Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#20476 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

mali_balon wrote: 11/01/2023 19:31 Evo ja neki dan pazario xiaomi note 11s i nema tih problema...vazda ugasen ekran kad pričam....te probleme sam imao sa sedmici u po frke se upali i valjda obrazom upalim kameru ili mikrofon...
Sa telefonima sa pravim senzorom znaju zastitna stakla praviti problem.Ako se kupi staklo sa onim crnim rubovima,koji idu do kraja i ako nalegne bas na senzor,onda je znalo zezati.
Znalo mi se to desavati sa senzorom zatamnjenja...pa onda zatamni display sam od sebe pa moras rucno klizac pomjeriti a ovo je bas zbog stakla...nije bas najbolje bilo i imalo je crni obrub.
Sa senzorom blizine nikada nisam imao problem ni na jednom telefonu.
Laplace

#20477 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

zippoo87 wrote: 11/01/2023 18:32
skafiskafsnjak wrote: 11/01/2023 18:25
Tako nekako . Ono postavim ga kao da je na uhu .... maah ... ovaj ide sestri, ona svakako ne prica puno na tel ahahah
Pa je li radi ili ne radi jbga ti ?
Zar je toliko tesko testirati onako kako bi trebali i reci RADI ili NE RADI ?
Kao pokazivač smjera na automobilima: radi-ne radi-radi-ne radi...
hopi

#20478 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hopi »

Koja je razlika dc shop i xiaomi shop ili store kako se vec zove? Različite stranice, različite cijene?
skafiskafsnjak

#20479 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Laplace wrote: 12/01/2023 09:13
zippoo87 wrote: 11/01/2023 18:32

Pa je li radi ili ne radi jbga ti ?
Zar je toliko tesko testirati onako kako bi trebali i reci RADI ili NE RADI ?
Kao pokazivač smjera na automobilima: radi-ne radi-radi-ne radi...
Ima razlike .... na automobilu tako treba :lol:
djama

#20480 Re: Xiaomi mobiteli

Post by djama »

hopi wrote: 12/01/2023 11:07 Koja je razlika dc shop i xiaomi shop ili store kako se vec zove? Različite stranice, različite cijene?
oboje su oficijelni predstavnici, to ti je najvaznije :)
hopi

#20481 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hopi »

djama wrote: 13/01/2023 08:20
hopi wrote: 12/01/2023 11:07 Koja je razlika dc shop i xiaomi shop ili store kako se vec zove? Različite stranice, različite cijene?
oboje su oficijelni predstavnici, to ti je najvaznije :)
OK hvala
Onda kupujem gdje je najjeftinjje
Ja kontao ona u alti i u Titovoj iste radnje
zippoo87

#20482 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

dr_arsla wrote: 13/01/2023 10:10 Dođe nadogradnja MIUI 13 za Redmi Note 9 Pro. Nisam se nadao.
Ćuj 😁
To je bas neocekivano ali taj telefon je kao tenk.
Em je neunistiv,em mu cijena ne opada ..na olxu skoro svi redom 300+ KM

Javi je li jos fluidniji na miui 13...jer su animacije drugacije nego na 12 ,pa 13 izgleda fluidnije
zippoo87

#20483 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

dr_arsla wrote: 13/01/2023 20:08 Nisam primjetio neku veliku razliku.
Ma nema skoro nikakve razlike...ukupno moza 5 promjena vizuelnih :D
ALi je stabilniji sistem i bez bugova i bilo kakvih problema.
Ja sam od marta 2022. na MIUI 13 i sve radi pod konac.
citroen xm

#20484 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Upeglali su ove zadnje verzije. Meni na Note 8 zadnja verzija predviđena za njega, 12.5 i radi sa njom čini mi se kao kada je bio nov. Nisam primjetio niti jedan bug.
zippoo87

#20485 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

citroen xm wrote: 13/01/2023 20:19 Upeglali su ove zadnje verzije. Meni na Note 8 zadnja verzija predviđena za njega, 12.5 i radi sa njom čini mi se kao kada je bio nov. Nisam primjetio niti jedan bug.
MIUI 12 je bio dobar.
MIUI 12.5 Enhanced je bio odlican
MIUI 13 je vrhunski stvarno...ako neko od ovih pljuvaca ima neku zamjerku i na MIUI 13,onda neka ne koristi telefon nikako :D

Nadam se da sa 14kom nece usrati sta...a vec je pocela da se isporucuje sa najnovijim telefonima,kao i android 13.
n+1

#20486 Re: Xiaomi mobiteli

Post by n+1 »

Koristim dvanaestku i sistem je drek. Kome je ovo dobro, bolje i ne zaslužuje.

Za 12.5 i 13 ne mogu govoriti, ali skeptičan sam.
skafiskafsnjak

#20487 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

:lol:
bogata_sirotinja

#20488 Re: Xiaomi mobiteli

Post by bogata_sirotinja »

I tako... Uzeh ja RN 10 Pro nakon 11 godina Samsung telefona.
Nemam problema sa reklamama jer sam ih pogasio kao što sam pogasio i onaj skener aplikacija koji smara.
Obrisao neke aplikacije koje se inače ne mogu obrisati (Google One, Netflix, čini mi se da sam obrisao i neke Xiaomi aplikacije koje znam da neću koristiti) i sve to sam uspio sa Hidden Seting for MIUI aplikacijom.
Telefon po specifikacijama i radu je brutalan ALI...

Ne mogu da shvatim da MIUI toliko agresivno odrađuje neke procese... Sam MIUI ima dosta nelogičnosti kod razvrstavanja opcija...

Ne sviđa mi se app Galerija jer ne može prikazati slike po albumima odnosno može ali samo u kategorije "Kamera", "Snimke zaslona", "Instagram" i "Sve ostalo". Iako su ostale fotografije razvrstane po albumima koji nose različite nazive, sve ih ubacuje u album "Sve ostalo".
Ali ajde, instalirao sam drugu aplikaciju Galerija.

Takođe, zamjerku imam na Gbord tastaturu... Definitivno sam navikao na Samsung tastaturu i šteta što aok iste ne radi na Xiaomi telefonu.
Pogotovo mi je značio onaj stari izgled tastature 3x4 odnosno raspored slova kao na starim telefonima (po brojevima) za brzo i slijepo kucanje. Ne znam da li postoji aplikacija tastature koja podržava taj fazon osim Samsungove?

Iako sebe smatram za naprednijeg korisnika, navikavanje na MIUI će potrajati dugo...

NEGO, zna li neko koji je razlog zašto apk Samsung tastature ili Galerije ne radi na Xiaomi telefonu?
zippoo87

#20489 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

n+1 wrote: 13/01/2023 21:31 Koristim dvanaestku i sistem je drek. Kome je ovo dobro, bolje i ne zaslužuje.

Jedini penicilin za tebe je iPhone.
Nema drugog lijeka :lol: :lol:
n+1

#20490 Re: Xiaomi mobiteli

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 13/01/2023 22:00
n+1 wrote: 13/01/2023 21:31 Koristim dvanaestku i sistem je drek. Kome je ovo dobro, bolje i ne zaslužuje.

Naravno, Apple ima vanzemaljski softver naspram svih konkurenata.
zippoo87

#20491 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

bogata_sirotinja wrote: 13/01/2023 21:44 I tako... Uzeh ja RN 10 Pro nakon 11 godina Samsung telefona.
Nemam problema sa reklamama jer sam ih pogasio kao što sam pogasio i onaj skener aplikacija koji smara.
Obrisao neke aplikacije koje se inače ne mogu obrisati (Google One, Netflix, čini mi se da sam obrisao i neke Xiaomi aplikacije koje znam da neću koristiti) i sve to sam uspio sa Hidden Seting for MIUI aplikacijom.

Ne mogu da shvatim da MIUI toliko agresivno odrađuje neke procese... Sam MIUI ima dosta nelogičnosti kod razvrstavanja opcija...

Ne sviđa mi se app Galerija jer ne može prikazati slike po albumima odnosno može ali samo u kategorije "Kamera", "Snimke zaslona", "Instagram" i "Sve ostalo". Iako su ostale fotografije razvrstane po albumima koji nose različite nazive, sve ih ubacuje u album "Sve ostalo".

Takođe, zamjerku imam na Gbord tastaturu... Definitivno sam navikao na Samsung tastaturu i šteta što aok iste ne radi na Xiaomi telefonu.
Pogotovo mi je značio onaj stari izgled tastature 3x4 odnosno raspored slova kao na starim telefonima (po brojevima) za brzo i slijepo kucanje. Ne znam da li postoji aplikacija tastature koja podržava taj fazon osim Samsungove?

Iako sebe smatram za naprednijeg korisnika, navikavanje na MIUI će potrajati dugo...

NEGO, zna li neko koji je razlog zašto apk Samsung tastature ili Galerije ne radi na Xiaomi telefonu?
Za uklanjanje reklama,skini blokada 5 ili adGuard ili neki drugi VPN.
Gboard je googlova aplikacija,tj. tastatura a mozes instalirati i neku drugu.
Sto se tice ovog sto govoris da je MIUI agresivan...na par aplikacija tipa ove aplikacije za chat,pozive,viber,messenger,whatsapp i slicno,drzis dugo pritisnutu ikonicu i ides na app info i tu stavis pod battery sever "no restriction" i zakljucas aplikacije da ostanu u RAMu...to radis tako sto otvoris multitasking i povuces odredjenu otvorenu aplikaciju na dole ili gore dok se ne pojavi katanac u uglu.
I to je sva mudrolija kod MIUI-ja...uradis ovo na 5-6 aplikacija na kojima zelis da imas instant notifikacije i to je to.
Nista drugo ne trebas podesavati i sve ce ti raditi ...niti ce kasniti notifikacije,ni nista.
Pokusaj,testiraj pa reci ako je nesto drugacije.
zippoo87

#20492 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

n+1 wrote: 13/01/2023 22:01
zippoo87 wrote: 13/01/2023 22:00

Pa to vec ide u ono stvar ukusa.
Ali ako meni i Xiaomi i MIUI obavljaju sve isto kao i iOS i rade oba bez greske...ne mogu reci da je jedan funkciionalniji od drugog,kada su oba funkcionalna.
Mogu reci da mi je neko rjesenje od ovog bolje nego kod drugog ali generalno,sve sto mi zatreba na Xiaomiju mi radi...nista ne kasni,nista ne steka,nista ne iskace,...ne znam na sta bi se zalio osim sto mogu reci,ljepse mi je ovo ili ono.

Ni ti se nisi izjasnio sta je to drek ali eto,ocito stvar ukusa pa tako dozivljavas sistem.

Ja svakodnevno cackam sve moguce sisteme,telefone i imam neke stvari koje uradim na svim telefonima i da budu u funkciji i bez reklama i tako.
iOS jeste super sistem po fluidnosti,brzini,ispeglanosti ali ja ne mogu tu zatvorenost i to da imam samo ono sto mi oni nude i nista drugo.
n+1

#20493 Re: Xiaomi mobiteli

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 13/01/2023 22:11
n+1 wrote: 13/01/2023 22:01

Ali ako meni i Xiaomi i MIUI obavljaju sve isto kao i iOS i rade oba bez greske...ne mogu reci da je jedan funkciionalniji od drugog,kada su oba funkcionalna.
Mogu reci da mi je neko rjesenje od ovog bolje nego kod drugog ali generalno,sve sto mi zatreba na Xiaomiju mi radi...nista ne kasni,nista ne steka,nista ne iskace,...ne znam na sta bi se zalio osim sto mogu reci,ljepse mi je ovo ili ono.

Ni ti se nisi izjasnio sta je to drek ali eto,ocito stvar ukusa pa tako dozivljavas sistem.

Ja svakodnevno cackam sve moguce sisteme,telefone i imam neke stvari koje uradim na svim telefonima i da budu u funkciji i bez reklama i tako.
iOS jeste super sistem po fluidnosti,brzini,ispeglanosti ali ja ne mogu tu zatvorenost i to da imam samo ono sto mi oni nude i nista drugo.
Ma kakva zatvorenost, to je mit. Sistem je drek jer je potpuno neintuitivan. Nerijetko su esencijalne funkcije zatrpane, a bloatware je u prvom planu. Da, uprkos nekim bugovima, radi on, ali valjda je prošlo vrijeme gdje je dovoljno da sistem radi. Sada se pika UX. A hebem ja UX dizajnera koji je, recimo, opciju da se provjeri potrošnja mobilnog interneta zatrpao u SECURITY aplikaciju, i slične Xiaomi nebuloze.

Danas svako može sklopiti hardver, a Kinezi su naročito majstori u tome. Softver odnosi prevagu, softver je taj koji make or break korisničko iskustvo, i čini razliku između intelektualnog vlasništva i copycats kakvi su Xiaomi.
zippoo87

#20494 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

n+1 wrote: 13/01/2023 22:20
zippoo87 wrote: 13/01/2023 22:11

Ma kakva zatvorenost, to je mit. Sistem je drek jer je potpuno neintuitivan. Nerijetko su esencijalne funkcije zatrpane, a bloatware je u prvom planu. Da, uprkos nekim bugovima, radi on, ali valjda je prošlo vrijeme gdje je dovoljno da sistem radi. Sada se pika UX. A hebem ja UX dizajnera koji je, recimo, opciju da se provjeri potrošnja mobilnog interneta zatrpao u SECURITY aplikaciju, i slične Xiaomi nebuloze.

Danas svako može sklopiti hardver, a Kinezi su naročito majstori u tome. Softver odnosi prevagu, softver je taj koji make or break korisničko iskustvo, i čini razliku između intelektualnog vlasništva i copycats kakvi su Xiaomi.
Da je to tako lako raditi kako ti napisa ovdje,ne bi imali 2-3 dobra android skina i cisti android :D
Slazem se ja da Xiaomi to sve radi na neki drugi nacin ali ljudi zive na drugom kontinentu,imaju drugu filozofiju zivota i razvoja i njihova glavna trzista su Kina i Indija.
Bolji nih kita sto ce par hiljada evropljana njima da traze manu u UXu :D
Ali biti uspjesan u mobilnoj industriji nije nimalo lako a to najbolje znaju ovi nekada vrhunski brendovi koji su sada ugaseni.

Najbolja stvar na androidu je da bukvalno za svaki problem ima rjesenje,ima aplikacija koja uopste nema veze sa proizvodjacem a obavljati ce posao koji je porizvodjac uradio lose ili traljavo.
bogata_sirotinja

#20495 Re: Xiaomi mobiteli

Post by bogata_sirotinja »

@zippoo87
Hvala na savjetima ali sve sam ovo uradio. Većinu reklama sam uklonio sa Private DNS/adguard.
Isključio skeniranje app. Izuzeo chat i druge važne aplikacije da ih baterija i MIUI ne ubijaju te ih zaključao u RAM.
Sve je to sada koliko, toliko ok ali opet me nervira ta prevelika briga MIUI sistema da se brine oko rada telefona. Javlja da se baterija pre brzo troši, te kako neke aplikavije (chat app) troše previše baterije pa da ih optimizujem i tako neke glupe stvari.
PaulTracy

#20496 Re: Xiaomi mobiteli

Post by PaulTracy »

Ali Bogami i naplate taj software😀.
Iphone 12, 2g star telefon sa 60Hz ekranom, 64GB interne memorije, punjačem od 20W još uvijek košta 1500KM🫣
zippoo87

#20497 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

bogata_sirotinja wrote: 13/01/2023 22:47 @zippoo87
Hvala na savjetima ali sve sam ovo uradio. Većinu reklama sam uklonio sa Private DNS/adguard.
Isključio skeniranje app. Izuzeo chat i druge važne aplikacije da ih baterija i MIUI ne ubijaju te ih zaključao u RAM.
Sve je to sada koliko, toliko ok ali opet me nervira ta prevelika briga MIUI sistema da se brine oko rada telefona. Javlja da se baterija pre brzo troši, te kako neke aplikavije (chat app) troše previše baterije pa da ih optimizujem i tako neke glupe stvari.
Meni se nikada nije javilo to da neka aplikacija ubrzano trosi bateriju,ni na jednom Xiaomi modelu.
Ako si tek kupio telefon,mozda jos uci navike i optimizira bateriju za tvoje koristenje pa izbaci tako nekada ta upozorenja.
diablobih

#20498 Re: Xiaomi mobiteli

Post by diablobih »

bogata_sirotinja wrote: 13/01/2023 21:44 I tako... Uzeh ja RN 10 Pro nakon 11 godina Samsung telefona.

Swiftkey tastatura je vrhunska, instaliraj i neces imati nikakvih problema. Za slike koristi google photos.
DonieBrasco

#20499 Re: Xiaomi mobiteli

Post by DonieBrasco »

Cime se to pojedini bave ili rade na telefonima da izmisljaju toplu vodu da su im nedovoljni A16 ili zadnji Snapdragon, kao da su im nedvoljna android/ios software rjesenja pa bi oni nesto costume da rade ?
Quaresma

#20500 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

PaulTracy wrote: 13/01/2023 22:47 Ali Bogami i naplate taj software😀.
Iphone 12, 2g star telefon sa 60Hz ekranom, 64GB interne memorije, punjačem od 20W još uvijek košta 1500KM🫣
tako odrzavas vrijednog brenda i ljudi ce vise kupovati najnoviji model

umjesto da kosta recimo 800 maraka, za te pare bi bio no brainer kupovina, medjutim kad vidis cijenu od 1500km, prvo sto kupcu pada na pamet 'pa iphone 13 je 1600 ili 1700, moze se navuci jos stoja dvije' zasto bi toliko para izdvajao za stariji telefon.

a ovo 60hz i nije problem toliko, ljudi porede 60hz kod iphonea sa 60hz kod telefona s androidom, sto je neuporedivo.

koristis samsungov softvare 11 godina i sta si ocekivao? da ce sve isto raditi i na miui?

te aplikacije vjerovatno ne rade jer su vezane za samsungov one ui, dok neke druge rade kao samsungov web browser.
Post Reply