Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lavi wrote: ↑21/01/2023 16:29
metak u sebi ima pirotehničku kompoziciju, nešto slično kao onome u baklji, i kako se sagorjeva prah u metku i ta pirotehnička kompozicija gori i stvara takvu crvenu sliku ili trail. Ima ih u par boja ali je crvena najzastupljenija.
Kako se moze vidjeti nesto sto sagorjeva a nalazi se unutar metka ?
Obilježevajući metci/projektili služe za navođenje vatre na cilj. Takvi metci/projektili imaju na svom zadnjem dijelu fosfornu smjesu koja se zapali prilikom ispaljivanja iz cijevi oružja ili oruđa i sagorjeva u toku leta ka cilju, ova smjesa je odvojena komorom kao dio zrna koji se sastoji od košuljice i unutrašnjeg olovnog punjenja čime se odmogućava kinetički udar na cilj a PAT-ovi i PAM-ovi sa većim kalibrom imaju obiljažavajuće projektile sa eksplozivnim punjenjem unutar zrna koji se aktivira kinetičkim udarnim ili vremenskim tempirnim a neki i sensornim upaljačem koji je smješten na prednjem dijelu projektila.
Kako se moze vidjeti nesto sto sagorjeva a nalazi se unutar metka ?
Ne nalazi se unutar metka. Zvaću ga tracer jer mi je lakše ali to je to. Tracer municija ima šupljinu u sebi koja omogućava svjetlu da prođe. Nalazi se na kraju metka.
Na kraju ili na dnu metka se nalazi inicijalna kapisla. Metak se sastoji od čahure, barutnog, punjenja, inicijalne kapisle i zrna na čijem zadnjem dijelu se nalazi obilježavajuća fosforna smjesa koja sagorjeva nakon ispaljenja metka.
zigzag wrote: ↑21/01/2023 18:33
Pa zadnji dio zrna ima košuljicu koja se probije sa ispaljenjem metka. Nije valjda da nikad niste razdvojili metak dok ste sjedili u rovu.
kod Amera je to malo udubljenje, mislim da je NATO standard također, ali svakako komplikovano je objasnit bitno je da svjetli metak
Ovo mora da bude jasno svima koji stalno pominju neke pregovore sa Putinom.
Putin pobjeđuje onog časa kad se sa njim počne pregovarati o miru.
Jedino kad mu ZSU odsječe Krim i jedinice na Krimu, može se pregovarati sa njim da će biti puštene da se povuku u Rusiju bez vatre, samo ako se istovremeno povuku i iz Donbasa.
Samo to.
Sve je to jos na dugom stapu, I dovoljne kolicine mts za UA I bilo kakav kraj ovom ratu, kako evo prodje godina, cini se tako ce I druga sa podrskom za UA koja je uvijek reaktivna, umjesto proaktivne
Nadam se da grijesim, ali mi se cini da UA nece prije narednog ljeta imati sve sto treba za prave I uspjesne ofanzive od zaporozja do azovskog mora, cime ce presjeci kopnenu vezu prema krimu I moci gadjati krimski most
U smjeru Lymana ruska vojska granatirala je Novoyehorivku, Makiyivku, Nevske, Ploschanku, Holykove, Chervonopopivku, Kreminnu i Dibrovu u Luganskoj oblasti, - stoji u jutarnjem izvješću Glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine.
Ovo mi bode oči pa sam malo promahalao. Navodno se u zapadnom dijelu grada vode borbe.