Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Bossona

#75226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

Novak20 wrote: 16/01/2023 14:51 Sada je sve u rukama Ustavnog suda.

Izgleda da su se Komšić i Džaferović prekombinirali i prerano zakukurikali.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/paradok ... /230116070
U trenutnoj političkoj situaciji i omjeru snaga, najveću političku korist od toga da Ustavni sud BiH ukine Schmidtove izmjene, paradoksalno bi imale stranke Osmorke. Naime, ukoliko bi Ustavni sud donio odluku o neustavnosti nametnutih odluka, u primjenu bi se mogao vratio stari Ustav Federacije BiH.

Naime, Parlament ili visoki predstavnik Schmidt bi morali da hitno usvoje nove izmjene kojima bi se ukinuo nastali pravni vakuum. Schmidt bi imao opciju da nametanjem vrati stara pravila ili da nametne nove izmjene koje nisu u suprotnosti sa Ustavom.

U slučaju starog zakona, onda bi stranke Osmorke mogle da kroz ponovni izbor delegata u Dom naroda, relativno jednostavno osiguraju potrebnih šest delegata u Klubu Bošnjaka za kandidovanje rukovodstva. Pomalo paradoksalno, zahtjev kojeg su uputili Komšić i Džaferović mogao bi izbaciti njihove političke stranke iz matematike za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Schmidt bi imao opciju i da nametne neke druge izmjene koje bi smanjile mogućnost da neka od stranaka blokira izbor. Zapravo, odluka Ustavnog suda o poništavanju bi u neku ruku išla na ruku Schmidtu, koji bi u novoj odluci mogao da ispravi propuste koje je načinio.

Predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković je gostujući u emisiji Face TV kazao kako je najveću korist od Schmidtovih izmjena imala SDA i da bi po starom Ustavu i zakonu Osmorka ne bi imala nikakvih problema u formiranju vlasti na nivou Federacije.
Evo ja kao višedecenijski kritičar SANU podvale Izetbegovića i njihove veleizdajničke krimomafijaške lažnomuslimanske SDA sekte kažem da laže spuštač gaća Dinokio i njegova gaće spuštajuća "Bezmuda pizdun koalicija". Najveću korist od aparthejdskog diktatorskog etnosegregacijskog nametnutog izbornog zakona imaju razbijači Bosne, sljedbenici Karađorđeva i UZP-ideologije koji je nametnuo Merkelin krstaški inkvizitor i nosilac odlikovanja velikohrvatskog hegemoniste Anete Starčevića.

Odluka koju je nametnuo Merkelin inkvizitor je u skladnu sa njegovom brigom za kako je ovaj smrad rekao muslimansko ostrvo, koje bi ovaj smrad i oni u ime kojih je diskriminirajući zakon manetnuo na dan izbora zatvorio u rezervate kao indijance, kao i tvoj Čović i njegovi saveznici nakon što ih nisu uspjeli udruženo istrijebiti, protjerati i iseliti za vrijeme združene agresije na RBiH.
Osmi Socrates

#75227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Problem je što Konakovič sve njih (SDA, HDZ, Dodik banda) gleda isto. Jedino što sa SDA ne može sarađivati, a sa ostalima mora.
Osmi Socrates

#75228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Ta riječ "problem" je bezveze stavljena tu.

Nije to njemu problem, ne znam da li je ikom drugom, osim SDA.
Last edited by Osmi Socrates on 16/01/2023 16:10, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#75229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Ne mora ustavni sud da posutpi pravilno - vjerovatno nece radi pritiska ali ce doci ovo na svoje, nece FBiH biti hrvatski entitet a manjina hrvati vladari, bosnjacima da se palestina pravi od teritrije i pakao od zivota.
Oznaka Tablica

#75230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Oznaka Tablica »

Osmi Socrates wrote: 16/01/2023 16:08 Problem je što Konakovič sve njih (SDA, HDZ, Dodik banda) gleda isto. Jedino što sa SDA ne može sarađivati, a sa ostalima mora.
Vjerujem da je za vas botova on vec rus :lol:
Osmi Socrates

#75231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

A jbt, vidiš ti šta čovjek prati. :lol:

Psihijatri su preko ulice, vjerujem. Ne znam da li su skupi, ali što se tebe tiče, ništa nije preskupo.
sajber87

#75232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Spit_fire wrote: 16/01/2023 15:25
GandalfSivi wrote: 16/01/2023 15:20

Hm da. Ako je Dodik referenca, daleko cemo dogurati…
Pa eto dodik i njegova refenca dobili podrsku, jaci nego ikad...dogurali puno vise nego mi
Cekaj kraj, ne vodi se politika od danas do sutra kao sto to rade sda df strucnjaci, ameri su majstori svog zanata zato o rezultatu sudi kad sudija odsvira kraj
Osmi Socrates

#75233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Teško da će ikad kraj biti odsviran u BiH političkom lavirintu, al' dobro zvuči, što jest jest.
Osmi Socrates

#75234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Zajebali bi nekako i članstvo u NATO, da vam se sutra ponudi, bez uslova i bez unutrašnjih otpora. Dakle, nema kraja. :lol:
Osmi Socrates

#75235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Zašto je ova glupača išla u Tursku? Oprašta se od funkcije a ona izabere Tursku. :-)

Šta konkretno je željela postići tom posjetom? Išta novo? Išta značajno osim budalesanja?

Zašto je trošila pare bezveze?
sinuhe

#75236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sinuhe »

Pa ako vec ne moze u Rusiju moze docekati Iranca i otici u Tursku. :D
GandalfSivi

#75237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GandalfSivi »

GandalfSivi wrote: 16/01/2023 15:20

Hm da. Ako je Dodik referenca, daleko cemo dogurati…
Pa eto dodik i njegova refenca dobili podrsku, jaci nego ikad...dogurali puno vise nego mi
Pitao si sta je SDA uradila kontra Amera, odgovorio sam ti. Ne znam cemu spin sada…
A_A_AKCIJA

#75238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Osmi Socrates wrote: 16/01/2023 16:41 Zašto je ova glupača išla u Tursku? Oprašta se od funkcije a ona izabere Tursku. :-)

Šta konkretno je željela postići tom posjetom? Išta novo? Išta značajno osim budalesanja?

Zašto je trošila pare bezveze?
Da se ljudski pozdrave, jer NiP uzima ambasadu u Ankari i MVP.

Da ih Erdo ne zaboravi... šmrc
Osmi Socrates

#75239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Ma njih (SDA) zbog odnosa sa Erdom i treba sve krivično goniti.

Ko je ikome dao ovlast da BiH ostavlja u amanet bilo kojem predsjedniku bilo koje države? Sve ispitati i zatvarati ljude. Po mogućnosti ih šibati po guzici.

Bakira prvog jer je javno ponovio to na mitingu Erdine političke stranke usred Sarajeva.

I onda ova glupača ide u Tursku danas od svih zemalja. :lol:
Idi u jebeni Peru, vidi šta ljudi i tamo rade. Iznenadi nas.
Spit_fire

#75240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

GandalfSivi wrote: 16/01/2023 16:46

Pitao si sta je SDA uradila kontra Amera, odgovorio sam ti. Ne znam cemu spin sada…
Dobro cime su Dodik i covic zasluzili podrsku SAD?

Eto iranski minustar je razlog da ljudi okrenu politkj za 180 stepeni.. da se tako mijenja do sad bi svaka atranka u BiH promijenila bar 50 predjednika i programa
Student_u_Ostavci

#75241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

NiPovci, nakon zadnjih izjava da žele odluku ustavnog suda isključivo zbog vlasti, u epizodi nadrealista 'ima li života na dnu'.
Point.

#75242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

dr_Evil wrote: 16/01/2023 15:16
Prpa.ba wrote: 16/01/2023 15:03

Nazalost jesam, svoj zajeb sam shvatio u izbornoj noci kad se dritansko-americki klupko krenuo odmotavati.

Milion nas je glasalo i za Abdica pa smo dosli tobe naknadno. :mrgreen:
Kamo srece da nismo dosli tobe, danas bi bili nezavisni, sa 5 miliona stanovnika, u EU, i bez ratnih traume. Ali hajde, vazno je da smo dosli tobe.

Pretvaramo se u Srbe mes cini, Kosovski boj.
Koliko nemaš pojma ili si samo bezobrazan pa tvrditi da bi sa onim izdajničkim skotom Fikretom dobili nezavisnost i zo još bili u EU. Ne zna se ko više lupa ko maksim po diviziji, ti ili pipovski bot Styling.
BHCluster

#75243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Bećirović iz Brisela: Ohrabrujuća vijest je da BiH nezaustavljivo ide ka članstvu u NATO-u
Ma sta kaze? :nevjerujem:
sajber87

#75244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Spit_fire wrote: 16/01/2023 17:38

Eto iranski minustar je razlog da ljudi okrenu politkj za 180 stepeni.. da se tako mijenja do sad bi svaka atranka u BiH promijenila bar 50 predjednika i programa
Dodik i covic nemaju podrsku SAD kao sto je nema i sda i df, ali njih dvojica imaju ruke koje su potrebne za izmjene ustava i izbornog zakona. Na kraju price dodik ce dobiti sta je zasluzio. Vazno je da se tronozac razbije cime je zapoceo njegov nezaustavljiv pad
Vaya

#75245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/becirov ... /230116157

Za sve one teoreticare koji su se polomili u zadnjih mjesec dana da nam objasne Dininu tezu, kako su DF i SDA zaustavili NATO put BiH, tj. parkirali nase auto sa autoputa atlantskih integracija...

@dr_Evil ?
GandalfSivi

#75246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GandalfSivi »

Spit_fire wrote: 16/01/2023 17:38

Dodik koji je na dvije crne liste Amerike ima podrsku Amerikanaca?

Odlicno…
Styling

#75247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

palermo wrote: 16/01/2023 15:53
Styling wrote: 16/01/2023 15:44

Ti si dovoljno pametan da ti ne treba pojasnjavati.
Naravno, al bojim se da ti nisi razumjela. Usvajanjem apelacije hrvatska politika nije ostvarila svoj cilj. A njen cilj nije biti u vlasti sada ( jer svakako mora biti) nego cementirati stanje na nacin da federacija postane hrvatska kolonija. Trojka bi mozda lakse formirala vlast ali bi se promjena izbornog zakona nasla pred njom kao ogroman izazov. Bojim se da bi ovaj put Smit malo vise razmislio prije donosenja odluke, a trojka bi bila pred izazovom da sama pristane na izborni ili da se ponovno suoci sa hdz-ovskim blokadama. Sa stanovista trojke navijajte da se sud proglasi nenadleznim, sa stanovist drzave, navijajte da se usvoji apelacija.
Sve sam ja skontala, nismo svi tupke. Ja želim ono što je najbolje za državu.
A_A_AKCIJA

#75248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

GandalfSivi wrote: 16/01/2023 18:06 Dodik koji je na dvije crne liste Amerike ima podrsku Amerikanaca?

Odlicno…
Propustio su još gluplju tezu

Ameri će, da udovolje Rusima i Srbima zbog Ukrajine, jer nemaju kuveta za rat, razoružati Bosance i otjerati SDA u opoziciju , kako bi Rusi/Srbi vojno rasturili BiH.

Dakle, SDA, jedina na planeti, pod istovremenim udarom USA i Rusa. Čak se i rimuje :D , ubilo se za deseterca kod Mulahusića
Styling

#75249 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Bossona wrote: 16/01/2023 16:03
Novak20 wrote: 16/01/2023 14:51 Sada je sve u rukama Ustavnog suda.

Izgleda da su se Komšić i Džaferović prekombinirali i prerano zakukurikali.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/paradok ... /230116070

Evo ja kao višedecenijski kritičar SANU podvale Izetbegovića i njihove veleizdajničke krimomafijaške lažnomuslimanske SDA sekte kažem da laže spuštač gaća Dinokio i njegova gaće spuštajuća "Bezmuda pizdun koalicija". Najveću korist od aparthejdskog diktatorskog etnosegregacijskog nametnutog izbornog zakona imaju razbijači Bosne, sljedbenici Karađorđeva i UZP-ideologije koji je nametnuo Merkelin krstaški inkvizitor i nosilac odlikovanja velikohrvatskog hegemoniste Anete Starčevića.

Odluka koju je nametnuo Merkelin inkvizitor je u skladnu sa njegovom brigom za kako je ovaj smrad rekao muslimansko ostrvo, koje bi ovaj smrad i oni u ime kojih je diskriminirajući zakon manetnuo na dan izbora zatvorio u rezervate kao indijance, kao i tvoj Čović i njegovi saveznici nakon što ih nisu uspjeli udruženo istrijebiti, protjerati i iseliti za vrijeme združene agresije na RBiH.
Da SDA nije kretenska stranka i da nisu pljačkaši naroda i da im nije stranka iznad države sve bi ovo bilo ok i formirala bi se vlast bez problema.

Interesantan je narativ gdje je kriv Šmit koji je nametnuo izmjene a ne SDA koja je kriminalnim i koruptivnim radnjama došla do većine u DN.

Kakva zamjena teza, pa to je nevjerovatno. :zid: :facepalm:
sajber87

#75250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Ameri kao glavne baje u NATO ne zele sda i df i jedini nacin da se udje u NATO jr da ovi odu u opoziciju, to najbolje pokazuje danasnji denisov sastanak sa stoltenbergom. Meni je veci problem sto su u sda spremni da zrtvuju nas put u NATO zarad vlasti, ako to nije izdaja drzave i naroda onda ne znam sta je
Last edited by sajber87 on 16/01/2023 18:27, edited 1 time in total.
Locked