Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Koliko traje na Mazdi ne znam.
Imam par prijatelja u Holandiji. Jedan ozbiljno vozi Nurburing do te mjere da je ugradio i lsd.
Drugi gura 240 ks vec par godina i nema nikakvih problema.
Ja na svom 1.6 tdi ~ 190 ks( peak boost 2.1 bar) vec godinu dana nemam nikakvih problema sa motorom niti diznama.
Fabia od darkside-a je godinama na 180 ks i fabrickim diznama.
Last edited by kabal1337 on 01/02/2023 21:03, edited 1 time in total.
Imam par prijatelja sto u Holandiji. Jedan ozbiljno vozi Nurburing do te mjere da je ugradio i lsd.
Ja na svom 1.6 tdi ~ 190 ks( peak boost 2.1 bar) vec godinu dana nemam nikakvih problema sa motorom niti diznama.
Prodaj ti to role dok se nije razletilo
Otkud 1.6tdi kao izbor ako ides na dizanje snage, zar nije bolje nabaviti 2.0 ako ima u tom modelu pa onda ganjat konje
Onako me zanima, kod nas svi cipuju 1.6 da ide ko 2.0
Imam par prijatelja sto u Holandiji. Jedan ozbiljno vozi Nurburing do te mjere da je ugradio i lsd.
Meni da to treba i da imam, kupio bi gti ili mps, kakav dizel...
Dobro je da traje, da mozes uzivat u tom.
Ja bi volio mapu 130ks/320nm, siri auspuh i da se zadrzi egr i dpf sa loncima i da sve radi ko fabrika, a mislim da to ne postoji..
Naravno da postoji.
Na proslom autu sam imao +50 ks, i sve je bilo oem egr, dpf i nikakvih problema nije bilo. + je bio plivajuci
2.0 CR sa vecom turbinom moze izgurati 240 ks. I opet lakse nego iz JTD-a izvuc tu snagu.
Tuning dizela, uz to još 1.6, je presmiješna tema.
Zna se šta je tuning.
Kad mehanikom iz atmosferskog benzinca, izduvnom granom 4-2-1, protočnijim usisom i izduvom, agresivnijom bregastom i još milion nekih sitnica izvučeš maksimum iz motora.
Sa prednabijanjem, a pogotovo sa elektronikom je to postalo lakše, ali ne utoliko da sad preskočiš svu mehaniku i baviš se samo softwareom i eventualno veličinom turba.
Tuning je nauka.
Dizeli nisu namijenjeni za takav način eksploatacije, i daleko su od sporta zbog same mase koju moraju imati.
Smiješno mi je da pored Fabije sa TSI motorom ono uzme 1.6 TDI i nešto pokušava, mislim svaka njemu čast, al’ de se uozbilji i uzmi Fabiju RS pa tuniraj.
EFD22 wrote: ↑01/02/2023 21:15
Zna se šta je tuning.
Kad mehanikom iz atmosferskog benzinca, izduvnom granom 4-2-1, protočnijim usisom i izduvom, agresivnijom bregastom i još milion nekih sitnica izvučeš maksimum iz motora.
Sa prednabijanjem, a pogotovo sa elektronikom je to postalo lakše, ali ne utoliko da sad preskočiš svu mehaniku i baviš se samo softwareom i eventualno veličinom turba.
Tuning je nauka.
Dizeli nisu namijenjeni za takav način eksploatacije, i daleko su od sporta zbog same mase koju moraju imati.
Smiješno mi je da pored Fabije sa TSI motorom ono uzme 1.6 TDI i nešto pokušava, mislim svaka njemu čast, al’ de se uozbilji i uzmi Fabiju RS pa tuniraj.
Samo benzin.
Last edited by kabal1337 on 11/02/2023 12:02, edited 2 times in total.
EFD22 wrote: ↑01/02/2023 21:15
Zna se šta je tuning.
Ne bih baš rekao da se tuningom prije svega smatra isključivo dorađivanje atmosferskog benzinca.
Eno BMW-ov N54, a sada B58, se smatraju modernom verzijom 2JZ-a, a oba motora fabrički sa turbopunjačima dolaze. Čak se i lakše i jeftinije dolazi do cifri od 700ak ks, nego sa 2JZ-em.
Ljuti se ti protiv dizela koliko god htio, ali 1.9pd , om606 i m57 ce uvijek biti tu.
Valjda je fazon od nicega napraviti nesto. Najlakse je kupiti sa police i staviti.
hopi wrote: ↑01/02/2023 21:31
pa nije baš nikome
jedan forumaš je kupio ono čini mi se 308 automatika nakon prepiske ovdje
evo ovaj je pitao za kugu, izgleda čovjek pazario
Kako su mu pomogli,..da se frajer odjavio s foruma nakon kupovine.
@shalla
Pa šefe što se odjavio? Ispisao se s foruma skroz?
Nije valjda zbog kola?
kabal1337 wrote: ↑01/02/2023 21:46
2.5 tfsi je isto ozbiljan motor vag grupacije
Ljuti se ti protiv dizela koliko god htio, ali 1.9pd , om606 i m57 ce uvijek biti tu.
Valjda je fazon od nicega napraviti nesto. Najlakse je kupiti sa police i staviti.
meni sve svidŽaju hibridi, tipa blok od dizela i glava od benzinca