Polozio sam vozacki odavno, sjecam se da mi je instruktor pojasnjavao da se iz krajnje trake obavezno skrece u prvu krajnju traku medjutim u praksi se bez izuzetka ponasam kako je to opisano u prvom videu. To je neuporedivo lakse i efikasnije skretanje, ukoliko nije tako u nasem ZOBS-u to samo pokazuje koliki smo kurac u svemu. Ne znam da li to nesto znaci ali bezbroj puta me je policija vidjela da skrecem kako je opisano i nikada me nisu zaustavili.NediM17 wrote: ↑20/01/2023 15:25EFD22 wrote: ↑20/01/2023 15:04
Upravo tako.
Jer vaše putanje uopće nisu u koliziji, što naravno i član 48. propisuje.
5. Skretanje
Članak 48.
(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je obaviti skretanje krećući se krajnjom prometnom trakom koja se proteže uz desn rub kolnika, osim ako prometnim znakom ili oznakom na kolniku nije drugačije određeno.
(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je obaviti skretanje krećući se krajnjom lijevom prometnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolnika, odnosno prometnom trakom koja se proteže uz lijevi rub ceste s jednosmjernim prometom, osim ako prometnim znakom na cesti nije drugačije određeno.
Naravno, ako je cesta u koju obojica skrećete samo sa jednom trakom u vašem smjeru, onda ovaj koji skreće desno ima pravo prvenstva prolaza. Logično.
Selam.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Snake Eyes
#42726 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#42727 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A đesi ti mor'o danas?!zdruzdjo wrote: ↑21/01/2023 17:10 Klepio prvi ozbiljan snijeg. Ok, nije mu bas drago, ali vrijeme mu je. Naravno, tradicionalno kao i proteklih godina zimsku sluzbu iznenadio snijeg u januaru. Pa doooobro, sta taj snijeg ima da pada u januaru.
Danas u 12 kad je najvise padao, auta na cestama ko u prici. Svi su bas danas po takvim cestama mooooorali negdje. to me strasno nervira. Od cengic vile do saraj polja 3 sudara. Sva tri ista. Zguz. Pa uspori majku ti jebem nedojebanu nedokaznu. klizavo, poledilo ispod. Znam zimska sluzba ne radi, ali ne moras ti biti bilmez i nepotrebno dovoditi i sebe i druge u opasnost.
Isto tako klub ljubitelja guma naseg poznatog bh brand-a >>>ma ko mu jebe mater, mogu jos ove godine<<<, je pozvao danas clanove na obiljezavanje pocetka padanja ovog bijelog govneta voznjom kroz grad. Klizu na sve strane, ali mora se ispostovati naredba kluba.
Naravno po najvecem padanju su svi krenuli da se "Smučaju" na planine. Smučilo im se dabog da.
Izgleda da je veliki broj clanova spomenutog kluba krenuo u osvajanje planinskih ljepotica. Kroz rs, hrooooooror. oni se tamo inace nose onom krilaticom "samo prirodno i bez posipanja da ne kvarimo zimsku idilu". Cesta zaledjena ploha sa rupama u ledu tu i tamo. Bolje da su zbavili "Zamboni" za sredjivanje leda na klizalistima i fino napravili bas pismenu ledenu plohu da se moze fino sa klizaljkama. i onda tamo na razgranicenju iznajmis klizaljke i udri do trnova lagano ili do vojkovica. mozda i neku sportsku manifestaciju napraviti. Posao bi ubili.
Ali i uz takvu cestu, kolona nasih dobrih bosnjana sa spomenutim gumama su se uputili put imana i bjelasnice. Valjda da se smučaju. Vozilo se bukvalno 10. nisi mogao brze od kolone. Sunce me ugrijalo kad sam skrenuo da idem prema butmiru.
I tako........
A vi, kako 'te........
- tramvajtrojka
#42728 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
on je dobri bosnjanin sa dobrim gumama koji se isao smucatikonektovan wrote: ↑21/01/2023 17:47A đesi ti mor'o danas?!zdruzdjo wrote: ↑21/01/2023 17:10 Klepio prvi ozbiljan snijeg. Ok, nije mu bas drago, ali vrijeme mu je. Naravno, tradicionalno kao i proteklih godina zimsku sluzbu iznenadio snijeg u januaru. Pa doooobro, sta taj snijeg ima da pada u januaru.
Danas u 12 kad je najvise padao, auta na cestama ko u prici. Svi su bas danas po takvim cestama mooooorali negdje. to me strasno nervira. Od cengic vile do saraj polja 3 sudara. Sva tri ista. Zguz. Pa uspori majku ti jebem nedojebanu nedokaznu. klizavo, poledilo ispod. Znam zimska sluzba ne radi, ali ne moras ti biti bilmez i nepotrebno dovoditi i sebe i druge u opasnost.
Isto tako klub ljubitelja guma naseg poznatog bh brand-a >>>ma ko mu jebe mater, mogu jos ove godine<<<, je pozvao danas clanove na obiljezavanje pocetka padanja ovog bijelog govneta voznjom kroz grad. Klizu na sve strane, ali mora se ispostovati naredba kluba.
Naravno po najvecem padanju su svi krenuli da se "Smučaju" na planine. Smučilo im se dabog da.
Izgleda da je veliki broj clanova spomenutog kluba krenuo u osvajanje planinskih ljepotica. Kroz rs, hrooooooror. oni se tamo inace nose onom krilaticom "samo prirodno i bez posipanja da ne kvarimo zimsku idilu". Cesta zaledjena ploha sa rupama u ledu tu i tamo. Bolje da su zbavili "Zamboni" za sredjivanje leda na klizalistima i fino napravili bas pismenu ledenu plohu da se moze fino sa klizaljkama. i onda tamo na razgranicenju iznajmis klizaljke i udri do trnova lagano ili do vojkovica. mozda i neku sportsku manifestaciju napraviti. Posao bi ubili.
Ali i uz takvu cestu, kolona nasih dobrih bosnjana sa spomenutim gumama su se uputili put imana i bjelasnice. Valjda da se smučaju. Vozilo se bukvalno 10. nisi mogao brze od kolone. Sunce me ugrijalo kad sam skrenuo da idem prema butmiru.
I tako........
A vi, kako 'te........![]()
-
zdruzdjo
#42729 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Taj film u mom kinu se ne gleda. Moja najbolja životna investicija, je što sam kao klinac odlucio da ne volim "smučati", i odustao od bavljenja tim sportom.
A pneumatici su dobri. Necu reci da su savrseni ali su me danas izvukli uz prilicno brdo u neociscenoj mahali.
@konektovan
Na posao mor'o.
Ima nas koji nemamo svake sedmice taj luksuz da ne radimo vikendom.
- ZoomZoomKiwi
#42730 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zdruzdji treba Nobela za književnost, ili u najmanju ruku Pulitzera.
Čovjek nam svima normalnima čita misli, i onda to slikovito i rječito pretoči u jedan fin dnevni osvrt. Milina za čitati
Čovjek nam svima normalnima čita misli, i onda to slikovito i rječito pretoči u jedan fin dnevni osvrt. Milina za čitati
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#42731 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako te iko razumije,..ja te razumijem.zdruzdjo wrote: ↑21/01/2023 18:40Taj film u mom kinu se ne gleda. Moja najbolja životna investicija, je što sam kao klinac odlucio da ne volim "smučati", i odustao od bavljenja tim sportom.
A pneumatici su dobri. Necu reci da su savrseni ali su me danas izvukli uz prilicno brdo u neociscenoj mahali.
@konektovan
Na posao mor'o.
Ima nas koji nemamo svake sedmice taj luksuz da ne radimo vikendom.
-
Dzontra_Volta
#42732 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da se vratimo na temu, posebno nerviranje ide kad vidim ove sa "šeširom".
Pa radije očisti onda samo vjetrobran i piči.

- ZoomZoomKiwi
#42733 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo je vani kažnjivo. Ne znam kod nas?
- kabal1337
#42734 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
imas takvi samo ociste sajbu, nista svjetla, nista krov, pa i da strana rijetko.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
Dzontra_Volta
- Ateista
#42738 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne kontam bas sta hoces da kazes.nemezis wrote: ↑21/01/2023 17:00Citiraj propise kako sam i ja uradio pa da vidimo.Ateista wrote: ↑21/01/2023 13:22
Pa o tome i ja pricam, samo sam drugacije formulisao, tako sam te i prvi put shvatio![]()
Ne postuje se dio "ako nema znaka" jer to nije navedeno u stavu koji je vezan za raskrsnice sa semaforom, vec u stavu prije toga koji se odnosi generalno na raskrsnice, dok konkretno za raskrsnice pise samo gledaju se pravila.
- Logovan
#42739 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa bolje biti u autu, ode bolan zdravlje.Dzontra_Volta wrote: ↑21/01/2023 22:21Kažnjivo je i kod nas, ali milicija se grije u golfovima, ko će izlaziti na ovu maziju.
-
tindbe
#42740 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
i ja sam počeo čistit samo 40ak centi šajbe ispred sebe, da ne vidim bijedu okolo dok se vozim
- Dozer
#42741 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E hvala na skracenom casu geometrije, i vektora.Laplace wrote: ↑21/01/2023 13:44Pravac - prava koja prolazi kroz dvije tačke A i B. Pravci AB i BA se podudaraju, tj. to je isti pravac.
Smjer je jedno od dva moguća usmjerenja na jednom pravcu. Na pravcu AB imamo sva različita smjera:
1. Smjer od A ka B je smjer AB
2. Smjer od B ka A je smjer BA (i razlikuje se od smjera AB, tj. suprotan mu je).
![]()
Ima li jos sta o tome, tipa da smjer iznacava svako tijelo koje se krece od tacke A do tacke B?
Kakvih sve ovdje pacijenata ima, to je za ne povjerovati. Toliki ste bukvalisti da je to naprosto nevjerovatno. I hvatate se za svaku pojedinacnu rijec samo kako biste ispali u pravu. Mnogi psiholozi i psihijatri bi to podveli pod jednu vrstu patologije.
A totalno zaboravljate kolokvijalnost.
-
nemezis
#42742 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Procitaj moj post kao sam objasnio situaciju i propise koji se odnose na nju. Isto tako objasni ti. Ovako te ništa ne kontam, ne znam ni šta hoćeš da kažeš. U mom postu je sve jasno napisano i postavljeno je pitanje na koje je vrlo jednostavno odgovriti. Ti pises nekoliko postova a nikako da jasno odgovoriš na pitanje u tom postu ili da predočis tekst iz Zakona za koji ti smatraš da se primjenjuje na nacin na koji sam ja to uradio. Šta ti u stvari želiš/tvrdiš? Nije mi jasno kako ne kontas sta hocu da kažem akonja kazem "citiraj propise...", sta tu nije jasno? Imaš situaciju, citiraj redom propise koji se odnose na tunsituaciju i objasni zasto se ti propisi koje citiraš odnose na situaciju o kojoj se govori.
-
nemezis
#42743 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kada se priča o propisima, moras se izražavati precizno inače niko ne zna šta si tačno htio reci. Ako ce svako morati pogađati sta onaj drugi misli pod "pravac" ili "smijer", diskusija je besmislena.Dozer wrote: ↑22/01/2023 00:21E hvala na skracenom casu geometrije, i vektora.Laplace wrote: ↑21/01/2023 13:44
Pravac - prava koja prolazi kroz dvije tačke A i B. Pravci AB i BA se podudaraju, tj. to je isti pravac.
Smjer je jedno od dva moguća usmjerenja na jednom pravcu. Na pravcu AB imamo sva različita smjera:
2. Smjer od B ka A je smjer BA (i razlikuje se od smjera AB, tj. suprotan mu je).
![]()
Ima li jos sta o tome, tipa da smjer iznacava svako tijelo koje se krece od tacke A do tacke B?
Kakvih sve ovdje pacijenata ima, to je za ne povjerovati. Toliki ste bukvalisti da je to naprosto nevjerovatno. I hvatate se za svaku pojedinacnu rijec samo kako biste ispali u pravu. Mnogi psiholozi i psihijatri bi to podveli pod jednu vrstu patologije.![]()
A totalno zaboravljate kolokvijalnost.![]()
- Laplace
#42744 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zašto postavljaš pitanje ako ne želiš da ti odgovore?Dozer wrote: ↑22/01/2023 00:21E hvala na skracenom casu geometrije, i vektora.Laplace wrote: ↑21/01/2023 13:44
Pravac - prava koja prolazi kroz dvije tačke A i B. Pravci AB i BA se podudaraju, tj. to je isti pravac.
![]()
Kakvih sve ovdje pacijenata ima, to je za ne povjerovati. Toliki ste bukvalisti da je to naprosto nevjerovatno. I hvatate se za svaku pojedinacnu rijec samo kako biste ispali u pravu. Mnogi psiholozi i psihijatri bi to podveli pod jednu vrstu patologije.![]()
- nepass1
#42745 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako vam se da raspravljati po forumu??? Sizifov posao
- Laplace
#42746 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pri tome, očigledno o pravcu priča na način da je jasno da se radi ne o različitim pravcima nego o istom pravcu i različitim smjerovima. Time nas sve dovodi u zabludu i navodi na pogrešan zaključak da on priča o dva različita (npr. okomita) pravca. Dok skontaš na šta je mislio prođe nekoliko stranica foruma.nemezis wrote: ↑22/01/2023 08:11Kada se priča o propisima, moras se izražavati precizno inače niko ne zna šta si tačno htio reci. Ako ce svako morati pogađati sta onaj drugi misli pod "pravac" ili "smijer", diskusija je besmislena.Dozer wrote: ↑22/01/2023 00:21
E hvala na skracenom casu geometrije, i vektora.
Ne čitamo mi misli.
-
mali_balon
#42747 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kao ugrijat ce se krov pa ce skliznut nazad kad da gas....ali sta ako zakoci....to su posebne vrste ljudi.....da smo hos uvijek skupljaci lovci to bi prirodnom selekcijom bilo rijeseno, ovako drzi distancu ili ga zaobidji...Dzontra_Volta wrote: ↑21/01/2023 22:09 Da se vratimo na temu, posebno nerviranje ide kad vidim ove sa "šeširom".
![]()
-
mali_balon
- Laplace
#42749 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad ne odgovoriš na pitanje, ispada da ne znaš odgovor i da nisi u pravu.
Kad odgovoriš na pitanje, ispadaš pacijent.
Nikako narodu ugoditi.
Btw, tebi niko ne odgovori na pitanje. Svi zaobilaze drugi dio rečenice u ZOBS-u, gdje jasno stoji da se u slučaju da je dvojici vozača zeleno primjenjuju saobraćajna pravila ukoliko saobraćajnim znacima nije drugačije određeno. Boldirani dio ljudi naprosto zanemaruju, kao da ne postoji. I niko taj dio nije komentarisao.
- Hiran
#42750 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koji je to ZOBS?Laplace wrote: ↑22/01/2023 09:23
Btw, tebi niko ne odgovori na pitanje. Svi zaobilaze drugi dio rečenice u ZOBS-u, gdje jasno stoji da se u slučaju da je dvojici vozača zeleno primjenjuju saobraćajna pravila ukoliko saobraćajnim znacima nije drugačije određeno. Boldirani dio ljudi naprosto zanemaruju, kao da ne postoji. I niko taj dio nije komentarisao.
Evo iz dva razlčita izvora:
2) https://bihamk.ba/bs/sigurnost/zobs/118
3) https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... -u-BiH.pdf