U Holandsku luku je stiglo 1200 vozila( tenkova,transportera i ostalog) koja idu za pojacanje istocne evrope nadam se da ce nesto stici i u Ukrajinu.NATO pokazuje misice.lavi wrote: ↑12/01/2023 19:12 Poljska je odlučila da će sve svoje Leopard tenkove dati Ukrajincima - sada, nepoznato je da li se daju Leopard 2PL (jedan od najboljih tenkova na svijetu, nadograđeni 2A4) ili obični Leopard 2A4 koji Poljaci već imaju. Svakako, velika donacija. Trenutno su u aktivnoj službi 20 Leopard 2PL modela, a 2A4 modela imaju 142, 2A5 modela imaju 105. 128 Leoparda 2A4 se modernizuje, dakle ostaje im 12 Leoparda 2A4.
Moguće da će se dati tih 12, 105 2A5, ili čak da im daju tih 20 modernizovanih, što bi bila veoma velika donacija.
Ukrajina
-
Dangubic
#141626 Re: Ukrajina
-
zigzag
#141627 Re: Ukrajina
Kako god okreneš ruska vojska nije ovako degradirana od 1940. (U Afganistanu i Čečeniji su bili samo djelimično angažovani)
A kraj se ne nazire.
Pa ako hoće atrocity imaće ga.
A kraj se ne nazire.
Pa ako hoće atrocity imaće ga.
Last edited by zigzag on 12/01/2023 20:47, edited 1 time in total.
- scarface32
#141628 Re: Ukrajina
-
lajkujMe
#141629 Re: Ukrajina
Neocekivan pad Soledara sa njim ce i Bakhmut.
Sad sta dalje to je pitanje ali ja iskreno mislim da su Ukrajinci skrojili plan sta i kako.
Da je kriza Zelenski bi sad potiho pokrenuo pregovore ali nije.
Soledar jeste steta ali nije kraj, iza njega jos mnogo Soledara.
Nazalost ove zamjenske jedinice se nisu pokazale to su one NATO brigade tkz sto se obucavaju od ljeta jos.
Ne pratim dovoljno vise da vam kazem sta i kako promjenio posao i drugi prioriteti su tu.
Ali ono sto ja mirisem je da 93 povucena nazad upravo jer se ocekivao pad Soledara i eventualno Bakhmuta.
I da su oni na rezervnim polozajima ne samo da bi cuvali i odmorili nego se nesto sprema.
Sta tacno ne znam.
Ali ako se sjetimo perioda Maj-Jun-Jul ovo je smjesno od Ruske strane jedva prolaze i to tek sad.
Toliko mrtvih oko Bakhmuta da se ne mogu izbrojati
A sad krece samo ponavaljanje sta god se nalazi iza Bakhmuta ce biti isto ili cak jos jace od Bakhmuta.
Ja sam siguran da Ukrajinci nesto cekaju i nesto spremaju gdje kad i kako ne znam ali daleko od toga da su se istrosili.
Ako gledamo gubitke tehnike kod Ukrajinaca i to uporedimo s donacijama + zarobljena tehnika UA vojska je trenutno na slicnom nivou kao u Februaru.
Sto se ne moze reci za Ruse nekad se koristili BMP3 i T80 danas T64 i T72 s BMP1.
Nesto nestalo modernog oklopa kod Rusa sto li pitam se
Sad sta dalje to je pitanje ali ja iskreno mislim da su Ukrajinci skrojili plan sta i kako.
Da je kriza Zelenski bi sad potiho pokrenuo pregovore ali nije.
Soledar jeste steta ali nije kraj, iza njega jos mnogo Soledara.
Nazalost ove zamjenske jedinice se nisu pokazale to su one NATO brigade tkz sto se obucavaju od ljeta jos.
Ne pratim dovoljno vise da vam kazem sta i kako promjenio posao i drugi prioriteti su tu.
Ali ono sto ja mirisem je da 93 povucena nazad upravo jer se ocekivao pad Soledara i eventualno Bakhmuta.
I da su oni na rezervnim polozajima ne samo da bi cuvali i odmorili nego se nesto sprema.
Sta tacno ne znam.
Ali ako se sjetimo perioda Maj-Jun-Jul ovo je smjesno od Ruske strane jedva prolaze i to tek sad.
Toliko mrtvih oko Bakhmuta da se ne mogu izbrojati
A sad krece samo ponavaljanje sta god se nalazi iza Bakhmuta ce biti isto ili cak jos jace od Bakhmuta.
Ja sam siguran da Ukrajinci nesto cekaju i nesto spremaju gdje kad i kako ne znam ali daleko od toga da su se istrosili.
Ako gledamo gubitke tehnike kod Ukrajinaca i to uporedimo s donacijama + zarobljena tehnika UA vojska je trenutno na slicnom nivou kao u Februaru.
Sto se ne moze reci za Ruse nekad se koristili BMP3 i T80 danas T64 i T72 s BMP1.
Nesto nestalo modernog oklopa kod Rusa sto li pitam se
- geralt
#141630 Re: Ukrajina
Mislim da su Ukrajinci dobili ozbiljne informacije o planiranju ruske ofanzive iz Bjelorusije, i da su zato pauzirali sve svoje ofanzivne planove osim taktickih pomjeranja linije kao kod Kremine. Najgore sto im se moze desiti je da ih Rusi uhvate u raskoraku ofanzivom na drugom frontu dok je njihova vlastita ofanziva u toku.
Tu bi bio i odgovor zasto su na frontu samo elementi brigada, a ne kompletne brigade - time se Rusi drze u neznanju koliko je vojnika stvarno na frontu, a koliko u rezervi, bilo za ofanzivu bilo za defanzivu na drugom frontu.
Tu bi bio i odgovor zasto su na frontu samo elementi brigada, a ne kompletne brigade - time se Rusi drze u neznanju koliko je vojnika stvarno na frontu, a koliko u rezervi, bilo za ofanzivu bilo za defanzivu na drugom frontu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#141631 Re: Ukrajina
potpisuj alija makar bila avlijakaranana wrote: ↑12/01/2023 20:31 znaci zakljucili smo da upste nije bitno koliko gubita nanosis rusima jer oni bacaju nove snage i imaju gvozdza koliko hoces. i ja mislim da ce rusija dobiti war of attrition upravo zbog toga sto imaju nepresusni izvor stoke a i zeljeza i ne vjerujem da ce ukrajina ovo moci pratiti. evo samo primjer unistene tehnike.....ukri su unistili hrpu oklopa, ali vjerovatno to nije ni 20% onog sto rusi imaju. a rusi su unistili mozda 3 puta manje ukr oklopa, ali to predstavlja 50% od ukupne ukr tehnike. isto je tako i sa ljudstvom. ne vidim kako ovo ukri mogu dobiti tj. osloboditi zemlju. sumnjam da ce 200-300 necega iz engleskih i njemackih garaza promjeniti bilo sta. pa nisu neunistivi. tenk-tenk. mozda malo veci domet, ali ne vidim neku veliku prednost.
- liyf
#141632 Re: Ukrajina
ovo ja pričam tokom cijelog rata. Ti uništi 500 oni će dovest 500 novih.karanana wrote: ↑12/01/2023 20:31 znaci zakljucili smo da upste nije bitno koliko gubita nanosis rusima jer oni bacaju nove snage i imaju gvozdza koliko hoces. i ja mislim da ce rusija dobiti war of attrition upravo zbog toga sto imaju nepresusni izvor stoke a i zeljeza i ne vjerujem da ce ukrajina ovo moci pratiti. evo samo primjer unistene tehnike.....ukri su unistili hrpu oklopa, ali vjerovatno to nije ni 20% onog sto rusi imaju. a rusi su unistili mozda 3 puta manje ukr oklopa, ali to predstavlja 50% od ukupne ukr tehnike. isto je tako i sa ljudstvom. ne vidim kako ovo ukri mogu dobiti tj. osloboditi zemlju. sumnjam da ce 200-300 necega iz engleskih i njemackih garaza promjeniti bilo sta. pa nisu neunistivi. tenk-tenk. mozda malo veci domet, ali ne vidim neku veliku prednost.
- liyf
#141633 Re: Ukrajina
sve je do njemačke. Oni moraju dozvoliti prvo Poljacima, pa se tek tada tenkovi šalju, a ako ne dozvole, nema ništa od toga.Dangubic wrote: ↑12/01/2023 20:44U Holandsku luku je stiglo 1200 vozila( tenkova,transportera i ostalog) koja idu za pojacanje istocne evrope nadam se da ce nesto stici i u Ukrajinu.NATO pokazuje misice.lavi wrote: ↑12/01/2023 19:12 Poljska je odlučila da će sve svoje Leopard tenkove dati Ukrajincima - sada, nepoznato je da li se daju Leopard 2PL (jedan od najboljih tenkova na svijetu, nadograđeni 2A4) ili obični Leopard 2A4 koji Poljaci već imaju. Svakako, velika donacija. Trenutno su u aktivnoj službi 20 Leopard 2PL modela, a 2A4 modela imaju 142, 2A5 modela imaju 105. 128 Leoparda 2A4 se modernizuje, dakle ostaje im 12 Leoparda 2A4.
Moguće da će se dati tih 12, 105 2A5, ili čak da im daju tih 20 modernizovanih, što bi bila veoma velika donacija.
-
Dimu1927
#141634 Re: Ukrajina
i eto pade kijev za 3 danalavi wrote: ↑12/01/2023 21:09ovo ja pričam tokom cijelog rata. Ti uništi 500 oni će dovest 500 novih.karanana wrote: ↑12/01/2023 20:31 znaci zakljucili smo da upste nije bitno koliko gubita nanosis rusima jer oni bacaju nove snage i imaju gvozdza koliko hoces. i ja mislim da ce rusija dobiti war of attrition upravo zbog toga sto imaju nepresusni izvor stoke a i zeljeza i ne vjerujem da ce ukrajina ovo moci pratiti. evo samo primjer unistene tehnike.....ukri su unistili hrpu oklopa, ali vjerovatno to nije ni 20% onog sto rusi imaju. a rusi su unistili mozda 3 puta manje ukr oklopa, ali to predstavlja 50% od ukupne ukr tehnike. isto je tako i sa ljudstvom. ne vidim kako ovo ukri mogu dobiti tj. osloboditi zemlju. sumnjam da ce 200-300 necega iz engleskih i njemackih garaza promjeniti bilo sta. pa nisu neunistivi. tenk-tenk. mozda malo veci domet, ali ne vidim neku veliku prednost.
- karanana
#141635 Re: Ukrajina
problem je sto mi ovde vidimo samo ruske naslagane balvane, rusko gvodze kako leti, ruske mobikse kako se zale, ruske mobikse i wagnerovce kako zaledjeni skameniti leze u rovovima, a sve isto se moze vidjeti i na ukr strani. eno butusov se zali da vojska ima velike probleme sa uniformama i smrzavanjem.
ako sad ide pitanje sta predlazem....ne znam. samo kazem da mozda imamo pogresno sliku i precjenjujemo/potcjenjujemo strane na osnovu nepotpunih informacija. posebno mislim na potcjenjivanje.
ako sad ide pitanje sta predlazem....ne znam. samo kazem da mozda imamo pogresno sliku i precjenjujemo/potcjenjujemo strane na osnovu nepotpunih informacija. posebno mislim na potcjenjivanje.
-
zigzag
#141636 Re: Ukrajina
Pa šta ćeš drugo reći za nekadašnji strah i trepet kako su svi mislili za rusku vojsku.
Danas je toj vojski veliki uspjeh kada uzme gradić od 10.000 ljudi a pobjegne iz metropole od 350.000
Danas je toj vojski veliki uspjeh kada uzme gradić od 10.000 ljudi a pobjegne iz metropole od 350.000
-
lajkujMe
#141637 Re: Ukrajina
Jok ne slazem se, Ruse podcjenili nismo, sta vise visestruko smo ih precjenili i taman kad pomislimo to je to oni nas opet iznenade gluposcu.karanana wrote: ↑12/01/2023 21:27 problem je sto mi ovde vidimo samo ruske naslagane balvane, rusko gvodze kako leti, ruske mobikse kako se zale, ruske mobikse i wagnerovce kako zaledjeni skameniti leze u rovovima, a sve isto se moze vidjeti i na ukr strani. eno butusov se zali da vojska ima velike probleme sa uniformama i smrzavanjem.
Sta jesmo je da smo precjenili Ukrajinsku snagu pogotovo nakon ljetnih ofanziva.
Nisu jos na nivou koji treba da budu.
-
lajkujMe
#141638 Re: Ukrajina
Ne mogu reci jel tako ili nije
Ali gdje su dobre brigade? Znam da su elementi 93 kod Kramatorska. Gdje su ove iz Kharkiva i Khersona?
Ovo sve sto ja mogu da upratim su gajnc nove brigade i TO.
Ali gdje su dobre brigade? Znam da su elementi 93 kod Kramatorska. Gdje su ove iz Kharkiva i Khersona?
Ovo sve sto ja mogu da upratim su gajnc nove brigade i TO.
- Grean
#141639 Re: Ukrajina
@karanana je dobrim dijelom opravdano pesimistican.
Ne moze se pricati o necemu sto je nagrizeno, razbijeno, sto trosi svoje zadnje zalihe kvalitetnog oruzja a da to nesto ovako bjesomucno napada. Jer ako Rusi ginu kao sto se plasiraju informacije sa nase strane onda je pitanje kakva im je to volja i moral. Nadljudi?
Ne moze se pricati o necemu sto je nagrizeno, razbijeno, sto trosi svoje zadnje zalihe kvalitetnog oruzja a da to nesto ovako bjesomucno napada. Jer ako Rusi ginu kao sto se plasiraju informacije sa nase strane onda je pitanje kakva im je to volja i moral. Nadljudi?
-
zigzag
#141640 Re: Ukrajina
Po svemu sudeći pola njih ne zna gdje idu i kako će završiti. A kad saznaju već je kasno.
Ako propaganda u rusiji ima punu kontrolu i kaže da u specoperaciji sve ide po planu onda se niko puno ne buni.
Pa redovno ih rokaju ovim drončićima a malo ko da se potrudi napraviti neku osmatračku grupu.
Ako propaganda u rusiji ima punu kontrolu i kaže da u specoperaciji sve ide po planu onda se niko puno ne buni.
Pa redovno ih rokaju ovim drončićima a malo ko da se potrudi napraviti neku osmatračku grupu.
-
lajkujMe
#141641 Re: Ukrajina
Nema tu moral nego jaci strahGrean wrote: ↑12/01/2023 21:45 @karanana je dobrim dijelom opravdano pesimistican.
1 linija napada i gine, 2 linija cuva i puca na sve sto ide prema njima ukljucujuci svoje jer tako stoji naredba.
A treca linija koja se sastoji od Khadirovaca je iskljucivo nadlezna da pobije svakog Ruska koji pokusa pobjeci nazad.
Staljingrad taktika, usadi u glavu svog vojnika da je bolje poginuti naprijed nego nazad
A dokazano vec kroz obavjestajne podatke 3 strane.
Samo se sjetite onog zatvorenika Wagnerovca koji se predao pa je razmjenjen nazad i odmah ga Wagner selotejpom od pod i Macolom po glavi
-
CrveniKuk
#141642 Re: Ukrajina
Rusi razvaljuju Ukrajince. Potpisi Zelenski,dok još možeš,eto Rusa u Kijev će uskoro ući.
-
dragan53
#141643 Re: Ukrajina
Šta znam ja Ukrajinu pratim kod njih meni je dobar sajt.derion wrote: ↑12/01/2023 19:08Daj bože, ali ono što je interesantno za tebe, Dragane, je to da svaki, ali svaki put ubaciš link na ovu stranicu, koja je u najboljem slučaju obična clickbait stranica.dragan53 wrote: ↑12/01/2023 18:49 Ukrajinska vojska kaže da izvodi kontranapade na Soledar: “Željeznička stanica je naša. Rudnik je naš
https://n-vidani.com/ukrajinska-vojska- ... xxzzzzzzzz
- Grean
#141644 Re: Ukrajina
Ne znam, oni na snimcima po Shitiju mi ne izgledaju ko neko ko napada iz straha.
A znam i iz licnog iskustva, nema toga sto moze nemotivisanog i prepadnutog natjerati naprijed.
Da kazes strah ih napustiti liniju, defanzivne zadatke, rov, tu pricu bih kupio. Za one koji napadaju, naucna fantastika da je iz straha. Na zalost.
A znam i iz licnog iskustva, nema toga sto moze nemotivisanog i prepadnutog natjerati naprijed.
Da kazes strah ih napustiti liniju, defanzivne zadatke, rov, tu pricu bih kupio. Za one koji napadaju, naucna fantastika da je iz straha. Na zalost.
- Čitalac
#141645 Re: Ukrajina
Zelenski u večerašnjem obraćanju pohvalio 77. i 46. brigadu za držanje kod Soledara.
"Danas posebno ističem padobrance 77. zasebne brigade koji zajedno s vojnicima 46. zasebne brigade u Soledaru drže svoje položaje i nanose neprijatelju značajne gubitke. Hvala vam momci. Danas smo na sastanku Stožera vrhovnog zapovjednika detaljno analizirali koje su odluke potrebne i koje bi korake trebali poduzeti zapovjednici u smjeru Donjecka u narednim danima", naglasio je Zelenski.
-
mishic
#141646 Re: Ukrajina
Očekivati da u ovoj fazi rata jedna strana kontinuirano ide naprijed je nerealno.
Pogotovu je nerealno ako se ima na umu odnos snaga koji u ovome trenutku obzirom na širinu fronta, opasnost od napada iz Bjelorusije, brojnost
vojske, oruđa i oružja ide u korist Rusije dok su moral, opremljenost, efikasnost, ustroj jedinica i modernije naoružanje na strani Ukrajine. Običan
ruski vojnik kao ni većina ruskog naroda nemaju pregled uspjeha jedne ili druge strane da bi na temelju toga donosili sud o perspektivi ovoga rata.
Ni jedan pa ni ovaj rat sve do trenutka dok jedna strana ne bude u rasulu ne odvija se bez gubitaka čas na jednoj čas na drugoj strani. Ukrajina
bez obzira da li spremala ili ne spremala neku konkretnu i brzu ratnu operaciju mora odmoriti svoje najelitnije snage jer su oni već skoro godinu
dana izloženi velikim fizičkim i psihičkim naporima a uz to i jedinice koje su samo prošle kroz obuku moraju se prekaliti u borbenim dejstvima bez
čega nema prave vojske.Ko je bio sudionik takvih događaja zna da i najelitnije jedinice klonu od umora ali i da se grade isključivo kroz borbu a ne
na poligonima.
Mene istinski čudi ovoliko iscrpljivanje Ukrajinaca na Bahmutu jer je taktičko povlačenje jedinica nekada potrebno i bolje od visokih gubitaka. No,
i pored svega imam veliko povjerenje u ukrajinske stratege i siguran sam da znaju šta rade. Oni su to pokazali i dokazali kada je malo ko vjerovao
da mogu zaustaviti toliku silu.
Pogotovu je nerealno ako se ima na umu odnos snaga koji u ovome trenutku obzirom na širinu fronta, opasnost od napada iz Bjelorusije, brojnost
vojske, oruđa i oružja ide u korist Rusije dok su moral, opremljenost, efikasnost, ustroj jedinica i modernije naoružanje na strani Ukrajine. Običan
ruski vojnik kao ni većina ruskog naroda nemaju pregled uspjeha jedne ili druge strane da bi na temelju toga donosili sud o perspektivi ovoga rata.
Ni jedan pa ni ovaj rat sve do trenutka dok jedna strana ne bude u rasulu ne odvija se bez gubitaka čas na jednoj čas na drugoj strani. Ukrajina
bez obzira da li spremala ili ne spremala neku konkretnu i brzu ratnu operaciju mora odmoriti svoje najelitnije snage jer su oni već skoro godinu
dana izloženi velikim fizičkim i psihičkim naporima a uz to i jedinice koje su samo prošle kroz obuku moraju se prekaliti u borbenim dejstvima bez
čega nema prave vojske.Ko je bio sudionik takvih događaja zna da i najelitnije jedinice klonu od umora ali i da se grade isključivo kroz borbu a ne
na poligonima.
Mene istinski čudi ovoliko iscrpljivanje Ukrajinaca na Bahmutu jer je taktičko povlačenje jedinica nekada potrebno i bolje od visokih gubitaka. No,
i pored svega imam veliko povjerenje u ukrajinske stratege i siguran sam da znaju šta rade. Oni su to pokazali i dokazali kada je malo ko vjerovao
da mogu zaustaviti toliku silu.
-
geoxx
#141647 Re: Ukrajina
Pa nek dodju i do Kratamorska i ovog drugog. Ovim tempom ce ih osvojiti za 150 godina, a dotad cemo svakako biti pod zemljom i boli nas ona stvar kakav ce biti ishod.
U vezi price potcjenjivanju i precjenjivanju, uzevsi u obzir da povece selo sto je ovaj Soledar uzimaju pola godine, a ocigledno ga jos nisu full uzeli, slazem se da se malo prica o tome kakvo precjenjeno smece je ruska armija.
Da su Svabe triesdevete u kakvom poljskom selu zaglavile duze od dva dana, Francuzi bi sami srusili Mazino liniju, povukli objavu rata i produzili ljetovanje.
Popustite sa pateticnom kuknjavom.
U vezi price potcjenjivanju i precjenjivanju, uzevsi u obzir da povece selo sto je ovaj Soledar uzimaju pola godine, a ocigledno ga jos nisu full uzeli, slazem se da se malo prica o tome kakvo precjenjeno smece je ruska armija.
Da su Svabe triesdevete u kakvom poljskom selu zaglavile duze od dva dana, Francuzi bi sami srusili Mazino liniju, povukli objavu rata i produzili ljetovanje.
Popustite sa pateticnom kuknjavom.
-
A_A_AKCIJA
#141648 Re: Ukrajina
Karanana, smiri se.
Razlika između ruskog i zapadnog tenka je oooogromna.
U Iraku, uništeno je preko 2000 ruskih i ni jedan zapadni tenk. Jeste da je avijacija odradila gomilu posla, ali opet, broj gubitaka na strani koalicije je impresivan.
- 512MB
#141649 Re: Ukrajina
Kažu Ruski da su danas 4 Bradlija uništili.
- hatemondays
#141650 Re: Ukrajina
Desava se njima ko i nama 94 , umor iskusnih i prekaljenih, novi bukvalno nisu ni osjetili rata do sada. Nije jednostavno poslati nekoga iz nekog mjesta iz zapadne Ukrajine friskog u ovu klaonicu. Ovi sto su vjezbali vani samo im fale rejbanke i to je to.Jos se sjetim Crnih labudova kod nas na Spici. Jaki tamo negdje na nekoj njihovoj teritoriji dodjes na pravu jebhanu i gines. Sad je najjebeniji dio rata i moze se okrenuti vrlo brzo ako Zapad ne shvati da se ova igra mora privoditi kraju a to znaci unistavanje krimskog mosta, par plovilica, unistavanje svega iza linije i ovi naprijed ce ga podudlati lagano.
Ovo sto karanana pise u vezi uzimanja cijele Ukrajine, taj scenario bi uvukao balticke zemlje i Poljsku bez ikakvog razmislanja u rat. Sta cekali bi jos koju godinu da se ovi oporave i onda ista prica. Evropa mora dobiti ovaj rat zbog sebe ne zbog Ukrajinaca ako im to nije jasno onda nemamo sta pricati. U ovaj igri pokera jednom se mora uci sa all in, neprijatelj je popusio ali ako ga ne zgazis do kraja brzo se to digne.
Rat u Hrvatskoj je pokazao nema tu tamo vamo nabij nogom u guzicu van svoji granica i vozdra, bilo kakva kalkulacija odrzava taj konflikt zivim i pitanje je kad ce se opet desiti. Nazalost mi smo najbolji primjer tom scenariju.