Point. wrote: ↑21/01/2023 13:50
vee-jay wrote: ↑21/01/2023 12:49
Ne razumijem takav odgovor.
Pazi, meni uopste nije cilj da se svadjam i da ti "spustim" ili sta vec.
Situacija je veoma jednostavna:
SDA je izgubila izbore.
SDA je kriminalna stranka koja je drzavnim institucijama i pojedincima uradila veoma puno losih stvari.
Znaci kada neko drugi napravi vlast - jedan odredjeni dio SDA - tj. onaj glavni - ce otici ili u zatvor ili ce pobjeci u Tursku.
Iz tog razolga se SDA ne drzi demokratskih vrijednosti nego preko svih svojih kanala siri paniku po narativu "izdajnistva" i "anti-islamske koalicije".
Cilj tih aktivnosti joj je da na taj nacin uvede haos, izludi narod i time produzi procese pravljenja vlasti -- DOK ONA NA SVE NACINE POKUSAVA DA POKUPUJE pojedine ljude/stranke.
Na drzavnom nivou su djelimicno uspjeli - da li ce im to uspjeti na federalnom nivou - to cemo vidjeti.
Ali generalno, NISTA SE NIJE PROMIJENILO - NITI SE TRENUTNO NESTO NAROCITO DESAVA - SAMO JE SDA IZGUBILA VLAST.
Dodik/SNSD - sve isto kao do sada.
Covic/HDZ - sve isto kao do sada.
Sve ostalo je gore opisani SDA spin.
Zasto je DF sa SDA?
Zato sto je DF = SDA.
Istina boli, ali to je tako.
Pa slušaj, u principu se slažem sa gore napisanim, sda treba ili ugasiti ili komplet rebrandirati tj da stara garda sa Baketom i ostalim koji su dugo tu ode i da dođe do promjene u stranci. Vjerujem da bi se većina odmetnika, da ih tako nazovem, od nipa pa do svih drugih derivata vratilo.
Međutim, meni nije jasan ovaj narativ da je jedino SDA kriva što u BiH ne teče med i mlijeko i da se samo oni smaknu sve će biti Švica. A sa druge strane imamo i druge dvije i gore nacionalne stranke SNSD i HDZ, koji su odjenom prihvatljivi i koji se patetično pokušavaju oprati kao odjednom proEvropske i proBiH a Dodik i Čović kooperativni što i ja i ti znamo da je to jedna velika šarena laža i da njih ne opra ni stotinu voda. I jedni i drugi imaju ljude na crnim listama i takvi su prihvatljivi? E to meni nije jasno.
Ako su sda, hdz i snsd isto sranje i drugo pakovanje, što su jedni babaroga a drugi prihvatljivi pa čak i poželjni?
Zato sto je 1+1=2 a ne 11.
OHR i sve clanice oko OHRa (osim Rusije naravno) nemaju vremena da se istinski pozabave Bosnom i Zapadnim Balkanom.
Jedino sto im je trenutno vazno je da situacija bude koliko-toliko stabila.
Stabilnost u BiH znaci = Dejtonska BiH.
OHRu i clanicama OHRa - trenutno - Dejton je zakon. Tacka.
HDZ je nagovjestavao da je moguce da ce ih Bosnjaci ovaj put po Dejtonskoj matematici biti u stanju preglasati.
A posto Dejton samo vidi konstitutivne narode - to OHR nije smio dozvoliti.
HDZu je poklonjen IZ - ne zato sto su oni Hrvati - nego zato da se Dejton ne bi urusio.
--> Znaci HDZ je u vlasti bez obzira na to ko ce sa njima tu vlast dijeliti.
SNSD je UBJEDLJIVO pobijedio na izborima u RSu - dok je opozicija u RSu toliko trula da sutra moze da pukne.
HDZ je potencirao vlast sa SNSDom.
Da ponovim gore navedeno: Jedino sto je OHRu (i clanicama) trenutno vazno je da situacija bude koliko-toliko stabila.
SNSD je dovoljno jak da sutra destabilizira ne samo BiH nego citav Zapadni Balkan -- a time i Evropu.
Lako je Reufu iz daljine govoriti "pa nek pukne" ... ali ako dodje do destabilizacije, hiljadu interesa malih i velikih dolazi na povrsinu, Rusija se aktivira, a narod je koleteral.
--> Znaci da li je bolje izabrati SNSD ili PDP/SDS i time rizikovati nesto sto niko vise ne moze izkontrolisati?
SDA je po brojevima pobijedila izbore.
Ali ona nema izborni kapacitet -- jer niko nece sa njima da pravi vlast.
A zasto je to?
Razlog nije zato jer su Bosnjaci - nije ni zato jer su Muslimani -- ne odgovor je puno jednostavniji:
Bakir Izetbegovic je LAZOVCINA.
Bukvalno sve i jedan "lider" sve i jedne BiH stranke (da, i DFa) koji je sjeo i nesto sa njim dogovorio - je nakon toga rekao da ga je Bakiz Izetbegovic SLAGAO.
Dakle - Bakir Izetbegovic ili je glup ili je bolesni lazov -- jer on sjedne sa ljudima, dogovori nesto, cak to i potpise -- da bi sutradan rekao da to nije istina.
I onda preko svojih medija, OSE i raznoraznih Reufa to preokrene i od druge strane napravi lazove, izdajnike, lazove ...
HDZ i SNSD bi SUTRA uzeli SDA u vlast a ne Trojku -- ali sve dok je Bakir Izetbegovic lider te stranke, to nece biti moguce.
Dakle sve ovo sto se trenutno desava u BiH - se desava radi Bakira i Sebije Izetbegovic.
Da je npr. Zvizdic bio sef ove SDA, ta stranka bi sada bila u vlasti a on bi sjedio u predsjednistvu.
Btw:
Ja nisam cuo da je iz Trojke iko rekao da zele prije SNSD+HDZ nego SDA.
Ja nisam cuo da je iz Trojke iko postavljao SDA u istu ravan sa SNSD+HDZ.
Ja ustvari iz Trojke nisam cuo niti jedne lose rijeci o SDA - sem konkretnih cinjenica o korupciji, kriminalu, odlazku ljudi iz zemlje ...