"The last time I spoke publicly about the losses of the Russians, I said that they exceed 100 thousand. Now I will say that they significantly exceed 100 thousand. The Russians suffered enormous losses among the military. We are talking about the regular army, mercenaries from the Wagner group and other forces fighting on the side of the Russians," Milley said.
Note that the concept of "losses" that Milley operates on involves taking into account not only the dead of the Russian military, but also the wounded and, in some cases, deserters.
The US general also assessed the scale of mobilization in Russia, which was announced in September 2022. "Russia announced mobilization. They called 300 thousand people. In my opinion, they managed to conscript about 200-250 thousand. So they replace human losses, but these losses are also huge," he added.
The head of the U.S. Army's OKNS noted that Ukraine "has also suffered huge losses", and refused to give at least rough estimates.
"A large number of civilians were killed as a result of Russia's actions – Russians are hitting civilian infrastructure. Also, significant economic damage was caused, the energy infrastructure was destroyed. The Ukrainian military also suffered significant losses. This is a very, very bloody war, and there are significant losses on both sides. That's why I'm saying that sooner or later it's going to end at some point at the negotiating table for (the war) to come to an end," Milley said.
Ukrajina
- Čitalac
#142826 Re: Ukrajina
Ruski gubici u Ukrajini znatno premašuju 100 hiljada...Ovo je veoma, veoma krvav rat, i jedna i druga strana trpe velike gubitke, kaže Milley.
- liyf
#142827 Re: Ukrajina
imate i to dosta. Dobra stvar ali iskreno ne vidim poentu da ih vi šaljete, bolje ih ostavite sebi nego dajite njima, imaju ih Švabe više nego vi, a manje im treba.istra_hr wrote: ↑20/01/2023 13:58drug_profi wrote: ↑20/01/2023 13:31 Zalužni je tražio 200 tenkova, 700 IFV, 500 haubica za pobjedu u ratu.
...... https://www.novilist.hr/novosti/
Hrvatska šalje bitnicu/bateriju Panzer haubica ... nisam ni znao da ih imamo
Milanović na aparatima.![]()
- tramvajtrojka
#142828 Re: Ukrajina
tacno vidis koliku su ove analize besmislene niti rusi a ni mi nemamo ovaj broj operativnih tenkova mi j najboljem slucaju bi mogli okupiti 60 aktivnih tenkovarimano wrote: ↑20/01/2023 20:09De da posaljemo 200 svojih tenkova, ostat ce nam vise nego hrvatska sto imaDistortion wrote: ↑20/01/2023 19:45
Ne znam jel ko postavio ovu mapu.
Ocekivao sam nakon ovog sastanka da ce Nijemci popustiti i dati saglasnost za Leopard 2. Toliko drzava hoce da posalje L2 za Ukrajinu a Solc supak zajedno sa ovim novim ministrom jede govna i zavlaci Ukrajince.![]()
- drug_profi
- karanana
#142830 Re: Ukrajina
Sad kad se pogleda, pici je bio u pravu kad je kukao zasto se stalo pred svatovama i kreminnom. ali mozda je to lakse reci nego odraditi, mozda je tu i bila rezervna ruska linija koja se nije mogla probit u septembru/oktobru.
ja bi nadodo jos jedan veliki ukrajniski propust....dozvoliti jakim i dobro opremljenim i treniranim ruskim snagama da se u relativno disciplinovanom maniru i bez velikih gubitaka povuku iz hersona i sa desne obale dnjepra. to je oko 15 hiljada vojnika. kad se pricalo o uzimanju hersona procjene su bile da od tih 15 hiljada, 5 hiljada gine, 5 hiljada biva zaglavljeno i zarobljeno i mozda se 5 hiljada izvlaci ali izvlaci se sa slikama ginjenja i rokanja pri bezaniji. od tog se nista nije desilo, ja cak mislim i cini mi se da je povlacenje bila i neka vrsta dogovora. i onda ti vojaci sada udaraju na zaporozje, a mozda su pripomogli i na soledaru, vjerovatno ne tamo.
ja bi nadodo jos jedan veliki ukrajniski propust....dozvoliti jakim i dobro opremljenim i treniranim ruskim snagama da se u relativno disciplinovanom maniru i bez velikih gubitaka povuku iz hersona i sa desne obale dnjepra. to je oko 15 hiljada vojnika. kad se pricalo o uzimanju hersona procjene su bile da od tih 15 hiljada, 5 hiljada gine, 5 hiljada biva zaglavljeno i zarobljeno i mozda se 5 hiljada izvlaci ali izvlaci se sa slikama ginjenja i rokanja pri bezaniji. od tog se nista nije desilo, ja cak mislim i cini mi se da je povlacenje bila i neka vrsta dogovora. i onda ti vojaci sada udaraju na zaporozje, a mozda su pripomogli i na soledaru, vjerovatno ne tamo.
- liyf
- liyf
#142832 Re: Ukrajina
ima Bosna oko 300 tenkova, od kojih je ja mislim 100tinjak u službi.tramvajtrojka wrote: ↑20/01/2023 21:22tacno vidis koliku su ove analize besmislene niti rusi a ni mi nemamo ovaj broj operativnih tenkova mi j najboljem slucaju bi mogli okupiti 60 aktivnih tenkova
45 M60A3-TTS, 35 AMX-30 (kakvo je stanje ne znam ali vala ne bi ga ni štapom dirao), 71 M-84, i nekih 120 T-54/55 koji isto tako ne znam u kakvom su stanju. Najbolji tenk koji imamo je defintivno M60A3 i on je ono glavni fokus OSBiH u tom aspektu
- karanana
#142833 Re: Ukrajina
ovih m60ki ima na hiljade u svijetu. sigurno i ameri nisu sve istopili ili izrokali vjezbajuci, i oni imaju vjerovatno nekoliko hiljada. eh sad da li bi slanje tog otpada vrijedilo ista ukrajini, oni su u rangu t-62, spori su, tehnologija 60ih, cak mislim ni da njihova municija od 105mm nije ista kao ova sto se danas proizvodi.
mozda bi pomogli za jednu masovnu ofanzivu na proljece. jer ovo 14 tenkova ovde, 30 transportera onde....pa ih bacis u vatru i nikakvog efekta. treba nagomilat snage, skupiti stvari sa 2-3 ramsteina, ne trositi se puno i onda krenuti pa sta bude bude.
mozda bi pomogli za jednu masovnu ofanzivu na proljece. jer ovo 14 tenkova ovde, 30 transportera onde....pa ih bacis u vatru i nikakvog efekta. treba nagomilat snage, skupiti stvari sa 2-3 ramsteina, ne trositi se puno i onda krenuti pa sta bude bude.
- HarTar
- drug_profi
#142835 Re: Ukrajina
Ja sve kontam mozda se predaju, ali puska se onda nosi na leđima preko lijevog ramena i kakva krpa u ruci...skrbavi-admin wrote: ↑20/01/2023 18:50 jbo mater ako ne idu nadrogirani ne moze ovo zdrav razum svarit![]()
- liyf
#142836 Re: Ukrajina
Nije to otpad, pogotovo ako je modernizovan na neki standard. Naši su naprimjer tu negdje sa T-72icama, a Rusi u borbu šalju i T-62, oko 800. Ne vidim poentu u slanju tenkova, a pogotovo M60ki. Šaljite im artiljeriju. Neki je general na TVu bio i rekao da im ne trebaju tenkovi već artiljerija, ne bije njih tenk ni BMP nego artiljerija i rakete. Svakako bilo šta je dobrodošlo valjdakaranana wrote: ↑20/01/2023 21:44 ovih m60ki ima na hiljade u svijetu. sigurno i ameri nisu sve istopili ili izrokali vjezbajuci, i oni imaju vjerovatno nekoliko hiljada. eh sad da li bi slanje tog otpada vrijedilo ista ukrajini, oni su u rangu t-62, spori su, tehnologija 60ih, cak mislim ni da njihova municija od 105mm nije ista kao ova sto se danas proizvodi.
- jednonogi_Jack
#142837 Re: Ukrajina
Jebo Leoparde, ovo će biti makine...
Čečenske vlasti pregovaraju o pokretanju proizvodnje lakog vojnog vozila u fabrici Čečenavto. Ovo je u petak TASS-u saopšteno u vladi regiona, uz napomenu da će automobil, nazvan "Mašina džihada", naknadno biti testiran na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga.
„Dan ranije, predsjedavajući Vlade Čečenske Republike Muslim Hučijev i ministar industrije i energetike regiona Adam Khakimov održali su niz radnih sastanaka sa rukovodstvom Ministarstva industrije i trgovine Republike Čečenije. Ruska Federacija. U okviru ovih sastanaka razmotreno je i pitanje pokretanja proizvodnje Jihad Machine u proizvodnoj bazi Chechenavto LLC, nakon čega je uslijedilo testiranje na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga“, rekao je izvor.
- drug_profi
#142838 Re: Ukrajina
Od mobilizacije do danas ima novih najmanje 40K mrtvih po ovom brojanju. Nek je trecina Wagner koji nije iz tog skupa. To je 25K poginulih mobiksa, i jos jedno 50-75K ranjenih, od cega bar 30-40K izbacenih iz stroja za duze ili zauvijek.zigzag wrote: ↑20/01/2023 19:53 Ma ne treba misliti da mrtvi rusi ne igraju ulogu.
Jer kako ginu ti robijaši tako ginu i ostali, normalno regrutovani. Sad zamisli, ide nova mobilizacija.
Misliš da ljudi ne bi zapitali, pa čekaj regrutovaste 300.000 ljudi i izgubiste Herson a uzeste tri sela. I sad opet hoćete novu mobilizaciju. Šta je onda bilo sa predhodnih 300.000?
I šta je bilo sa prvim prošlogodišnjim ešalonom vojske?
Zajebana bi to pitanja bila.
To ne moze da se ne zna u Rusiji. Puno sahrana, puno udovica, puno invalida... za sta? Jos uvijek gutaju propagandu, ali upalice se lampica.
- tovarish
- drug_profi
#142840 Re: Ukrajina
GLSDBlavi wrote: ↑20/01/2023 21:51Nije to otpad, pogotovo ako je modernizovan na neki standard. Naši su naprimjer tu negdje sa T-72icama, a Rusi u borbu šalju i T-62, oko 800. Ne vidim poentu u slanju tenkova, a pogotovo M60ki. Šaljite im artiljeriju. Neki je general na TVu bio i rekao da im ne trebaju tenkovi već artiljerija, ne bije njih tenk ni BMP nego artiljerija i rakete. Svakako bilo šta je dobrodošlo valjdakaranana wrote: ↑20/01/2023 21:44 ovih m60ki ima na hiljade u svijetu. sigurno i ameri nisu sve istopili ili izrokali vjezbajuci, i oni imaju vjerovatno nekoliko hiljada. eh sad da li bi slanje tog otpada vrijedilo ista ukrajini, oni su u rangu t-62, spori su, tehnologija 60ih, cak mislim ni da njihova municija od 105mm nije ista kao ova sto se danas proizvodi.
To bi bio sljedeci gamechanger
Mark my words
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#142841 Re: Ukrajina
Citam maloprije
Prosjecni vijek trajanja novomobiliziranih ruskih trupa 10 dana
Ili ubijen ili ostecen
Prosjecni vijek trajanja novomobiliziranih ruskih trupa 10 dana
Ili ubijen ili ostecen
- liyf
#142842 Re: Ukrajina
Šveđani da pošalju švedski kamen to bi bio gamechanger. Poslati samo artiljeriju, MLRS i neka rokaju. Rusi imaju dosta artiljerije, raketa i slično, to je problem. Zato ili slati turske dronove ili artiljeriju, nema Ukrajina od tenkova ništa, obuka, održavanje i ode ti sve dok ga upališ. Artiljerija *klik* i odedrug_profi wrote: ↑20/01/2023 22:22GLSDBlavi wrote: ↑20/01/2023 21:51 Nije to otpad, pogotovo ako je modernizovan na neki standard. Naši su naprimjer tu negdje sa T-72icama, a Rusi u borbu šalju i T-62, oko 800. Ne vidim poentu u slanju tenkova, a pogotovo M60ki. Šaljite im artiljeriju. Neki je general na TVu bio i rekao da im ne trebaju tenkovi već artiljerija, ne bije njih tenk ni BMP nego artiljerija i rakete. Svakako bilo šta je dobrodošlo valjda
Mark my words
-
Handbanana
#142843 Re: Ukrajina
Imao bi GLSDB sigurno neki utjecaj ali ni blizu koliko je HIMARS bio. Rusi su izmjestili velika skladista izvan dometa i ovaj put bi isto bilo samo dalje ali to vise nije presudno za njihove aktivnosti. To samo znaci da kamion natovaren MTS-om umjesto da putuje 1 sat, putuje nekih 2 sata - manje/vise. Ja to ne vidim kao nesto presudno. Isto vazi i za ova odmaralista za mobikse koje bi morali premjestiti jos dalje od fronta.drug_profi wrote: ↑20/01/2023 22:22GLSDBlavi wrote: ↑20/01/2023 21:51 Nije to otpad, pogotovo ako je modernizovan na neki standard. Naši su naprimjer tu negdje sa T-72icama, a Rusi u borbu šalju i T-62, oko 800. Ne vidim poentu u slanju tenkova, a pogotovo M60ki. Šaljite im artiljeriju. Neki je general na TVu bio i rekao da im ne trebaju tenkovi već artiljerija, ne bije njih tenk ni BMP nego artiljerija i rakete. Svakako bilo šta je dobrodošlo valjda
Mark my words
I jos nesto - ovo je krilata bomba koja klizi sporije i predstavlja puno uocljiviju metu za PVO za razliku od HIMARSa. Ove bi puno vise presretali ja mislim.
- Čitalac
#142844 Re: Ukrajina
U Washingtonu misle da bi ukrajinska vojska trebalo da se povuče iz Bahmuta na dobro utvrđene položaje i fokusira na pripremu ofanzive.
https://www.france24.com/en/live-news/2 ... s-officialUkraine should not fixate on defending the city of Bakhmut at all costs and instead use a window of opportunity to prepare a major counter-offensive against Russian forces, a senior US official said Friday.
That industrial hub has become the epicenter of the grinding war in eastern Ukraine, involving mass artillery strikes, slow advances and high casualties for both sides. Bakhmut has also turned into a key political and symbolic prize, with Ukrainian President Volodymyr Zelensky visiting the frontlines there in December, right before his dramatic trip to address the US Congress in Washington.
However, a senior official in President Joe Biden's administration said the focus on Bakhmut is hampering Ukraine in the more important task of preparing a widely expected spring offensive to make major gains against Russian occupation in the south.
According to the official, who spoke to reporters on condition of anonymity and not being quoted verbatim, time favors Russia in Bakhmut, given its greater artillery resources and sheer numbers of troops.
However, the official said Russian victory there would not result in any significant shift in the war, because Ukrainian forces would retreat to well-defended positions.
- drug_profi
#142845 Re: Ukrajina
Ne vidis dobro.Handbanana wrote: ↑20/01/2023 22:39Imao bi GLSDB sigurno neki utjecaj ali ni blizu koliko je HIMARS bio. Rusi su izmjestili velika skladista izvan dometa i ovaj put bi isto bilo samo dalje ali to vise nije presudno za njihove aktivnosti. To samo znaci da kamion natovaren MTS-om umjesto da putuje 1 sat, putuje nekih 2 sata - manje/vise. Ja to ne vidim kao nesto presudno. Isto vazi i za ova odmaralista za mobikse koje bi morali premjestiti jos dalje od fronta.
I jos nesto - ovo je krilata bomba koja klizi sporije i predstavlja puno uocljiviju metu za PVO za razliku od HIMARSa. Ove bi puno vise presretali ja mislim.
Plotun Himars M31/32 raketa kosta 900.000 dolara, isporucuje 6 x 100 kg eksploziva na fiksni cilj udaljen do 84 km.
Plotun GLSDB kosta 240.000 dolara i isporucuje 6 x 100 kg eksploziva na fksni ili pokretni cilj udaljen do 150 km.
Pri tom se M31/32 mora proizvoditi odpocetka jer je zaliha skoro potrosena, a trosi se vise nego se proizvodi.
GLSDB se sastavlja, uz pomoc jeftinog plasticnog adaptera sa mehanizmom odvajanja u apogeju, od vec postojecih velikih zaliha M26 rakete i SDB-GBU39.
Dakle nije preskupa ni za razaranje rovova i utvrda, pojedinacnih vozila i oklopa.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#142846 Re: Ukrajina
Pa što neka druga Evropska državetina ne odobri svoje tenkove, što fol Njemačka pičkica zateže oko svojih?Distortion wrote: ↑20/01/2023 19:45
Ne znam jel ko postavio ovu mapu.
Ocekivao sam nakon ovog sastanka da ce Nijemci popustiti i dati saglasnost za Leopard 2. Toliko drzava hoce da posalje L2 za Ukrajinu a Solc supak zajedno sa ovim novim ministrom jede govna i zavlaci Ukrajince.
Svi napali kako Njemačka ovo ono nije O.K. a svi se napeli oko njenih tenkova.
Eto što talijani ne pošalju svoje, ili španci, francuzi, holanđani, česi, grci, poljaci,...
Svi "mede" a niko svog' tenka nema osim Švabe i Amera.
- drug_profi
#142847 Re: Ukrajina
Pa i nema. Imaju englezi, fancuzi i švabe. Ostali nemaju svoju proizvodnju ili nije na nivou koji je potreban.
Francuzi spominju da bi Leclerca poslali da poguraju svabe da se prelome. Ali Leclerc nije to sto Ukrajincima treba, niti ga ima dovoljno proizvedenog da se posalje. Nema ni Challengera.
Jedini tenkovi kojih NATO ima dovoljno da se odmah moze 200 komada poslati su Leopard 2 i Abrams.
Abramsi nisu dobra ideja sada. Leopard je jedino optimalno rjesenje.
Francuzi spominju da bi Leclerca poslali da poguraju svabe da se prelome. Ali Leclerc nije to sto Ukrajincima treba, niti ga ima dovoljno proizvedenog da se posalje. Nema ni Challengera.
Jedini tenkovi kojih NATO ima dovoljno da se odmah moze 200 komada poslati su Leopard 2 i Abrams.
Abramsi nisu dobra ideja sada. Leopard je jedino optimalno rjesenje.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#142848 Re: Ukrajina
Ali interesantno.
Više puta sam prenosio šta su sve Švabe uradile i rade tako da ako neko pročita vidi da su posle Amera Švabe.... pa deset mjesta pa ostali.
I opet džaba pisao, niko izgleda čitao nije.
Evo i ti mi odgovaraš i hvala ti, ali nisi pročitao šta sam prije o Švabama pisao.

Više puta sam prenosio šta su sve Švabe uradile i rade tako da ako neko pročita vidi da su posle Amera Švabe.... pa deset mjesta pa ostali.
Evo i ti mi odgovaraš i hvala ti, ali nisi pročitao šta sam prije o Švabama pisao.
- drug_profi
#142849 Re: Ukrajina
Ne govorimo o tome sta su sve do sad poslali.Hame_ wrote: ↑20/01/2023 23:28 Ali interesantno.
![]()
![]()
Samo o tenkovima - koje ne daju.