Rasizma i problema kao i svugdje. Ni manje ni vise. Svako mjesto ima svoje specificne probleme pa tako i Amerika.skafiskafsnjak wrote: ↑29/01/2023 17:02Pa zato imas rasizam i pun k problema. U neku ruku, divlji zapad i jeste u odnosu na Evropu.konoplja wrote: ↑29/01/2023 14:44
Naravno ne sve. Nema gdje je sve, ali je mnogo vise toga dozvoljeno nego u Njemačkoj.
Zapaliti zastavu smijes, u Njemackoj ne.
Brandenburg v. Ohio je trenutna presuda i doktrina koja je na snazi. Dozvoljeno je pricati protiv drzave i ustava.
I takodjer ne postoje zakoni "govora mrznje" ili negiranja genocida ili neki drugih zlocina, kao ni kaznjavanje za mis-dis-mal informacije.
Mislim da sam kompetentan da usporedim Ameriku i Njemacku/EU generalno pa cu ti reci da iz moje perspektive u Europi je mnogo vise rasizma nego u Americi.
Naravno, historijski gledano, rasizam se cini kao mnogo veci problem u Americi. I ne bih nikog krivio da tako sto tvrdi. Ipak, treba malo dublje zagrebati temu i rasclaniti kako se pojam "rase" razlikuje kroz vrijeme i prostor na dvije strane okeana.
U Americi je to razlika u boji koze kroz paletu crno-bijelo, a Europi 30tih i 40tih je rasa bila zamjenica za etnicku pripadnost. Tako da su Arijevci bili na vrhu, Zidovi na dnu, sa Slavenima malo iznad njih. To je bilo razumijevanje rase za vrijeme Treceg rajha. Danas bi doduse na sve te rase gledali kao bijelu rasu, ali u vremenu kad je u Americi bilo veliko sranje po pitanju rasizma nije ni u Europi, kao sto vidimo, nista bolje bilo samo je poimanje "rase" drugacije bilo.
Premotaj do danas i vidi se napredak na obje strane bare. Ipak, rasizam je idalje prisutan, ali gdje je bolje?
Ja mislim da je bolje u Americi i za to ima mnogo dobrih razloga.
Prvo sto je useljenicka zemlja pa se ne provlace te stare linije koje sezu stotinama godina u proslost, broje se krvna zrnca, osluskuju se naglasci, gledaju se imena i vjeroispovijesti. To je sve u Americi nebitno.
Preseli se sad u Ameriku i uzmi njihov papir i ti si Amerikanc. Nece te nitko propitiviati, niti ce biti bitno sto govoris engleski sa ruskim naglaskom, sto ti je ime takvo kakvo je itd.
U Njemackoj i Europi znamo kako to vec ide. Pisalo se na temi da cr tek treca generacija se moci Nijemcima smatrati.
Druga stvar je sto je Amerika mnogo duze u ovom filmu rasizma i tolerancije i integracija. Za Europu je ovo novi film. EU je bijeli kontinent. 99% populacije Europe su bijelci, a Amerike nekih 60%-70% zavisi kako se koji latinio izjasnjava. A znamo da sto vise dodira i druzenja sa razlicitim grupama smanjuje predrasude. Tako da trenutno situacija sa rasizmom i predrasudama ne moze biti bolja u Europi nego u Americi. To tvrdim isto na osnovu licni iskustava, ako ti to ista znaci.
I brzinski sto se govora tice. Evo u Njemackoj je 70+ godina zabranjeno svasta nesto, od izbacivanja stihova hime, cenura nazi ovog, brisanja svastike pa nedavno novi rajh u drzavnom udaru. Svako malo neko nazi sranje. Dobro te zabrane pomazu. AfD za koje ce vecina mainstream potpaljivacki medija reci da su jedan stepen od neonacista su na 15% podrske.
"Ekstremna" desnica cini vladu u Svedskoj, kao i u Italiji, u Francuskoj uvijek tu negdje, Britanija izasla iz EU zahvaljuci njima. Brate katastrofa.
Sreca pa imamo zakone protiv "govora mrznje". Ne zelim ni da pomislim kako bi lose bilo u suprotnom slucaju. Kek.