Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#3751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Jedino tako se može objasniti ovaj postotak od Irske.
Jer ne može Irska dijaspora u USA biti 690% od ukupne Irske dijaspore, nego to samo može značiti da je Iraca (porijeklom) 6.9x više nego Iraca sa prebivalištem u Irskoj.
Ozimician

#3752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 19/01/2023 22:14
Ozimician wrote: 17/01/2023 16:19 Dobra mapa, ali je 90% ljudi nije skontalo, ukljucujuci i pisce teksta na klixu.

Kako sam ja skonto: Poredi se koliko etnickih Njemaca zivi trenutno u SAD - u poredjenju sa ukupnim brojem stanovnika trenutno u Njemackoj.
Dakle po ovoj mapi - ca 40 mil. etnickih Njemaca zivi danas u SAD ? - sto bi bilo ca. 12% stanovnistva SAD
Ne nego ljudi koji vode njemacko porijeklo. Odano oni sebe ne smatraju Nijemcima niti Svedjanima :mrgreen:.
Etnički Njemci = njemačko porijeklo
detroit-mercy

#3753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 19/01/2023 23:01
detroit-mercy wrote: 19/01/2023 22:14
Ne nego ljudi koji vode njemacko porijeklo. Odano oni sebe ne smatraju Nijemcima niti Svedjanima :mrgreen:.
Etnički Njemci = njemačko porijeklo
OMG, ti si tako vezan za taj germanski zivotni prostor tako da sve gledas kroz etnije. Sta je etnicki Nijemac u USA, takva kategorija ne postoji ili je tebi tesko razumjeti. Je li dijete koje eto nosi prezime Schmit etnicki Nijemac iako mu je igrom slucaja to prezime ostalo od predaka a predaci se mijesali sa Ircima, Poljacima, Italijanim i sl. Ili pricas sa njima oni ti kazu 30% Nijemac, 20% Italijan, 20% Poljak, 10% Irac, 10% Native American i sl.
skafiskafsnjak

#3755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

GVIP wrote: 20/01/2023 17:49 [youtube]https://youtu.be/RgZfrYcaG4k[/youtube]
Pa u citavom svijetu je tako .... samo u Njemackoj malo kasni taj trend
Ozimician

#3756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

GVIP wrote: 20/01/2023 17:49 [youtube]https://youtu.be/RgZfrYcaG4k[/youtube]
Nije ovo ništa novo, jedino što se desilo u zadnje vrijeme da je dobar dio srednje klase u Njemačkoj pao niže - usljed inflacije i porasta poreza, koje nije praćeno povećanjem plata i srednja klasa plaća u Njemačkoj najviše poreza.

A iz mog iskustva i obilaska svijeta, a obišao sam poprilično - ja nisam nigdje vidio manji jaz između bogatih i siromašnih nego u BiH. To je kod nas i jedan od razloga nezadovoljstva, jer itekako primjetimo bogatog komšiju.

U većini zemalja bogati i siromašni se skoro i ne susreću, bogati imaju dijelove gradova gdje oni žive, škole u koju idu, bolnice u kojima se liječe, kafiće u koje izlaze... Najbolji primjeri koje sam vidio su Turska i Brazil.

u Moskvi u centru grada teško da ćeš vidjeti slabiji auto od Mercedes S500, to je neki default - ali kad odeš na periferiju - moskviči se vozaju...

Kod nas u BiH je problem što smo mi mala sredina i mahala i svako svakog zna.
Ozimician

#3757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Evo još jedan zanimljiv članak koji odgovara na pitanje teme:

https://tuzlanski.ba/oko-nas/evropa/isp ... -_eVdJDpkM
skafiskafsnjak

#3758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 21/01/2023 12:54 Evo još jedan zanimljiv članak koji odgovara na pitanje teme:

A kolika je kada se radi u BiH?
Ko uspije tamo zaraditi , a u BiH je trositi .... sto da ne ? Kada se prebaci u KM, duplo veca nego u BiH
Ozimician

#3759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 21/01/2023 13:04
Ozimician wrote: 21/01/2023 12:54 Evo još jedan zanimljiv članak koji odgovara na pitanje teme:

Ko uspije tamo zaraditi , a u BiH je trositi .... sto da ne ? Kada se prebaci u KM, duplo veca nego u BiH
Naravno, slažem se ja s tobom - ali računaj da oni koji moraju da žive od te penzije u Njemačkoj (a 2/3 Njemaca nema vlastiti krov nad glavom uz to) - neće se naživjeti od takve penzije isto kao ni bosanski penzioneri u BiH.

U BiH za 15 god. staža na minimalcu možeš dobiti minimalnu penziju 445 KM. Ja u BiH ne poznajem skoro nikog ko je sa punih 40 god. staža otišao u penziju (osim ovih po državnim firmama i institucijama), a u Njemačkoj većina penzionera napuni 40 god staža, upoznao sam ljude sa 46-7 god staža čak xD

Za dobru penziju treba ići u Austriju.
skafiskafsnjak

#3760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 21/01/2023 13:14

Naravno, slažem se ja s tobom - ali računaj da oni koji moraju da žive od te penzije u Njemačkoj (a 2/3 Njemaca nema vlastiti krov nad glavom uz to) - neće se naživjeti od takve penzije isto kao ni bosanski penzioneri u BiH.

U BiH za 15 god. staža na minimalcu možeš dobiti minimalnu penziju 445 KM. Ja u BiH ne poznajem skoro nikog ko je sa punih 40 god. staža otišao u penziju (osim ovih po državnim firmama i institucijama), a u Njemačkoj većina penzionera napuni 40 god staža, upoznao sam ljude sa 46-7 god staža čak xD

A dobro, ja gledam na taj nacin da se zaradi penzija u Deu, a dodje u BiH da zivi. Iskreno, vise je onih koji ostanu i u penziji u Deu (zbog djece najvise) i onih koji i ne dozive penziju .
Ali sad eto pricamo hipoteticki jer sam i ja planirao da zivim u BiH ako dozivim penziju.

Ovdje ima dosta tih nekih pomoci za penzionere u vidu smanjenja troskova zivota , racuna i kirija .... ali opet na kraju je premalo.
Taj problem se jos ne osjeti jer sad zive oni koji su penziju u DM zaradili .... ti ljudi hladno placaju Tagespflege hiljade eura mjesecno itd.

Za nekih 10-15 godina ce doci na red ovi sa bas malim penzijama.... to ce da bude bijeda
Ozimician

#3761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 21/01/2023 13:23 A dobro, ja gledam na taj nacin da se zaradi penzija u Deu, a dodje u BiH da zivi. Iskreno, vise je onih koji ostanu i u penziji u Deu (zbog djece najvise) i onih koji i ne dozive penziju .
Ali sad eto pricamo hipoteticki jer sam i ja planirao da zivim u BiH ako dozivim penziju.

Ovdje ima dosta tih nekih pomoci za penzionere u vidu smanjenja troskova zivota , racuna i kirija .... ali opet na kraju je premalo.
Taj problem se jos ne osjeti jer sad zive oni koji su penziju u DM zaradili .... ti ljudi hladno placaju Tagespflege hiljade eura mjesecno itd.

Za nekih 10-15 godina ce doci na red ovi sa bas malim penzijama.... to ce da bude bijeda
Naravno, tako se isplati i tako će većina nas, zato ja i čekam da napunim 5 god u Njemačkoj, sa 5 god staža možeš dobiti ca 250€ penzije.

Povećava se i starosna granica za odlazak u penziju - dakle na 70 god. - ja iskreno ne planiram raditi do tih godina i mislim da nije realno očekivati da neko radi do te dobi.

Ono što je problem - meni se odbija od plate mjesečno više od 800€ za penziju, a na kraju je vrlo upitno da li ću je doživjeti i koliko dugo ću je dobijati i kolika će biti i koliko će je do tad inflacija pojesti...
skafiskafsnjak

#3762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 21/01/2023 13:32
skafiskafsnjak wrote: 21/01/2023 13:23 A dobro, ja gledam na taj nacin da se zaradi penzija u Deu, a dodje u BiH da zivi. Iskreno, vise je onih koji ostanu i u penziji u Deu (zbog djece najvise) i onih koji i ne dozive penziju .

Naravno, tako se isplati i tako će većina nas, zato ja i čekam da napunim 5 god u Njemačkoj, sa 5 god staža možeš dobiti ca 250€ penzije.

Povećava se i starosna granica za odlazak u penziju - dakle na 70 god. - ja iskreno ne planiram raditi do tih godina i mislim da nije realno očekivati da neko radi do te dobi.

Ono što je problem - meni se odbija od plate mjesečno više od 800€ za penziju, a na kraju je vrlo upitno da li ću je doživjeti i koliko dugo ću je dobijati i kolika će biti i koliko će je do tad inflacija pojesti...
Pa meni ce zena vjerovatno prije to zaraditi jer je prije pocela raditi i uvezala je staz nekako. Npr da ona ima sutra 800eur penzije, odmah bismo se ispalili ... dole mi je to za zivot vise nego dovoljno. Kad moja dodje, jos bolje.

Ali opet kazem, mnogi tako planirali, pa ostali .... najvise zbog djece.

Mah , ne znam sta ce sutra biti, a kamoli za 30 godina ... otom potom.
Mi uplacujemo dodatnu penziju svaki mjesec, to je isto dobra opcija.
Cini mi se Altervorsorge se zove ili tak neshto ... firma mozda 40 eur ... ja jos 60. Vjerovatno cu na 100 ja podici.
Ozimician

#3763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 21/01/2023 13:37
Ozimician wrote: 21/01/2023 13:32

Pa meni ce zena vjerovatno prije to zaraditi jer je prije pocela raditi i uvezala je staz nekako. Npr da ona ima sutra 800eur penzije, odmah bismo se ispalili ... dole mi je to za zivot vise nego dovoljno. Kad moja dodje, jos bolje.

Cini mi se Altervorsorge se zove ili tak neshto ... firma mozda 40 eur ... ja jos 60. Vjerovatno cu na 100 ja podici.
Da, ima i ta opcija, u mojoj firmi je 77€ - ali ja sam to odbio jer sam čuo oprečna mišljenja. Neki kažu da je bolje da su pod dušek ostavaljali te pare xD

Problem te "Altervorsorge" penzije - je u tome što je ona 100% oporeziva, dakle plaćaš full porez na nju kad je budeš dobijao, tako da - oprezno s dizanjem toga.

Ako već imaš viška para, vidi da uđeš u Aktien, imaš Allianz i slične, imaš i ETF fondove, itd. kažu da se to već isplati (ali i tu je kvaka na kraju - oporezivanje).
ZoomZoomKiwi

#3764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zastras ... /230121052

Jedan od razloga koji nema veze sa isplativosti. I nema veze sa BiH samom nego sa prokletim Balkanom.

Nikad, al’ nikad Balkanoid neće doći “tobe”.
skafiskafsnjak

#3765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 21/01/2023 13:41
skafiskafsnjak wrote: 21/01/2023 13:37

Da, ima i ta opcija, u mojoj firmi je 77€ - ali ja sam to odbio jer sam čuo oprečna mišljenja. Neki kažu da je bolje da su pod dušek ostavaljali te pare xD

Problem te "Altervorsorge" penzije - je u tome što je ona 100% oporeziva, dakle plaćaš full porez na nju kad je budeš dobijao, tako da - oprezno s dizanjem toga.

Ako već imaš viška para, vidi da uđeš u Aktien, imaš Allianz i slične, imaš i ETF fondove, itd. kažu da se to već isplati (ali i tu je kvaka na kraju - oporezivanje).
To pod dusek mozes "macku o rep" :D

E tu drugu opciju ne znam .... mozda se raspitam. Nemam ja toliko viska para, ali na neki nacin razmisljam o buducnosti. Stedim ja svakako, ali sutra ce mi neshto trebati, potrosicu ... zato kazem macku o rep tu vrstu stednje :D

Valja mi kupiti njemackog premiuma da se pokazem komsijama kad dodjem u BiH... tu cu ispod duseka uzeti :lol:
n+1

#3766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

skafiskafsnjak wrote: 21/01/2023 14:11
Ozimician wrote: 21/01/2023 13:41

Nemam ja toliko viska para...
Ti i žena 5k, nemoj lagati. :D
skafiskafsnjak

#3767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

n+1 wrote: 21/01/2023 14:13
skafiskafsnjak wrote: 21/01/2023 14:11

Nemam ja toliko viska para...
Hahahaahah pa sta je 5k :D

Evo @Ozimician zaradjuje sam toliko :D
n+1

#3768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

skafiskafsnjak wrote: 21/01/2023 14:16

Pa dobro, nisi milioner, ali uštekate bar dvicu mjesečno. Sasvim dovoljno za investiranje na berzu.
skafiskafsnjak

#3769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

n+1 wrote: 21/01/2023 14:20

Pa dobro, nisi milioner, ali uštekate bar dvicu mjesečno. Sasvim dovoljno za investiranje na berzu.
Ja vala ne ustekam ....
Ozimician

#3770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Tako je, doduše brutto, al hajd... dobro je i to
skafiskafsnjak

#3771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 21/01/2023 14:41

Tako je, doduše brutto, al hajd... dobro je i to
Bitno da se zaradjuje :D
PaulTracy

#3772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Pfleger je najbolji posao ko ima želudac i živce za to jer možeš da radiš laganini preko 250h mjesečno.Sjediš,jedeš, surfaš i spavaš kod đeda i babe, nije fizički zahtjevan posao. Na baušteli, mašini i većini drugih poslova to dugoročno ne ide.
Pfleger u Munchenu za 167cu dobije preko 2200 € neto , odradi "na crno" jos 50h i eto ga na 3000€ neto.
anelsol

#3773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Mislim da će se u skorijoj budućnosti, a taj proces je već donekle u toku, njemački penzioneri sve vise odlucivati na boravak u staračkim domovima u siromasnijijm zemljama EU tipa Bugarska, Rumunija i sl, ili mozda cak zemljama regije.

Iz prve ruke mi je poznato da je u Mostaru donesena odluka kojom se daju određene povlastice za izgradnju, između ostalog, i staračkih domova u ruralnim podrucjima, racunajući upravo navedenu mogućnost u nekoj skorijoj budućnosti.

Sa 1000 EUR-a kod nas mozes priustiti kvalitetan starački dom. Ne mislim da je na zapadu ta cifra dovoljna za boravak u starackom domu.
Ozimician

#3774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 21/01/2023 21:39

Mislim da će se u skorijoj budućnosti, a taj proces je već donekle u toku, njemački penzioneri sve vise odlucivati na boravak u staračkim domovima u siromasnijijm zemljama EU tipa Bugarska, Rumunija i sl, ili mozda cak zemljama regije.

Iz prve ruke mi je poznato da je u Mostaru donesena odluka kojom se daju određene povlastice za izgradnju, između ostalog, i staračkih domova u ruralnim podrucjima, racunajući upravo navedenu mogućnost u nekoj skorijoj budućnosti.

Sa 1000 EUR-a kod nas mozes priustiti kvalitetan starački dom. Ne mislim da je na zapadu ta cifra dovoljna za boravak u starackom domu.
Također mislim da je ulaganje u staračke domove (bilo gdje u svijetu) - odličan poslovni potez za budućnost - ukoliko se bude mogla naći radna snaga za rad u istim...
anelsol

#3775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 21/01/2023 21:42
anelsol wrote: 21/01/2023 21:39

Također mislim da je ulaganje u staračke domove (bilo gdje u svijetu) - odličan poslovni potez za budućnost - ukoliko se bude mogla naći radna snaga za rad u istim...
U Mostaru kvota za upis u medicinsku školu uredno popunjena. :D
Post Reply