Cijena izgradnje bazena?
-
Ibro555
#1 Cijena izgradnje bazena?
Ima li neko iskustva sa bazenima? Raspitujem se sa firmama o cijeni za betonski bazen osnovne opreme dimenzija 5m sa 2m, dubine 1,5m. Sad me zanima koja je pravedna cijena to da se uradi u Sarajevu? Ravan teren.
Dobio sam ponude od 9,000KM pa sve do 45,000KM pa sam malo zbunjen hahaha
-
husoboss
#2 Re: Cijena izgradnje bazena?
Sve ovisi o nivou opremanja bazena, da li gradis prečišćivače, dozere, rasvjetu, grijače, plažu, pokrov...
Uglavnom gornjeg limita kažu da nema. https://ebazeni.business.site/
Uglavnom gornjeg limita kažu da nema. https://ebazeni.business.site/
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#3 Re: Cijena izgradnje bazena?
Sta je ukljuceno u ovih 9 hiljada?Ibro555 wrote: ↑05/02/2023 12:08 Ima li neko iskustva sa bazenima? Raspitujem se sa firmama o cijeni za betonski bazen osnovne opreme dimenzija 5m sa 2m, dubine 1,5m. Sad me zanima koja je pravedna cijena to da se uradi u Sarajevu? Ravan teren.
Iskop,materijal tj zavrsen bazen sa svom pratecom opremom ili?
-
Ibro555
#4 Re: Cijena izgradnje bazena?
Bazen sa svom pratecom opremom ali bez gradjevinskih radovaRagibUzoriti wrote: ↑05/02/2023 12:27Sta je ukljuceno u ovih 9 hiljada?Ibro555 wrote: ↑05/02/2023 12:08 Ima li neko iskustva sa bazenima? Raspitujem se sa firmama o cijeni za betonski bazen osnovne opreme dimenzija 5m sa 2m, dubine 1,5m. Sad me zanima koja je pravedna cijena to da se uradi u Sarajevu? Ravan teren.
-
HelaS
#5 Re: Cijena izgradnje bazena?
Ibro555 wrote: ↑05/02/2023 12:31RagibUzoriti wrote: ↑05/02/2023 12:27
Sta je ukljuceno u ovih 9 hiljada?
Bazen sa svom pratecom opremom ali bez gradjevinskih radova
-
husoboss
#6 Re: Cijena izgradnje bazena?
Pogledaj varijantu polovne opreme iz vana, to sam varijantu viđao da rade ove vikendice što rentaju po danu...Ibro555 wrote: ↑05/02/2023 12:31Bazen sa svom pratecom opremom ali bez gradjevinskih radovaRagibUzoriti wrote: ↑05/02/2023 12:27
Sta je ukljuceno u ovih 9 hiljada?
- RagibUzoriti
- RagibUzoriti
#10 Re: Cijena izgradnje bazena?
Moj ibro
Mozda ti je ovo najbolja varijanta kad nas zayebavas tako

-
HelaS
#11 Re: Cijena izgradnje bazena?
RagibUzoriti wrote: ↑05/02/2023 13:18 Moj ibro
![]()
- ZoomZoomKiwi
#12 Re: Cijena izgradnje bazena?
Neprovjereno, ali od osobe od povjerenja imam sljedeću informaciju:
Bazen 7x4m, dubine 1.5m, sa svom pratećom opremom, keramikom, okolnim uređenjem, ležaljkama, pumpom, toplotnom pumpom za grijanje vode, pijesak-filterima, dozatorom hlora itd. koštao prije sedam godina 52000 KM.
Nakon toga tokom eksploatacije realno je očekivati godišnji trošak (voda, struja, hemija, filteri, čišćenje itd.) otprilike 10% inicijalnog troška, u ovom slučaju košta oko 5000 KM godišnje ukupno sve nabrojano.
Suma sumarum, koliko se malo koristi, nije isplativo ako se živi u “Bosna” dijelu BiH, u Hercegovini se vjerovatno više isplati.
Bazen 7x4m, dubine 1.5m, sa svom pratećom opremom, keramikom, okolnim uređenjem, ležaljkama, pumpom, toplotnom pumpom za grijanje vode, pijesak-filterima, dozatorom hlora itd. koštao prije sedam godina 52000 KM.
Nakon toga tokom eksploatacije realno je očekivati godišnji trošak (voda, struja, hemija, filteri, čišćenje itd.) otprilike 10% inicijalnog troška, u ovom slučaju košta oko 5000 KM godišnje ukupno sve nabrojano.
Suma sumarum, koliko se malo koristi, nije isplativo ako se živi u “Bosna” dijelu BiH, u Hercegovini se vjerovatno više isplati.
- JohnnyS
#13 Re: Cijena izgradnje bazena?
Za pet tisuća maraka godišnjeg troška bazena radije odem deset dana na ljetovanje 
- ZoomZoomKiwi
#14 Re: Cijena izgradnje bazena?
I to bilo gdje na planetu u minimalno 4* ambijent, a većinom 5*
To smo se na kraju i složili. Ovom liku nisu problem novci, ali i on se slaže da je ovo sve viška, pogotovo u centralnoj Bosni.
- janje_
#15 Re: Cijena izgradnje bazena?
Ne kontam, na sta ce potrosit 5000 godisnje. Jednom naspe vodu i to je 40 kubika vode. 40 maraka.EFD22 wrote: ↑05/02/2023 16:39 Neprovjereno, ali od osobe od povjerenja imam sljedeću informaciju:
Hemije za sto maraka moze bit za olimpijski bazen.. Pumpa trosi struju, ali to je ukupnom racunu zanemarivo. Eh, ako vikendom dovodi kurave na bazen, i pije ko smuk, smrkne belo, tesko ce mu i pet milja zaklopit.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#16 Re: Cijena izgradnje bazena?
Ja kad sam pravio prije 2 godine, izaslo me sve 30k. 6x5m. Sve vodio i veliki dio posla uradio moj komsija u penziji koji nije nista naplatio... dodaj jos to. Cascenje ne racunam.
Okupo se ukupno 10 puta u njemu, samo teret, ali su zato slike za Instagram vrhunske i izgleda mocno iza kuce. Zena kaze da se bas zbog toga isplatio.
Ne preporucujem.
Okupo se ukupno 10 puta u njemu, samo teret, ali su zato slike za Instagram vrhunske i izgleda mocno iza kuce. Zena kaze da se bas zbog toga isplatio.
Ne preporucujem.
- VladaFBiH
#17 Re: Cijena izgradnje bazena?
a možeš se i hvaliti da te kupanje dođe 3.000KMEntropio wrote: ↑05/02/2023 19:11 Ja kad sam pravio prije 2 godine, izaslo me sve 30k. 6x5m. Sve vodio i veliki dio posla uradio moj komsija u penziji koji nije nista naplatio... dodaj jos to. Cascenje ne racunam.
Ne preporucujem.
- kurty
#18 Re: Cijena izgradnje bazena?
Radim bazene privatno (poslije posla) sa svojom ekipom i sa momcima iz Krajine koji rade opremu...
zadnji urađeni bazen, sredina decembra predat investitoru... dimenzije 9,5 x 6,5 x 1,50
Zemljani radovi 6500 (katastrofa teren... bager mali kopao, pa 4 puta prebacivao zemlju, do mjesta gdje moze utovarati na kamioncic)
Beton i aditivi, armatura, xps 5cm, cepasta folija, 2 ruke ljepila unutrasnjosti kao priprema za foliju bazensku - 19 500
Oprema bazena 22 000
Ukupno 48 000
Najvise sam uradio bazena 7x4
osnovna oprema bazena (folija, rasvjeta, filter, sva prateca oprema) cca 11 - 14 k
Zemljani radovi izmedu 2 - 4 k
betoni, armatura... cca 14-16k
eh sad poslije toga ide i zatrpavanje, rubni kamen, plaza...
zadnji urađeni bazen, sredina decembra predat investitoru... dimenzije 9,5 x 6,5 x 1,50
Zemljani radovi 6500 (katastrofa teren... bager mali kopao, pa 4 puta prebacivao zemlju, do mjesta gdje moze utovarati na kamioncic)
Beton i aditivi, armatura, xps 5cm, cepasta folija, 2 ruke ljepila unutrasnjosti kao priprema za foliju bazensku - 19 500
Oprema bazena 22 000
Ukupno 48 000
Najvise sam uradio bazena 7x4
osnovna oprema bazena (folija, rasvjeta, filter, sva prateca oprema) cca 11 - 14 k
Zemljani radovi izmedu 2 - 4 k
betoni, armatura... cca 14-16k
eh sad poslije toga ide i zatrpavanje, rubni kamen, plaza...
-
tindbe
#19 Re: Cijena izgradnje bazena?
Napravil se kad šta, moj ibro?
-
Ibro555
- RagibUzoriti
#21 Re: Cijena izgradnje bazena?
Kakve dobre kace ako je ostalo od kiselog kupusa, ukopaj u zemlju i rahat.
Jest da je 1x1 ali uhar kad prigrije i noge umociti ako nista drugo
Jest da je 1x1 ali uhar kad prigrije i noge umociti ako nista drugo
- Haris.ba
#22 Re: Cijena izgradnje bazena?
A koliko te kosta odrzavanje?Entropio wrote: ↑05/02/2023 19:11 Ja kad sam pravio prije 2 godine, izaslo me sve 30k. 6x5m. Sve vodio i veliki dio posla uradio moj komsija u penziji koji nije nista naplatio... dodaj jos to. Cascenje ne racunam.
Ne preporucujem.
- pezzar
#23 Re: Cijena izgradnje bazena?
Posjedujem bazen 8x4,5x1,8 u Sarajevu. Koristi se cca 3 mjeseca (druga polovina juna je obično pranje), a zna se koristiti i u septembru. Da imam sistem zagrijavanja vode (a u planu je neka toplotna pumpa), moglo bi se korištenje produžiti za još mjesec.
Što se tiče troškova održavanja, ne računajući pranje:
- inicijalno punjenje, cca 50 m3 vode, 75 KM
- algicid za premazivanje prije prvog punjenja 2x15 KM
- tablete za održavanje vode, multi tabs (hlor+flokulant+stabilizator) 1-1,5 kg mjesečno, oko 30KM
- PH minus (pošto PH vrijednost u pravilu raste, i od kiše, i od sunca, i od kupača) 3-4 litra mjesečno 7 KM
- flokulant (sredstvo za ukrupnjivanje prljavštine, da bi je filter mogao zadržati) cca 3-4 litra mjesečno 7 KM
- sredstvo za bistrenje vode isto 3-4 litra mjesečno 10 KM
- ponekad ima potrebe da se doda još algicida, možda 2 litra u sezoni potrošim, oko 25 KM
Potrošnju električne energije ne pratim, a troši se na filtriranje, protustrujac i usisivač (svjetla vrlo rijetko).
Dakle, što se tiče hemije, potroši se oko 60 KM mjesečno, ukupno u sezoni 200-250 KM. Prve godine sam se malo mučio, sad sam već štela, i imam neki svoj raspored za dodavanje hemije, tako da je voda zadnje 3 sezone u svakom trenutku bila top.
Edit: Koristim tešanjsku hemiju, belchlor, belminus, belfloc, belalgin. "Našao mjeru" potrebnog sredstva, kad kupim nešto od drugog proizvođača, tipa Dita ili oni njemački, patim se.
Ponekad treba dopuniti vodu, troši se na ispiranje filtera i dio ispari tokom toplih dana. Ne koristim noćni pokrivač, vjerovatno bih trebao, jer se time bolje održava temperatura vode. Temperatura vode se kreće od 25-28 °C. Ja više volim ovu od 25, ove više me ne osvježe previše.
O cijeni gradnje ne mogu govoriti, nisam ga ja gradio. Gledao sam neke komplete za izgradnju u JM Premium bazeni (Laktaši) za cca 11 000 KM se mogao kupiti komplet za gradnju (bez keramike, sa folijom) sa filterom, rasvjetom, skimmerima, instalacijama i dr. Na ovo bi još išli zemljani radovi i donja ploča. Mislim da je za neki "luksuzniji" bazen danas potrebno oko 30 000 KM. Doduše, svaki je bazen luksuzan.
Što se tiče troškova održavanja, ne računajući pranje:
- inicijalno punjenje, cca 50 m3 vode, 75 KM
- algicid za premazivanje prije prvog punjenja 2x15 KM
- tablete za održavanje vode, multi tabs (hlor+flokulant+stabilizator) 1-1,5 kg mjesečno, oko 30KM
- PH minus (pošto PH vrijednost u pravilu raste, i od kiše, i od sunca, i od kupača) 3-4 litra mjesečno 7 KM
- flokulant (sredstvo za ukrupnjivanje prljavštine, da bi je filter mogao zadržati) cca 3-4 litra mjesečno 7 KM
- sredstvo za bistrenje vode isto 3-4 litra mjesečno 10 KM
- ponekad ima potrebe da se doda još algicida, možda 2 litra u sezoni potrošim, oko 25 KM
Potrošnju električne energije ne pratim, a troši se na filtriranje, protustrujac i usisivač (svjetla vrlo rijetko).
Dakle, što se tiče hemije, potroši se oko 60 KM mjesečno, ukupno u sezoni 200-250 KM. Prve godine sam se malo mučio, sad sam već štela, i imam neki svoj raspored za dodavanje hemije, tako da je voda zadnje 3 sezone u svakom trenutku bila top.
Edit: Koristim tešanjsku hemiju, belchlor, belminus, belfloc, belalgin. "Našao mjeru" potrebnog sredstva, kad kupim nešto od drugog proizvođača, tipa Dita ili oni njemački, patim se.
Ponekad treba dopuniti vodu, troši se na ispiranje filtera i dio ispari tokom toplih dana. Ne koristim noćni pokrivač, vjerovatno bih trebao, jer se time bolje održava temperatura vode. Temperatura vode se kreće od 25-28 °C. Ja više volim ovu od 25, ove više me ne osvježe previše.
O cijeni gradnje ne mogu govoriti, nisam ga ja gradio. Gledao sam neke komplete za izgradnju u JM Premium bazeni (Laktaši) za cca 11 000 KM se mogao kupiti komplet za gradnju (bez keramike, sa folijom) sa filterom, rasvjetom, skimmerima, instalacijama i dr. Na ovo bi još išli zemljani radovi i donja ploča. Mislim da je za neki "luksuzniji" bazen danas potrebno oko 30 000 KM. Doduše, svaki je bazen luksuzan.
-
_someone
#24 Re: Cijena izgradnje bazena?
Ja nedavno poslao upit firmi Bazeni Kapić, pitao za cijenu montaznog i betonskog sa opremom koja je potrebna. Montazni oko 9 hiljada eura, betonski oko 14 hiljada eura.
Ne znam ulaze li građevinski radovi u tu cijenu, pretpostavljam da ne ali teren na kojem bi radio je dobar tako da ne vjerujem da bi me to puno izaslo, bar se nadam
ali znacu konkretnije za koji mjesec kad ga budem radio tj ako budem, jos se nećkam ali 90% da hocu pa cemo vidjeti, podijelicu tad konkretnije utiske.
Znam da ima ljudi koji sami sebi odrade dosta posla pa ih izadje jeftinije ali ja se to ne bi usudio jer sam laik po pitanju toga.
Ne znam ulaze li građevinski radovi u tu cijenu, pretpostavljam da ne ali teren na kojem bi radio je dobar tako da ne vjerujem da bi me to puno izaslo, bar se nadam
Znam da ima ljudi koji sami sebi odrade dosta posla pa ih izadje jeftinije ali ja se to ne bi usudio jer sam laik po pitanju toga.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#25 Re: Cijena izgradnje bazena?
Raođaci su uz kuću koju izdaju napravili bazenčić mislim 12 x 5 x 1,4 sa nekim sistemo prečišćavanja i dodavanja hemije. Sistem je takav da jednom godišnje sipaju vodu, a ostalo je do opreme. Kažu da ih je izašap 22,5h.
Više mi se sviđa što vidim da rade Nijemci, iskopaju rupu oblože kamenjem ili pločama, preko tog folija (ona debela crna) i postave prečičivač.
Imaš osječaj da se u jezeru kupaš, a ne u "kadi".
Više mi se sviđa što vidim da rade Nijemci, iskopaju rupu oblože kamenjem ili pločama, preko tog folija (ona debela crna) i postave prečičivač.
Imaš osječaj da se u jezeru kupaš, a ne u "kadi".