Ukrajina
-
Bossona
#141426 Re: Ukrajina
Smijenjeni General Sergej Surovikin je gubio blizu 1000 rašista dnevno a ovaj novoimenovani Gerasimov će gubuti preko 1000 kada stigne ofanzivno oružje koje su najavili od zapadnih NATO tenkova do borbenih aviona.

- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#141427 Re: Ukrajina
Važno - ne odmah, već kao dio međunarodnog paketa Leoparda koji tek treba formirati; Međutim, Poljska je prva izjavila svoje učešće.
EDIT: Također, poljski predsjednik je rekao "četa tenkova", što znači 3 x 4 + 2 = 14 Leoparda ukupno (3 voda po 4 tenka + 2 tenka za komandni dio), a ne 10 kao u tvitu.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#141428 Re: Ukrajina
Kako sam skontao u ovih par dana tu su 93-ću zamijenili 46-ta što su je obučavali Englezi.geralt wrote: ↑11/01/2023 15:13 Update Toma Coopera o Soledaru i Bahmutu, koga interesuje: https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 0cf0e6d5b7
- Glavna greska Ukrajinaca je sto je u Soledaru bilo previse elemenata razlicitih jedinica koje nisu pricale medjusobno, a sto je bilo pogorsano ruskim blokiranjem radio-veza tokom napada. U toku je reorganizacija i povlacenje nekih jedinica, a dovlacenje na front dijelova brigada koji su bili povuceni, da bi se izbjeglo da u istom rovu sjede vojnici iz tri jedinice koji imaju tri razlicita komandanta.
Eh sad, nova taktika ili zajeb pojma. Pred nama je i baš me interesuje - friško obučeni od Engleza 2022. i obučeni od Amera 2014. - na šta će izaći to.
- Hame_
-
ramizovstrasni388
#141430 Re: Ukrajina
Famozni đeneral Armagedonjanje_ wrote: ↑11/01/2023 18:00sjecam se kad je postavljen i bilo je clanaka da se odlikuje surovoscu i sta ja znam.. elem, poslo je hiljade suncokreta na ukrajinska polja.. a nece ni gerasimov bolje proci..Bossona wrote: ↑11/01/2023 17:50
To samo potvrđuje da su u velikim problemima i da gube rat. Ovo je čini mi se četvrta smjena glavnokomandujućeg. Ovaj smijenjeni General Sergej Surovikin je bio glavnokomandujući tri mjeseca,....![]()
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... u-ukrajini
![]()
- jednonogi_Jack
#141431 Re: Ukrajina
Smjena Surovikina bi moglo značiti smanjenje moći Prigožina. Surovikin ga je podržavao, a Gerasimovu je Prigožin maltene mater psovao javno. Da vidimo hoće li Wagner sada moći raditi šta želi.
-
zigzag
#141432 Re: Ukrajina
Jel ovaj gerAsimov već jednom bio glavnokomandujući?
- Čitalac
#141433 Re: Ukrajina
Razgovor sa Aleksandrom Pogrebskim, narednikom u 46. brigadi, obavljen danas u podne.
Počet ću s glavnim pitanjem – tko trenutno kontrolira Soledar?
– Oružane snage Ukrajine u potpunosti drže situaciju pod kontrolom. Bilo bi netočno reći kakva je trenutna situacija, jer se borbe nastavljaju. Malo je smiješno gledati izjave neprijatelja. Događa se da šačica "wagnerovaca" utrči, uleti u neku zgradu industrijske zone i, dok ih još nismo stigli uništiti, snimi video za sebe. I sutradan saznajemo da su "dvjestotinke".
"Borba se nastavlja" - tj. grad nije okupiran od strane Rusa?
- Ne.
Možete li govoriti o postotku grada koji trenutno kontrolira ukrajinska vojska?
- To bi bilo nezahvalno. Osim toga, za pola dana situacija se može promijeniti.
Jeste li trenutno u Soledaru?
– Prije dva dana evakuiran sam s hipotermijom i kontuzijom. Došlo je do dejstva topništva na nas, ali nakon toga ja sam ipak ostao da vodim ljude. Zatim zbog hipotermije ništa više nisam mogao učiniti.
Kako vi, općenito vaši suborci, doživljavate ovako tešku obranu grada?
– Naša brigada se već zove čelična, jer imamo najbolje momke. Jako su motivirani, osjećaju podršku zapovjedništva. Naši zapovjednici, borci, zapovjednik brigade uvijek su s nama u borbi. Kod nas ako izađe jedinica onda se bore apsolutno svi.
Većina je mobilisanih?
– Imamo oko 80% mobiliziranih. U našem prvom sastavu bila je uglavnom operativna rezerva DShV-a (zračno-jurišne trupe), odnosno ljudi koji su služili u DShV-u prije početka totalnog rata. Ali nakon jurišnih operacija na jugu, oslobađanja regije Mikolaiv, regije Herson, pristupa Dnjepru, imali smo mnogo ranjenih. Dakle, došlo je dosta novih, mladih momaka bez iskustva. Ali, pravilno izgrađeno upravljanje omogućuje vam da vjerujete zapovjednicima i motivira ljude da idu do kraja. Ovdje svi znaju da neće biti ostavljeni.
Je li 46. brigada trenutno jedina koja drži obranu Soledara?
– Ne, postoje i drugi, ali oni koji pokazuju najveću učinkovitost smo mi.
Već nekoliko dana govori se o potencijalnom okruženju grada. Koliko je to moguće?
- Bilo je moguće, ali mi popravljamo situaciju. Naša jedinica nije pokleknula i nije se nikamo pomaknula. I stajali smo i stajali. Naša brigada je dobro organizovana, svi zapovjednici su na svojim mjestima, uhodana je logistika, osmatranje, obavještajna služba. To nam omogućuje da danonoćno držimo položaje, čak smo planirali i juriš, odnosno vraćanje položaja. Međutim, naše susjedne jedinice desno i lijevo nisu bile tako učinkovite kao mi. Stoga nas je neprijatelj uspio zaobići s bokova. Sada se situacija mijenja.
Dinamika je sada pozitivna, da vidimo što će se dalje dogoditi. Njihova taktika je bacanje ljudi u smrt. Koliko sam vidio, njihove "dvjestotke", bili su bez pribora za prvu pomoć. U vrlo bliskim pješačkim borbama čuli smo kako im zapovjednici viču: „Ni koraka nazad, pucamo“. Čuli smo to i vidjeli svojim očima. Njihovi ranjenici dovikivali su se s našim momcima, kažu da im je „karta u jednom smjeru“ 400 dolara. Padobrance nismo vidjeli. Što se tiče jurišnih skupina, odnosno pješaštva koje ulazi u borbene okršaje sa nama, tu uopće ne vidimo vojsku. Možda su negdje u drugoj liniji potpore, ali same jurišne skupine su isključivo "meso".
Soledar je od kolovoza gotovo neosvojiva utvrda, posebice naporima 93. brigade. U kojem trenutku se situacija naglo pogoršala? Što je pošlo po zlu?
– Koliko znam, 93. brigada je vrlo moćna, mehanizirana, s iskustvom na Donjeckom smjeru. Imaju dosta iskustva i u obrambenim i u napadačkim akcijama. Stoga, kada su stali na svoje granice, nije im bio problem obuzdati neprijatelja. Koliko shvatam, do problema dolazi sa zamjenama, novim jedinicama, pješačkim brigadama, gdje je često problem s upravljanjem i kontrolom. Ne mogu reći da je itko kriv, zapovjednici možda nemaju borbenog iskustva.
Prema mojim informacijama, za ukrajinsku vojsku je bilo iznenađenje da su Rusi probili bokove iz Jakovlivke, koja se nalazi sjeverno od Soledara, i Podgorodnog, koji je južno od Soledara. Ako sam dobro shvatio, tu su stajale novoformirane jedinice?
- Da.
-
LipeCvat
#141434 Re: Ukrajina
evo i ovdje se demantuje gubitak kontrole
-
CrveniKuk
#141435 Re: Ukrajina
93.je kao armirani beton.Čitalac wrote: ↑11/01/2023 18:59 Razgovor sa Aleksandrom Pogrebskim, narednikom u 46. brigadi, obavljen danas u podne.
Počet ću s glavnim pitanjem – tko trenutno kontrolira Soledar?
– Oružane snage Ukrajine u potpunosti drže situaciju pod kontrolom. Bilo bi netočno reći kakva je trenutna situacija, jer se borbe nastavljaju. Malo je smiješno gledati izjave neprijatelja. Događa se da šačica "wagnerovaca" utrči, uleti u neku zgradu industrijske zone i, dok ih još nismo stigli uništiti, snimi video za sebe. I sutradan saznajemo da su "dvjestotinke".
"Borba se nastavlja" - tj. grad nije okupiran od strane Rusa?
- Ne.
Možete li govoriti o postotku grada koji trenutno kontrolira ukrajinska vojska?
- To bi bilo nezahvalno. Osim toga, za pola dana situacija se može promijeniti.
Jeste li trenutno u Soledaru?
– Prije dva dana evakuiran sam s hipotermijom i kontuzijom. Došlo je do dejstva topništva na nas, ali nakon toga ja sam ipak ostao da vodim ljude. Zatim zbog hipotermije ništa više nisam mogao učiniti.
Kako vi, općenito vaši suborci, doživljavate ovako tešku obranu grada?
– Naša brigada se već zove čelična, jer imamo najbolje momke. Jako su motivirani, osjećaju podršku zapovjedništva. Naši zapovjednici, borci, zapovjednik brigade uvijek su s nama u borbi. Kod nas ako izađe jedinica onda se bore apsolutno svi.
Većina je mobilisanih?
– Imamo oko 80% mobiliziranih. U našem prvom sastavu bila je uglavnom operativna rezerva DShV-a (zračno-jurišne trupe), odnosno ljudi koji su služili u DShV-u prije početka totalnog rata. Ali nakon jurišnih operacija na jugu, oslobađanja regije Mikolaiv, regije Herson, pristupa Dnjepru, imali smo mnogo ranjenih. Dakle, došlo je dosta novih, mladih momaka bez iskustva. Ali, pravilno izgrađeno upravljanje omogućuje vam da vjerujete zapovjednicima i motivira ljude da idu do kraja. Ovdje svi znaju da neće biti ostavljeni.
Je li 46. brigada trenutno jedina koja drži obranu Soledara?
– Ne, postoje i drugi, ali oni koji pokazuju najveću učinkovitost smo mi.
Već nekoliko dana govori se o potencijalnom okruženju grada. Koliko je to moguće?
- Bilo je moguće, ali mi popravljamo situaciju. Naša jedinica nije pokleknula i nije se nikamo pomaknula. I stajali smo i stajali. Naša brigada je dobro organizovana, svi zapovjednici su na svojim mjestima, uhodana je logistika, osmatranje, obavještajna služba. To nam omogućuje da danonoćno držimo položaje, čak smo planirali i juriš, odnosno vraćanje položaja. Međutim, naše susjedne jedinice desno i lijevo nisu bile tako učinkovite kao mi. Stoga nas je neprijatelj uspio zaobići s bokova. Sada se situacija mijenja.
Dinamika je sada pozitivna, da vidimo što će se dalje dogoditi. Njihova taktika je bacanje ljudi u smrt. Koliko sam vidio, njihove "dvjestotke", bili su bez pribora za prvu pomoć. U vrlo bliskim pješačkim borbama čuli smo kako im zapovjednici viču: „Ni koraka nazad, pucamo“. Čuli smo to i vidjeli svojim očima. Njihovi ranjenici dovikivali su se s našim momcima, kažu da im je „karta u jednom smjeru“ 400 dolara. Padobrance nismo vidjeli. Što se tiče jurišnih skupina, odnosno pješaštva koje ulazi u borbene okršaje sa nama, tu uopće ne vidimo vojsku. Možda su negdje u drugoj liniji potpore, ali same jurišne skupine su isključivo "meso".
Soledar je od kolovoza gotovo neosvojiva utvrda, posebice naporima 93. brigade. U kojem trenutku se situacija naglo pogoršala? Što je pošlo po zlu?
– Koliko znam, 93. brigada je vrlo moćna, mehanizirana, s iskustvom na Donjeckom smjeru. Imaju dosta iskustva i u obrambenim i u napadačkim akcijama. Stoga, kada su stali na svoje granice, nije im bio problem obuzdati neprijatelja. Koliko shvatam, do problema dolazi sa zamjenama, novim jedinicama, pješačkim brigadama, gdje je često problem s upravljanjem i kontrolom. Ne mogu reći da je itko kriv, zapovjednici možda nemaju borbenog iskustva.
Prema mojim informacijama, za ukrajinsku vojsku je bilo iznenađenje da su Rusi probili bokove iz Jakovlivke, koja se nalazi sjeverno od Soledara, i Podgorodnog, koji je južno od Soledara. Ako sam dobro shvatio, tu su stajale novoformirane jedinice?
- Da.
- Hame_
- Hame_
#141439 Re: Ukrajina
Još jedan...
-
emirolini
#141440 Re: Ukrajina
Auu koji sok za cetnike koji su jutros orgijali na klix clanku
cekamo sada UA da negdje povalja Rusisticko fasisticke cetnike, nadam se Zaprozje...
cekamo sada UA da negdje povalja Rusisticko fasisticke cetnike, nadam se Zaprozje...
-
emirolini
- Gandalf
#141442 Re: Ukrajina
Dakle, po ko zna koji put orkani lažu, tako da ne paničite bezze i ne pozivajte se na ribara i slične zabacivače poluistina. Ja samo prizivam povratak Gonza na teren
- Hame_
#141443 Re: Ukrajina
Rusija vs. Ukrajina / Srbija vs. Bosna i Hercegovina
*MIJ!
*MIJ!
- skrbavi-admin
- Hame_
#141445 Re: Ukrajina
Opet ovaj četalj priča priče PGM!
- Hame_
#141446 Re: Ukrajina
Eto, to je to...
- doox
#141448 Re: Ukrajina
Hame, popusti malo s ovim glupostima
- Hame_
- Hame_