Spit_fire wrote: ↑27/01/2023 15:55
Normalno da je Njemacka bolja..pa jbt poredis drzavu od 3 miliona stanovnika i karinom od sistema sa jednom od najjacih ekonomija na svijetu..
Medjutim ovaj narativ da pod svaku cijenu moras ic u Njemacku i da ce ti sto posto bit tamo bolje neg ovdje..je takva budalastina koji i mogni koji odu shvate, al malo ih se usudi javno rec
Vec sam pisao da po meni samo dva razloga mogu bit za odlazak;
Nevolja
Ponuda koja ce tvoj ekonomski saldo uciniti bar duplo vecim..al ne u poredjenju sa BiH nego kad sve preracunas u omjeri BiH/Njemacka
I vani ima istog njesra sa birokratijom ko i ovdje..to ko kaze da je drugacije laze...o kriminalu i ostalom da ne pricam
Takodjer ma sta ko pricao ti si ljudino tamo stranac i mali je jako mali broj ljudi koji mogu rec "svejedno mi je za to". Znaci samim tim cinis odredjenu zrtvu, nek svak procjeni jel njegova zrtva vrijedna toga sta dobija zauzvrat.
Na kraju krajeva ljudino ti u BiH zivis bolje nego ..pa da ne pretjeram 85% planete..al u BiH mogne stvari vidis a negdje vani na njih zazmiris
*Sve navedeno odrazava cisto licni stav autora
Džaba pišeš, za Bosanca planetu Zemlju čine zapadna Europa,USA, Kanada, Australija, Japan, Novi Zeland, Juzna Korea i još par arapskih/egzotičnih država, odnosno države u kojim je neto plaća 2000€ ili više. Takvih je 30-35 država i u njima zajedno živi maksimalno 1 milijarda svjetske populacije ili 12%. Onih ostalih 7 milijardi ili 88% Bosanac/Balkanac ne vidi.
Mladi Bosanac ima percepciju da su zemlje poput Austrije , Njemačke i Švedske normalne zemlje, da možeš do 25. da trljaš cojones, pročitaš 2 knjige u životu a država ti osigura posao s plaćom od 2000€ od koje možeš da plaćaš ratu kredita za auto od 20 000€, mijenjaš Iphone svake 2g, nosiš markiranu odjecu i putujes svijetom,London, Mallorca, Dubai, Tajland ...
Isto je i u Hrvatskoj, skoro je bio članak da je Hrvatska na dnu EU po plaćama i automatski je počelo pljuvanje kao i na Klixu, jedan je bio razuman i napisao "Najsiromašniji među najbogatijim što i nije loše,živimo bolje od 80% planete".
Naravno da čovjek treba da se ugleda i teži boljem ali malo i šire stvari treba da gleda a ne "Moj komšija vozi AMG 63 GT a ja bijednik Škodu 1.6 TDI, koji sam ja jado".
Uđem na Klix, vidim naslov članka "Bosanac glavni dizajner u Fordu" i uđem na komentare čisto da se 100% uvjerim da je prvi komentar nekog primata "Da je ostao u BiH sad bi radio u Bingu i gluplji od njega bi mu bio šef".To bude prvi i top

komentar pa se i ja zapitam "je li ja stvarno živim sa majmunima koji u 2023 pišu komentare o Golfu 2, Nokiji 3310, semaforu iz GTA, tetki iz Njemačke...