101
- n+1
#4531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pusti šuplju.skafiskafsnjak wrote: ↑09/02/2023 12:46Apdejtn+1 wrote: ↑08/02/2023 18:55 Čudi me da ekipa iz Austrije/Njemačke ne prenosi ovu vijesti. Bili su ekspeditivni kada je u Sarajevu bila tramvajska tuča da demonstriraju razloge odlaska.
https://www.klix.ba/sport/nogomet/bivsi ... /230208189
https://www.klix.ba/clanak/230209101
![]()
- skafiskafsnjak
#4532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja bih volio znati sta se desilo sa ucesnicima tuce .... e ako se nije nista desilo i ako vozac i dalje normalno radi, e to je jos veci problem.
-
detroit-mercy
#4533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod 99.9% ljudi je to plan, u principu ne ide to takoskafiskafsnjak wrote: ↑09/02/2023 12:17Ne mogu nista jer nemam stalni boravak. Mah prvobitno je bio plan odoh da se vratim. Ne bih volio ovdje u penziji ziviti , ali nikad ne znas...Didier wrote: ↑09/02/2023 11:52
Ne znam šta tamo radite, ali ako ikako možete, kupite si stan. Sad je pravo vrijeme, cijene su malo pale. Kamate jesu skočile, ali zbog toga se dobije više nazad od države preko poreza. Ako živiš bez duga, možeš onda uštedjeti i za neki depozit.
Nisam upucen bas da su cijene nekretnina pale... meni je plan da odradim neki kurs ili doskolovavanje.... ako mi ne bude posla s mojom diplomom (trenutno sam u toku "prevodjenja").
Kad bih ja nasao bolji posao, tada se ne bih sekunde mislio, cim bih dobio stalni boravak kopao bih da kupim negdje neshto... mozda neku kucu na selu.
Otom potom ..... sad trenutno mi je i ovako okej, kao sto rekoh , ne dugujem centa nikome niti iko meni .
Btw, moj savjet ulozi pare/vrijeme u obrazovanje/specijalizaciju (bilo sta) i u nekretninu. I ne cekaj, izgubljeno vrijeme se nevraca.
-
detroit-mercy
#4534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dzabe inzinjeri, doktori, ekonomisti, kod nas je izgleda konobar najperspektivnije zanimanjeSpit_fire wrote: ↑08/02/2023 22:32Ne znam ima li konobara da izadju ispod milju tako da prica od 1500 nije daleko od istine...ok 1300W0rM wrote: ↑08/02/2023 22:22
to koliko smo kompleksna ekonomija nije izgovor za uhljupluk i ne rad kojeg ne nedostaje, o protestima, poboljsanju zivota i ostalog cu da usutim jer je receno dosta ranije o tome. Nasa BAM je naspram Eura u pola vrijednosti, sto bi trebalo itekako iskoritstiti i moralo se iskoristit, da ne kazem da smo mogli s tim biti raj za investijicije jer smo jos uvijek ekonomija u razvitku, sa 1500 Keka, tj. 750 ojra, prosjecan BH gradjanin bi bio zadovolj(e)an. Naravno za pocetak.
E sad neko ce rec ima 900...a vamo topli i dodaci jos 400..e sad bi on da ima 1300 zvanicno plus te dodatke
-
detroit-mercy
#4535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskoristiti za sta konkretno, investicije u sivenje presvlaka, tekstilnu industriju, industrije koje ne stvaraju neku dodatnu vrijednost. Daleko od toga da ljudi ne rade, u proizvodnji se radi, slaganje solitera po opstinama nije mjerilo rada ili nerada.W0rM wrote: ↑08/02/2023 22:22to koliko smo kompleksna ekonomija nije izgovor za uhljupluk i ne rad kojeg ne nedostaje, o protestima, poboljsanju zivota i ostalog cu da usutim jer je receno dosta ranije o tome. Nasa BAM je naspram Eura u pola vrijednosti, sto bi trebalo itekako iskoritstiti i moralo se iskoristit, da ne kazem da smo mogli s tim biti raj za investijicije jer smo jos uvijek ekonomija u razvitku, sa 1500 Keka, tj. 750 ojra, prosjecan BH gradjanin bi bio zadovolj(e)an. Naravno za pocetak.detroit-mercy wrote: ↑08/02/2023 21:37
Zapita li se neko koliko smo mi kompleksna ekonomija odnosno kolika je dodana vrijednost nasih proizvoda/usluga da bi mogli doci do te neke plate od 3,4,5k maraka.
Ili pak mislite da se plate dijele samo nako.
-
Spit_fire
#4536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskreno kod nas su potplaceni VSS ljudi..ovi SSS su s obzirom na standard i ostalo uglavnom dobro placeni...nego i to im malo. Pa jbt nedavno protesti medicinske sestre hoce da imaju 2k..super nek ima al hocu ja onda 5detroit-mercy wrote: ↑09/02/2023 13:53Dzabe inzinjeri, doktori, ekonomisti, kod nas je izgleda konobar najperspektivnije zanimanjede ohanite vise sa tim konobarima i astronomskim zaradama istih.
Sto se tice "zanata", ponavljam ljudi ubijaju pare kod nas sto pricatno sto u firmama jer i i kad su u firmi rade privatno..
Al bolje 1200 na salteru u opstini nego 3000 sa mistrijom i cekicem
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
SSS ima možda teže poslove... koje opet ne može i neće svako pa zato
-
Spit_fire
- Ozimician
#4539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam bio istog misljenja dok nisam otisao u Njemacku, onda kad sam se tek sje*o - jer u Njemackoj je ta razlika mnogo manja, a razlika u obimu posla i odgovornosti - mnogo veca.Spit_fire wrote: ↑09/02/2023 13:59 Iskreno kod nas su potplaceni VSS ljudi..ovi SSS su s obzirom na standard i ostalo uglavnom dobro placeni...nego i to im malo. Pa jbt nedavno protesti medicinske sestre hoce da imaju 2k..super nek ima al hocu ja onda 5
Sto se tice "zanata", ponavljam ljudi ubijaju pare kod nas sto pricatno sto u firmama jer i i kad su u firmi rade privatno..
Cak neke firme preferiraju da zaposle covjeka koji je zavrsio "Ausbildung" u odnosu na onog koji je zavrsio "Studium".
Sluzbeni podaci (ili procjena) komore zanatlija kazu da se ukupna primanja jednog akademskog gradjana i jednog zanatlije - uzevsi u obzir cijeli radni staz - ne razlikuju i da iz trenutne tacke gledista - zanatlije imaju bolju perspektivu.
Tako da sam dosao do zakljucka: Danas se jednostavno nigdje u svijetu ne isplati studirati (ako time mislis imati vise finansijskog uspjeha u zivotu).
- Dope_Man
#4540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imas PLATU. I to je bolji sistem nego u BiH gdje kad krenes na odmor ostajes bez toplog obroka, odes na bolovanje ostajes bez toplog obroka itd.
A ovdje dobijem dogovorenu platu radio 22 dana, ili 2 dana i ostalih 20 bio na godisnjem.
-
Spit_fire
#4541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa imaju brate sve to stoji, al sto puta sam napadnut radi ovoga sto cu sad rec al nea veze ostacu pri tom misljenju pa eto nekOzimician wrote: ↑09/02/2023 16:02Ja sam bio istog misljenja dok nisam otisao u Njemacku, onda kad sam se tek sje*o - jer u Njemackoj je ta razlika mnogo manja, a razlika u obimu posla i odgovornosti - mnogo veca.Spit_fire wrote: ↑09/02/2023 13:59 Iskreno kod nas su potplaceni VSS ljudi..ovi SSS su s obzirom na standard i ostalo uglavnom dobro placeni...nego i to im malo. Pa jbt nedavno protesti medicinske sestre hoce da imaju 2k..super nek ima al hocu ja onda 5
Cak neke firme preferiraju da zaposle covjeka koji je zavrsio "Ausbildung" u odnosu na onog koji je zavrsio "Studium".
Sluzbeni podaci (ili procjena) komore zanatlija kazu da se ukupna primanja jednog akademskog gradjana i jednog zanatlije - uzevsi u obzir cijeli radni staz - ne razlikuju i da iz trenutne tacke gledista - zanatlije imaju bolju perspektivu.
Tako da sam dosao do zakljucka: Danas se jednostavno nigdje u svijetu ne isplati studirati (ako time mislis imati vise finansijskog uspjeha u zivotu).
je i pogresno ja ga vidim kao tacno: "U BiH moras bit dingospo vani mozes i vagno jes ako treba. Jer u BiH ti je ofirno rec da si moler al kad si u moler u njemackoj ti kad dodjes u BiH nisi moler nego si prije svega iz Njemacke"
Nemam sta mudrovat o drugima imam u rodbini primjera...jedan radio atolariju ubijao pare bukvalno preko 2k sigurno plus sve olaceno prekovrmeni uredno itd osiguran...da otkaz nadje stelu za opstinu i eto ima 1200 kad sve sabere i kae mala
plata...al eto ide u kosulji na poso a ne u radnom odijelu.
Super laksi i sigurniji poso, prst u uho al onda nema olate dobre..ne moze i jare i pare brate...
- Didier
#4542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ja sam mu to isto htio napisati, ali si me ti preduhitrio.detroit-mercy wrote: ↑09/02/2023 13:52Kod 99.9% ljudi je to plan, u principu ne ide to takoskafiskafsnjak wrote: ↑09/02/2023 12:17
Ne mogu nista jer nemam stalni boravak. Mah prvobitno je bio plan odoh da se vratim. Ne bih volio ovdje u penziji ziviti , ali nikad ne znas...
Otom potom ..... sad trenutno mi je i ovako okej, kao sto rekoh , ne dugujem centa nikome niti iko meni ..
Btw, moj savjet ulozi pare/vrijeme u obrazovanje/specijalizaciju (bilo sta) i u nekretninu. I ne cekaj, izgubljeno vrijeme se nevraca.
Mi smo tako jedno vrijeme sve čekali, prvo stalni ugovor, pa da kupimo prvi stan, pa ćemo onda kao dijete, i na kraju shvatimo da je sve to bezveze, ništa nikad ne treba čekati.
Čudno mi je da se u Njemačkoj ne može kupiti stan ako nemaš stalni boravak, to mi nikako nema smisla. Lijepi Beneluks.
-
Spit_fire
#4543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _Reds_
#4544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
svi bi olovku i bez odgovornosti
- Ozimician
#4545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da moze - ali te banka dobro isprovjerava, ko si - sta si, za koju platu radis, mijenjas li cesto poslove, jel bilo perioda kad si bio bez posla, itd. To sam cuo od drugih, nemam licna iskustva.Didier wrote: ↑09/02/2023 16:14Evo ja sam mu to isto htio napisati, ali si me ti preduhitrio.detroit-mercy wrote: ↑09/02/2023 13:52
Kod 99.9% ljudi je to plan, u principu ne ide to tako.
Mi smo tako jedno vrijeme sve čekali, prvo stalni ugovor, pa da kupimo prvi stan, pa ćemo onda kao dijete, i na kraju shvatimo da je sve to bezveze, ništa nikad ne treba čekati.
Čudno mi je da se u Njemačkoj ne može kupiti stan ako nemaš stalni boravak, to mi nikako nema smisla. Lijepi Beneluks.
Ono sto je sad posebno zeznuto jeste ucesce od 20% - dakle ako nemas na kamari 60-70 0000€ - nemoj ni gledati stanove, a budimo realni - Max 5% ljudi u Njemackoj to moze priustiti (i Njemci i stranci).
Bila je nedavno tema kod njih u medijima kao - koliko je propalo danasnje drustvo - da neko ko je u top 10% po visini plate, ne moze sebi priustiti stan da kupi. Npr. jedan prosjecan doktor ili inzinjer (u dobi do 40 god) - jer racunaju 30 god vracanje kredita.
Last edited by Ozimician on 09/02/2023 16:20, edited 1 time in total.
-
moonca
#4546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
google . kaze da se moze kupiti nekretnina
if you can live in Germany relying solely on your own funds, then you may be granted a temporary residence permit if you purchase real estate.
- Ozimician
#4547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne radi se o tome da li je tebi zabranjeno kupiti nekretninu - nego da li je neko spreman da ti da kredit za nju.
-
moonca
#4548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stanac ne moze dobiti kredit.. bilo gdje..
kredit kao u svakoj zemlji.. imaju pravila... shto vrechi --down payment -- je ok
- Didier
#4549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mene je Zapad naučio da je sve moguće, i da uvijek ima načina. Siguran sam da ima i banaka koje će ti dati kredit bez učešća, barem za 30-40 kvadrata. Možda je kamata viša, ali ne mogu vjerovati da nije moguće.Ozimician wrote: ↑09/02/2023 16:18Mislim da moze - ali te banka dobro isprovjerava, ko si - sta si, za koju platu radis, mijenjas li cesto poslove, jel bilo perioda kad si bio bez posla, itd. To sam cuo od drugih, nemam licna iskustva.Didier wrote: ↑09/02/2023 16:14
Evo ja sam mu to isto htio napisati, ali si me ti preduhitrio.
Ono sto je sad posebno zeznuto jeste ucesce od 20% - dakle ako nemas na kamari 60-70 0000€ - nemoj ni gledati stanove, a budimo realni - Max 5% ljudi u Njemackoj to moze priustiti (i Njemci i stranci).
Bila je nedavno tema kod njih u medijima kao - koliko je propalo danasnje drustvo - da neko ko je u top 10% po visini plate, ne moze sebi priustiti stan da kupi. Npr. jedan prosjecan doktor ili inzinjer (u dobi do 40 god) - jer racunaju 30 god vracanje kredita.
- Didier