Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
mirza_15

#79126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

tovarish wrote: 30/01/2023 18:53
Pandakonda wrote: 30/01/2023 16:30 [Ali prema mom shvatanju definitivno su odjebali ZnG, bar sa strane SDP, jer da se ne lazemo bez njih se moze na svim nivoima. Naravno presutili su SzBiH i NES-u jer su im ipak ti glasovi potrebni pa su im dali drugu priliku. Naravno ta druga prilika podrazumijeva da ce sada dobiti manje pozicija nego sto je prvobitno bilo dogovoreno.
Ovako i ja mislim.

NES će vjerovatno popustiti i ostatati bez pozicije premijera USK, a Efendić bez nečega njemu bitnog.

Ako je ovako, dobro su ovo sve iskalkulisali u SDP-u.

Dobiće više, a ovi šupci će pognuti glave.
Možda postoji opcija i da delegat SBiH odustane od mandata u državni DN, pa da se vrati sve na neke ranije postavke sa SBiH. Samo ja ne vjerujem Semiru i SBiH, ali vidjet ćemo.
velikonja

#79127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

mirza_15 wrote: 30/01/2023 18:53
Neki mudrijaši su, baš te godine, izmjestili odlučivanje iz državnih institucija u neku nevladinu instituciju upravo formiranu i bili spremni da podijele BiH na tri republike. Jedini razlog zašto to nije urađeno je što nam je ponuđeno malo teritorije. Ali i za takav prijedlog je tada glasalo više od 20% prisutnih delegata. Sreća pa su neki svojim nastupima ubijedili delegate da ne podrže taj plan i sreća pa nam nisu ponudili 40+% teritorije.
jedno iskreno pitanje, bez uvrede

koliko si imao godina u periodu 92-95?
denis.istok

#79128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by denis.istok »

tramvajtrojka wrote: 30/01/2023 18:29
denis.istok wrote: 30/01/2023 18:25

Ljepote moje drage. Pa kad ce ta nova vlada KS i FBiH i jel Niksic premijer icega? Nije ni u svojoj kuci.

Dakle krenuo je lom u "osmorci", samo bez stresa.
Vlada FBiH bez SDA nikako, ove kantone cemo pratiti.

Zasto u Tuzli nije formirana nova vlada?? Jer se ceka SDP...a za ove izbore eto da sacekamo malo.

P.S. znate li kako se smjenjuje i bira saziv VM?
sta mislis neko ce vas ubaciti u KS :lol: :lol: , drzavnu vlast i federaciju smaknuti ste na KS , drzavnom nivou a sad se ide svim raspoloživim sredstvima da se slomi vas zulum 8-) 8-) na federalnom nivou,svi znamo da ste kupovinom papaka dosli do vecine u domu naroda tako da se uvijek moze okrenuti kolo srece
Kaze jedan nas trener..ne treba se zalijetat. Sad se tek vidi sta znaci DN FBiH.
Ko ce to nesto slomit na tom nivou? Kaze SBiH ce ostati bez neceg u vladi FBiH...kojoj vladi...onoj sto NN vodi.

Koliko samo nepoznavanja stanja..eto vam KS, na 18 ste...valjda.
madridista15

#79129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madridista15 »

madridista15 wrote: 30/01/2023 18:28

Bilo je mudrijaša 1993. koji su se protivili ofanzivi Armije RBiH u Srednjoj Bosni, jer su smatrali da ćemo udarom na HVO izgubiti podršku SAD-a, zapada, koga već…

Koga zanima, neka na Googleu potraži “the Travnik offensive will undo us”…

Sva sreća pa smo ipak imali i promućurnih ljudi, inače bi nas relaksiranje odnosa dovelo do sudbine Podrinja i nekih drugih krajeva.
Neki mudrijaši su, baš te godine, izmjestili odlučivanje iz državnih institucija u neku nevladinu instituciju upravo formiranu i bili spremni da podijele BiH na tri republike. Jedini razlog zašto to nije urađeno je što nam je ponuđeno malo teritorije. Ali i za takav prijedlog je tada glasalo više od 20% prisutnih delegata. Sreća pa su neki svojim nastupima ubijedili delegate da ne podrže taj plan i sreća pa nam nisu ponudili 40+% teritorije.
Apsolutno.

Sva sreća pa se na kraju završilo potpisivanjem za naše interese daleko boljeg Vašingtonskog sporazuma.
carobnjak_N

#79130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

Styling wrote: 30/01/2023 18:51
carobnjak_N wrote: 30/01/2023 17:16

Sad je bio na N1 sekretar Sdp.
Malo indirektno prijeti sa vladom u Ks za koju trojka ne treba nikog. To je blaga prijetnja Efendicu.
A direktno kaze da Miletic i ovaj drugi ispadaju.
Vlast se formira kaze. Bez Sda
U čitavoj kombinaciji gubitnik je Marjanović. Iskoristio ga namazani Miletić da uleti u DN i baš ga briga šzpta će biti sa Marjanovićem i hoće li biti dio koalicije.
Miletić jeste namazanko, kopija Komšića, ali i Marjanović je izgleda egocentrik teški, čim on nije mogao voditi glavnu u NS,
odmah soliranje.
mirza_15

#79131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

velikonja wrote: 30/01/2023 18:58

Ne vidim zašto ti je to važno? Bio sam tinejdžer (kraj osnovne i srednja škola) ali sve i da se nisam rodio imam dovoljno materijala da istražujem i propitujem te odluke danas.
carobnjak_N

#79132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

Kandidatura potpuno nepismenog Hamdije Abdića, ni manje ni više, nego za gradonačelnika Bihaća, jeste jedan od užasa u režiji Sda.
Nikola Testa

#79133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nikola Testa »

sajber87 wrote: 30/01/2023 18:13
Nikola Testa wrote: 30/01/2023 17:33

Pa to upravo znaci to, manje vise slicno, prebacujes na vladu ovlasti, gdje je zapravo odnos izjednacen. Zasto bi iko pri zdravoj pameti to uradio?
Evo ako bi radili ono sto predlazes kako vidis dalje politicku situaciju, sta mislis kako bi se situaciia razvijala u godinama koje su pred nama, jer ako nesto predlazes moras racunati sta ce te odluke promjeniti
Kako god se bude razvijala situacija, ako vec u konacnici gubis sve, bori se, bez obzira na cijenu, jer sve sto trazi hr znaci dugorocan poraz. Ti predlazes samoubistvo.
velikonja

#79134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

mirza_15 wrote: 30/01/2023 19:01
velikonja wrote: 30/01/2023 18:58

Ne vidim zašto ti je to važno? Bio sam tinejdžer (kraj osnovne i srednja škola) ali sve i da se nisam rodio imam dovoljno materijala da istražujem i propitujem te odluke danas.
imam utisak da malo previse mislis da znas sta se i kako desavalo tih godina

ali nemoj da brigas, samo ti svoje

jedina preporuka: kad vec istrazujes, koristi vise izvora. nemoj da ti se istrazivanje svodi na the bosnia times, hms, srna-u

:bih:
kakotakonikako

#79135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakotakonikako »

madridista15 wrote: 30/01/2023 18:28
Grean wrote: 30/01/2023 18:22

@Nikola Testa , naklon.

@sajber87 , citaj Nikolu i uci od mudrijih jer da smo imali takav stav sazaljivanja koji promovises ti a i neki politicari u Bosnjaka proso' bi i onaj Vence - Ovenov plan (valjda je taj bio) gdje je hrvatska republika bila u komadu od Neuma do Jajaca ukljucujuci i Travnik. Po nas su ti sazaljivi opasniji od Covica.
Bilo je mudrijaša 1993. koji su se protivili ofanzivi Armije RBiH u Srednjoj Bosni, jer su smatrali da ćemo udarom na HVO izgubiti podršku SAD-a, zapada, koga već…

Koga zanima, neka na Googleu potraži “the Travnik offensive will undo us”…

Sva sreća pa smo ipak imali i promućurnih ljudi, inače bi nas relaksiranje odnosa dovelo do sudbine Podrinja i nekih drugih krajeva.
:thumbup:
carobnjak_N wrote: 30/01/2023 19:03 Kandidatura potpuno nepismenog Hamdije Abdića, ni manje ni više, nego za gradonačelnika Bihaća, jeste jedan od užasa u režiji Sda.
Zar moze veci uzas od ovog Vijeca ministara :lol: :lol: :lol:
Last edited by kakotakonikako on 30/01/2023 19:11, edited 1 time in total.
Styling

#79136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

carobnjak_N wrote: 30/01/2023 19:03 Kandidatura potpuno nepismenog Hamdije Abdića, ni manje ni više, nego za gradonačelnika Bihaća, jeste jedan od užasa u režiji Sda.
Ovo je vrijeđanje inteligencije glasača i cijele Krajine.
“Toliko vas malo cijenimo da ćemo vam dokazanog kriminalca postaviti za gradonačelnika” :run:
kamberovica polje

#79137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kamberovica polje »

Užas je da postoje kreature koje pravdaju izbor takvih poluljudi.
mirza_15

#79138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

madridista15 wrote: 30/01/2023 19:00

Apsolutno.

Sva sreća pa se na kraju završilo potpisivanjem za naše interese daleko boljeg Vašingtonskog sporazuma.
Slažem se. I sve to ima posljedice na današnje uređenje BiH. Ja bih najviše volio da smo imali snage i međunarodne podrške da oslobodimo čitavu BiH. Jedno su poštena rješnja , a nešto sasvim drugo realnost na terenu. Mi trebamo dobro sagledati šta je moguće i najbolje u trenutnim okolnostima kako ne bi, umjesto napretka samo još više pogoršali situaciju. Recimo, Vašingtonski sporazum je dobar primjer. Mogli smo odbiti. Realno bi bilo pravedno, ali bi vjerovatno napravili žešće sranje da smo tako uradili.
vee-jay

#79139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Pandakonda wrote: 30/01/2023 16:30 [Ali prema mom shvatanju definitivno su odjebali ZnG, bar sa strane SDP, jer da se ne lazemo bez njih se moze na svim nivoima. Naravno presutili su SzBiH i NES-u jer su im ipak ti glasovi potrebni pa su im dali drugu priliku. Naravno ta druga prilika podrazumijeva da ce sada dobiti manje pozicija nego sto je prvobitno bilo dogovoreno.
Ovako i ja mislim.

NES će vjerovatno popustiti i ostatati bez pozicije premijera USK, a Efendić bez nečega njemu bitnog. Vjerovatno ono ministarstvo u federalnoj vladi.

Ja vjerujem da se sad ide na to da se razbije veza NES-SBiH.

I, ne treba se prerano nadati da ce Efendic stati na ovome -- on je krenuo u rasturanje Osmorke i pravljenje vlasti sa SDA+DF.

Bit ce ovdje jos dosta toga.
giannibelif

#79140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by giannibelif »

Marjanović je egocentrik, inteligentan, obrazovan i razmišlja u pravcu kada je već postigao sve planirano na primarnom polju, možda može i u politici, svakako je inteligentniji, što ne mora da bude presudno za bilo šta u ovoj našoj kaljuži. I sada je samo jeftina prostitutka kroz godine bavljenja politikom. Miletić bi da bude neki novi Dragan Vikić u miru i čuva državu, ali je čika Dragan hodao u čizmama i uniformi po svakakvim terenima i cijelom gradu četiri godine, a ovog konstantno neka dobra funkcija i fotelja pogodi. Ne može ga promašiti.
Last edited by giannibelif on 30/01/2023 19:10, edited 1 time in total.
carobnjak_N

#79141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

Styling wrote: 30/01/2023 19:05
“Toliko vas malo cijenimo da ćemo vam dokazanog kriminalca postaviti za gradonačelnika” :run:
Kao kad bi Juka Prazina preživio rat, a onda mu obukli odijelo i rekli haj sad ćeš biti
gradonačelnik.
Student_u_Ostavci

#79142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Glasali za VM u kojem sjede presuđenik, narko diler, zlostavljač žena, privredni kriminalac i pričaju o poštenju :lol: :lol:
kakotakonikako

#79143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakotakonikako »

Student_u_Ostavci wrote: 30/01/2023 19:12 Glasali za VM u kojem sjede presuđenik, narko diler, zlostavljač žena, privredni kriminalac i pričaju o poštenju :lol: :lol:

:bih: :bih:
rida1976

#79144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by rida1976 »

velikonja wrote: 30/01/2023 19:05
mirza_15 wrote: 30/01/2023 19:01

imam utisak da malo previse mislis da znas sta se i kako desavalo tih godina

ali nemoj da brigas, samo ti svoje

jedina preporuka: kad vec istrazujes, koristi vise izvora. nemoj da ti se istrazivanje svodi na the bosnia times, hms, srna-u

Treba slusat tvoj Hayat, Istragu i Stav vjv, oni su bas mjerilo...kako se ovi botovi lako otkriju, to je cudo
Last edited by rida1976 on 30/01/2023 19:16, edited 1 time in total.
giannibelif

#79145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by giannibelif »

Pa glasali su i tvoji u zadnjem mandatu za Tegeltiju i Košarca? Još Brankovića uvalili Mitroviću , da se pojača "poštenje".
Last edited by giannibelif on 30/01/2023 19:16, edited 1 time in total.
velikonja

#79146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

carobnjak_N wrote: 30/01/2023 19:10
Styling wrote: 30/01/2023 19:05

Kao kad bi Juka Prazina preživio rat, a onda mu obukli odijelo i rekli haj sad ćeš biti
gradonačelnik.
jel pricamo o fudi kasumovicu?
rida1976

#79147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by rida1976 »

vee-jay wrote: 30/01/2023 19:09

Ovako i ja mislim.

NES će vjerovatno popustiti i ostatati bez pozicije premijera USK, a Efendić bez nečega njemu bitnog. Vjerovatno ono ministarstvo u federalnoj vladi.

I, ne treba se prerano nadati da ce Efendic stati na ovome -- on je krenuo u rasturanje Osmorke i pravljenje vlasti sa SDA+DF.

Efendic bi jucer usao sa sdfa ali sta mu vrijedi kad ne moze opet u vlast, jer bez dragana covica nema vlasti. Rumeni moze samo preko trojke u vlast i on je toga svjestan.
tovarish

#79148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tovarish »

vee-jay wrote: 30/01/2023 19:09

mirza_15 wrote: 30/01/2023 18:57
Možda postoji opcija i da delegat SBiH odustane od mandata u državni DN, pa da se vrati sve na neke ranije postavke sa SBiH. Samo ja ne vjerujem Semiru i SBiH, ali vidjet ćemo.
Ja bih volio da ga izbace, a da se NES dozove pameti.

NES jeste pohlepan, ali je kontra SDA, a za Efendića se to ne može reći.
carobnjak_N

#79149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by carobnjak_N »

Ma kraju ti vaši bijedni spinovi ALI stvarno ovo je srozavanje. Sda je izgubila svaku mjeru.
Zamisli, lik bukvalno reketirao i tukao ljude pištoljem, klasični kriminalac ....i onda dođu i stave ga ljudima, profesorima, doktorima,
pa i običnom poštenom svijetu, da im on bude gradonačelnik.
A_A_AKCIJA

#79150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Kakva god da je situacija, proBiH strana mora biti najbolja, najjača, najnormalnija, najprogresivnija...

Sve teorije i detalji iz istorije imaju smisla samo ako imate dobar plan kako da ih provedemo. Evo, ja sam odmah za građansku demokratiju liberalnog tipa, ali kako, jarane. Kako osim udaranjem po prstima? Kako osim držanja države na rubu rata? Ima li iko neki plan, ili samo tovarite dileme da otežate obavljanje vlasti Osmorki?

I što je najbitnije. Nemojte nam mazati oči. Jedini problem danas je odlazak SDA na klupu. I sada se našlo vijeće mudraca da nabroji sve probleme od 92. do danas, da traži da ih Osmorka stavi kao preduslove za ulazak u vlast. Nemojte nas zajebavati i praviti magarcima.

Mnogi od vas šire svjesno, a neki podlegnu propagandi iz SDA. Odlazak vječne SDA se predstavlja kao katastrofa, izdaja, propast...

A bukvalno heterogena skupina stranaka pokušava nešto da uradi bilje od SDA. Da su zavjerenici, morali bi biti iz filmova o Jamesu Bondu.

Sto puta smo prežvakali, ali, evo opet.

Osmorka i da hoće, ne može ništa bitno uraditi sama. Previše je alata zaštite, od SDA u domovima naroda, do toga da se ništa ne može dogovoriti ispod stola i da se sutra probudimo u raspadnutoj državi.
Neodgovorno je i dušmanski prepadati i sluđivati narod scenarijima koji su nemogući. Nije srednji vijek da se išta može dogovoriti bez transparentnih parlamentarnih procedura. Ni OHR ne može mijenjati Ustav BiH. Svaka loša odluka se može ganjati do Strazbura i oboriti ako treba i ako me može na Ustavnom sudu.

Dizanje tenzija je samo igra u korist SDA. Ništa drugo.
Locked