SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#63951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 23/01/2023 10:59 Od čovjeka koji radi u hitnoj sam čuo da u Sarajevu u posljednje vrijeme ima jako puno samoubistava. Više nego ikad prije. Niko o tome ne priča.
Vjeruj mi da mi je svako jutro izazov.
Stisnem zube i znam da ce proci kako dan ide.
DaysleepeR

#63952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

drug_profi wrote: 23/01/2023 11:01
DaysleepeR wrote: 23/01/2023 10:59 Od čovjeka koji radi u hitnoj sam čuo da u Sarajevu u posljednje vrijeme ima jako puno samoubistava. Više nego ikad prije. Niko o tome ne priča.
ako je dotle došlo potraži pomoć, nemoj se zajebavat
muha_sa

#63953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Ne zajebaji komšija iz susjednog naselja :-) cekaj unucad i raduj se trenutku kad ceš dedo postat :D
darius_maximus

#63954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

DaysleepeR wrote: 23/01/2023 10:50 Nemaju te stvari veze sa bogom i vjerom, i tako dalje.
Najviše imaju veze sa svjetonazorom i kućnim odgojem.
Opšte je prihvaćena stvar u civiliziranim društvima kada se ne osjećaš dobro posjetiti doktora.
Nešto sumnjam da su bolnice loše u saudiji ili sličnoj ultra-religiozinoj državi i da su ordinacije prazne.
Najveći problem je u glavama ljudi.

Ovo sve iznad je nevezano za slučaj mlade žene koja je skočila u Miljacku, mislim da je degutantno i nadasve mahalski razglabati o mogućim razlozima.
Potencijalnih razloga je bezbroj.
Igra vjera ogromnu ulogu u svakodnevnom životu.

Apsolutno ne želim da pričam o razlozima koji su potakli ovu curu na samoubistvo, jer je to jako ozbiljna tema.
Ono što mogu sa sigurnošću reći je razlog zbog kojeg se o tome u našem društvu ne priča dovoljno, a to je stigma, pogotovo vjerska, koja se vezuje za samoubistvo.
BadBoy

#63955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Mentalno zdravlje je kod nas najviše stigmatizirano/minimizirano/ismijavano.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#63956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

darius_maximus wrote: 23/01/2023 11:16
DaysleepeR wrote: 23/01/2023 10:50 Nemaju te stvari veze sa bogom i vjerom, i tako dalje.
Najviše imaju veze sa svjetonazorom i kućnim odgojem.
Opšte je prihvaćena stvar u civiliziranim društvima kada se ne osjećaš dobro posjetiti doktora.
Nešto sumnjam da su bolnice loše u saudiji ili sličnoj ultra-religiozinoj državi i da su ordinacije prazne.
Najveći problem je u glavama ljudi.

Ovo sve iznad je nevezano za slučaj mlade žene koja je skočila u Miljacku, mislim da je degutantno i nadasve mahalski razglabati o mogućim razlozima.
Potencijalnih razloga je bezbroj.
Igra vjera ogromnu ulogu u svakodnevnom životu.

Apsolutno ne želim da pričam o razlozima koji su potakli ovu curu na samoubistvo, jer je to jako ozbiljna tema.
Ono što mogu sa sigurnošću reći je razlog zbog kojeg se o tome u našem društvu ne priča dovoljno, a to je stigma, pogotovo vjerska, koja se vezuje za samoubistvo.
+ društvene mreže koje su dodatno eksponirale svu pogan u ovom društvu
JohnnyS

#63957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JohnnyS »

DaysleepeR wrote: 23/01/2023 10:59
drug_profi wrote: 23/01/2023 10:58

Slažem se. Ja sam boga pomenuo jer kraj takvih tragedija jednostavno svako mora da se zapita ima li ga i koji klinac je ovo?
A svako od nas mora pokusati makar malo lucidnosti naci i zatraziti pomoc kad padne u takve bunare.

Inace, ako se dobro sjecam, januar je mjesec sa statisticki najvise samoubistava ili tako nesto.
Evo vec bar dva u malom gradu kao sto je SA.
Od čovjeka koji radi u hitnoj sam čuo da u Sarajevu u posljednje vrijeme ima jako puno samoubistava. Više nego ikad prije. Niko o tome ne priča.

Realnost je da će tek sad dolaziti na naplatu psihoza s početka covida
laik1981

#63958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

JohnnyS wrote: 23/01/2023 11:24

Od čovjeka koji radi u hitnoj sam čuo da u Sarajevu u posljednje vrijeme ima jako puno samoubistava. Više nego ikad prije. Niko o tome ne priča.

Mnogo toga iz prve godine covida vec neko vrijeme dolazi na naplatu.. Od poskupljenja, pa do fizickog i mentalnog zdravlja..
drug_profi

#63959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 23/01/2023 11:04

Nije doslo dotle da mi treba pomoc. Idem ja povremeno da malo porazgovaram sa profijem. Sistematski svake godine.
Kaze meni doktorica hocete li tabletice neke da vam dam?
Reko, meni treba samo jedna stvar da se rijesi i ne trebaju mi tabletice nikakve.

@muha_sa Ih postao sam ja deduka, evo sa'će godina. :D
muha_sa

#63960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 23/01/2023 11:32
DaysleepeR wrote: 23/01/2023 11:04

Nije doslo dotle da mi treba pomoc. Idem ja povremeno da malo porazgovaram sa profijem. Sistematski svake godine.
Reko, meni treba samo jedna stvar da se rijesi i ne trebaju mi tabletice nikakve.

:thumbup:

Mašala--ih, kad te pocne salijetat i uvlacit se pod kožu, nema vece srece :-D da i praunuce docekaš :-D
drug_profi

#63961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

muha_sa wrote: 23/01/2023 11:35
drug_profi wrote: 23/01/2023 11:32

Mašala--ih, kad te pocne salijetat i uvlacit se pod kožu, nema vece srece :-D da i praunuce docekaš :-D
:kiss:
xoklix

#63963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by xoklix »

Niste svjesni koje zlo su društvene mreže,Instagram pogotovo.
Poznajem curu koja kada ode na ljetovanje nasnima storije koje izbaci mjesec dana kasnije i ne izlazi iz kuće 5 dana tako da ostali pomisle kako je opet otišla na more. Nisam mogao vjerovati dok se nisam uvjerio.
Stariji forumaši to ne razumiju,ali kod mladih je ta gluma i život na visokoj nozi postala opsjednutost. Puknu oni najnormalniji kojima to ne bi palo na pamet niti im želudac može takvo nešto podnijeti, dobiju osjećaj kako su svi uspjeli u životu osim njih i vodi njihov život u depresiju.
HelaS

#63964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 23/01/2023 11:22
+ društvene mreže koje su dodatno eksponirale svu pogan u ovom društvu
Ateista

#63965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

JohnnyS wrote: 23/01/2023 11:24

Bas sam to htio da kazem. O tome se jos davno pricalo ali niko to nije htio da prihvati, da ce sva ona zatvaranja imati strasne dugorocne posljedice.
Nisu ni samoubistva jedini problem, mladi imaju toliko problema da je to strasno.
zigson

#63966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

xoklix wrote: 23/01/2023 11:45 Niste svjesni koje zlo su društvene mreže,Instagram pogotovo.
Poznajem curu koja kada ode na ljetovanje nasnima storije koje izbaci mjesec dana kasnije i ne izlazi iz kuće 5 dana tako da ostali pomisle kako je opet otišla na more. Nisam mogao vjerovati dok se nisam uvjerio.
Stariji forumaši to ne razumiju,ali kod mladih je ta gluma i život na visokoj nozi postala opsjednutost. Puknu oni najnormalniji kojima to ne bi palo na pamet niti im želudac može takvo nešto podnijeti, dobiju osjećaj kako su svi uspjeli u životu osim njih i vodi njihov život u depresiju.
drug_profi

#63967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Naročito mladi koji imaju neki problem koji sami ne mogu da riješe.
Tipa samohrane majke, bolesti u porodici, nemogucnost pronalazenja posla adekvatnog sposobnostima i sl. A svaki cas ti sa mreza dolaze objave da je neko nesto... plus buling i mobing...
A nema sistema, nema ni pravde. Nema nista za sto se mlada osoba moze uhvatiti.

Mi stari znamo da svaki problem dođe i prođe. Ili ga riješiš, ili se navikneš na njega.
Živjeli smo i u gorim uvjetima, pa prezivjeli.

Moje je misljenje da je za muskarce dobra stvar bila vojna sluzba pod cvrstom rukom oficira. U uniformi naucis cijeniti ono sto imas vani u civilu. I lakše se nosiš sa civlinim problemima.
PM72

#63968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Komšije nam spremaju novi pasjaluk

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić najavio je danas da će na ulazu u ovaj grad stajati tabla sa natpisom „Grad Istočno Sarajevo – grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste“.

Ćosić je rekao da je ovo odgovor na table postavljene na ulazu u Sarajevo, a na kojima piše „Grad Sarajevo – 1.423 dana pod opsadom“.

„Poštujemo da je situacija bila takva kakva jeste i da je građanski rat bio takav kakav jeste, ali ćemo postaviti tablu sa brojem sarajevskih Srba koji su morali da napuste Sarajevo“, rekao je Ćosić na konferenciji za novinare.

(www.palelive.com / Srna)
Last edited by PM72 on 23/01/2023 12:02, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#63969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ja pola snijega s ceste gurao na svoju stranu
pola na tuđu (40 cm od trotoara zid od te kuće)
begovica izlazi na prozor i ne sviđa joj se što radim jer neće moći pješaci prolaziti (ponavljam izmerio sam na tom dijelu je 40 cm a cijelom duljinom počinje sa 60 cm a završava na nekih 30 cm širine pješačkog zbog njihova zida)

samo očistim to što sam 2 lopate odgurao i sklonim započeto i ostavim

zar nije ločično desnu stranu jednoj kući lijevu stranu drugoj

nemam više namjeru čistiti ulicu
zigson

#63970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

PM72 wrote: 23/01/2023 12:02 Komšije nam spremaju novi pasjaluk

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić najavio je danas da će na ulazu u ovaj grad stajati tabla sa natpisom „Grad Istočno Sarajevo – grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste“.

Ćosić je rekao da je ovo odgovor na table postavljene na ulazu u Sarajevo, a na kojima piše „Grad Sarajevo – 1.423 dana pod opsadom“.

„Poštujemo da je situacija bila takva kakva jeste i da je građanski rat bio takav kakav jeste, ali ćemo postaviti tablu sa brojem sarajevskih Srba koji su morali da napuste Sarajevo“, rekao je Ćosić na konferenciji za novinare.

(www.palelive.com / Srna)
Gradjanski rat :run:
157.000 koji su morali da napuste :run:

Raspali se dabogda u svojim lazima
shape of despair

#63971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shape of despair »

xoklix wrote: 23/01/2023 11:45 Niste svjesni koje zlo su društvene mreže,Instagram pogotovo.
Poznanica iz srednje, nekad je vidim po gradu, imam je na face-u, i kači slike sa mora,Antalija fazoni, reko joj blago njoj, kad kasnije je vidim po gradu hoda, joj reko ublehe žestoke
EasyMan

#63972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EasyMan »

drug_profi wrote: 23/01/2023 10:27
EasyMan wrote: 23/01/2023 10:22

Najveci problem je posjetiti ljekara i traziti pomoc. Ne znam jesu li mi gori ovi ateisti sto svaki trenutak koriste da napadaju boga iako u njega ne vjeruju i da svo zlo svaljuju na njega ili ovi sto previse vjeruju pa misle svaku bol i bolest ce im bog izlijeciti. Imali u zgradi komsiju koji se prije godinu ili dvije ubio skokom sa zgrade, dan i noc se molio bogu umjesto da ode doktoru po terapiju. Jos godinu dvije prije toga nam govorio kako nije dobar psihicki itd... Da ne spominjem drugaricu koja uci po cijelu noc djetetu ajetul kursiju jer se trza i place, a djetetu rastu zubici :lol: Nije cula gluperda da ima lijek za to :D
Znaci danas sve fanatici pretjerivaci i sa jedne i sa druge strane!
A čemu ti onda Bog služi? Da te tješi?
Ajd nećemo o tome, vrijeđa mi Telegenciju, a ti ćeš se naći uvrijeđen što ti postavljam pitanja.
Ti bi da kazes svoje i da izbacis svoja sranja i razocarenja ovdje, a onda kao necemo o tome :lol: Ne vrijedja mene ovo, mene si uvrijedio, a sebe ponizio nedavno kad si napisao da ti se napusim pa si onda brisao post :D

Samo ti pitaj ljudino, sto vise budes pitao i istrazivao prije ces u vjeru uci :D Ima takvih koliko hoces sto su pitali, eno namaze obavljaju i pametuju sad meni da se i ja ukljucim :D
drug_profi

#63973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

shape of despair wrote: 23/01/2023 12:03
Poznanica iz srednje, nekad je vidim po gradu, imam je na face-u, i kači slike sa mora,Antalija fazoni, reko joj blago njoj, kad kasnije je vidim po gradu hoda, joj reko ublehe žestoke
Da ti kazem da kad bi mi bio cilj vaditi mast ljudima, mogao bih napraviti svoje fotke u odgovarajucem osvjetljenju pa ih onda fino integrisati u razne okoliše, da samo oštrije oko može posumnjati da nisu originalne. Ima danas alata nevjerovatnih.
EasyMan

#63974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EasyMan »

muha_sa wrote: 23/01/2023 10:26
EasyMan wrote: 23/01/2023 10:22

Najveci problem je posjetiti ljekara i traziti pomoc. Ne znam jesu li mi gori ovi ateisti sto svaki trenutak koriste da napadaju boga iako u njega ne vjeruju i da svo zlo svaljuju na njega ili ovi sto previse vjeruju pa misle svaku bol i bolest ce im bog izlijeciti. Imali u zgradi komsiju koji se prije godinu ili dvije ubio skokom sa zgrade, dan i noc se molio bogu umjesto da ode doktoru po terapiju. Jos godinu dvije prije toga nam govorio kako nije dobar psihicki itd... Da ne spominjem drugaricu koja uci po cijelu noc djetetu ajetul kursiju jer se trza i place, a djetetu rastu zubici :lol: Nije cula gluperda da ima lijek za to :D
Znaci danas sve fanatici pretjerivaci i sa jedne i sa druge strane!
Moj jaran otišo u Omer Maslic psihijatru da mu se izjada :-) doktor ga fino saslušo pa kad je ovaj moj završio veli mu--e Hamdo deder sad ti saslušaj mene :D kad se doktor raskuko moj Hamdo umal nije zaplako--ode doktor do prozora pa iz dzepa izvadi bocu sa hapovima te izvadi tabletu i popi je nako pred njim :lol:
Moj Hamdo više nikad nije kuko kako je rastrešen :lol:
Najvece budale koje sam u zivotu upoznao su doktori, al bez zezanja :D

Ima itekako ljudi kojima su terapije i psihijatri pomogli. Nazalost kod nas je sve naopako pa se mnogima ne pomogne adekvatno i na vrijeme. Vecina ljudi koje znam da imaju te psihicke probleme svaljuju sve na druge, kriv im bog, kriva im drzava, kriv ovaj, kriv onaj, samo oni nisu jadni krivi.
drug_profi

#63975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

EasyMan wrote: 23/01/2023 12:05
drug_profi wrote: 23/01/2023 10:27

A čemu ti onda Bog služi? Da te tješi?
Ajd nećemo o tome, vrijeđa mi Telegenciju, a ti ćeš se naći uvrijeđen što ti postavljam pitanja.
Ti bi da kazes svoje i da izbacis svoja sranja i razocarenja ovdje, a onda kao necemo o tome :lol: Ne vrijedja mene ovo, mene si uvrijedio, a sebe ponizio nedavno kad si napisao da ti se napusim pa si onda brisao post :D

Samo ti pitaj ljudino, sto vise budes pitao i istrazivao prije ces u vjeru uci :D Ima takvih koliko hoces sto su pitali, eno namaze obavljaju i pametuju sad meni da se i ja ukljucim :D
Šta da ti kažem. Eto. Vrijeđaš mi Telegenciju, a nađeš se uvrijeđen čim ti neko pomene besmisao koncepta boga. Atavizam apsolutni, štaka kroz život.
Eto jesi rekao šta imaš? Možemo sad završiti?
Post Reply