Za tri godine obnovili tri kuće
Republika Turska
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#36551 Re: Republika Turska
-
archi_a
#36552 Re: Republika Turska
U zemljotresima koji spadaju u među veoma snažne U zemljotresu koji se jednom u 100 godina desio na ovom području, ne jednom nego više njih u toku 24 sata, na prostoru koji je po obimu kao skoro dvije cijele Bosne, prema izvještajima palo je oko 6000 objekata. 6000 od 500.000+ objekata koji su izgrađeni. O kakvoj "nekvalitetnoj" gradnji vi pričate?!? Manite se generalizacije.
Turska će se od ovoga materijalno oporaviti, na žalost uz velike žrtve, ali meni sve više u glavi pitanje, šta bi mi, "balkanska plemena" doživili da nas ovo potrefi ne dao Bog?
Kod nas ne bi otkopavanje počelo u prvih mjesec dana, dok se ne slikaju i ne pokupe političke poene!
Turska će se od ovoga materijalno oporaviti, na žalost uz velike žrtve, ali meni sve više u glavi pitanje, šta bi mi, "balkanska plemena" doživili da nas ovo potrefi ne dao Bog?
Kod nas ne bi otkopavanje počelo u prvih mjesec dana, dok se ne slikaju i ne pokupe političke poene!
Last edited by archi_a on 09/02/2023 12:14, edited 1 time in total.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#36553 Re: Republika Turska
De bogati pročitaj još jednom šta si napisao. Znam par Sirijaca i nemaju veze s brkatim dvojcem, a dole su im familije i ne znaju šta je s njima.sumirprimus wrote: ↑09/02/2023 11:43 asadu treba da pomognu rusija i iran, posto su mogli slat bombe i rusit gradove mogu pomoc i u zemljotresu sad.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#36554 Re: Republika Turska
Pa dobro, treba podatke uzet s rezervom, još se prebrojava a i te zgrade sto su naknadno se srušile izdrzale su glavni udar dok stanari ne izadju.Glavno je da zgrada se ne srusi odmah, sad kasnije kad ne bude niko u njoj ili ne budu prikladne za zivot to je drugi par opanaka.archi_a wrote: ↑09/02/2023 12:07 U zemljotresima koji spadaju u među veoma snažne U zemljotresu koji se jednom u 100 godina desio na ovom području, ne jednom nego više njih u toku 24 sata, na prostoru koji je po obimu kao skoro dvije cijele Bosne, prema izvještajima palo je oko 6000 objekata. 6000 od 500.000+ objekata koji su izgrađeni. O kakvoj "nekvalitetnoj" gradnji vi pričate?!? Manite se generalizacije.
-
sumirprimus
#36555 Re: Republika Turska
sta j problm? ratni zlocinac i krvnik asad ne dozvoljava humanitarnu pomoc niti bilo kakvu pomoc preko rusa, podrucijma pod kontorlom pobunjenika. nek onda i njemu pomognu iran i rusija nek ne trazi pomoc od eu. sistem vrijednosti kojem naginje nek mu pomogne, evo lete.arman1 wrote: ↑09/02/2023 12:14De bogati pročitaj još jednom šta si napisao. Znam par Sirijaca i nemaju veze s brkatim dvojcem, a dole su im familije i ne znaju šta je s njima.sumirprimus wrote: ↑09/02/2023 11:43 asadu treba da pomognu rusija i iran, posto su mogli slat bombe i rusit gradove mogu pomoc i u zemljotresu sad.
sam krvnik ne zali svoj narod. sta ja trebam biti politicki korektan prema njemu i njegovom rezimu? ne pada mi na pamet,oni hoce izolaicju od normalnog sviejta, i sve rade da se izoluju da bi rezim opstao.
-
archi_a
#36556 Re: Republika Turska
Ne znam koja bi zemlja imala petlju da donese odluku i da pošalje svoje službe za spašavanje u zonu koja se još uvijek smatra ratnom zonom? Na žalost, životinja je i u ovih par dana tragedije poslala svoje bombardere da gađaju lokacije blizu zone razaranja od zemljotresa. U tim gradovima ako analizirate kartu, imate ispreplitana područja koja dijeli režim i umjereni pobunjenici. Nema sistema, nema pravne države, ne zna se sa kim da pregovaraš, ne zna se ko upravlja. Bil ti išao?arman1 wrote: ↑09/02/2023 12:14De bogati pročitaj još jednom šta si napisao. Znam par Sirijaca i nemaju veze s brkatim dvojcem, a dole su im familije i ne znaju šta je s njima.sumirprimus wrote: ↑09/02/2023 11:43 asadu treba da pomognu rusija i iran, posto su mogli slat bombe i rusit gradove mogu pomoc i u zemljotresu sad.
-
sumirprimus
#36557 Re: Republika Turska
sto je najgore vecinom su stradala podrucja pod kontrolom pobunjenika.
i bez icije pomoci rade spasavanje, i to i ovde bez milosti godinama osporavanei bijeli sljemovi, a ovde se kmeci nad sudbinom krvnika asada.
i bez icije pomoci rade spasavanje, i to i ovde bez milosti godinama osporavanei bijeli sljemovi, a ovde se kmeci nad sudbinom krvnika asada.
Last edited by sumirprimus on 09/02/2023 12:21, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#36558 Re: Republika Turska
ja sam cuo podatak od 9000Bobi wrote: ↑09/02/2023 12:14Pa dobro, treba podatke uzet s rezervom, još se prebrojava a i te zgrade sto su naknadno se srušile izdrzale su glavni udar dok stanari ne izadju.Glavno je da zgrada se ne srusi odmah, sad kasnije kad ne bude niko u njoj ili ne budu prikladne za zivot to je drugi par opanaka.archi_a wrote: ↑09/02/2023 12:07 U zemljotresima koji spadaju u među veoma snažne U zemljotresu koji se jednom u 100 godina desio na ovom području, ne jednom nego više njih u toku 24 sata, na prostoru koji je po obimu kao skoro dvije cijele Bosne, prema izvještajima palo je oko 6000 objekata. 6000 od 500.000+ objekata koji su izgrađeni. O kakvoj "nekvalitetnoj" gradnji vi pričate?!? Manite se generalizacije.
dakle 500 000 s kućama
ili 500 000 zgrada
nije isto
i je li 9000 se odnosi na kuće i na zgrade ili samo na zgrade
ukalkuliramo li brojnost obitelji u tim domovima dolazimo do zastrasujucih brojki
- Sanjarko
#36559 Re: Republika Turska
+1 Mene toga i strah. Nas bi porusilo samo tako ili bi nam ostetilo objekte samo tako, u jednom slucaju bi bilo puno mrtvih, u drugom slucaju puno ljudi ne bi moglo sanirati nastalu materijalnu stetu. 15.000 mrtvih, x5 toliko je povrijedzenih vjerovatno. Jutros bilo 11.000 mrtvih, 63.000 povrijedzenih.archi_a wrote: ↑09/02/2023 12:07 U zemljotresima koji spadaju u među veoma snažne U zemljotresu koji se jednom u 100 godina desio na ovom području, ne jednom nego više njih u toku 24 sata, na prostoru koji je po obimu kao skoro dvije cijele Bosne, prema izvještajima palo je oko 6000 objekata. 6000 od 500.000+ objekata koji su izgrađeni. O kakvoj "nekvalitetnoj" gradnji vi pričate?!? Manite se generalizacije.
Kod nas ne bi otkopavanje počelo u prvih mjesec dana, dok se ne slikaju i ne pokupe političke poene!![]()
- Vitezanin
#36560 Re: Republika Turska
Nije uopće jedan u sto godina: skoro sve regije Turske su izložene snažnim zemljotresima i konstantno imaju isti problem iako znaju da su trusno područje. Tursku je u posljednjih 50 godina pogodilo oko 10 potresa jačine 7 i više (i veliki broj između 6 i 7 jačine): to je alarm za uzbunu za svaku ozbiljnu državu da MORA imati jasne kodekse i striktno poštovanje standarda kod gradnje svih objekata.archi_a wrote: ↑09/02/2023 12:07 U zemljotresima koji spadaju u među veoma snažne U zemljotresu koji se jednom u 100 godina desio na ovom području, ne jednom nego više njih u toku 24 sata, na prostoru koji je po obimu kao skoro dvije cijele Bosne, prema izvještajima palo je oko 6000 objekata. 6000 od 500.000+ objekata koji su izgrađeni. O kakvoj "nekvalitetnoj" gradnji vi pričate?!? Manite se generalizacije.
Ovakav zemljotres ne smije niti u jednoj zemlji, koja za sebe smatra da je razvijena, stvoriti 15.000 + žrtava kao što sada imamo. Ovakav zemljotres ne smije uništiti, ne 6000, nego niti jedan objekt do temelja ako je građen po propisima. Ovo je katastrofa za tursku državu i svi koji stoje iza gradnje svakog objekta koji se srušio, na način kako su se ovdje urušile zgrade, su direktni saučesnici u ubojstvu ovih ljudi.
Kao što je objašnjeno ranije, ponašanje objekata u velikim potresima puno govori o kvaliteti gradnje. Način kako su se urušavali objekti u ovom potresu ("kat na kat") znači da je gradnja fušerena i da nisu zadovoljeni minimalni kriteriji za gradnju u trusnom području. Način gradnje objekata u seizmički aktivnim područjima je jasan i ovdje očito to nije uzeto u obzir. Rezultat je 15.000 mrtvih dosad.
Last edited by Vitezanin on 09/02/2023 12:23, edited 1 time in total.
-
melac
#36561 Re: Republika Turska
Treba razumiti da je ovaj potres jako snazan, i da takav pogodi Njemacku bilo bi najmanje isto toliko zrtava.
No to dolazimo do problema, jer u Njemackoj se i ne ocekuje potres tih razmjere ni 1 u 1000 godina, a u Turskoj se ocekuje 1 u 10 godina, te tome treba i prilagoditi gradnju. I da su svi objekti izgradjeni prema ocekivanom potresu i ispracene sve kontrole kvalitete bilo bi porusenih zgrada, no mnogo manje.
No znamo kako se kod nas gradi, svako pametan i radi kako mu volja, a onda na kraju nema ni tehnickog prijema, ljudi zive u zgradama i kucama koji nisu ni prosle tehnicki prijem. A i kada prodju, onda je taj tehnicki prijem za kurac i zavrsi na kili jagnjetine.
Dva primjera cu opisati, jednom sam neposredni svjedok dok drugom posredni.
1. Vlasnik Malkoma iz Vogosce, pravi kucu na carsiji/kovacima, i tako radnici ugradjuju armaturu u "prvu plocu" dosao gazda i pita sta radite, kazu oni sefe armiramo, ma znam picka vam materina, ali sta ce vam toliko armature, pita vrli gazda? Kazu radnici pa po projektu, a odgovor je kakav projekat sta oni znaju vadi pola armature, i tako radnici i odradise: Dakle covjek sebi pravi kucu, a ne ugradi pola armature, sta ce drugima da uradi.
2. Kada se gradio SCC i doslo vrijeme da se objekat pusti u rad, no medjutim nisu sve protupozarne klapne bile ugradjene i inspektorica ( ne mogu se sjetiti imena, ali je zena ) nije htjela dati saglasnost za upotrebnu dozvolu dok se ne ugrade, i tako se natezalo mjesec dana, da bi par dana prije otvorenje bila smijenjena i postavljen lik koji je dao saglasnost za upotrebnu dozvolu bez protupozarnih klapni. Koje su ugradjene tek mjesecima kasnije. A rizik je da se pozar s jedne etaze prosiri na druge gotovo pa 100%, dok sa protupozarnim klapnama bi trebao biti zadrzan na jednoj etazi ili na jednom dijelu objekta.
Dakle mi mozemo samo biti sretni da nas nije strefio ovakav potres, i probati pomoci turcima i kurdima sto vise mozemo.
No to dolazimo do problema, jer u Njemackoj se i ne ocekuje potres tih razmjere ni 1 u 1000 godina, a u Turskoj se ocekuje 1 u 10 godina, te tome treba i prilagoditi gradnju. I da su svi objekti izgradjeni prema ocekivanom potresu i ispracene sve kontrole kvalitete bilo bi porusenih zgrada, no mnogo manje.
No znamo kako se kod nas gradi, svako pametan i radi kako mu volja, a onda na kraju nema ni tehnickog prijema, ljudi zive u zgradama i kucama koji nisu ni prosle tehnicki prijem. A i kada prodju, onda je taj tehnicki prijem za kurac i zavrsi na kili jagnjetine.
1. Vlasnik Malkoma iz Vogosce, pravi kucu na carsiji/kovacima, i tako radnici ugradjuju armaturu u "prvu plocu" dosao gazda i pita sta radite, kazu oni sefe armiramo, ma znam picka vam materina, ali sta ce vam toliko armature, pita vrli gazda? Kazu radnici pa po projektu, a odgovor je kakav projekat sta oni znaju vadi pola armature, i tako radnici i odradise: Dakle covjek sebi pravi kucu, a ne ugradi pola armature, sta ce drugima da uradi.
2. Kada se gradio SCC i doslo vrijeme da se objekat pusti u rad, no medjutim nisu sve protupozarne klapne bile ugradjene i inspektorica ( ne mogu se sjetiti imena, ali je zena ) nije htjela dati saglasnost za upotrebnu dozvolu dok se ne ugrade, i tako se natezalo mjesec dana, da bi par dana prije otvorenje bila smijenjena i postavljen lik koji je dao saglasnost za upotrebnu dozvolu bez protupozarnih klapni. Koje su ugradjene tek mjesecima kasnije. A rizik je da se pozar s jedne etaze prosiri na druge gotovo pa 100%, dok sa protupozarnim klapnama bi trebao biti zadrzan na jednoj etazi ili na jednom dijelu objekta.
Dakle mi mozemo samo biti sretni da nas nije strefio ovakav potres, i probati pomoci turcima i kurdima sto vise mozemo.
-
sumirprimus
#36562 Re: Republika Turska
zato ja i pitam kakvi smo mi sa postivanjem tih odredbi u slucaju nedaj boze?melac wrote: ↑09/02/2023 12:23 Treba razumiti da je ovaj potres jako snazan, i da takav pogodi Njemacku bilo bi najmanje isto toliko zrtava.
- arman1
#36563 Re: Republika Turska
Umjereni pobunjenici koji umjereno sjeku glave i režu vratove neistomišljenicima. Assad nije cvječka, a ono što traži ja da pomoć dolazi preko države. I u Turskoj sve ide preko Ankare i sad to nije proble, čak se kuka kako ide presporo. Na stranu propaganda ali blokada pomoći Siriji je ZLOČIN. Djete ispod ruševina nije ni Assadovo i nekog emira/šejha niti putlerovo. Ono je dijete koje će u narednih 48 sati umrijeti ako se ne izvuče i ne zbrine, a svi izgovori su ŠUPLJAK. Normalno je da ne dozvoljava da u zemlju neko ulazi kao u drumsku kafanu. Evo to se kod nas radi pa vidi gdje smo.archi_a wrote: ↑09/02/2023 12:20Ne znam koja bi zemlja imala petlju da donese odluku i da pošalje svoje službe za spašavanje u zonu koja se još uvijek smatra ratnom zonom? Na žalost, životinja je i u ovih par dana tragedije poslala svoje bombardere da gađaju lokacije blizu zone razaranja od zemljotresa. U tim gradovima ako analizirate kartu, imate ispreplitana područja koja dijeli režim i umjereni pobunjenici. Nema sistema, nema pravne države, ne zna se sa kim da pregovaraš, ne zna se ko upravlja. Bil ti išao?
- Sanjarko
#36564 Re: Republika Turska
Taj je kraj dobro naseljen.Truba wrote: ↑09/02/2023 12:21ja sam cuo podatak od 9000Bobi wrote: ↑09/02/2023 12:14
Pa dobro, treba podatke uzet s rezervom, još se prebrojava a i te zgrade sto su naknadno se srušile izdrzale su glavni udar dok stanari ne izadju.Glavno je da zgrada se ne srusi odmah, sad kasnije kad ne bude niko u njoj ili ne budu prikladne za zivot to je drugi par opanaka.
dakle 500 000 s kućama
ili 500 000 zgrada
nije isto
i je li 9000 se odnosi na kuće i na zgrade ili samo na zgrade
ukalkuliramo li brojnost obitelji u tim domovima dolazimo do zastrasujucih brojki
Evo.According to WHO, the affected regions in Turkey and Syria are home to around 23 million people including 1.4 million children.
-
sumirprimus
#36565 Re: Republika Turska
asad nije cvjecka? onda ni putin nije cvjecka, sve neke cvjeckice, lik je gasovo vlastiti natrod? kakvi bi mi radikali bili i kakav smo zaokret vec 93ce imali a zamisli kakvi bi tek bili da smo 10+ godina dozivljavali genocid i ciscenje?arman1 wrote: ↑09/02/2023 12:27Umjereni pobunjenici koji umjereno sjeku glave i režu vratove neistomišljenicima. Assad nije cvječka, a ono što traži ja da pomoć dolazi preko države. I u Turskoj sve ide preko Ankare i sad to nije proble, čak se kuka kako ide presporo. Na stranu propaganda ali blokada pomoći Siriji je ZLOČIN. Djete ispod ruševina nije ni Assadovo i nekog emira/šejha niti putlerovo. Ono je dijete koje će u narednih 48 sati umrijeti ako se ne izvuče i ne zbrine, a svi izgovori su ŠUPLJAK. Normalno je da ne dozvoljava da u zemlju neko ulazi kao u drumsku kafanu. Evo to se kod nas radi pa vidi gdje smo.archi_a wrote: ↑09/02/2023 12:20
Ne znam koja bi zemlja imala petlju da donese odluku i da pošalje svoje službe za spašavanje u zonu koja se još uvijek smatra ratnom zonom? Na žalost, životinja je i u ovih par dana tragedije poslala svoje bombardere da gađaju lokacije blizu zone razaranja od zemljotresa. U tim gradovima ako analizirate kartu, imate ispreplitana područja koja dijeli režim i umjereni pobunjenici. Nema sistema, nema pravne države, ne zna se sa kim da pregovaraš, ne zna se ko upravlja. Bil ti išao?
upravo asada zlocinac blokira pomoc dijelovima sirije koji nisu pd njegovom kontrlom, nije on cjvecka nego zlocinac i krvnik koji je poinio najstrasnije zlocine u 21 vijeku prema vlastitom narodu. uz pomoc irana i rusije.
i red je da od njih i trazi pomoc.
asadov rezim je pod sankcijama slobodnog i demokratskg sviejta, svako ko ima imalo pameti treba da bjezi sa teritorije koji je pod kontrolom njegovog rezima.
- dječak sa šibicama
#36566 Re: Republika Turska
Jos nisu preboljeli sto im je Assad zgovnao al qaidu
-
MUNAFIK
#36567 Re: Republika Turska
Pa pametiji si od ovoga...dječak sa šibicama wrote: ↑09/02/2023 11:57 Jeste, napravio je, evo vidimo sta je napravio i kakve kuce i zgrade im je napravio.
Kazem ti jedno je neslagati se sa nekim politicki, a drugo je skroz biti realna, razumna osoba...
Erodogan ce napraviti zgrade, kao sto je napravio puno toga po cijeloj Turskoj i u to ne mkže niko sumnjati jer je lik ispoštovao sve što je narodu obecao...
Ove porušene u jakom i razornom zemljotresu koji je raskomadao i puteve i šine i zgrade i zemljište on nije pravio, a da ih je bilo ko pravio veliko je pitanje da li bi izdržale ovu prirodnu katastrofu... Naravno da ima tu dosta fuša, turci su poznati po tome, ali nije sve ni do toga neke katastrofe ruše sve pred sobom bez obzira na sve...
-
sumirprimus
#36568 Re: Republika Turska
sidje lisce i kisnica.ne javljas se na temi ukr. ne ide po planu ha
pozdravi krimske plaze kad se cujete
-
archi_a
#36569 Re: Republika Turska
Nisam ja izmislio taj termin, to je terminologija koju koristi politička i vojna struka zapada. Objašnjavao sam kartu i pretpostavljam, da pored tih "umjerenihih" postoje i područja sa onima koji su još manje kooperativni. Nije poenta u terminu, već u političkoj i sigurnosnoj situaciji na području Sirije, zbog čega mnogi izbjegavaju to područje, pa se stvara slika da sve ide u Tursku. Na žalost, ide većina. Žao mi djecearman1 wrote: ↑09/02/2023 12:27Umjereni pobunjenici koji umjereno sjeku glave i režu vratove neistomišljenicima. Assad nije cvječka, a ono što traži ja da pomoć dolazi preko države. I u Turskoj sve ide preko Ankare i sad to nije proble, čak se kuka kako ide presporo. Na stranu propaganda ali blokada pomoći Siriji je ZLOČIN. Djete ispod ruševina nije ni Assadovo i nekog emira/šejha niti putlerovo. Ono je dijete koje će u narednih 48 sati umrijeti ako se ne izvuče i ne zbrine, a svi izgovori su ŠUPLJAK. Normalno je da ne dozvoljava da u zemlju neko ulazi kao u drumsku kafanu. Evo to se kod nas radi pa vidi gdje smo.archi_a wrote: ↑09/02/2023 12:20
Ne znam koja bi zemlja imala petlju da donese odluku i da pošalje svoje službe za spašavanje u zonu koja se još uvijek smatra ratnom zonom? Na žalost, životinja je i u ovih par dana tragedije poslala svoje bombardere da gađaju lokacije blizu zone razaranja od zemljotresa. U tim gradovima ako analizirate kartu, imate ispreplitana područja koja dijeli režim i umjereni pobunjenici. Nema sistema, nema pravne države, ne zna se sa kim da pregovaraš, ne zna se ko upravlja. Bil ti išao?
Last edited by archi_a on 09/02/2023 12:36, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#36570 Re: Republika Turska
jarane porzavat jednog od najgorih zlocinca i krvnika 21 vijeka, a ovde hinjit kao zabrinutost za ljudske zivote , vrhunac licemjerja.
fuj
fuj
-
MMM1977
#36571 Re: Republika Turska
Bolje da ne znaš. Svako danas može biti investitor ili građevinac, slabo se išta kontroliše samo se malo podmaže nadzor i to je to. A i generalno je mišljenje da je armatura bacanje para, ko će razmišljati o zemljotresu kada je u investiciji i kada je svaka marka važna.sumirprimus wrote: ↑09/02/2023 12:24zato ja i pitam kakvi smo mi sa postivanjem tih odredbi u slucaju nedaj boze?melac wrote: ↑09/02/2023 12:23 Treba razumiti da je ovaj potres jako snazan, i da takav pogodi Njemacku bilo bi najmanje isto toliko zrtava.
Kada su meni projektovali kuću tražio sam od statičara da otpornost na zemljotres bude min. 8 po Richteru, on me shvatio i tako uradio ali su izvođači između sebe komentarisali kako sam lud. Pločice, kuhinja, fasada, sve se može promjeniti ali količina armature i kvalitet betona nikako, kako uradiš tako ti je.
- arman1
#36572 Re: Republika Turska
Nikad to neće ni prežaliti. Da nisu napali Siriju ona ruska baza bi zahrđala i potonula u more.
- arman1
#36573 Re: Republika Turska
Hinjit Assada, a Prdogana dizati u zvijezde je hinjaluuuuuuuk.sumirprimus wrote: ↑09/02/2023 12:35 jarane porzavat jednog od najgorih zlocinca i krvnika 21 vijeka, a ovde hinjit kao zabrinutost za ljudske zivote , vrhunac licemjerja.
fuj
-
sumirprimus
#36574 Re: Republika Turska
suplja prica vadit se na alkaidu, to rade samo putlerovi teoreticari zavjera , i njihovi trecerimasi i po ex yu forumuima, a protezu se od ravnozemljasa, preko qanonovaca, prowagnerovaca, proiranskih sektaskih clanova, do ovih varijanta zapd slonica i slicnih esktemnih dfesnicara.
eto nek asadu pomognu iran i rusija i kvaj pvice.
zlociacki rezimi ne zasluzuju pomoc.
eto nek asadu pomognu iran i rusija i kvaj pvice.
zlociacki rezimi ne zasluzuju pomoc.
-
sumirprimus
#36575 Re: Republika Turska
ko ga dize? za razlku od tebe ja nisam licemjeri ne podrzavam ratne zlocince.arman1 wrote: ↑09/02/2023 12:40Hinjit Assada, a Prdogana dizati u zvijezde je hinjaluuuuuuuk.sumirprimus wrote: ↑09/02/2023 12:35 jarane porzavat jednog od najgorih zlocinca i krvnika 21 vijeka, a ovde hinjit kao zabrinutost za ljudske zivote , vrhunac licemjerja.
fuj
turska nije pod medjunarodnim sankcijama i dio je medjunarodne zajednice za ralziku od krvolocnih genoidnih rezima, poput sirije, rusije i iranskog rezima.
erdogan nije ratni zlocinac bar, ali ga ne podrzavam, i isto ako hoce putinu u krilo i glumit diktatora treba ga i eu i usa odhebat.
turska je na vakat trazila pomoc i nije je ogranicavala, kao sto to radi zlocinac asad. zato i kazem ne zalsuzuje da mu medjunarodna zajednica pmogne.