Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#4326 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Ima i drugih banaka. Možda je sad kasno, ali vrijedi se raspitati.
Ja sam u RB imao hipotekarni kredit na 20 g. sa promjenljivom kamatnom stopom, ali sam nakon nekih 8 godina prebacio kredit u drugu banku, em kamata bila puno manja, em je fiksna i za sličnu ratu spustio ostatak duga na 10 godina otplate (umjesto 12 koliko bih još morao u RB, sa promjenljivom kamatom).
Nedodirljiva

#4327 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

Jbg ja sam kredit digla na 25 godina i otplatila sam 5 godina, ostalo mi jos 20 :( nisam mogla ni u kom slucaju dobiti ba taj period fiksnu kamatu a nisam mogla na manji broj godina jer bi mi u tom slucaju rata prelazila polovinu platu, sad sam bas zaglibila, jos jedno povecanje ako bude pojesce mi skoro platu :(
-Chesterfield-

#4328 Re: Raiffeisen banka

Post by -Chesterfield- »

Nedodirljiva wrote: 24/01/2023 16:05 Jbg ja sam kredit digla na 25 godina i otplatila sam 5 godina, ostalo mi jos 20 :( nisam mogla ni u kom slucaju dobiti ba taj period fiksnu kamatu a nisam mogla na manji broj godina jer bi mi u tom slucaju rata prelazila polovinu platu, sad sam bas zaglibila, jos jedno povecanje ako bude pojesce mi skoro platu :(
Ma dvadeset godina sad pa sad prođe. Dok si rekao keks.
Brzo će to...
Čim unuci stignu... hop la... gotovo...
Nema više kredita... :D
sole2mio

#4329 Re: Raiffeisen banka

Post by sole2mio »

Da li je iko upoznat sa ovim ?
Raiffeisen BALANCE ESG,
shape of despair

#4330 Re: Raiffeisen banka

Post by shape of despair »

Dobiva li iko sms kod za login na bankarstvo. pokusavam cijeli dan izbaci mi ono klasika: sacekajte sms bla bla. ali sms- a nema
doktor78

#4331 Re: Raiffeisen banka

Post by doktor78 »

Je li istina da su u ovoj banci počeli naplaćivati ako držiš kod njih pare na štednji (negativna kamata)? :run:
bjelic

#4332 Re: Raiffeisen banka

Post by bjelic »

doktor78 wrote: 30/01/2023 17:57 Je li istina da su u ovoj banci počeli naplaćivati ako držiš kod njih pare na štednji (negativna kamata)? :run:
Ne.
Fauja Singh

#4333 Re: Raiffeisen banka

Post by Fauja Singh »

Danas u sanducetu zateknem ceduljicu od RFB da imam preporucenu postu, raspitam se malo i saznam da me ceka obavijest da mi je kamata povecana...
To je kap koja je prelila casu. Vec 2-3 godine mi na poslovni mail dolaze ponude za kredit iz drugih banaka i svaka je povoljnija nego sto imam u RFB.
Nisam ih htio razmatrati, nije mi se dalo prelaziti u drugu banku jer sam u RFB od 2007 godine, cak nikad nisam otisao da trazim povoljnije uslove kredita, a cujem da je bilo raje koji su isli i kao "prijetili " da ce preci u drugu banku i isposlovali su manju ratu kredita, ja to nisam htio, ali sutra zovem drugu banku koja mi za isti iznos kredita koji sad imam nudi mjesecno 50 KM manju ratu, a fiksnu kamatnu stopu.
Dosta vise.
channel10

#4334 Re: Raiffeisen banka

Post by channel10 »

Nedodirljiva wrote: 24/01/2023 16:05 Jbg ja sam kredit digla na 25 godina i otplatila sam 5 godina, ostalo mi jos 20 :( nisam mogla ni u kom slucaju dobiti ba taj period fiksnu kamatu a nisam mogla na manji broj godina jer bi mi u tom slucaju rata prelazila polovinu platu, sad sam bas zaglibila, jos jedno povecanje ako bude pojesce mi skoro platu :(
Pogledaj ove nase domace.banke. Kod njih je bilo fiksnih kamatnih stopa na dugorocne kredite. Imas sigurno bolju opciju od te u RB banci.
nekome

#4335 Re: Raiffeisen banka

Post by nekome »

doktor78 wrote: 30/01/2023 17:57 Je li istina da su u ovoj banci počeli naplaćivati ako držiš kod njih pare na štednji (negativna kamata)? :run:
da, ako nemas racun ili nemas oroceno 50 KM, naplacuju mjesecno
Nedodirljiva

#4336 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

Ja sam uspjela sa Raiffeisen dogovoriti da mi smanje ratu na prvobitnu, s tim da trebam samo potpisati anex Ugovora o kreditu, a ne Anex Ugovora o hipoteci, kako mi je jedna zaposlenica predložila. Očigledno i ovi što rade u banci nemaju pojma, jer jedni kažu jedno a drugi drugo. Inače sam našla povoljniju kamatu u Sparkasse banci, na kraći period, i kada sma otišla u poslovnicu banke i rekla da mi obračunaju moj sveukupni dug da bi zatvorila kredit, oni su mi dali prijedlog za smanjivanje rate. Pošto bi imala troškove oko prebacivanja u drugu bamku (hipoteka, procjena itd), ipak sam pristala na ovo što mi je ponudila RB pa od ljeta, ako bude ponovnog povećanja,a vidjeću šta da radim.
channel10

#4337 Re: Raiffeisen banka

Post by channel10 »

Nedodirljiva wrote: 31/01/2023 14:25 Ja sam uspjela sa Raiffeisen dogovoriti da mi smanje ratu na prvobitnu, s tim da trebam samo potpisati anex Ugovora o kreditu, a ne Anex Ugovora o hipoteci, kako mi je jedna zaposlenica predložila. Očigledno i ovi što rade u banci nemaju pojma, jer jedni kažu jedno a drugi drugo. Inače sam našla povoljniju kamatu u Sparkasse banci, na kraći period, i kada sma otišla u poslovnicu banke i rekla da mi obračunaju moj sveukupni dug da bi zatvorila kredit, oni su mi dali prijedlog za smanjivanje rate. Pošto bi imala troškove oko prebacivanja u drugu bamku (hipoteka, procjena itd), ipak sam pristala na ovo što mi je ponudila RB pa od ljeta, ako bude ponovnog povećanja,a vidjeću šta da radim.
Pa bacis na papir ukupan dug u RB i uporedis sa dugom u nekoj drugoj banci i onda vidis da li ti se isplati ponovo vrsiti procjenu za hipoteku i ostalo.

A vjerujem da bi ti se isplatilo i sa tom umanjenom ratom u RB preci u neku drugu banku jer je kod tebe dug period otplate. I gledas da imas sto duze fixnu KS.

A sta pise u tom Anexu ugovora? Da nema tu neka kvaka?
DaysleepeR

#4338 Re: Raiffeisen banka

Post by DaysleepeR »

RFB ima najgore kredite po defaultu i bukvalno se sa njima moraš cjenkati, slati im ponude drugih banaka da bi ti dali bolje uslove.
Možeš sa njima raditi 30 godina, platu primati preko njih, mogu te stalno zvati i nuditi ti razne kredite na telefon, bez obzira, pravo će gledati da te opale po ušima kada isti zatražiš.
Nedodirljiva

#4339 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

channel10 wrote: 31/01/2023 14:32
Nedodirljiva wrote: 31/01/2023 14:25 Ja sam uspjela sa Raiffeisen dogovoriti da mi smanje ratu na prvobitnu, s tim da trebam samo potpisati anex Ugovora o kreditu, a ne Anex Ugovora o hipoteci, kako mi je jedna zaposlenica predložila. Očigledno i ovi što rade u banci nemaju pojma, jer jedni kažu jedno a drugi drugo. Inače sam našla povoljniju kamatu u Sparkasse banci, na kraći period, i kada sma otišla u poslovnicu banke i rekla da mi obračunaju moj sveukupni dug da bi zatvorila kredit, oni su mi dali prijedlog za smanjivanje rate. Pošto bi imala troškove oko prebacivanja u drugu bamku (hipoteka, procjena itd), ipak sam pristala na ovo što mi je ponudila RB pa od ljeta, ako bude ponovnog povećanja,a vidjeću šta da radim.
Pa bacis na papir ukupan dug u RB i uporedis sa dugom u nekoj drugoj banci i onda vidis da li ti se isplati ponovo vrsiti procjenu za hipoteku i ostalo.

A vjerujem da bi ti se isplatilo i sa tom umanjenom ratom u RB preci u neku drugu banku jer je kod tebe dug period otplate. I gledas da imas sto duze fixnu KS.

A sta pise u tom Anexu ugovora? Da nema tu neka kvaka?
Pa meni je prvo bilo čudno što mi je spominja Anex Ugovora o hipoteci da radim ako mi smanje kredit na prvobitnu ratu, i tu su mi troškovi na Anex, na dva ZK izvatka i na novu uknjižbu, znači do nekih 400 KM bi izašlo. I sada odjednom kroz priču kažu ne radi se Anex Ugovora o hipoteci već Anex Ugovora o kreditu, najgore mi je što ti više ne znaš kome vjerovati kada svi različito pričaju. navodno u tom Anexu Ugovora će mi samo promijeniti kamatnu stopu, ali svakako ću pročitati jer opet sve mi nešto tu smrdi, mislim u RB spustiti ratu za 50,00 KM bez ikakvih peripetija mi je čudno, sve nešto kontam da mi neće produžiti dužinu kredita, ali uglavnom provjeriću.
channel10

#4340 Re: Raiffeisen banka

Post by channel10 »

Pa nesto ima dok tako lako halale povecanje.

Ili imas sigurno bolje uslove u nekoj banci, sto oni to vrlo dobro znaju ili ima neka kvaka u Anexu.

Uzmes visinu rate i pomnozis sa brojem rata do iateka kredita i uzmes ponudu recimo druge dvije banke i isto uradis.
Saberes moguce troskove kod prelaska u drugu banku i vidis sta ti odgovara.
Dzontra_Volta

#4341 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Šta ima biti čudno, jbg boje se da će ostati bez klijenta od koga svejedno imaju dobru zaradu.
Ja sam potpisao 2 takva aneksa kredita, nema nikakve cake. Od sljedeceg mjeseca bude niža rata zbog niže kamate i gotovo.
Kad sam došao i treći put da mi još spuste kamatu, nisu htjeli, ja otišao u Sparkasse, dobio nižu kamatu i još fiksnu (u RB bila promjenljiva) i sa troškovima procjene i novog ugovora o hipoteci, opet se dobro isplatilo.
Plus dobio povrat dobrog iznosa od Uniqa osiguranja nekretnine, jer Sparkasse radi sa Vienna osiguranjem, a njihove police su poprilično povoljnije od Uniqinih.
Nedodirljiva

#4342 Re: Raiffeisen banka

Post by Nedodirljiva »

Dzontra_Volta wrote: 31/01/2023 23:48 Šta ima biti čudno, jbg boje se da će ostati bez klijenta od koga svejedno imaju dobru zaradu.
Ja sam potpisao 2 takva aneksa kredita, nema nikakve cake. Od sljedeceg mjeseca bude niža rata zbog niže kamate i gotovo.
Kad sam došao i treći put da mi još spuste kamatu, nisu htjeli, ja otišao u Sparkasse, dobio nižu kamatu i još fiksnu (u RB bila promjenljiva) i sa troškovima procjene i novog ugovora o hipoteci, opet se dobro isplatilo.
Plus dobio povrat dobrog iznosa od Uniqa osiguranja nekretnine, jer Sparkasse radi sa Vienna osiguranjem, a njihove police su poprilično povoljnije od Uniqinih.
Znači istina je ovo što mi nude, nemam nikakve cake?
Ironmen

#4343 Re: Raiffeisen banka

Post by Ironmen »

Fauja Singh wrote: 30/01/2023 20:01 Danas u sanducetu zateknem ceduljicu od RFB da imam preporucenu postu, raspitam se malo i saznam da me ceka obavijest da mi je kamata povecana...
To je kap koja je prelila casu. Vec 2-3 godine mi na poslovni mail dolaze ponude za kredit iz drugih banaka i svaka je povoljnija nego sto imam u RFB.
Nisam ih htio razmatrati, nije mi se dalo prelaziti u drugu banku jer sam u RFB od 2007 godine, cak nikad nisam otisao da trazim povoljnije uslove kredita, a cujem da je bilo raje koji su isli i kao "prijetili " da ce preci u drugu banku i isposlovali su manju ratu kredita, ja to nisam htio, ali sutra zovem drugu banku koja mi za isti iznos kredita koji sad imam nudi mjesecno 50 KM manju ratu, a fiksnu kamatnu stopu.
Dosta vise.
Kao da si opisao moj slucaj, koju si banku kontaktirao pa ti ponudili bolje mjesecne uvjete ako nije tajna ?
Dzontra_Volta

#4344 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Nedodirljiva wrote: 01/02/2023 11:36
Dzontra_Volta wrote: 31/01/2023 23:48 Šta ima biti čudno, jbg boje se da će ostati bez klijenta od koga svejedno imaju dobru zaradu.
Znači istina je ovo što mi nude, nemam nikakve cake?
Kod mene nije bilo.
Ali u svakom slučaju, ja bih ti preporučio da pokušaš negdje naći zamjenski kredit sa fiksnom kamatnom stopom, jer je situacija poprilično nestabilna.
zilla_

#4345 Re: Raiffeisen banka

Post by zilla_ »

Najgora banka i najneprofesionalnina na kugli zemaljskoj. Znaci vise od 15 godina imam racun kod njih i u zadnjih 5 godina nikakvih aktivnosti na racunu osim sto sam povremeno uplacivao onaj iznos za vodjenje racuna. I haj reko prije mjesec i po da zatvorim racun kada se ne koristi i standardno odem u banku, 45 minuta cekanja u redu, 20 minuta cekanja da ona tamo nesto popuni i isklikce, platim sto je platiti trebalo, vratim karticu, potpisem i to je to zatvorim racun. Niti sam dobio kakvu potvrdu da sam platio niti papir da sam zatvorio racun. Haj ono covjek konta takva je procedura da tako to ide. Ne prodje od tada ni 20 dana kada krenuse pozivi najmanje 3-4 iz centrale, kada cete izmiriti obaveze jer eto nabralo se 28 KM duga. Ja kazem zatvorio sam racun prije mjesec i po i izmirio sve sto je trebalo rekao koja poslovnica i da provjere. Eto ne znaju oni nista treba ja da odem ponovo do banke da izadjem s posla i izgubim 2h svoga vremena zbog njihove greske i pitanje kako ja da dokazem da sam racun zatvorio. Ljudi za sve trazite pismenu potvrdu jer prevaranata i nesposobnih ljudi na sve strane. Sreca ovo kod mene je mali iznos ali ovakve stvari se mogu desiti i sa mnogo vecim parama.
Spartanovski

#4346 Re: Raiffeisen banka

Post by Spartanovski »

Ne mogu da obavim kupnju od knjižare koja je u drugoj zemlji. Saznao sam da mi je kartica u 3DS v1.0 te iz tog razloga ne prolazi transakcija.

Kako da da riješim ovaj problem?

Bio sam u banci dva puta i uposlenica banke nije znala kako da riješim ovaj problem, a također ni uposlenica koja radi u call centru nije mi pomogla.
kuli1961

#4347 Re: Raiffeisen banka

Post by kuli1961 »

Komitent sam ove banke od 1997. ili 1998 uglavnom od momenta kada su se pojavili u RS, gdje zivim.
Ima vise od 10 godina da su mi sami (nicim izazvani :D ) dodijelili VIP status, tj ona isprazna glupost -Premium bankarstvo.
Interesovao sam se za jedan (za mene poveci) kredit od 40 K Km na 5 do 7 godina- uslovi nista povoljniji, džaba mi "status"..
Kap koja je prelila čašu- prije 10-tak dana dobijem preporučeno pismo- "ažuriranje podataka klijenata"- traže mi da im dostavim platnu listu ili ugovor o raduili akt o imenovanju- zavisi koji mi je posao, te "dokumentaciju o osnovu i visini dodatnih primanja preko Min.fin, za 2022 godinu". A sve ove podatke imaju i jako dobro znaju!!!!
Analiziram Zakon o sprecavanju pranja novca, prateći BiH Pravilnik, i prateću Odluku entitetske Agencije za bankarstvo---za sada, ne moze se izvesti zaključak da sam duzan dostaviti sve ove dokumente (ova obaveza zavisi od procjene rizika klijenta i rizika transakcija, grubo receno).
Napišem im "pisamce" koji trazim jasnu naznaku osnova za trazenje ovih dokumenata, iako oni bolje znaju ko i koliko mi sta uplacuje na racun.
U medjuvremenu ispraznim racun, da ne bi doslo do blokiranja, ako neki idiot, koji je smislio da trazi ove dokumente, nalozi blokadu racuna,jer mu se moze.
Dacu im 7 kalendarskih dana za jasan odgovor, kako i sta.. ako negativno odgovore- u smislu da i dalje traze ove isprave ili ako ne odgovore- trenutno prelazim u drugu banku, najvjerovatnije u Unicredit (trenutno mi bas ta grupacija odgovara iz sasvim drugih razloga).

Neke kolege s posla imaju racune u NLB grupaciji, nikad im niko nije trazio ovako nesto.
Ako je i od Raiffeisen banke BiH, previse je!
HelaS

#4348 Re: Raiffeisen banka

Post by HelaS »

kuli1961 wrote: 01/02/2023 22:00 Komitent sam ove banke od 1997. ili 1998 uglavnom od momenta kada su se pojavili u RS, gdje zivim.
Ima vise od 10 godina da su mi sami (nicim izazvani :D ) dodijelili VIP status, tj ona isprazna glupost -Premium bankarstvo.
Interesovao sam se za jedan (za mene poveci) kredit od 40 K Km na 5 do 7 godina- uslovi nista povoljniji, džaba mi "status"..
Kap koja je prelila čašu- prije 10-tak dana dobijem preporučeno pismo- "ažuriranje podataka klijenata"- traže mi da im dostavim platnu listu ili ugovor o raduili akt o imenovanju- zavisi koji mi je posao, te "dokumentaciju o osnovu i visini dodatnih primanja preko Min.fin, za 2022 godinu". A sve ove podatke imaju i jako dobro znaju!!!!
Analiziram Zakon o sprecavanju pranja novca, prateći BiH Pravilnik, i prateću Odluku entitetske Agencije za bankarstvo---za sada, ne moze se izvesti zaključak da sam duzan dostaviti sve ove dokumente (ova obaveza zavisi od procjene rizika klijenta i rizika transakcija, grubo receno).
Napišem im "pisamce" koji trazim jasnu naznaku osnova za trazenje ovih dokumenata, iako oni bolje znaju ko i koliko mi sta uplacuje na racun.
U medjuvremenu ispraznim racun, da ne bi doslo do blokiranja, ako neki idiot, koji je smislio da trazi ove dokumente, nalozi blokadu racuna,jer mu se moze.
Dacu im 7 kalendarskih dana za jasan odgovor, kako i sta.. ako negativno odgovore- u smislu da i dalje traze ove isprave ili ako ne odgovore- trenutno prelazim u drugu banku, najvjerovatnije u Unicredit (trenutno mi bas ta grupacija odgovara iz sasvim drugih razloga).

Neke kolege s posla imaju racune u NLB grupaciji, nikad im niko nije trazio ovako nesto.
Ako je i od Raiffeisen banke BiH, previse je!
Meni se čini da u svim bankama, u većim naročito, dolaze mladi ljudi, željni dokazivanja svojim šefovima i s namjerom da opravdaju svoje postojanje i poziciju na kojoj rade, ili oni ambiciozniji s namjerom prelaska na viši hijerarhijski nivo, da takvi mladi bankari, ili pravnici, svejedno, izmišljaju nova pravila ili uslove, i ako prođu, a najčešće prolaze kod svih, jer rijetko ko se usudi ili zna da se suprostavi takvoj improvizaciji bankarstva, onda takvi pokušaji postaju pravila. Onda takva pravila bankari međusobno dijele, pa ih i druge banke uvode, i tako to bude... :(

Banke u BiH su "država" u državi :-)
nekome

#4349 Re: Raiffeisen banka

Post by nekome »

Imam osjecaj da banke ne znaju sta ce sa novcem...
kuli1961

#4350 Re: Raiffeisen banka

Post by kuli1961 »

Vjerovatno si u pravu. Sve mi se cini da su to vecinom "drveni pravnici i ekonomisti", dosli do diplome na losim (citaj: privatnim) fakultetima, sve neki "menadžeri za ovo/ono i dsz" i "pravni strucnjaci". Misle da je svijet nastao njihovim diplomiranjem ili zaposljavanjem, a nemaju pojma koliko su suplji...
U vezi ovog azuriranja- nemam nista protiv nekon nivoa kontrole/pracenja klijenta/transkacije- tu je zakon jasan. Ali ne dam da me neka šuša zavitlava i "s koca i konopca" mi trazi licni podatak, za koji nemam pojma kome ce doci u ruke i gdje ce zavrsiti, jer su im interni procesi bezbjednosti kilavi. Nesumnjiv primjer: prije par godina, salterska radnica Glavne filijale BL sukcesivno maznula nekoliko miliona (!!!), a skontali tek kad je izostala sa posla i potom dala otkaz...Da ne pricam o ucestaloj zloupotrebi mjenica, nezakonitog dijeljenju infromacija o klijentima sa mikrokreditnim organizacijama, i sve cescoj kradji identiteta? U tom procesu "azuriranja" svakako traze da im se da saglasnost za obradu podataka, koja ukljucuje i prikupljanje (Zakon o zastiti licnih podataka BiH). E kad je tako, izvolite, sami ganjajte sta vam treba.
Ma danima mozemo o ovome raspravljati, mozda sve ovo cita neko iz banaka, ali se nista ne pokrece sa mrtve tacke.
Na opisano pismo banke, nisam imao drugog nacina, vec da im zestoko odgovorim. Mozda odem i dalje- Agencija za bankarstvo, Ombudsman za bankarstvo, a vrlo vjerovatno i mediji, mozda u formi otvorenog pisma Raiffeisen banci BiH, putem pisanog/elektronskog medija. Ne vjerujem da ce od toga ista biti, ali necu da ostane neodgovoreno.
Post Reply