Ja sam rekao nedavno pretjeruju i jedni i drugi al svakom njegovo moze svak lagat druge al seebe ne moze kako ovdje tako i vani
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Spit_fire
#3651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
doboj71
#3652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam da je tu lova,radim to 20 god.Rugafet wrote: ↑11/01/2023 16:27He he druže nije to, mada imam nekih planova u bližoj budućnosti sto se toga tiče, tu je lova. Ovaj put su bicepsi u prvom planurenoviranje/čišćenje je u pitanju, porch treba rasturit novi da se pravi, malo starija kuca novi gazda i tako. Ja i moj pajdo dominikanac to za tren sredimo
-
Seyfo
#3653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da malo oraspolozim ljude na temi,jedan vic: pita Hamo šefa na bausteli:kuda da vozim ova kolica sa pijeskom? Kaže šef Hans: šta imaš od škole ? Kaže Hamo: pravo ! Kaže Hans: e goni ih PRAVO do kraja gradilišta !
- Didier
#3654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eno ga prepoznao se
- skafiskafsnjak
-
kory_galaktikos
#3656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma bas rahat patnja.
Ja sam otisao, i sad mi je bas problem kad dodjem sa posla i nakon tusiranja pa vecere zatvorim se u sobu i samo tapkaj po mobitelu. Citaj vijesti, cuj se sa svojima, pogledaj nesto. To me izludi. Jbg nije vise za mene taj zivot. A velika je vaga da li dovest zenu i malo djete, tesko da se isplati. Sa druge strane vazda izlazit, luksuzirat se i hodat nije rentabilno, onda sam dzaba ovdje. Za samca, ciji su jarani vec otisli vani pa mu je i dosadno kuci, Njemacka je preporučljiva.
- skafiskafsnjak
#3657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to je upravo jedan od razloga za ili protiv, a ujedno jedan od odgovora na pitanje iz naslova ... meni nema logike ici, a ne planirati povesti porodicu cim prije.kory_galaktikos wrote: ↑12/01/2023 11:38Ma bas rahat patnja.
Ja sam otisao, i sad mi je bas problem kad dodjem sa posla i nakon tusiranja pa vecere zatvorim se u sobu i samo tapkaj po mobitelu. Citaj vijesti, cuj se sa svojima, pogledaj nesto. To me izludi. Jbg nije vise za mene taj zivot. A velika je vaga da li dovest zenu i malo djete, tesko da se isplati. Sa druge strane vazda izlazit, luksuzirat se i hodat nije rentabilno, onda sam dzaba ovdje. Za samca, ciji su jarani vec otisli vani pa mu je i dosadno kuci, Njemacka je preporučljiva.
- Dope_Man
#3658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije odlazak za svakoga. Neko kome je zivot u BiH aktivno druzenje (dakle svakodnevno il skoro svakodnevno) sa porodicom/prijateljima/komsijama ce se teze navici. Nekome ko se rjedje druzi uzivo se to nece ni osjetiti.
Tako da vaganja uvijek ima.
Opet napominjem prijatelji se steknu svugdje, ali sve to treba vremena i dug je to period i nije za svakog. Maloj djeci je vjerovatno najlakse, em brzo uce jezik, em se lako sprijateljiti kad zaganjaju loptu zajedno.
Opet napominjem prijatelji se steknu svugdje, ali sve to treba vremena i dug je to period i nije za svakog. Maloj djeci je vjerovatno najlakse, em brzo uce jezik, em se lako sprijateljiti kad zaganjaju loptu zajedno.
-
kory_galaktikos
#3659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam dosao kao samacskafiskafsnjak wrote: ↑12/01/2023 11:40Pa to je upravo jedan od razloga za ili protiv, a ujedno jedan od odgovora na pitanje iz naslova ... meni nema logike ici, a ne planirati povesti porodicu cim prije.kory_galaktikos wrote: ↑12/01/2023 11:38
Ma bas rahat patnja.
-
elcaliente
#3660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Priajtelja imas 2-3 u zivotu, ostalo su sve poznanici.Dope_Man wrote: ↑12/01/2023 11:48 Nije odlazak za svakoga. Neko kome je zivot u BiH aktivno druzenje (dakle svakodnevno il skoro svakodnevno) sa porodicom/prijateljima/komsijama ce se teze navici. Nekome ko se rjedje druzi uzivo se to nece ni osjetiti.
Danas sa drustvenim mrezama gdje god da odes nece ti biti dosadno, upoznati ces ces ljude koji su takodze usamljeni.
-
elcaliente
#3661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto mislis to, zar ti zene i djete nece donjeti vecu radost?kory_galaktikos wrote: ↑12/01/2023 11:50Ja sam dosao kao samacskafiskafsnjak wrote: ↑12/01/2023 11:40
Pa to je upravo jedan od razloga za ili protiv, a ujedno jedan od odgovora na pitanje iz naslova ... meni nema logike ici, a ne planirati povesti porodicu cim prije.mislim da bi se ugusio ovdje da dovedem sad zenu sa malim djetetom. Samo bi najj.ebo kvalitetno. Ovako trpit jos koji mjesec i rikverc.
Upises dijete u obdaniste, zena pocne raditi. Navecer oko 18h kada dodjete svi kuci zajedno vecerate, druzite se.
-
kory_galaktikos
#3662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Posao mi je terenski, nisam na jednom mjestu. Kad bi doveo zenu i dijete od par mjeseci morao bi ja placat stan (sad placa firma), obdanište je tesko nac, par prijatelja kuka evo sad.elcaliente wrote: ↑12/01/2023 11:54Zasto mislis to, zar ti zene i djete nece donjeti vecu radost?kory_galaktikos wrote: ↑12/01/2023 11:50
Ja sam dosao kao samacmislim da bi se ugusio ovdje da dovedem sad zenu sa malim djetetom. Samo bi najj.ebo kvalitetno. Ovako trpit jos koji mjesec i rikverc.
Upises dijete u obdaniste, zena pocne raditi. Navecer oko 18h kada dodjete svi kuci zajedno vecerate, druzite se.
Lakse mi se vratit, dosta mi ovoga vise.
- Dope_Man
#3663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma nije poenta u tome ko je prijatelj a ko poznanik, vec govorim o ljudima koji imaju potrebu za stalnim/cestim druzenjima uzivo sa drugim ljudima, i onima kojima je to manje potrebno. Prvima ce puno teze pasti odlazak.elcaliente wrote: ↑12/01/2023 11:52Priajtelja imas 2-3 u zivotu, ostalo su sve poznanici.Dope_Man wrote: ↑12/01/2023 11:48 Nije odlazak za svakoga. Neko kome je zivot u BiH aktivno druzenje (dakle svakodnevno il skoro svakodnevno) sa porodicom/prijateljima/komsijama ce se teze navici. Nekome ko se rjedje druzi uzivo se to nece ni osjetiti.
Danas sa drustvenim mrezama gdje god da odes nece ti biti dosadno, upoznati ces ces ljude koji su takodze usamljeni.
Ja recimo mogu komotno mjesec dana bez druzenja uzivo i da mi ne fali nista, cak sta vise i treba mi pokoji dan da se odmaknem od ljudi. Al moja zena opet bi crkla da je sama sa sobom sedam dana
- skafiskafsnjak
#3664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, dosao probao , ne odgovara ti , furaj dalje. Posteno. Bar mozes reci da si probao.kory_galaktikos wrote: ↑12/01/2023 11:50Ja sam dosao kao samacskafiskafsnjak wrote: ↑12/01/2023 11:40
Pa to je upravo jedan od razloga za ili protiv, a ujedno jedan od odgovora na pitanje iz naslova ... meni nema logike ici, a ne planirati povesti porodicu cim prije.mislim da bi se ugusio ovdje da dovedem sad zenu sa malim djetetom. Samo bi najj.ebo kvalitetno. Ovako trpit jos koji mjesec i rikverc.
-
elcaliente
#3665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A jesi li razmisljao da pormjenis posao?kory_galaktikos wrote: ↑12/01/2023 12:04Posao mi je terenski, nisam na jednom mjestu. Kad bi doveo zenu i dijete od par mjeseci morao bi ja placat stan (sad placa firma), obdanište je tesko nac, par prijatelja kuka evo sad.elcaliente wrote: ↑12/01/2023 11:54
Zasto mislis to, zar ti zene i djete nece donjeti vecu radost?
Lakse mi se vratit, dosta mi ovoga vise.
-
elcaliente
#3666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa moze i zena na drustvene mreze i upoznati raju. Njemci drutsvene mreze koriste za organizacije po djevovima grada pa onda idu trcati zajedno, sade drvece ili bastice itd. Moze se naci raje za zanimaciju.Dope_Man wrote: ↑12/01/2023 12:06Ma nije poenta u tome ko je prijatelj a ko poznanik, vec govorim o ljudima koji imaju potrebu za stalnim/cestim druzenjima uzivo sa drugim ljudima, i onima kojima je to manje potrebno. Prvima ce puno teze pasti odlazak.elcaliente wrote: ↑12/01/2023 11:52
Priajtelja imas 2-3 u zivotu, ostalo su sve poznanici.
Ja recimo mogu komotno mjesec dana bez druzenja uzivo i da mi ne fali nista, cak sta vise i treba mi pokoji dan da se odmaknem od ljudi. Al moja zena opet bi crkla da je sama sa sobom sedam dana![]()
- Didier
#3667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to je to, nikog' svog u životu, i onda moraš s nepoznatima trčati, družiti se, piti kafe, ići u teretanu, posjećivati bioskope i pozorišta... ups to je preskupo, nema se za to ni para.elcaliente wrote: ↑12/01/2023 12:21Pa moze i zena na drustvene mreze i upoznati raju. Njemci drutsvene mreze koriste za organizacije po djevovima grada pa onda idu trcati zajedno, sade drvece ili bastice itd. Moze se naci raje za zanimaciju.Dope_Man wrote: ↑12/01/2023 12:06
Ma nije poenta u tome ko je prijatelj a ko poznanik, vec govorim o ljudima koji imaju potrebu za stalnim/cestim druzenjima uzivo sa drugim ljudima, i onima kojima je to manje potrebno. Prvima ce puno teze pasti odlazak.
Ja recimo mogu komotno mjesec dana bez druzenja uzivo i da mi ne fali nista, cak sta vise i treba mi pokoji dan da se odmaknem od ljudi. Al moja zena opet bi crkla da je sama sa sobom sedam dana![]()
Jebala vas Njemačka.
- tranquil
#3668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema to veze sa Njemačkom. Svugdje je isto, kada odeš van "rodne grude" kao odrasla osoba.Didier wrote: ↑12/01/2023 14:02Pa to je to, nikog' svog u životu, i onda moraš s nepoznatima trčati, družiti se, piti kafe, ići u teretanu, posjećivati bioskope i pozorišta... ups to je preskupo, nema se za to ni para.elcaliente wrote: ↑12/01/2023 12:21
Pa moze i zena na drustvene mreze i upoznati raju. Njemci drutsvene mreze koriste za organizacije po djevovima grada pa onda idu trcati zajedno, sade drvece ili bastice itd. Moze se naci raje za zanimaciju.
Jebala vas Njemačka.
Kada se čovjek mlad preseli negdje, drugi grad, drugu državu, pa još ide u školu ili faks, tamo stekne nova poznanstava, i poslije ne mora da ganja ništa, sve ima, što se socijalne komponente tiče.
Kada se preseliš zbog posla, to je već druga stvar. Na poslu se već teže stiču poznanstva za druženje, pa bilo gdje da odeš van rodnog mjesta, moraš da tražiš društvo tamo gdje ima ljudi sličnih tebi. Npr., kada sam preselio iz Tuzle u Sarajevo, isto sam tražio gdje ima druželjubivih ljudi, i između ostalog, upisao sam se u lokalni amaterski hor, gdje sam stekao dosta prijateljstava, i puno uspomena sa zajedničkih putovanja. Sada sam i oženjen članicom tog hora
Nijemci su društveni po tom pitanju, i oni sami to organizuju često iz sličnih razloga (migracija lokalnog stanovništva unutar Njemačke takođe postoji), neće te niko otjerat u pičku materinu ako se pokušaš družiti na taj način, to je sasvim normalna procedura za upoznavanje novih ljudi kada si u novom mjestu, samo našem svijetu je to neka ofiraža, kao jebote ko će sada ganjati novo društvo, pa ako tako razmišljaš koji kurac si izlazio van svoje mahale, ako si željan društva, a odbijaš da upoznaješ nove ljude, šta je alternativa, smrditi u kući i kukati?
- Rugafet
#3669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je kolega
- Optimus09
#3670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni nije bilo frka nigdje izaci u BiH mjesec dana,tako mi nije frka ni ovdje.
Ko nije drustvena osoba,Njemacka je idealna drzava
Mislim na provode,kafa ili setnja je nesto drugo.
Ko nije drustvena osoba,Njemacka je idealna drzava
Mislim na provode,kafa ili setnja je nesto drugo.
- Ozimician
#3671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve to stoji druže, ali računaj i znanje jezika - bavarski jedva rođeni Njemci (izvan Bavarske) razumiju, a da ne pričam za ostalo xD, jednostavno osjećaš se loše ako ne možeš ravnopravno s nekim da komuniciraš - a za to treba bgmi dosta i pameti i truda.tranquil wrote: ↑12/01/2023 14:58 Nijemci su društveni po tom pitanju, i oni sami to organizuju često iz sličnih razloga (migracija lokalnog stanovništva unutar Njemačke takođe postoji), neće te niko otjerat u pičku materinu ako se pokušaš družiti na taj način, to je sasvim normalna procedura za upoznavanje novih ljudi kada si u novom mjestu, samo našem svijetu je to neka ofiraža, kao jebote ko će sada ganjati novo društvo, pa ako tako razmišljaš koji kurac si izlazio van svoje mahale, ako si željan društva, a odbijaš da upoznaješ nove ljude, šta je alternativa, smrditi u kući i kukati?
U suštini najbolje se svi uklope u sredine gdje ima dosta stranaca - tako da se stranci međusobno solidno druže.
+ imaš kulturne razlike itekako značajne, u smislu da se slave drugačiji praznici na drugačiji način, kreneš samo od toga, itd. a ako želiš da se uklopiš, moraš biti dio toga...
-
PaulTracy
#3672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je vjerovatno razlog zašto je integracija tih stranaca u velikom obimu "propala". Primili su previše ljudi iz svih nacija tako da ti ljudi nemaju ni potrebu da se integrišu jer i u Njemačkoj imaju svoj mali bosanski, rumunski, alžirski, sirijski i dr. svijet.Ozimician wrote: ↑12/01/2023 20:05Sve to stoji druže, ali računaj i znanje jezika - bavarski jedva rođeni Njemci (izvan Bavarske) razumiju, a da ne pričam za ostalo xD, jednostavno osjećaš se loše ako ne možeš ravnopravno s nekim da komuniciraš - a za to treba bgmi dosta i pameti i truda.tranquil wrote: ↑12/01/2023 14:58 Nijemci su društveni po tom pitanju, i oni sami to organizuju često iz sličnih razloga (migracija lokalnog stanovništva unutar Njemačke takođe postoji), neće te niko otjerat u pičku materinu ako se pokušaš družiti na taj način, to je sasvim normalna procedura za upoznavanje novih ljudi kada si u novom mjestu, samo našem svijetu je to neka ofiraža, kao jebote ko će sada ganjati novo društvo, pa ako tako razmišljaš koji kurac si izlazio van svoje mahale, ako si željan društva, a odbijaš da upoznaješ nove ljude, šta je alternativa, smrditi u kući i kukati?
U suštini najbolje se svi uklope u sredine gdje ima dosta stranaca - tako da se stranci međusobno solidno druže.
+ imaš kulturne razlike itekako značajne, u smislu da se slave drugačiji praznici na drugačiji način, kreneš samo od toga, itd. a ako želiš da se uklopiš, moraš biti dio toga...
Kada dođeš u firmu ili školu gdje si jedini Rumun onda se više družiš sa Nijemcima,brže učiš jezik, integrišeš se.
Ali ako je u firmi/školi 10 Rumuna onda ćeš sa njima da se družiš i sa Nijemcima će komunikacija da padne na minimun.
-
detroit-mercy
#3673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto si ne nadjes neku trebu, nasi su vazda imali pored zene u Bosni jos jednu u Svpaskojkory_galaktikos wrote: ↑12/01/2023 11:38Ma bas rahat patnja.
- Ozimician
#3674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tačno, ja sam lično razgovarao s Turcima koji su 3. generacija, dakle i roditelji su im rođeni u Njemačkoj - i ja govorim bolje njemački od njih xDPaulTracy wrote: ↑12/01/2023 20:16 To je vjerovatno razlog zašto je integracija tih stranaca u velikom obimu "propala". Primili su previše ljudi iz svih nacija tako da ti ljudi nemaju ni potrebu da se integrišu jer i u Njemačkoj imaju svoj mali bosanski, rumunski, alžirski, sirijski i dr. svijet.
Kada dođeš u firmu ili školu gdje si jedini Rumun onda se više družiš sa Nijemcima,brže učiš jezik, integrišeš se.
Ali ako je u firmi/školi 10 Rumuna onda ćeš sa njima da se družiš i sa Nijemcima će komunikacija da padne na minimun.
A i Njemci su jbg sami od sebe hladni. Baš sam na netu gledao ulični interview u Frankfurtu gdje pitaju strance o Njemcima i integraciji i tim međusobnim odnosima sa strancima.
I jedan lik reče - u Berlinu i Frankfurtu - Njemci se prilagođavaju strancima xD
Onda recimo ogromna je razlika npr. NRW i Bayern - u Kölnu sam vidio grupu djece kako idu skupa u školu - od njih 10-tak, 3-4 (vjerovatno) Njemca i svi oni u standardnom govoru koriste "mašala" "inšala" xD Tako da su se i ti Njemci prilagodilili ostalima.
A generalno kad uzmeđ prosjek izvan velikih gradova, Njemci nisu nimalo druželjubivi prema strancima, nije baš da se žele družiti i ako žele - onda nameću svoje, kulturu, religiju i ostalo..i onda to naravno odbija strance od druženja... i tako se krug nastavlja dalje...
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#3675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Treba razlikovati pojmove "integracija" i "asimilacija". Integrisan je ako govori jezik i radi. Stara dijaspora, Turci koji su dosli 60' kao i ExYu dijaspora su potpuno integrisani, ExYu djelimicno i asimilovana (generacija koja slabo ili nikako ne govori bosanski, osjeca se Nijemcem..) To je onda asimilacija.
Turska ima najvecu dijasporu u DE, nakon njih ExYu. Reci da Turci nisu integrisani i da nisu vrijedan dio njemackog drustva je potpuno pogresno. Isto vazi i za ExYu. I jedni i drugi pricaju njemacki kao maternji, vec druga generacija, treca je, kao sto rekoh djelimicno i asimilovana.
Turska ima najvecu dijasporu u DE, nakon njih ExYu. Reci da Turci nisu integrisani i da nisu vrijedan dio njemackog drustva je potpuno pogresno. Isto vazi i za ExYu. I jedni i drugi pricaju njemacki kao maternji, vec druga generacija, treca je, kao sto rekoh djelimicno i asimilovana.