Ukrajina
- Čitalac
#143026 Re: Ukrajina
Praštajte, u polupenziji sam pa imam isuviše vremena...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#143027 Re: Ukrajina
Rusi se trose oko Bakhmuta ko oko Sjeverodonjecka.Tri moguca udara su iz Zaporozja prema Melitopolju ili Berdanjsku (oko njega se kuha), uobicajena ruta Svatove-Starobeliks i treca po meni najvjerovatnija jer bi bila najveca iznenaddjenje, Donjeck.Sam grad bi bilo tesko uzet al okolo njega bi isli ko kroz travnicki sir.Samo je pitanje prodora koliko i logistika mozeli to pratiti.Sjeverno i juzno ratiste su najsigurnija, uzimanjem Svatova i Starobiliksa izbili bi na SD tj oslobodili i pred sami Luganjsk.Na jugu bi presjekli ruse i napravili dar mar prodorom prema Krimu i Mariupolju.
Za sva tri udara, Ukrima trba pola miliona vojnika obucenih NATO i oruzije i jedno pola miliona u rezervi.Potopili bi ruse u mjesc dana, zato se pritisak ogroman vrsi na svabe da skinute gače navuku i pokazu muda.I najvise svabe mori briga oko raspodjele resursa poslije rata u ukrajini kao i franke, anglosasi ce dobiti lavovski dio.
Za sva tri udara, Ukrima trba pola miliona vojnika obucenih NATO i oruzije i jedno pola miliona u rezervi.Potopili bi ruse u mjesc dana, zato se pritisak ogroman vrsi na svabe da skinute gače navuku i pokazu muda.I najvise svabe mori briga oko raspodjele resursa poslije rata u ukrajini kao i franke, anglosasi ce dobiti lavovski dio.
-
artur morgan
#143028 Re: Ukrajina
Strasne posljedice rata. U Rusiji ne postoji demokracija i nikad nije ni postojala. Ona je samo forma, a u sutini tamo vlada carizam, koji se ostvaruje kroz vojni imperijalizam. Posljedice toga se vide u Ukrajini, Siriji....apsidejzi wrote: ↑22/01/2023 17:04 Sef norveskog ministarstva odbrane je danas iznio procjenu da je do sada, haman godinu dana ratovanja, nastradalo oko 300.000. Ovdje su ukljuceni svi: i vojnici sa ruske i ukrajinske strane te civili. Procjena je da su ruski gubiti (a tu su ukljuceni i gubici Donjecka i Luganska sa ruske strane) oko 180.000 tj 120.000 poginulih i 60tak hiljada ranjenih. Sa ukrajinske strane imamo gubitke u civilima oko 30.000 ubijenih i ranjenih te 90.000 ranjinih i ubijenih vojnika.
Jbt...
-
Vedoo
#143029 Re: Ukrajina
Zato zauzimanje Kreminne ima izuzetno veliku važnost za Bakhmut i cijeli regiju.pici wrote: ↑22/01/2023 17:36 Rusi se trose oko Bakhmuta ko oko Sjeverodonjecka.Tri moguca udara su iz Zaporozja prema Melitopolju ili Berdanjsku (oko njega se kuha), uobicajena ruta Svatove-Starobeliks i treca po meni najvjerovatnija jer bi bila najveca iznenaddjenje, Donjeck.Sam grad bi bilo tesko uzet al okolo njega bi isli ko kroz travnicki sir.Samo je pitanje prodora koliko i logistika mozeli to pratiti.Sjeverno i juzno ratiste su najsigurnija, uzimanjem Svatova i Starobiliksa izbili bi na SD tj oslobodili i pred sami Luganjsk.Na jugu bi presjekli ruse i napravili dar mar prodorom prema Krimu i Mariupolju.
- drndalo
#143030 Re: Ukrajina
Bredliji u transportu nedje u POL...
Last edited by drndalo on 23/01/2023 10:23, edited 1 time in total.
-
zigzag
#143031 Re: Ukrajina
Nestale ne broje kao mrtve. Ne znaš ni ko je mrtav ni ko je zarobljenik.mishic wrote: ↑22/01/2023 12:29 Mene zanima ko i kako broji one spaljene rutalje izgorjele u bezbroj uništenih oklopa koji su nakon pogodka i sami eksplodirali a potom dogorijevali?
Možda ova razlika između ruskih i ukrajinskih brojki dolazi odatle. Rutalji računaju samo sanduke koji im se vrate. Naravno Wagner nije u tome kao ni Kadirovci i strani plaćenici...
Zato je ukrajinska statistika u redu.
- Arminovski
#143032 Re: Ukrajina
Koliko vojske trenutno imaju obje strane u ratu? Koliko je Ukrajina mobilizirala?
- karanana
#143035 Re: Ukrajina
Na svabe legla i kuka i motika sto ne daju tenkove. Sto ameri ne daju abramse? Ako su ih mogli dati raznoraznim devojebima i talibanima sto onda ne bi dali ukrima? Ako ih talibani i hezbolah milicije znaju odrzavat znaju i ukri.
- Ironmen
#143036 Re: Ukrajina
U moru spama na temi prolazi vam da se dobro kuha u Zaporozju, rusi cak imaju napredak osvojili su par sela. izgleda da su Ukri tanki ovom djelu jer su povukli dosta jedinica da brane Bakmut i okolicu.
- karanana
#143037 Re: Ukrajina
Meni nije proslo. Ja sam prije nekoliko dana pito sta se desava na zaporoskoj liniji i ima li istine da rusi opipavaju teren i imaju nekih uspjeha. I onda sam utisan i receno mi je da suptilno i podlo ubacujem ruske lazi na temu jer pitam o zaporozju.
- Čitalac
#143038 Re: Ukrajina
Ono što Moskva danas zvanično saopštava (Ministarstvo odbrane/Rogov iz okupacione administracije) jeste da se radi o „lokalnoj ofanzivi“ te da su zauzeli „povoljnije položaje“. Juče su, kažu, zauzeli četiri sela od kojih je najveće Lobkove, 25 km od Orihiva.
-
Honda Rajvosa
#143039 Re: Ukrajina
Sinoc si ti spomenuo stanje u zaporozju.vidjet cemo na sta ce sve to liciti. Bukvalno smo se i nadqli ovakvoj zimi, i Baric je rekao. Ukrajinci ce mirovati i izgubiti poneko mjesto. To se sada i desava.u naradih 10 dana ocekujem neku ofanzivu sa jedne ili druge strane. Tipujem da ce rusi prvi napasti.a da ce na proljece ukrajinci u akciju nakon rasputice. Dok sve stigne od naoruzanja, pa ce biti napad.
@drug_profi hoce li dobiti ove rakrte gldmb ili kako vec sto smo diskutovali prije nekoliko dana
- drug_profi
- drug_profi
#143041 Re: Ukrajina
GLSDBHonda Rajvosa wrote: ↑22/01/2023 20:07Sinoc si ti spomenuo stanje u zaporozju.vidjet cemo na sta ce sve to liciti. Bukvalno smo se i nadqli ovakvoj zimi, i Baric je rekao. Ukrajinci ce mirovati i izgubiti poneko mjesto. To se sada i desava.u naradih 10 dana ocekujem neku ofanzivu sa jedne ili druge strane. Tipujem da ce rusi prvi napasti.a da ce na proljece ukrajinci u akciju nakon rasputice. Dok sve stigne od naoruzanja, pa ce biti napad.
@drug_profi hoce li dobiti ove rakrte gldmb ili kako vec sto smo diskutovali prije nekoliko dana
Ne znam vise. Bilo najavljeno. Ne cujem dalje.
- Čitalac
#143042 Re: Ukrajina
Scholzov SPD okreće novi list: „Predugo smo se oslanjali na budućnost s Rusijom...“
Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), čiji je član i kancelar Olaf Scholz, poziva na preispitivanje vanjske politike, posebno u odnosu na Rusiju, prenosi agencija DPA. Dokument pod nazivom "Socijaldemokratski odgovori na svijet koji se mijenja" bit će razmatran 23. siječnja na predsjedništvu stranke.
“Vrijeme je da preispitamo vlastitu ulogu u svijetu i preuzmemo više odgovornosti za ono što je temelj prosperiteta, slobode i mira: međunarodni poredak temeljen na pravilima”, stoji u tekstu. Dokument tvrdi da se Njemačka predugo oslanjala na kooperativnu budućnost s Rusijom. Također se spominje potreba za preispitivanjem odnosa s Kinom, radi smanjenja ekonomske ovisnosti.
Osim toga, autori Njemačkoj dodjeljuju vodeću ulogu u Europi i pozivaju na stvaranje snažnog NATO partnera jačanjem njemačke vojske.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#143043 Re: Ukrajina
-
dragan53
#143044 Re: Ukrajina
Rusi tvrde da napreduju prema Zaporožju.
Ovde ima nekih snimaka ali ne vidim vizuelni dokaz. Ovaj Julian Ropcke ako ga neko prati uglavnom kad locira snimak napravi i mapu.
https://avaz.com/rusi-tvrde-da-napr ... nta-video/
Ovde ima nekih snimaka ali ne vidim vizuelni dokaz. Ovaj Julian Ropcke ako ga neko prati uglavnom kad locira snimak napravi i mapu.
https://avaz.com/rusi-tvrde-da-napr ... nta-video/
- drug_profi
#143045 Re: Ukrajina
Sta god Rusi kazu - lazu.
Osim ako nije potvrđeno iz vise izvora + slika sa geolokacijom.
Citate to smece od portala i onda vam se rusi uvuku u glave i primite se na lazi.
Niko pametan to ne cita. Niko.
Osim ako nije potvrđeno iz vise izvora + slika sa geolokacijom.
Citate to smece od portala i onda vam se rusi uvuku u glave i primite se na lazi.
Niko pametan to ne cita. Niko.
-
zigzag
#143046 Re: Ukrajina
Dođe putin na brifing, da vidim šta je moja vojska-druga sila svijeta uradila prošli mjesec.
Znate predsjedniče, izveli smo izuzetnu akciju i ,uz određene gubitke, zauzeli oleksandrivu oranicu. Tu je taj nacista do prošle godine sijao uljanu repicu.
Sad više neće.
-
CrveniKuk
#143047 Re: Ukrajina
Moram priznati,da sam do tog zaključka ,došao sto u zadnje vrijeme nema vizualne potvrde djelovanja Himrasima,odnosno,nema snimaka koji ukazuje na njihovo djelovanje. U svakom slučaju su se pokazali kao vrhunsko oruzije o kojem Rusi mogu samo sanjati.geralt wrote: ↑22/01/2023 13:04Ne znam sta ti znaci "u zadnje vrijeme", ali od Nove Godine do mozda 10.01. su bili aktivni kao rijetko kad dosad. Najvise paznje je privukla ona skola gdje su stradale stotine mobiksa, ali bilo je jos bubova, i ljudstva i opreme.CrveniKuk wrote: ↑22/01/2023 12:41 Interesantno,u zadnje vrijeme imamo malo ili nikako vijesti o djelovanju Himrasima. Da li Ukrajinci,štede rakete za neko buduće djelovanje? Da li spremaju,da Himrasima,osim logističkih baza i komunikacijskih središta,počnu masovnije koristiti protiv ruske pješadije i vatrenih tačaka neposredno na prvim linijama?
Ide to u ciklusima, nemaju ni Ukrajinci toliko raketa da mogu konstantno rokati. Prestanu na neko vrijeme, Rusi se opuste, pomisle da su unisteni ili da je nestalo raketa, pocnu se opet okupljati i dovlaciti skladista u domet, i onda opet budu himarisani.
Edit: Ziv je HIMARS, umro nije:
-
toska
#143048 Re: Ukrajina
pitanje je na mjestu, sve se svelo na više europski nego Njemački Leopard.
vjerovatno stvar simbola i simbolike, Abrams je Amerika.
- Čitalac
#143049 Re: Ukrajina
Iz današnje kolumne Oleksija Danilova...
Ukrajina u veljači 2023. potpuno je drugačija zemlja od one iz veljače 2022. Imamo potporu svijeta bez presedana, ujedinjeni Zapad dostavlja nam pomoć od više milijardi dolara i, što je najvažnije, imamo ukrajinski duh ljubavi prema slobodi i etabliranu političku naciju koja je osjetila okus pobjede.
Ali ovo nije vrijeme za opuštanje, pred nama su mnoga iskušenja, krv, smrt i naporan rad. Neprijatelj je zaista jak i podmukao, njegovo podcjenjivanje je smrtonosno. On i dalje ima veliki resurs – ljudsku masu, ali tu masu ne čine ljudi koji su stali u obranu Domovine i vlastite obitelji. I dalje ima projektile i tone vojnog željeza. Postaje pametniji, stječe iskustvo i uči na greškama. To morate znati, zapamtiti i uzeti u obzir.
Ali također moramo znati da je Rusija osuđena na poraz. Povijesna misija Ukrajine jeste da dokrajči himeru postimperijalizma, da zauvijek uništi samu ideju imperijalne Rusije. Nakon toga Rusija mora postati obična nacionalna država, lišena kolonija ili rascjepkana. Da bi se svijet oslobodio globalne prijetnje, Ukrajina plaća najveću moguću cijenu – to je naša žrtva na oltaru slobode i demokracije. Mi ćemo izdržati jer naša je sudbina da budemo slobodni.
-
CrveniKuk
#143050 Re: Ukrajina
Po ovome,ako Poljaci nisu u mogućnosti da isporuče Leopard 2 Ukrajincima, oni će ih obučavati na spomenutim tenkovima. Do isporuke Leoparada 2 će doći prije ili kasnije,a na osnovu ove informacije, Ukrajinci će imati spremne posade,kao i mehaničko osoblje za korištenje i održavanje Leopard 2.