Ukrajina

swanfilter

#141676 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Glupo je veoma porediti Irak tada. Cekali da se oslobode Sadama, otpor je bio prisutan kod onih zagrizenih pristasa. Druga stvar je vrijeme poslije Sadama i kako su Ameri zakenjali tamo.

Al, istog tog Sadama i silni Irak jedan Iran polomi da sebi vise ne dođose. A, Iran je bas tada bio veht. Tako da ovu situaciju mozemo porediti sa Ukr-Rus dvobojom ...
Honda Rajvosa

#141677 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Ovdje nike stvar iracko americkog sukoba nego koristenja bredli vozila kao potpore tenku.bredli je napravljen da bude podrska abramsu, m113 je napravljen da bude podrska m60.(ovu kombinaciju mi imamo).

Googlajuci malo na ovu temu vidio sam da grci kupuju 500 ili vise ovih vozila da budi podrska leopardu.

Iz navedenog se moze izvuci zakljucak da su poslati i bredli i marder ukrajincima kao podrska zapadnim tenkovima. Britanci salju celengere, poljaci i ostali leoparde.(mislim da ce i svabe poslat 20 komada i da ce se ostalo skupit po evropi da se dodje do cifre od 200 komada ili vise (sami poljaci imaju toliko leoparda u rezervi).na taj nacin se formira jedinica koja ce raditi po nato standardu. Koliko ce dobiti jos tenkova i transportera ostaje da se vidi,ali od ljeta su im dostavljeni i oni francuski transporteri sto su bili kod nas u ratu.

Ostaje avijacija. Licno ocekujem da ce do maja ili polovine juna stici puno toga zapadnog i da ce onda ovi krenuti u ofanzivu. Do tada ce biti sitnih napada.neki ulrajinski general je rekao da je normalno da se izgubi neka teritorija.
drug_profi

#141678 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Jako puno Bradly vozila ce doci. Vijest kaze da ce to cak biti i tajna.
Znaci jako puno.
Plus Marderi.
Vrlo moguce da ce sastaviti 200 MBT+700 IFV
drug_profi

#141679 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

The Pentagon will send 100 more M113 armored personnel carriers, in addition to the 200 already committed to Kyiv, and 138 more Humvee trucks added to the 1,300 the U.S. has already sent.
Ovo uz vijest o 50 Bradley-a. Jbt. poslali su vec 200 M113 i 1300 hamvija!!!??
Jeste da je njima to svakako roba koja se povlaci iz sluzbe, ali ipak... :-)
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#141680 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Mark Sumner Dnevni Kos Staff

Četvrtak, 12. januar 2023. · 17:06

Dok pregledavam jutarnje izvještaje Ukrajinskog Ministarstva odbrane u kojima se navode područja koja je Rusija napala u četvrtak ujutro, postoji jedan koji se ističe. U stvari, dva velika imena se prvi put pojavljuju. Pogledajte da li možete da ih uočite:

U pravcu Limana, Ruska vojska je granatirala Terny u Harkovskoj oblasti, zajedno sa Makijevkom, Ploščankom, Nevskom, Červonopopivkom, Kreminom, Kuzminom i Dibrovom u Luganskoj oblasti.

Da ne kvarim iznenađenje, ali jedno od imena tamo je Kremina. Takođe se pojavljuje na listi područja za koja Ukrajina tvrdi da je odbila Ruski napad preko noći. Ovo slijedi nakon izvještaja od srijede da Ukrajinske snage napreduju na Kreminu sa jugozapada. Dok neki od tih izvještaja navode Ukrajinske snage „blizu” zapadnih periferija grada, drugi ukazuju da je Ukrajinska vojska već ušla u područja Kremine.

Zvanične izjave Ukrajinske vojske to ne potvrđuju ni na koji način jer su uvijek pažljivo sročene kao “u smijeru” ili “u području”. Međutim, činjenica da se na listi nalaze Kuzmyne i Dibrova kao i Kremina dobar je pokazatelj da Ukrajinske snage o kojima govore nisu one u okolnim selima. Postoje brojni video snimci koji navodno prikazuju Ukrajinske snage kako navodno napreduju na Kreminu, međutim, ti video snimci su prilično...

Bilo je nekoliko verzija ovog videa koje se proširilo naokolo. Koristim ovu jer izostavlja kraj u kojem su oba muškarca u videu upucana rafalom iz mitraljeza.

Proruski izvori tvrde da ovo pokazuje da su Ukrajinske snage u šumama južno od Kremine preplavljene od strane Ruskih snaga. Međutim, Ukrajinski izvori tvrde da su ti ljudi Rusi koji su preuzeli Ukrajinske uniforme. Postoje i drugi izvještaji da su Rusi u tom području usvojili plave ili žute trake za ruke kako bi povećali zabunu - već su uočljivi zbog slabe vidljivosti među drvećem. Šta je istina? Ne znam.

U svakom slučaju, Ukrajina je očigledno u Kremini ili veoma blizu Kremine sa više izvještaja o napredovanju. Ovo je prvi dan da se Kremina pojavljuje na listama „granatiranih” ili „odbijenih napada” - to je značajno.

Obećao sam vam da postoje dva imena na toj listi koja su bila značajna, a odgovor je odmah na samom početku liste: Terny u Harkovskoj oblasti. To je zato što se Terny nalazi na krajnjem sjeveroistočnom uglu Harkovske oblasti. Ako Ukrajina ima snage tamo, to bi predstavljalo napredovanje od nekih 15 km od njihovih posljednjih poznatih položaja sjeverno od Kupjanska.

Dakle, da li je ovo stvarno, ili predstavlja neku zabunu od strane Ukrajinske vojske (ili Ruske artiljerije)?

Pokušaćemo da saznamo.
karanana

#141681 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Sad se javljaju glasine i spekulacije da bi se rusi mogli ponovo pokrenuti iz rusije niz rijeku oskil o tako bi presjekli ukr koji su istocno od oskila, to je ono sto je uzeto u jesenjoj ofanzivi do izuma. U kombinaciji sa glasinama da pripremaju kontru iz svatova i kremine, valjda planiraju da ukljeste te isturene ukrajinske snage na kremenskom frontu oko 15 hiljada. Mada ne znam imaju li snage i kolicinu trupa da krenu iz rusije niz oskil. Ovo tamo-vamo trupa u i iz bjelorusije mozda probavaju da izazovu konfuziju da nemas tacan pregled gdje su.
BiBi911

#141682 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

drug_profi wrote: 13/01/2023 00:14 Daleko od toga da su Leopardi neunistivi, ali je potreban pravi i dobar hitac.
Gusjenice se kidaju jednako kao i na ruskim tenkovima.
Vecina modernih ATGM ce probiti bocni oklop.

Zato se upotreba tenkova uci i postoji i obuka i taktika.
Jer nisu Ambramsi u Iraku neunistivi zato sto su neprobojni, vec zato sto su pravilno koristeni.
Leopardi mogu ginut kao i T-80 kojem su pandan, ako ga izlozis vatri po volji.
Mozda Leo 1 ali sa A5 verzijom t80 nema samse. LEO 2 to je vec u klasi sa kako se zove onaj im tenk sto se pokvario na paradi ponosa. Pogledaj koliko je sa prednje strane zaštićena kupola kod Leo2, kada vidis optiku, senzore, umrezenost sa ostalima borbenim srestvima.
BiBi911

#141683 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

drug_profi wrote: 13/01/2023 01:39 Jako puno Bradly vozila ce doci. Vijest kaze da ce to cak biti i tajna.
Znaci jako puno.
Plus Marderi.
Vrlo moguce da ce sastaviti 200 MBT+700 IFV
Vec su u minus sa 2 Bradley
Distortion

#141684 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Grean

#141685 Re: Ukrajina

Post by Grean »

hatemondays wrote: 12/01/2023 22:46
lajkujMe wrote: 12/01/2023 21:41 Ne mogu reci jel tako ili nije

Ali gdje su dobre brigade? Znam da su elementi 93 kod Kramatorska. Gdje su ove iz Kharkiva i Khersona?

Ovo sve sto ja mogu da upratim su gajnc nove brigade i TO.
Desava se njima ko i nama 94 , umor iskusnih i prekaljenih, novi bukvalno nisu ni osjetili rata do sada. Nije jednostavno poslati nekoga iz nekog mjesta iz zapadne Ukrajine friskog u ovu klaonicu. Ovi sto su vjezbali vani samo im fale rejbanke i to je to.Jos se sjetim Crnih labudova kod nas na Spici. Jaki tamo negdje na nekoj njihovoj teritoriji dodjes na pravu jebhanu i gines. Sad je najjebeniji dio rata i moze se okrenuti vrlo brzo ako Zapad ne shvati da se ova igra mora privoditi kraju a to znaci unistavanje krimskog mosta, par plovilica, unistavanje svega iza linije i ovi naprijed ce ga podudlati lagano.
Ovo sto karanana pise u vezi uzimanja cijele Ukrajine, taj scenario bi uvukao balticke zemlje i Poljsku bez ikakvog razmislanja u rat. Sta cekali bi jos koju godinu da se ovi oporave i onda ista prica. Evropa mora dobiti ovaj rat zbog sebe ne zbog Ukrajinaca ako im to nije jasno onda nemamo sta pricati. U ovaj igri pokera jednom se mora uci sa all in, neprijatelj je popusio ali ako ga ne zgazis do kraja brzo se to digne.
Rat u Hrvatskoj je pokazao nema tu tamo vamo nabij nogom u guzicu van svoji granica i vozdra, bilo kakva kalkulacija odrzava taj konflikt zivim i pitanje je kad ce se opet desiti. Nazalost mi smo najbolji primjer tom scenariju.
To sa Labudovima na Spicastoj je prije svega razlog nacin na koji je neko odlucio da se to uradi. Najavljeno i bez skrivanja. Oni su stvarno junacki udarili na nju ali i dan danas se pitam sta je bio smisao i da su ostali gore, sta dalje.

Bas taj rov je bio uzet prije Labudova, sad ce tome 29 godina ali na skroz drugi nacin, trojica u klasicnoj diverzantskoj. Posto druga dva rova nisu uzeta povuceni. Ali i da se ostalo pitanje je cemu ako se ne udje dublje. Bez Male kule tu se nije moglo ostati.

Zato mi je i u ovom Soledaru najzalivije gubitka ljudstva a ne samog grada, pogotovo ako je na zor i bez smisla.
zigzag

#141686 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

French Minister of the Armed Forces Sebastien Lecornu (pictured) confirmed in a statement on Friday that Paris will send two tanks to Kiev forces following yesterday's phone call with his Ukrainian counterpart Oleksii Reznikov.
slovom i brojem
Čitalac

#141687 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

zigzag wrote: 13/01/2023 09:08
French Minister of the Armed Forces Sebastien Lecornu (pictured) confirmed in a statement on Friday that Paris will send two tanks to Kiev forces following yesterday's phone call with his Ukrainian counterpart Oleksii Reznikov.
slovom i brojem
Da nije ovo neka greška, možda je došlo do zabune...
France is hoping to deliver “AMX 10-RC” light combat tanks to Ukraine in two months’ time, the French armed forces minister Sébastien Lecornu said in a statement on Friday.
Gandalf

#141688 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

zapad mora izvući glavu iz guzice i prestati se zajebavati sa ovim birokratskim otežicama i podjebavanjima u vezi dostave oružja

dostavljajte brže i više, ovaj rat se tiče i vas zapadne fufice, to što se pravite mutavi neće magično učiniti da kepec i njegove boleščine samo nestanu
DaysleepeR

#141689 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

skrbavi-admin

#141690 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

samo slanje ljudi u talasima u smrt ko u igrici kao da su potrosni materijal a ne ljudi govori o tome sta rusi misle o sebi svojima i svom..... mos mislit koliko ih boli kurac kad su totalno unistili Grozni, Haleb, Mariupolj, Soledar, Afganistan.... veze nemaju sa ratovanjem a ratuju istim receptom ko i u 2 Svj ratu.... mislim da i kad ih se porazi oni ce opet ciniti sve da svoje mitomanske bolesti ispolje na isti nacin kasnije..... jednostavno fasizam u njegovoj srzi..... njih treba drzat u bijedi jer ih se samo tako moze kontrolisat... isti cetnici.... potpuno isti

ukri ako misle vratit drzavu pod svoje, trebali su iskoristit momentum bjezanije ljetos i prodrt u dubinu najvise sto moze....oni ako mobilisu 500000 ili milion spasa ukrajini nema....nemos to zaustavit ni nuklearnom....
Distortion

#141691 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

agent_zero

#141692 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

lajkujMe wrote: 12/01/2023 20:46 Neocekivan pad Soledara sa njim ce i Bakhmut.

Sad sta dalje to je pitanje ali ja iskreno mislim da su Ukrajinci skrojili plan sta i kako.
Da je kriza Zelenski bi sad potiho pokrenuo pregovore ali nije.

Soledar jeste steta ali nije kraj, iza njega jos mnogo Soledara.

Nazalost ove zamjenske jedinice se nisu pokazale to su one NATO brigade tkz sto se obucavaju od ljeta jos.

Ne pratim dovoljno vise da vam kazem sta i kako promjenio posao i drugi prioriteti su tu.
Ali ono sto ja mirisem je da 93 povucena nazad upravo jer se ocekivao pad Soledara i eventualno Bakhmuta.
I da su oni na rezervnim polozajima ne samo da bi cuvali i odmorili nego se nesto sprema.
Sta tacno ne znam.

Ali ako se sjetimo perioda Maj-Jun-Jul ovo je smjesno od Ruske strane jedva prolaze i to tek sad.
Toliko mrtvih oko Bakhmuta da se ne mogu izbrojati
A sad krece samo ponavaljanje sta god se nalazi iza Bakhmuta ce biti isto ili cak jos jace od Bakhmuta.

Ja sam siguran da Ukrajinci nesto cekaju i nesto spremaju gdje kad i kako ne znam ali daleko od toga da su se istrosili.

Ako gledamo gubitke tehnike kod Ukrajinaca i to uporedimo s donacijama + zarobljena tehnika UA vojska je trenutno na slicnom nivou kao u Februaru.
Sto se ne moze reci za Ruse nekad se koristili BMP3 i T80 danas T64 i T72 s BMP1.

Nesto nestalo modernog oklopa kod Rusa sto li pitam se
Znači džaba ih slali po zapadu na obuku, nisu sposobni običnu grupu plaćenika i mobiksa da zaustave.

Iskreno se nadam da slijedi nova kontra na Soledar.
video

#141693 Re: Ukrajina

Post by video »

Cim malo zapne odmah temu preuzimaju oni depresivi likovi.

Biti ce to sve ok, ovaj ukrajinsko :wink:

agent_zero

#141694 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

geralt wrote: 12/01/2023 20:58 Mislim da su Ukrajinci dobili ozbiljne informacije o planiranju ruske ofanzive iz Bjelorusije, i da su zato pauzirali sve svoje ofanzivne planove osim taktickih pomjeranja linije kao kod Kremine. Najgore sto im se moze desiti je da ih Rusi uhvate u raskoraku ofanzivom na drugom frontu dok je njihova vlastita ofanziva u toku.

Tu bi bio i odgovor zasto su na frontu samo elementi brigada, a ne kompletne brigade - time se Rusi drze u neznanju koliko je vojnika stvarno na frontu, a koliko u rezervi, bilo za ofanzivu bilo za defanzivu na drugom frontu.
Vrlo, vrlo moguće.
video

#141695 Re: Ukrajina

Post by video »

:izet:

agent_zero

#141696 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

karanana wrote: 12/01/2023 21:27 problem je sto mi ovde vidimo samo ruske naslagane balvane, rusko gvodze kako leti, ruske mobikse kako se zale, ruske mobikse i wagnerovce kako zaledjeni skameniti leze u rovovima, a sve isto se moze vidjeti i na ukr strani. eno butusov se zali da vojska ima velike probleme sa uniformama i smrzavanjem.

ako sad ide pitanje sta predlazem....ne znam. samo kazem da mozda imamo pogresno sliku i precjenjujemo/potcjenjujemo strane na osnovu nepotpunih informacija. posebno mislim na potcjenjivanje.
Mislim da je generalni problem što mi svi očekujemo, čitajući šta nam se servira, da ukrajinci začas odrade ruse i oslobode cijelu ukrajinu.

A trebali bi se pomiriti da će rat ovakvih razmjera ipak trajati mnogo duže, sa usponima i padovima.
Čitalac

#141697 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Građani Ukrajine najviše se uzdaju u Oružane snage, Zelenskog i volontere. Sam Zelenski je za godinu dana iz ozbiljnog minusa stigao do zavidne podrške. Od parlamenta, sudova i tužilaštva Ukrajinci su definitivno digli ruke.

Image
video

#141698 Re: Ukrajina

Post by video »

Evo ih ko SS divizije

agent_zero

#141699 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Grean wrote: 12/01/2023 22:02 Ne znam, oni na snimcima po Shitiju mi ne izgledaju ko neko ko napada iz straha.

A znam i iz licnog iskustva, nema toga sto moze nemotivisanog i prepadnutog natjerati naprijed.

Da kazes strah ih napustiti liniju, defanzivne zadatke, rov, tu pricu bih kupio. Za one koji napadaju, naucna fantastika da je iz straha. Na zalost.
Sa iskustvom iz rata, potpuno se slažem.
madner

#141700 Re: Ukrajina

Post by madner »

Njemacka je i 1945 jos znala ponegdje napraviti koji uspjeh.

Da su Rusi ozbiljna drzava, na proljece bi imali napad sa novim jedinicama koje se trenutno postavljaju i to sa duplo vise ljudi nego sto sada imaju u UA.
Post Reply