Sto bi zivio kad ti je posao u Visokom?
Ja mislio ti iz Visokog vozaris.
Ne bavim se time samo sam iznio komentar da je sve preko 2500 km na Dobrinji skupo.MMM1977 wrote: ↑27/01/2023 14:22Nađi mi novogradnju na Dobrinji za 2500, da je normalan kvalitet gradnje i ja ću kupiti koliko god kvadrata ima. I tebe ću počastiti.PM72 wrote: ↑27/01/2023 13:11
Na Dobrinji se ne isplati dati preko 2500 za m2 (jedino za one nove OKI zgrade na Lukavičkoj cesti).One novogradnje po Dobrinji 5 su u pet deka.
Što se tiče starogradnje,kupiš stan i da ga komplet renoviraš treba ti 20 do 30 hiljada. I opet dosta jeftinije od novogradnje ( koja i nije toliko kvalitetna kao što reklamiraju).
Meni se neki dan nudio stan negdje na Stupu, tek treba da se gradi, 3200 po m2.
Ljudi snivaju a Bog određuje...hoš bit živ za 20 godina?sime_cipol wrote: ↑27/01/2023 14:32 Ne racunajuci vrijeme, ako potrosis 15 KM za dolazak iz Visokog u Sarajevo (gorivo i cestarina), 230 radnih dana u godini, za 20 godina ces potrositi cca 70k KM.
Ne znam, mozda sutra ne osvanem, a mozda bude jos 50.PM72 wrote: ↑27/01/2023 14:36Ljudi snivaju a Bog određuje...hoš bit živ za 20 godina?sime_cipol wrote: ↑27/01/2023 14:32 Ne racunajuci vrijeme, ako potrosis 15 KM za dolazak iz Visokog u Sarajevo (gorivo i cestarina), 230 radnih dana u godini, za 20 godina ces potrositi cca 70k KM.
Naravno al ti ko da si od Rogatice,oni sračunaju koliko će uštedit u sljedećih deset godina ako budu pili domaći sok umjesto kupovnog...
Kakav Stup...Dobrinja je bolja,jedini plus na Supu je blizina tramvaja ali ovi što kupuju stanove na Stupu ne vozaju se tramvajem,ili je dijaspora ili ovi sa strane.
Update: Čovjek prodao nekim Arapima po 3000 komplet zgradu.MMM1977 wrote: ↑27/01/2023 14:22Nađi mi novogradnju na Dobrinji za 2500, da je normalan kvalitet gradnje i ja ću kupiti koliko god kvadrata ima. I tebe ću počastiti.PM72 wrote: ↑27/01/2023 13:11
Na Dobrinji se ne isplati dati preko 2500 za m2 (jedino za one nove OKI zgrade na Lukavičkoj cesti).One novogradnje po Dobrinji 5 su u pet deka.
Što se tiče starogradnje,kupiš stan i da ga komplet renoviraš treba ti 20 do 30 hiljada. I opet dosta jeftinije od novogradnje ( koja i nije toliko kvalitetna kao što reklamiraju).
Meni se neki dan nudio stan negdje na Stupu, tek treba da se gradi, 3200 po m2.
Ne znam fktforumskivojnik wrote: ↑27/01/2023 18:15
Kako da privjerim na stranici katastra da li je stan prodat ili ga je agencija izbrisala iz svoje baze?
Ako ti je fiksna rata onda inflacija pojede dobar dio nje na duzi period. Ispada da je prejeftinoTest1234 wrote: ↑02/02/2023 08:50 Nije ništa isplatljivo! Tačnije visina kirija vjerovatno jeste dostigla tu neku prosječnu ratu kredita, ali novinar ovog članka je izuzeo jednu ključnu stvar, a to je da rata kredita za stambeni stan uzmimo 600 KM vračana nekih 15 god, dok se danas uz rast cijena nekretnina, inflacije itd taj iznos dupla, kao i godine otplate pa dođemo do podatka da kredit umjesto na 15 god. vračamo 30 god! Plus dodatne kamate na dugogodišnji rok otplate, tako da se sve višestruko komplikuje i poskupljuje.
Zaboravljaš bitnu činjenicu...nakon 20 godina rate kredita od 700-1000KM vratio si kredit i ostao ti je stan u vlasništvu..Test1234 wrote: ↑02/02/2023 08:50 https://pressmediabih.com/vijesti/2023/ ... atljivije/
Nije ništa isplatljivo! Tačnije visina kirija vjerovatno jeste dostigla tu neku prosječnu ratu kredita, ali novinar ovog članka je izuzeo jednu ključnu stvar, a to je da rata kredita za stambeni stan uzmimo 600 KM vračana nekih 15 god, dok se danas uz rast cijena nekretnina, inflacije itd taj iznos dupla, kao i godine otplate pa dođemo do podatka da kredit umjesto na 15 god. vračamo 30 god! Plus dodatne kamate na dugogodišnji rok otplate, tako da se sve višestruko komplikuje i poskupljuje.
"Zaključak"!
Da, kirija jeste poskupila, čak slično kao neke rate za stambene kredite, ali ne isključivo! Ljudi se obično odlučuju na veću ratu, radi kraće otplate i manje kamate na stambeni stan!
Kirija jeste poskupila ali su poskupile i cijene stanova, kao i kamate na stambene kredite, tako da u oba slučaja gubi stanovnik koji kupuje ili renta stan!
Ljudi će i dalje rentati stan jer nemaju druge opcije!
20 godina rate od 700 KM je kredit od cca 120k u najboljem slučaju a to je sada dovoljno za garsonjeru dok sa 700KM možeš živjeti u 2-3x većem stanu - sve je stvar percepcije i potrebaneki wrote: ↑02/02/2023 09:33Zaboravljaš bitnu činjenicu...nakon 20 godina rate kredita od 700-1000KM vratio si kredit i ostao ti je stan u vlasništvu..Test1234 wrote: ↑02/02/2023 08:50 https://pressmediabih.com/vijesti/2023/ ... atljivije/
Nije ništa isplatljivo! Tačnije visina kirija vjerovatno jeste dostigla tu neku prosječnu ratu kredita, ali novinar ovog članka je izuzeo jednu ključnu stvar, a to je da rata kredita za stambeni stan uzmimo 600 KM vračana nekih 15 god, dok se danas uz rast cijena nekretnina, inflacije itd taj iznos dupla, kao i godine otplate pa dođemo do podatka da kredit umjesto na 15 god. vračamo 30 god! Plus dodatne kamate na dugogodišnji rok otplate, tako da se sve višestruko komplikuje i poskupljuje.
"Zaključak"!
Da, kirija jeste poskupila, čak slično kao neke rate za stambene kredite, ali ne isključivo! Ljudi se obično odlučuju na veću ratu, radi kraće otplate i manje kamate na stambeni stan!
Kirija jeste poskupila ali su poskupile i cijene stanova, kao i kamate na stambene kredite, tako da u oba slučaja gubi stanovnik koji kupuje ili renta stan!
Ljudi će i dalje rentati stan jer nemaju druge opcije!
Nakon 20 godina podstanarstva dao si iste pare a ostalo ti je ništa