Ne ulazeći u ove gornje konstrukcije, kao da SDA ima poziciju da bira s kim će pa kao zašto bi oni. Osim toga, za komad vlasti bi otišli i sa crnim đavolom.pinkman wrote: ↑28/01/2023 18:09Mishelinke wrote: ↑28/01/2023 17:41 Zbog previsokih ambicija SBIH, NES-a i Miletića, od ponedjeljka gledamo novu većinu u BiH.
Biće ovako:
SDP, NiP, SDA, HDZ i NS na državnom nivou. Ide rekonstrukcija VM i umjesto Forte ide neko iz SDA.
SDP, NIP, SDP, HDZ na federalnom nivou, Nikšić premijer, SDA će se zadovoljiti sa tri ministarstva, ostalo ide SDP-u, NIP-u i HDZ-u.
U Kantonu Sarajevo će biti zanimljivo, ali mislim da će i tu biti SDP, NiP i SDA.
DF će biti kolateralna šteta, tj. SDA će ih odbaciti kao korišten kondom, jer im više ne trebaju, ušli su u vlast.
NS će ispasti iz kombinacija ni kriva ni dužna, ali mora biti neki klasični kolateral, jbg.
NiP i SDA će morati nekako preći preko međusobnih animoziteta. Kad su u svoj vakat mogli SDA i SBB, mogu i oni.
SBIH, NES i ZNG će ostati bez svega, i tako im i treba. Hoćete sves? Sad nemate ništa. Mrš.
A sto bi SDA isla sa NIP?
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Leverage
#78476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Leverage
#78477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
noviforumas wrote: ↑28/01/2023 18:12Ja o SDA mislim sve najgore. Eto, nadji jedan post gdje sam nesto agitovao za SDA, necu rijeci vise napisati na ovom forumu.
Možda nisi ništa lijepo napisao o SDA, ali zato jesi sve najgore o onima koji su protiv SDA. Niko, pa čak ni članovi SDA, ne pokušava predstaviti SDA kao nešto dobro jer to izaziva kontraefekat kod glasača, svi, baš svi znaju da SDA ne valja. Cilj je jedino prikazati ostale da su isti kao i SDA, što će njihove glasače potaknuti da ne glasaju za njih, a što je za SDA sasvim dovoljno.
Prema tome, niko nije sis'o veslo.
- Point.
#78478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad Čovke sjedi kod Dodika na imanju, ispijaju jabukovaču i lozu i smiju se probosanskim međusobnim svađama i kontaju vidi levata.
-
pinkman
#78479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa meni djeluje da je NIP izgirao SDP, pa razmisljam u smjeru da ako SDA i SDP naprave dogovor, onda to moze dovesti do izbacivanja NIP i NS iz vlasti, a bore se za isto glasacko tijelo. Na ovaj nacin svako slabi svoje politicke protivnike.
Dobar clanak:
https://istraga.ba/otkrivamo-n-n-lice-k ... onakovicu/
Ovaj dio mi nije jasan:
U Zakonu o Vijecu ministara BIH pise:SDA-ov uslov za isporučivanje Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću bi mogao biti – proces rekonstrukcije Vijeća ministara BiH. Da, recimo, umjesto Elmedina Konakovića i Edina Forte pozicije dobiju SDA i DF. Međutim, Nikšić to više ne može isporučiti SDA-u, jer proces rekonstrukcije Vijeća ministara ovisi o HDZ-u i SNSD-u. A baš on je Dodiku dao kontrolni paket od četiri delegata u Klubu Srba Doma naroda PS BiH. Nikšić, dakle, Izetbegoviću ne može ponuditi rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, kako bi zauzvrat dobio ulazak u Vladu Federacije BiH koja kontrolira javna preduzeća.
Kaze u oba slucaja primjenjuje se postupak iz cl. 9 i 10. ovog zakona. A clanovi 9. i 10. objasnjavaju proces imenovanja (gdje se ne pita Dom naroda).Član 13.
Predsjedništvo BiH može predložiti smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ako Parlamentarna skupština BiH izglasa nepovjerenje predsjedavajućem, Vijeće ministara daje ostavku u cjelini, ali dužnost obavlja do potvrde novog predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara. Parlamentarna skupština također može, na svoju inicijativu, izglasati nepovjerenje
Vijeću ministara. U oba slučaja primjenjuje se postupak iz čl. 9. i 10. ovog zakona.
- Leverage
#78480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako je NiP izigrao SDP?
-
RtrnOfSalisbury
#78481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ajmo bit malo pozitivni, morbidne je i dobro sto nema nikse i njegovije u najgornjoj etazi, vako mogu dejstvovat odozdola 
-
pinkman
- Leverage
#78483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Postoji li još jedna semantička vratolomija kojom želiš poručiti kako svi trebaju u zagrljaj sa SDA, ili je ovo zvanično posljednja kombinacija slova na tu temu?
-
noviforumas
#78484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nidje veze. Kakva je to mentalna gimnastika, majke ti? Ja u zivotu nisam sreo SDA-ovca da se ustrucava podrzati javno svoju stranku, a ocito ne misle "svi, bas svi" da SDA ne valja kad 30 godina deru na izborima i karindjaju nas kolektivnoLeverage wrote: ↑28/01/2023 18:17noviforumas wrote: ↑28/01/2023 18:12
Ja o SDA mislim sve najgore. Eto, nadji jedan post gdje sam nesto agitovao za SDA, necu rijeci vise napisati na ovom forumu.![]()
Možda nisi ništa lijepo napisao o SDA, ali zato jesi sve najgore o onima koji su protiv SDA. Niko, pa čak ni članovi SDA, ne pokušava predstaviti SDA kao nešto dobro jer to izaziva kontraefekat kod glasača, svi, baš svi znaju da SDA ne valja. Cilj je jedino prikazati ostale da su isti kao i SDA, što će njihove glasače potaknuti da ne glasaju za njih, a što je za SDA sasvim dovoljno.
Prema tome, niko nije sis'o veslo.
- Leverage
#78485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa nisu pozicije još podijeljene. O tome ima smisla govoriti tek kad se svi imenuju.
Ako će iko profitirati od ovog Rumenkovog soliranja, to će biti upravo SDP, jer će probati utvrditi bolji pazar.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#78486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Leverage
#78487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam rekao da govore negativno o SDA nego da misle tako, tu su interesno vezani i naravno da će govoriti najbolje. Oni iz prve ruke, bolje od svih nas, znaju o kakvoj se tu organizaciji radi.noviforumas wrote: ↑28/01/2023 18:26Nidje veze. Kakva je to mentalna gimnastika, majke ti? Ja u zivotu nisam sreo SDA-ovca da se ustrucava podrzati javno svoju stranku, a ocito ne misle "svi, bas svi" da SDA ne valja kad 30 godina deru na izborima i karindjaju nas kolektivnoLeverage wrote: ↑28/01/2023 18:17
![]()
Prema tome, niko nije sis'o veslo.Ali eto, ako ti je tako lakse, misli slobodno da sam za SDA.
Ti ovdje visiš kako bi pričao negativno o SDP-u i ostalim koji su protiv SDA, to je jedina činjenica. Sve ostalo da nisi za ove ili one je tvoja laprdancija za koju nikog nije briga.
- tramvajtrojka
#78488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
predsjednik drzave
premijer federacije
ministar u drzavnoj vladi
gradonačelnik Sarajeva
veci broj ministara u bivšoj vladi kantona Sarajevo u odnosu na broj glasova
nasuprot
jednog ministarskog mjesta u vijeću ministara, kako je onda nip zeznuo SDP, kad je SDP najbolje prosao od svih njih posebno na najnizim nivoima , i kad su nip i ns vecu podrsku davali Denisu od samih clanova SDP-a koji nisu vjerovali u Denisa
ovo je toliko smijesna prica da je to nevjerojatno al haj ambalaza lazi rotira , sljedeci je jel krema koju Forto koristi za lice uvezena od uzp firme il tako nesto slicno
-
PM72
#78489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Treba im predložit da VM uvede još novih ministarstava...bar 5-6 da se svi namire...
Možda i rumenog papka iz Orahovica šta zapadne
Možda i rumenog papka iz Orahovica šta zapadne
- duh_sa_sjekirom
#78490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-mij ... 230128078
E čuj, SDP će disciplinirati ostale stranke...
Koji odron od novinarstva, sunce ti poljubim

E čuj, SDP će disciplinirati ostale stranke...
Koji odron od novinarstva, sunce ti poljubim
-
noviforumas
#78491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja kao glasac imam pravo da kritikujem poteze ljudi za koje sam glasao. Ne svidja mi se sta Osmorka radi, i nisam za SDA. Fakat mislis da takvi ljudi ne postoje?Leverage wrote: ↑28/01/2023 18:29 Nisam rekao da govore negativno o SDA nego da misle tako, tu su interesno vezani i naravno da će govoriti najbolje. Oni iz prve ruke, bolje od svih nas, znaju o kakvoj se tu organizaciji radi.
Ti ovdje visiš kako bi pričao negativno o SDP-u i ostalim koji su protiv SDA, to je jedina činjenica. Sve ostalo da nisi za ove ili one je tvoja laprdancija za koju nikog nije briga.
- Leverage
#78492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Imaš pravo, niko ti to pravo i ne brani.noviforumas wrote: ↑28/01/2023 18:33Ja kao glasac imam pravo da kritikujem poteze ljudi za koje sam glasao. Ne svidja mi se sta Osmorka radi, i nisam za SDA. Fakat mislis da takvi ljudi ne postoje?Leverage wrote: ↑28/01/2023 18:29 Nisam rekao da govore negativno o SDA nego da misle tako, tu su interesno vezani i naravno da će govoriti najbolje. Oni iz prve ruke, bolje od svih nas, znaju o kakvoj se tu organizaciji radi.
Isto tako, drugi ljudi imaju pravo da te na osnovu tvojih stavova karakterišu kako žele.
-
mirza_15
#78493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znači da čekamo da Dodo sam ukine RS, a Čović i HDZ pristane na ukidanje domova naroda i FBiH, a dok se to ne desi da ništa ne funkcioniše? Ja sam za to da se radi tamo gdje se može raditi i malim koracima da se kreće naprijed umjesto maksimalističkih zahtjeva u kojima će Bošnjaci preuzeti VM i očekivati da im iz RS i Hercegovine aplaudiraju na tom potezu. To bi bio baš put koji bi im omilio BiH. Ja sam za to da se prihvati realnost. Hrvati imaju DN. (Ne sviđa mi opseg ovlasti). Predsjedništvo se može birati iz parlamenta (za čitavu BiH). RS se ne može ukinuti osim ako sama RS tako odluči, granice BiH se ne mogu mijenjati. Gubimo vrijeme na stvarima koje se ne mogu pomaći s mrtve tačke osim puškom. Ja sam ubjeđen da se sa Hrvatima može raditi na EU i NATO integracijama ako se stvari u FBiH poslože. Volio bih ja Republiku BiH. Volio bih i janjetine, ali nema. Neće Hrvati nikada pristati na jedan čovjek jedan glas jer bi izgubili sve poluge, a apsolutno sam ubjeđen da bi u tom slučaju federacija postala bošnjački entitet. Tih ideja i ima. Kao natalitetom da napravimo nacionalnu državu Bošnjaka. Ti misliš da se to nekada može desiti i da sve treba da stane narednih 15, 20, 50, 100 godina dok se to ne desi? Da tražimo ultimativno građansku republiku sa sloganom ili to ili ništa? Dobro bi bilo da se svi na trenutak pokušamo zamisliti u koži onog drugog i da razumijemo šta je moguće, a šta nije uključujući naš geografski položaj i odnos snaga onih koji odlučuju. Postaviti ideale koje nije moguće dostići će nanijeti više štete od real politike kompromisa i traženja zajedničkih inferesa uz gore navedene realnosti: nema ukidanja entiteta, nema trećeg, nema mijenjanja granica, Hrvati i Bošnjaci se pitaju u FBiH, Hrvati, Srbi i Bošnjaci se pitaju na nivou države. Treba ispoštovati presude suda i ubaciti i ostale kao četvrtu grupu jer je to jedino realno moguće. Kada svi to u BiH shvate i počnu je izgrađivati na tim osnovama i gledati kako sa tim ograničenjima uraditi što je više moguće kako bi se ovdje živjelo normalno, u miru, bez tenzija u EU i NATO. Od milion potpisa za građanski, 100% BiH, BiH bez entiteta nema ništa. Ubleha koja nam neda da uradimo ono što je moguće. Bolje je u narednom mandatu usvojiti neke od zakona potrebnih za EU nego još više zakuhati situaciju koja se na terenu neće milimetra pomaći. Dodik o samostalnosti RS-a, mi o građanskoj i seri dok se boje ne rastope. Realno nema niko alat ni za jedno od to dvoje osim rata. A u slučaju rata imaš HR, imaš Srbiju imaš međunarodnu zajednicu koja neće dozvoliti "muslimansku državu" u Evropi.palermo wrote: ↑28/01/2023 17:14Konačno rješenje je država Bosna i Hercegovina priznata i funkcionalna. Kad kažem priznata onda mislim priznata i od unutrašnjih i vanjskih faktora. Hoće li to biti za 5-10 ili 50 godina ne znam. Znam da neće nikad biti ako se odustane od toga.mirza_15 wrote: ↑28/01/2023 16:45
O hebo te vi fakat kontate ozbiljno? Pustiti zemlju da propada? Šta će biti s federacijom? Neće vlada raditi nikako, a novu nećeš izabrati. Nema budžeta, nema plata... Kakve gluposti pišete ja ne mogu da vjerujem. I ti bi ovako "dok nas smrt ne rastavi". Formula za iseljavanje. I ti ozbiljno kontaš da je ovo rješenje? Koje je konačno? Rat?
A šta je tvoje konačno rješenje. Graditi državu sa onima koji imaju strateški cilj da ona ne postoji ? Ne možeš sa takvima gradit
i državu, možeš ih samo pobijediti, njih i njihovu ideju.
A to oko budžeta, plata i slično.....ako nećemo imati plate, onda ih nećemo svi imati, ako nećemo imati budžet onda neće niko imati budžet....mada ja ne vidim zašto ga ne bi imali ? Stvarno zašto ne bi imali plate.....ne trebaju HDZ-ovci plate, ne treba budžet SNSD-ovcima ?
Slažem se sa onom tvojom rečenicom u sredini posta. Prepoznat ćeš je.
-
velikonja
#78494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa nije on tema, sto bi njemga karakterizirali jbt?Leverage wrote: ↑28/01/2023 18:36Imaš pravo, niko ti to pravo i ne brani.noviforumas wrote: ↑28/01/2023 18:33
Ja kao glasac imam pravo da kritikujem poteze ljudi za koje sam glasao. Ne svidja mi se sta Osmorka radi, i nisam za SDA. Fakat mislis da takvi ljudi ne postoje?
Isto tako, drugi ljudi imaju pravo da te na osnovu tvojih stavova karakterišu kako žele.
- MuaDib
#78495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SBiH uz pomoć SDA dobila delegata u klubu Bošnjaka u Domu naroda PSBiH.
ZNG uz pomoć DF dobila dobila delegata u klubu Hrvata Doma naroda PSBiH.
Nije mi jasno da Miletića kandiduju da migrira iz doma u dom, a kako stvari stoje nije problem Nešić, već što ne mogu Marjanovića uvaliti u državnu Agenciju za visoko obrazovanje.
Efendić je pokazao neviđenu dozu licimjerja i muljanja kako bi dobio delegata iz treće ruke, a to će ga koštati jer morat će postati ministar i izgubiti općinu, a ako se nastavi migoljiti i ministarsku funkciju. Tako da mu je od sada svaki mandat na ledini.
SDA i DF mogu misliti da su nauljili SDP, da su zamutili plićak i posvađali Osmorku, međutim ovo će se prebroditi koalicionim vijećem, s tim da će se NES morat distancirati od SBiH i ZNG, čija kadrovska rješenja idu na čekanje, dok ne pokažu mnogo veći stepen lojalnosti da bi dobili nešto.
ZNG uz pomoć DF dobila dobila delegata u klubu Hrvata Doma naroda PSBiH.
Nije mi jasno da Miletića kandiduju da migrira iz doma u dom, a kako stvari stoje nije problem Nešić, već što ne mogu Marjanovića uvaliti u državnu Agenciju za visoko obrazovanje.
Efendić je pokazao neviđenu dozu licimjerja i muljanja kako bi dobio delegata iz treće ruke, a to će ga koštati jer morat će postati ministar i izgubiti općinu, a ako se nastavi migoljiti i ministarsku funkciju. Tako da mu je od sada svaki mandat na ledini.
SDA i DF mogu misliti da su nauljili SDP, da su zamutili plićak i posvađali Osmorku, međutim ovo će se prebroditi koalicionim vijećem, s tim da će se NES morat distancirati od SBiH i ZNG, čija kadrovska rješenja idu na čekanje, dok ne pokažu mnogo veći stepen lojalnosti da bi dobili nešto.
-
PM72
#78496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali etiketiranje i prozivanje onih koji se "drznu" napisat šta protiv osmorke prelazi sve granice.Leverage wrote: ↑28/01/2023 18:36Imaš pravo, niko ti to pravo i ne brani.noviforumas wrote: ↑28/01/2023 18:33
Ja kao glasac imam pravo da kritikujem poteze ljudi za koje sam glasao. Ne svidja mi se sta Osmorka radi, i nisam za SDA. Fakat mislis da takvi ljudi ne postoje?
- dulekrele
#78497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Po medijima nema komplet liste pa ne mogu sve uporediti. Stvar je da ne moze bosanska strana imati isti broj kao s-h. Kontas ti? Prema broju stanovnika i procentualno mora imati vise od s- h strane. To je usrana sda sjebala i ocekivao sam da ovi novi tu gresku ispravi. Ali kurko.
- Leverage
#78498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tema nije on nego njegovi stavovi.
Vi biste da iznosite stavove o drugima, a da vaše niko ne komentariše. Ne može.
-
pinkman
#78499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema nista od premijerske pozicije. Schmidt kaze da ako SDA uskrati podrsku, da to nije blokada. Trebaju se dogovoriti s njima. Vjerovatno i njemu odgovara da se ne blamira sa svojom odlukom.tramvajtrojka wrote: ↑28/01/2023 18:31predsjednik drzave
premijer federacije
ministar u drzavnoj vladi
gradonačelnik Sarajeva
veci broj ministara u bivšoj vladi kantona Sarajevo u odnosu na broj glasova
nasuprot
jednog ministarskog mjesta u vijeću ministara, kako je onda nip zeznuo SDP, kad je SDP najbolje prosao od svih njih posebno na najnizim nivoima , i kad su nip i ns vecu podrsku davali Denisu od samih clanova SDP-a koji nisu vjerovali u Denisa
ovo je toliko smijesna prica da je to nevjerojatno al haj ambalaza lazi rotira , sljedeci je jel krema koju Forto koristi za lice uvezena od uzp firme il tako nesto slicno![]()
![]()
![]()
Procitaj clanak:
https://istraga.ba/otkrivamo-n-n-lice-k ... onakovicu/
Nermin Nikšić je četiri kantona (TK, ZDK, USK i BPK- Goražde), glasao za NiP-ove kandidate za delegate u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH. NiP je jedinog sigurnog delegata, bez podrške SDP-a, mogao osvojiti u Kantonu Sarajevo. No, umjesto jednog, NiP je, zahvaljući glasovima SDP-a, osvojio pet delegata Bošnjaka u Domu naroda FBiH. SDP je ostao na dva bošnjačka delegata. Sa pet delegata NiP je dobio delegata u Domu naroda PS BiH. Sa dva delegata – SDP BiH nije dobio ništa. Sa tri zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH, NiP je dobio poziciju predsjedavajućeg tog doma. Sa pet zastupnika u istom, Predstavničkom domu, SDP BiH nije dobio ništa.
Sa 15 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, SDP nije dobio nikoga u rukovodstvu tog doma. Sa šest zastupnika u istom domu, Naša stranka je dobila predsjedavajućeg. Pritome, SDP BiH je sve hrvatske pozicije i pozicije koje pripadaju ostalima, predala HDZ-u BiH, odnosno Našoj stranci.
Last edited by pinkman on 28/01/2023 18:41, edited 1 time in total.
- Leverage
#78500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je tvoj subjektivni dojam i imaš pravo na isti. Ne bih se složio.