Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#143126 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#143127 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ironmen

#143128 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Izgleda da su ukrajinci napokon krenuli u malo jacu mobilizaciju, sad dali spremaju dodatne snage za proljeca ili je napokon doslo i njima u glavu da nije fer da jednu ratuju a drugi da se klizu.
karanana

#143129 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Ironmen wrote: 23/01/2023 17:49 Izgleda da su ukrajinci napokon krenuli u malo jacu mobilizaciju, sad dali spremaju dodatne snage za proljeca ili je napokon doslo i njima u glavu da nije fer da jednu ratuju a drugi da se klizu.
heh, a rusi koriste snimke mobilizacije, ne znam jesu autenticne. ko ukri kad su koristili snimke ruske mobilizacije.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#143130 Re: Ukrajina

Post by pici »

STIŽU LEOPARDI
Situacija pred totalnom eskalacijom, u Moskvi sve veća nelagoda: ‘Spremaju invaziju na Rusiju‘
Putinov režim počinje stvarati privid kako se cijeli Zapad sprema napasti i pokoriti Ruse
Ihhhhh bit ce ruskinja ko salate...

Ukrajinci koji tvrde da za ozbiljniji napad na Ruse trebaju 200 do 300 novih tenkova, što je vjerojatno istina, jer je tamošnje bojište dugačko čak 800 kilometara.
Ironmen

#143131 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

karanana wrote: 23/01/2023 17:51
Ironmen wrote: 23/01/2023 17:49 Izgleda da su ukrajinci napokon krenuli u malo jacu mobilizaciju, sad dali spremaju dodatne snage za proljeca ili je napokon doslo i njima u glavu da nije fer da jednu ratuju a drugi da se klizu.
heh, a rusi koriste snimke mobilizacije, ne znam jesu autenticne. ko ukri kad su koristili snimke ruske mobilizacije.
Nisao sam na par komada na nekom madjarskom twiter nalogu, madjari se bune da se vrsi prisilna mobilizacija samo u djelu regije Zakarpatje gdje je vecinski madjarsko stanovnistvo, ima i par klipova iz Odese.
doox

#143132 Re: Ukrajina

Post by doox »

Ironmen

#143133 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Imamo ruse koji su usli u rat sa 200 000 vojnika i jos plus 300 000 dodatno mobiliziranih, po zapadnim medijima vec ih je iz stroja izbaceno oko 180 000, sto je vjerovatno i istina, sto znaci da su rusi fakticki opet na nuli i da sigurno uskoro ide i novi val mobilizacije. Po svemu tome logicno je da i Ukrajina krece sa novom mobilizacijom mada je jako tesko pronaci podatka koliko tacno Ukrajina ima vojnika na frontu.
doox

#143134 Re: Ukrajina

Post by doox »

Image

Svaka ruska knjižara koja drži do sebe
mirsek

#143135 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

Ironmen wrote: 23/01/2023 18:07 Imamo ruse koji su usli u rat sa 200 000 vojnika i jos plus 300 000 dodatno mobiliziranih, po zapadnim medijima vec ih je iz stroja izbaceno oko 180 000, sto je vjerovatno i istina, sto znaci da su rusi fakticki opet na nuli i da sigurno uskoro ide i novi val mobilizacije. Po svemu tome logicno je da i Ukrajina krece sa novom mobilizacijom mada je jako tesko pronaci podatka koliko tacno Ukrajina ima vojnika na frontu.
Americki oficiri/analiticari su pisali da se Ukrajincima savjetuje da napuste Bahmut jer trpe prevelike gubitke u odbrani istog(navodno 200-300 ukro vojnika dnevno bude izbaceno iz stroja ili cak bude ubijeno na tom ratistu) i tako slabe snagu i ostricu za novu ukrajinsku ofanzivu koja bi trebalo da se desi na proljece-ljeto. To bi trebalo da znaci da trenutno na terenu imaju manje vojnika od rusa.
geralt

#143136 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ukrajincima na brojnost na frontu utice potreba da drze vojsku na bjeloruskoj granici, dijelovima ruske granice na kojima se trenutno ne vode borbe, te u Odesi i na crnomorskoj obali. Rusi znaju da Ukrajinci nece napasti Belgorod ili Kursk, dok Ukrajinci ne mogu biti tako opusteni kada su Harkiv i Kijev u pitanju.

A i sami ukrajinski generali konstantno ponavljaju da im ne treba vise ljudi, treba im vise oruzja. Ljudi ima dovoljno.
Ironmen

#143137 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

geralt wrote: 23/01/2023 18:26 Ukrajincima na brojnost na frontu utice potreba da drze vojsku na bjeloruskoj granici, dijelovima ruske granice na kojima se trenutno ne vode borbe, te u Odesi i na crnomorskoj obali. Rusi znaju da Ukrajinci nece napasti Belgorod ili Kursk, dok Ukrajinci ne mogu biti tako opusteni kada su Harkiv i Kijev u pitanju.

A i sami ukrajinski generali konstantno ponavljaju da im ne treba vise ljudi, treba im vise oruzja. Ljudi ima dovoljno.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#143138 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

sve su to pripreme za ofanzivu
proci ce gore nego iracani u kuvajtu
Hame_

#143139 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

*ebaće im Ukri majku majčinu! *ička ih materina zločinačka! Ušli u Ukrajinu i ubijaju, pas im meter! Mater im...

Čitalac

#143140 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

drndalo wrote: 23/01/2023 14:53 Kad smo vec kod korupcije i slucajeva, evo post od maloprije, covjeka koji je "bio unutra". I osvrce se na zadnje prijavljene slucajeve.

Želim im svu sreću u obračunu sa korupcijom i kriminalom, ali nisam optimista. Novinar Mihailo Tkač, odlikovan prošle godine zbog zasluga za domovinu, uputio je danas otvoreno pismo u kojem od Zelenskog, kao lidera nacije, traži da hitno povede rat protiv „unutrašnjeg neprijatelja”, odnosno kriminala i korupcije u vrhu vlasti, pa i u svom okruženju. Pismo stiže u trenutku kada je javnost doslovno izmorena aferama. Građani su i danas saznali da je Pavel Halimon, poslanik partije „Sluga naroda” i šef stranke za oblast Černihiv, u jeku agresije kupio vilu u strogom centru Kijeva. Halimonu je već danas oduzet poslanički mandat, no građanima to nije dovoljno i insistiraju na istrazi pa i na oduzimanju imovine. Tkač tvrdi da su pojedini državni zvaničnici u proteklih godinu dana na svoje račune prebacili „desetke miliona dolara” te da ne treba čekati kraj rata za obračun s njima. U pismu se, između ostalog, kaže:
Postoje i opstaju ljudi, pa i čitave skupine u zemlji, koji vjeruju da mogu krasti dok zemlja krvari. Ima ljudi koji su otišli iz zemlje i kradu na outsourcing. Netko vjeruje da će rat s unutarnjim neprijateljem započeti odmah nakon pobjede nad vanjskim. No, važno je shvatiti nepobitnu vezu – što je brža pobjeda nad unutarnjim neprijateljem, prije će biti slomljena kičma vanjskog.
Iskorjenjivanje korupcije znači dodatna sredstva u obrambenoj sposobnosti zemlje. To su spašeni životi konkretnih ljudi. Vojnika i civila. Odsustvo kritike vlasti od početka ruske invazije 24. veljače 2022. dovelo je do brzog gubitka osjećaja odgovornosti kod mnogih odgovornih. Sada je to već očito za cijeli jedan sloj na vrhu. Jer oni su sad tamo, gore. I to je njihovo zvjezdano vrijeme. Ukradi, ne gubi vrijeme, idi živjeti u Europu...
Svi smo čuli za principijelan stav i političku volju, ali svi to želimo vidjeti. I morate to vidjeti sada. Ne sutra. Ne za mjesec dana. Ne nakon pobjede. Svi ti krcati "bataljuni" pobjeći će u svoju Marbellu i Nicu, gdje im djeca idu u škole, gdje posjeduju imanja i otvaraju "Dom Perignon"...
Želim apelirati na predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Ovi ljudi, upravo sada, vaš osobni podvig mijenjaju za osobnu korist. Herojsko očuvanje zemlje, po tragičnu cijenu desetaka tisuća života naših građana, koriste u vlastitom interesu. Svakodnevno nam slabe obranu i pune svoje džepove. Svi vidimo da imate jaku volju. Ali, isto tako ne možemo ne vidjeti što se događa oko vas, pored vas i iza vaših leđa. Policajci ih imaju pravo optužiti, sud ih ima pravo zatvoriti, ali vi imate moć smijeniti ih, poništiti, otvoriti put neovisnim istragama i kaznama. Ovo je naša prilika da ne izgubimo. Možete voditi ovaj rat s unutarnjim neprijateljem. I u ovom ratu nikada nećete biti sami.
zigzag

#143141 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

pici wrote: 23/01/2023 17:58
STIŽU LEOPARDI
Situacija pred totalnom eskalacijom, u Moskvi sve veća nelagoda: ‘Spremaju invaziju na Rusiju‘
Putinov režim počinje stvarati privid kako se cijeli Zapad sprema napasti i pokoriti Ruse
Ihhhhh bit ce ruskinja ko salate...

Ukrajinci koji tvrde da za ozbiljniji napad na Ruse trebaju 200 do 300 novih tenkova, što je vjerojatno istina, jer je tamošnje bojište dugačko čak 800 kilometara.
Ne bi bilo 800 kilometra ali ako bi išli na ofanzivu onda bi se fokusirali na npr izgubljene teritorije na jugu od obale Hersona do Mariupolja ili cijeli istok možda i sa udarom na grad Lugansk.
Do ljeta bi se moglo sabrati opreme koliko im treba.

Ne bi se fokusirali na par sela kao druga sila svijeta. Ukrajincima je cilj osloboditi svoju zemlju pa bolje što prije.
Honda Rajvosa

#143142 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

sta je sa ovom tezom da ukrajinci opet ocekuju udar na jugu? kontam da rusi ne mogu napraviti nikakav napredak tu... rijeka ih dijeli i jedino sta mogu jeste napasti iz zaporozja. Samoubistvo bi bio napad preko rijeke.... ovo isto vrijedi za Odesu. Ali neko je napisao da je Garasimov hazarder tako da je sve mogzuce :D
drndalo

#143143 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Čitalac wrote: 23/01/2023 20:00
drndalo wrote: 23/01/2023 14:53 Kad smo vec kod korupcije i slucajeva, evo post od maloprije, covjeka koji je "bio unutra". I osvrce se na zadnje prijavljene slucajeve.

Želim im svu sreću u obračunu sa korupcijom i kriminalom, ali nisam optimista. Novinar Mihailo Tkač, odlikovan prošle godine zbog zasluga za domovinu, uputio je danas otvoreno pismo u kojem od Zelenskog, kao lidera nacije, traži da hitno povede rat protiv „unutrašnjeg neprijatelja”, odnosno kriminala i korupcije u vrhu vlasti, pa i u svom okruženju. Pismo stiže u trenutku kada je javnost doslovno izmorena aferama. Građani su i danas saznali da je Pavel Halimon, poslanik partije „Sluga naroda” i šef stranke za oblast Černihiv, u jeku agresije kupio vilu u strogom centru Kijeva. Halimonu je već danas oduzet poslanički mandat, no građanima to nije dovoljno i insistiraju na istrazi pa i na oduzimanju imovine. Tkač tvrdi da su pojedini državni zvaničnici u proteklih godinu dana na svoje račune prebacili „desetke miliona dolara” te da ne treba čekati kraj rata za obračun s njima. U pismu se, između ostalog, kaže:
Postoje i opstaju ljudi, pa i čitave skupine u zemlji, koji vjeruju da mogu krasti dok zemlja krvari. Ima ljudi koji su otišli iz zemlje i kradu na outsourcing. Netko vjeruje da će rat s unutarnjim neprijateljem započeti odmah nakon pobjede nad vanjskim. No, važno je shvatiti nepobitnu vezu – što je brža pobjeda nad unutarnjim neprijateljem, prije će biti slomljena kičma vanjskog.
Iskorjenjivanje korupcije znači dodatna sredstva u obrambenoj sposobnosti zemlje. To su spašeni životi konkretnih ljudi. Vojnika i civila. Odsustvo kritike vlasti od početka ruske invazije 24. veljače 2022. dovelo je do brzog gubitka osjećaja odgovornosti kod mnogih odgovornih. Sada je to već očito za cijeli jedan sloj na vrhu. Jer oni su sad tamo, gore. I to je njihovo zvjezdano vrijeme. Ukradi, ne gubi vrijeme, idi živjeti u Europu...
Svi smo čuli za principijelan stav i političku volju, ali svi to želimo vidjeti. I morate to vidjeti sada. Ne sutra. Ne za mjesec dana. Ne nakon pobjede. Svi ti krcati "bataljuni" pobjeći će u svoju Marbellu i Nicu, gdje im djeca idu u škole, gdje posjeduju imanja i otvaraju "Dom Perignon"...
Želim apelirati na predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Ovi ljudi, upravo sada, vaš osobni podvig mijenjaju za osobnu korist. Herojsko očuvanje zemlje, po tragičnu cijenu desetaka tisuća života naših građana, koriste u vlastitom interesu. Svakodnevno nam slabe obranu i pune svoje džepove. Svi vidimo da imate jaku volju. Ali, isto tako ne možemo ne vidjeti što se događa oko vas, pored vas i iza vaših leđa. Policajci ih imaju pravo optužiti, sud ih ima pravo zatvoriti, ali vi imate moć smijeniti ih, poništiti, otvoriti put neovisnim istragama i kaznama. Ovo je naša prilika da ne izgubimo. Možete voditi ovaj rat s unutarnjim neprijateljem. I u ovom ratu nikada nećete biti sami.
Otkud znas da se ne radi i ne moze nista? Po onome sto se moze naci javno, rade na tome vise nego ikad prije. I sad je pravo vrijeme za to, ja ne sumnjam da Zelenski to isto zna, ako ja znam. Rat je, manje se svi moraju zjbvt sa advokatima i ljudskim pravima. Sve ide brze i lakse uz vanredno/ratno stanje. Meni se cini da oni ipak nismo mi, i da ce oni vise jebat mater svojim lopovima nego mi svojima.
drug_profi

#143144 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

geralt wrote: 23/01/2023 16:23 Da ovaj hvalevrijedan potez Estonaca ne prodje nezapazeno na temi:

Oni su vjerovatno već naručili isti broj Archera.
Barem bih ja na njihovom mjestu.
Gandalf

#143145 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Honda Rajvosa wrote: 23/01/2023 20:07 sta je sa ovom tezom da ukrajinci opet ocekuju udar na jugu? kontam da rusi ne mogu napraviti nikakav napredak tu... rijeka ih dijeli i jedino sta mogu jeste napasti iz zaporozja. Samoubistvo bi bio napad preko rijeke.... ovo isto vrijedi za Odesu. Ali neko je napisao da je Garasimov hazarder tako da je sve mogzuce :D
gerasimov može hladno narediti napad preko rijeke, sasvim realna opcija, šta ga briga, on i njegova porodica su negdje fino ušuškani, neće oni na front
geralt

#143146 Re: Ukrajina

Post by geralt »

drug_profi wrote: 23/01/2023 20:10 Oni su vjerovatno već naručili isti broj Archera.
Ja bih na njihovom mjestu sacekao par mjeseci da se pokazu u praksi u Ukrajini. Vjerujem u svedski kvalitet, ali je i Pancerhaubica na papiru bila vrhunsko oruzje koje sam i ja u neznanju hvalio.

Mislim da korejski K9 trenutno daje najbolji odnos cijena/kvalitet na trzistu. Estonci ih vec imaju (i vjerovatno su to te haubice sto ih salju u Ukrajinu), a u poljskoj "Krab" varijanti se vec pozitivno pokazao u ovom ratu.
saimidin

#143147 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Odgovor je da nece

I naravno da sami tenkovi nisu carobni stapic koji ce uciniti da orci nestanu, potrebni su brodovi I brodovi mts, bar da se orci zaustave I oslobodi jug, a za dalje je jos nejasno koliko ce biti interesa da zapad pomogne oslobadjanje krima I donbasa

drug_profi

#143148 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

doox wrote: 23/01/2023 18:05
wow, trostruki salto sa duplim akslom i prelomom. 10 za tehniku, 10 za umjetnicki dojam.
Grean

#143149 Re: Ukrajina

Post by Grean »

drug_profi wrote: 23/01/2023 20:10
geralt wrote: 23/01/2023 16:23 Da ovaj hvalevrijedan potez Estonaca ne prodje nezapazeno na temi:
Spoiler
Show

Oni su vjerovatno već naručili isti broj Archera.
Ne znam koliko je bitno ali oni su zemlja sa najvecom inflacijom u Evropi, bar je bila jesenas po nekoj statistici.

Bio prosle sedmice, gori kako je skupo s obzirom da se radi o istocnoevropskoj zemlji, bar kafane, restorani isl. Taksi sa druge strane ok.

Pitanje je koliko imaju prostora za narucivanje, zemlja od 1,3 miliona stanovnika.

Ali svaka cast na sirokogrudnosti.
Seawolf

#143150 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

geralt wrote: 23/01/2023 20:29
drug_profi wrote: 23/01/2023 20:10 Oni su vjerovatno već naručili isti broj Archera.
Ja bih na njihovom mjestu sacekao par mjeseci da se pokazu u praksi u Ukrajini. Vjerujem u svedski kvalitet, ali je i Pancerhaubica na papiru bila vrhunsko oruzje koje sam i ja u neznanju hvalio.

Mislim da korejski K9 trenutno daje najbolji odnos cijena/kvalitet na trzistu. Estonci ih vec imaju (i vjerovatno su to te haubice sto ih salju u Ukrajinu), a u poljskoj "Krab" varijanti se vec pozitivno pokazao u ovom ratu.
U zvaničnoj estonskoj izjavi se, kao poklon Ukrajini, navode samo vučne haubice FH-70, 155 mm (i D-30, 122 mm).

Ne spominju se samohodne haubice.
Post Reply