Kada kažem lagana, onda mislim da nije u nivou, na primjer, Potjere. Šteta što nema bar jedan takav kviz na nekoj od naših televizija. Kao što neko gore napisa, glavni problem je što TV kuće ne stvaraju vlastiti program. Mislim da je Hayat televizija sa najviše minuta svoga programa, a to su, uglavnom, pjevanje i kuhanje.DaysleepeR wrote: ↑10/01/2023 11:51Upitnik je bio dobar kviz. Jednostavan koncept ne znači da su pitanja bila lagana.avetinja wrote: ↑08/01/2023 21:15 Sjećam se kada je Milan Pavlović vodio kviz na FTV-u prije nekih 10-15 godina. Nije bio nikakav zahtjevan kviz, nego obični kviz sa općepoznatim pitanjima. Većina raje koja je zvala bila su djeca, iako je uslov za učešće bio da je osoba punoljetna, i svi su se zajebavali sa voditeljem. Režiju je bilo strah i sram pustiti ljude u program pa su i za najjednostavnija pitanja čekali krajnji rok za prelazak na drugo pitanje.![]()
Bosanski MILIJUNAŠ
- avetinja
#26 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
- spree
#27 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
upitnik je bio top. desetak minuta lagane zabave. cini mi se na novoj tv da ide sad neki srpski kviz. uzasan koncept, zastarjela grafika, voditeljica ko lopata, bez imalo karizme, ali eto u nedostatku boljeg i to pogledam nekad.
- DaysleepeR
#28 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Iako se slažem da imamo ekspanziju pub kviz scene, opšte znanje nam je na jako lošem nivou i nismo baš zemlja za televizijskog kviza.avetinja wrote: ↑10/01/2023 12:01Kada kažem lagana, onda mislim da nije u nivou, na primjer, Potjere. Šteta što nema bar jedan takav kviz na nekoj od naših televizija. Kao što neko gore napisa, glavni problem je što TV kuće ne stvaraju vlastiti program. Mislim da je Hayat televizija sa najviše minuta svoga programa, a to su, uglavnom, pjevanje i kuhanje.DaysleepeR wrote: ↑10/01/2023 11:51
Upitnik je bio dobar kviz. Jednostavan koncept ne znači da su pitanja bila lagana.
Sjećam se ovog MIlijunaša na OBN-u, sramota je bila šta ljudi nisu znali.
- irac300
#29 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Naše televizije uopšteno su teški kokuzi. I ono malo što zarade ulažu u otkup reality sranja susjednih zemalja. Realno, država za k**** pa samim tim i televizije.
A mogli bi da hoće Potjeru napraviti, barem za dva puta sedmično da se emituje. U markama to nisu neke ekstremno velike nagrade. Doduše ne znam ko bi kod nas bili lovci?!
A mogli bi da hoće Potjeru napraviti, barem za dva puta sedmično da se emituje. U markama to nisu neke ekstremno velike nagrade. Doduše ne znam ko bi kod nas bili lovci?!
- teuta06
#30 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
i ja sam čula i upratila da ima baš ljudi koji idu na pub kvizove, negdje sam naletila u nekom kaficu, da je kotizacija po igraču bila 5 maraka, što nije puno.. ono što je pohvale vrijedno da u ovim pub kvizovima sudjeluju i mladi, cure i momci, ali i ljudi srednjih godina, prilika svima da nešto nauče, a i pokažu znanje...mistek wrote: ↑09/01/2023 02:53
S druge strane, iznenadili biste se da vidite da je i kod nas ta pub kviz scena u finom zamahu. Naravno, ne treba nas porediti s Hrvatskom, koja je u tome svjetska velesila praktično, ali ovo što znam, po srednjoj Bosni su ljudi prilično nafurani na to, svi gradići manje-više imaju pub kviz i raja rastura što se znanja tiče. U Sarajevu također ima par pub kvizova, na ovom najvećem (bar mislim da je) broj učesnika se svaki put mjeri u stotinamaAli, ljudi fakat rasturaju, tako da je meni kao solidnom igraču postalo nezanimljivo u neka doba
I da kažem da među ljudima koji organizuju ove kvizove ima i onih koji to rade bezveze, ali i onih koji su fantastični, svjetski nivo (i koje bi i ta neka potencijalna TV trebala dovesti da im rade pitanja, organizaciju i sl.).
msm da je pub kviz, slično kao trening, msm da se ljudi uštele, pa fercera to, svaka čast...
u Srednjoj Bosni organizira se u raznim pubovima kviz, pa kviz na otvorenom, dolaze ljudi, svaka čast...
možda s godinama kao društvo "sazrijemo", pa budemo imali neki hvale vrijedan kviz.
Ne bih da se netko uvrijedi, ali čini mi se da Hrvati to rade na jednom visokom nivou, što kvizove, što druge emisije...nekako Srbi i mi, kada neštožo i odradimo za barem 3-4 klase niže
Iako i Tarik u Milijunašu zna biti nekad bezobrazan i pretjera sa šalama, možda je i do mene
Joško Lokas mi je super, ali npr u onoj novogodišnjoj potjeri baš sjekao i prekidao i lovce i lovca (Svena), pretpostavljam zbog predviđene minutaže, ali mogao je HRT pustiti malo dužu emisiju, da vidimo lovce u svijetlu, u kojim ih inače ne vidimo
-
Horke
#31 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Em što neko reče ne radimo na visokom nivou, em znam da su mnogi imali problema sa naplatom nagrade, pa se kviz ugasi sam po sebi.
-
mistek
#32 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Ma valjda će doći do omasovljavanja, pogotovo u većim gradovima. Čini mi se da ovdje ta pub scena ima potencijal da malo kopira onu kod susjeda, da se napravi neki savez, nešto. Ali, mora toga po Sarajevu biti još više recimo, jer kako rekoh, džabe je ovo kad ljudi rasturajuteuta06 wrote: ↑10/01/2023 13:20i ja sam čula i upratila da ima baš ljudi koji idu na pub kvizove, negdje sam naletila u nekom kaficu, da je kotizacija po igraču bila 5 maraka, što nije puno.. ono što je pohvale vrijedno da u ovim pub kvizovima sudjeluju i mladi, cure i momci, ali i ljudi srednjih godina, prilika svima da nešto nauče, a i pokažu znanje...mistek wrote: ↑09/01/2023 02:53
S druge strane, iznenadili biste se da vidite da je i kod nas ta pub kviz scena u finom zamahu. Naravno, ne treba nas porediti s Hrvatskom, koja je u tome svjetska velesila praktično, ali ovo što znam, po srednjoj Bosni su ljudi prilično nafurani na to, svi gradići manje-više imaju pub kviz i raja rastura što se znanja tiče. U Sarajevu također ima par pub kvizova, na ovom najvećem (bar mislim da je) broj učesnika se svaki put mjeri u stotinamaAli, ljudi fakat rasturaju, tako da je meni kao solidnom igraču postalo nezanimljivo u neka doba
I da kažem da među ljudima koji organizuju ove kvizove ima i onih koji to rade bezveze, ali i onih koji su fantastični, svjetski nivo (i koje bi i ta neka potencijalna TV trebala dovesti da im rade pitanja, organizaciju i sl.).
msm da je pub kviz, slično kao trening, msm da se ljudi uštele, pa fercera to, svaka čast...
u Srednjoj Bosni organizira se u raznim pubovima kviz, pa kviz na otvorenom, dolaze ljudi, svaka čast...
možda s godinama kao društvo "sazrijemo", pa budemo imali neki hvale vrijedan kviz.
Ne bih da se netko uvrijedi, ali čini mi se da Hrvati to rade na jednom visokom nivou, što kvizove, što druge emisije...nekako Srbi i mi, kada neštožo i odradimo za barem 3-4 klase niže
Iako i Tarik u Milijunašu zna biti nekad bezobrazan i pretjera sa šalama, možda je i do mene
Joško Lokas mi je super, ali npr u onoj novogodišnjoj potjeri baš sjekao i prekidao i lovce i lovca (Svena), pretpostavljam zbog predviđene minutaže, ali mogao je HRT pustiti malo dužu emisiju, da vidimo lovce u svijetlu, u kojim ih inače ne vidimo
Za TV, nemamo mi ni iskustvo, ni produkciju, ni nekog ko će smišljati pitanja, pa tek onda ovo s aspekta finansija i ostalog. Opet kažem, pogledajte kvizove u Srbiji. Osim Slagalice, koja je kultna i drugačiji format (specifičan), sve drugo mi je smiješno, uključujući Pot(j)eru. Jednostavno, imaš osjećaj da je onaj ko sastavlja pitanja u Hrvatskoj svjetlosnu godinu ispred onog u Srbiji.
I opet kažem, bio sam na par pub kvizova kod nas, ima ljudi koji FANTASTIČNO organizuju to i postavljaju pitanja. Nisam znao dosta toga, ali su pitanja baš izazovna, ono "na vrh jezika", može se logicirati, milina
-
carobnjak_N
#33 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
pa jeste li svijesni da kod nas nema kvizova na tv- u UOPŠTE
- addem
#34 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Mi smo sirotinja obicna da bi to kod nas bilo moguce. Plus opce znanje nam je ocajno, ne postoji pub kviz scena u drzavi.
- problemnatravunu
- doox
#36 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Kakve gluposti pojedini pričaju. Čuj nemamo iskustvo ni produkciju kao ni nekog ko će smišljati pitanja. Za ove kvizove se kupi licenca i produkcija se mora ispoštovati po licenci. Stvarno misliš da u državi ne postoje ljudi koji mogu smisliti pitanja, zaista, poor you.
Još kaže da "kopiramo" pub scenu, pa nisu susjedi izmislili pub kvizove niti treba šta kopirati ako nema zainteresiranih da igraju. Ja lično znam, od Mostara do Travnika svi imaju pub kvizove, redovno ili sporadično i da ima jako dobrih igrača i timova. Kod nas nema love, licence su skupe, nema para ni sponzora za isplatu dobitaka jer niko ne plaća ni pretplatu ako bi bilo na državnoj TV.
Još kaže da "kopiramo" pub scenu, pa nisu susjedi izmislili pub kvizove niti treba šta kopirati ako nema zainteresiranih da igraju. Ja lično znam, od Mostara do Travnika svi imaju pub kvizove, redovno ili sporadično i da ima jako dobrih igrača i timova. Kod nas nema love, licence su skupe, nema para ni sponzora za isplatu dobitaka jer niko ne plaća ni pretplatu ako bi bilo na državnoj TV.
- oldtajmer
#37 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
zasto niko ne spominje lonce i poklopce,serpe ili tako nesto sto je bilo na hayatu
ma nismo mi za toga jbg vjerujem da ima dosta tih pub kvizova ali to je nas plafon ko u svemu
ali evo kad vec govorimo o kvizovima koga bi vi npr. stavili za voditelja bosanskog milijunasa,uvijek se ocekuje neki harizmatican voditelj ili za voditelja bosanske potjere, ne znam koliko i mi imamo voditelje za to,bar mi nesto ne pada na pamet na prvu
ma nismo mi za toga jbg vjerujem da ima dosta tih pub kvizova ali to je nas plafon ko u svemu
ali evo kad vec govorimo o kvizovima koga bi vi npr. stavili za voditelja bosanskog milijunasa,uvijek se ocekuje neki harizmatican voditelj ili za voditelja bosanske potjere, ne znam koliko i mi imamo voditelje za to,bar mi nesto ne pada na pamet na prvu
- doox
#38 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Nemaju ni Hrvati voditelja, morali su staviti Bosancaoldtajmer wrote: ↑10/01/2023 22:56 zasto niko ne spominje lonce i poklopce,serpe ili tako nesto sto je bilo na hayatu![]()
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#39 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Jesu li ono u popokatepetlu slagali kutije Drine ?
-
mistek
#40 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Nisu uopšte gluposti. Prvo, ne pišemo samo o kvizovima gdje se kupi licenca, nego generalno. Spomenuli smo kvizove i u Srbiji, masa bez licence. Konstatovali smo na početku da je pare za licencu (a i onda za nagrade koje slijede) teško iskopati.doox wrote: ↑10/01/2023 22:34 Kakve gluposti pojedini pričaju. Čuj nemamo iskustvo ni produkciju kao ni nekog ko će smišljati pitanja. Za ove kvizove se kupi licenca i produkcija se mora ispoštovati po licenci. Stvarno misliš da u državi ne postoje ljudi koji mogu smisliti pitanja, zaista, poor you.
Postoje ljudi u državi koji mogu smisliti pitanja, ali ne postoje na ovim televizijama. Isto ko što ne postoje na TV oni koji će napraviti kako treba emisiju za svjetsko prvenstvo, napraviti emisiju o poljoprivredi, o sportu, bilo čemu. Naravno da postoje u državi, ali neće takve zapasti to. I, govorim na osnovu onog što gledamo iz Srbije recimo. Pitanja na njihovim kvizovima (evo Potjera, jer možemo porediti) su smiješna. Objašnjavao sam to već negdje na forumu. Jednostavno, to je kao kad ispit iz matematike postavlja učiteljica ili profesor matematike sa strašnim iskustvom u tome. Hrvati imaju doajene kvizaštva, tradiciju i prosto to rade bolje. Nama je vrhunac bio Šta je tu je i normalno da teže ide.
Voditelj je najmanji problem. Među glumcima ćeš lahko naći nekog za to, čak i da nema voditelja, a ima. Opet kažem, problem je naša bezidejnost. Licenca je preskupa i to otpada, ali bi se moglo nešto osmisliti. Neće, jer ljudi na TV ne znaju to raditi i rade samo da im ispadne iz ruku. Program ne postoji ni na jednoj televiziji, bar ne iole kvalitetan. Eno bilo SP, ne trebaju tu aman pare da napraviš bolje priloge, uvedeš sudije, naštimaš jaču diskusiju, konfrontiranje. Ne znaju. Ne znaju napraviti "zelenu panoramu" koja će biti zanimljiva, ne znaju napraviti neku putopisnu emisiju (makar po kantonu Sarajevo), sportsku, apsolutno ništa.
- doox
#41 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Bez uvrede, ali pojma nemaš šta pričaš. Nema se para, bez para ne možeš dovesti ni kvalitetne ljude da osmisle i napišu scenarij za kvalitetnu emisiju, pa bila ona i sportska, a i te ljude koji sudjeluju i diskutuju treba platiti.
Tvrdiš da nema znalaca kod nas je gluparije i uvreda, to što nema javnih kvizova da se takvi ljudi prezentiraju, ne znači da ih nema. Nemoj potcijenjivati naše, ima ovde svega osim para
Tvrdiš da nema znalaca kod nas je gluparije i uvreda, to što nema javnih kvizova da se takvi ljudi prezentiraju, ne znači da ih nema. Nemoj potcijenjivati naše, ima ovde svega osim para
-
mistek
#42 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
I šta je tu u koliziji s onim što ja rekoh? Na televizijama nema ljudi koji znaju. Drugdje postoje. Ne mislim da je problem plaćanje, neki bi im volonterski napravili neke top emisije, ali hajd. Ne trebaju ti pare da kažeš gostima (eno Osimu i Musi) da je fazon da malo kontriraju, da imaju oštrije komentare i sl. Može i kroz perspektivu - nema da se plati, nema kvaliteta. Kako god, nema ga na TV.doox wrote: ↑10/01/2023 23:20 Bez uvrede, ali pojma nemaš šta pričaš. Nema se para, bez para ne možeš dovesti ni kvalitetne ljude da osmisle i napišu scenarij za kvalitetnu emisiju, pa bila ona i sportska, a i te ljude koji sudjeluju i diskutuju treba platiti.
Tvrdiš da nema znalaca kod nas je gluparije i uvreda, to što nema javnih kvizova da se takvi ljudi prezentiraju, ne znači da ih nema. Nemoj potcijenjivati naše, ima ovde svega osim para![]()
I ne moram valjda citirati da sam već par puta rekao da ima ljudi koji znaju kod nas? Pa ja sam počeo priču kako postoje ljudi (stotine njih) koji rasturaju po pub kvizovima, kako postoje ljudi koji strašno osmisle koncept, fantastično pišu pitanja itd.
Jedino što se ne slažemo je da su pare problem, ili nisu. Ja smatram da se i bez para kvalitet programa može dići za 1000% kod nas, jer je na takvom dnu. To se odnosi na cjelokupan program. Za kvizove treba para, ali ni to ne mora biti Milijunaš, ni Potjera. Organizuj takmičenje škola u znanju i napravi kvalitetnim, treba ti smiješan budžet. I baš zato što ima jakih ljudi u kvizu i što se to i kod nas razvija, evo da sutra neka TV organizuje kviz gdje je nagrada smiješna (ma praktično da je nema, nego samo da se igra "turnir"), masa raje bi se prijavila. Obzirom na apstinenciju kvizova kod nas, na početku ne mora uopšte fokus biti na novcu.
- karanana
#43 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
znaci, ako ste primjetili na hrvatskim kvizovima glavni sponzor je drzavna lutrija, sto ima smisla i za njih gdje targetiraju publiku a i za emisiju da ima jakog sponzora koji ce to godinama pratiti. nasa lutrija nije jaka ali mislim da bi mogla biti glavni sponzor.
googlo sam i nisam mogao naci informaciju o tome koliko kosta godisnja licenca za ovaj kviz, jel zna neko otprilike? da krenem otalen pa da stavimo neke troskove na papir pa da vidimo da li bi to kod nas prolazilo. ko sto neko rece par posstova iznad, ne mora ici 4 dana u sedmici, moze jednom-dvaput. eno srbi idu jednom. mozda bi to umanjilo i troskove licence i nagrada. moglo bi se to izgurat ja mislim.
googlo sam i nisam mogao naci informaciju o tome koliko kosta godisnja licenca za ovaj kviz, jel zna neko otprilike? da krenem otalen pa da stavimo neke troskove na papir pa da vidimo da li bi to kod nas prolazilo. ko sto neko rece par posstova iznad, ne mora ici 4 dana u sedmici, moze jednom-dvaput. eno srbi idu jednom. mozda bi to umanjilo i troskove licence i nagrada. moglo bi se to izgurat ja mislim.
-
mistek
#44 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Zanimljivo da je recimo na RTS varijanti Potjere apsolutni rekord u parama koji su osvojili takmičari otprilike 15.000 eura. Na HRT je to trostruko veći iznos 
- karanana
#45 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
u srbiji je jedan tacan odgovor oko 250 maraka.
evo recimo da je i kod nas ta cifra. hajmo uzeti najgori scenario za kviz....sva 4 igraca pogode po 8 pitanja sto je 2000 maraka. ako svi uzmu srednju ponudu to je 8 milja. ako svi uzmu vecu to se moze kalkulisati i lovci sigurno imaju neki limit nakon sto vide da su drugi prosli, smanjice ponudu zadnjem ili predzadnjem igracu, ali hajmo reci da je neki maksimum koji bi se kod nas mogao dobit da je 20 milja KM. ali koliko cesto ce se to desiti? prosjek bi vjerovatno bio 5-6 milja po emisiji dobitka. znaci lova za nagrade bi se mogla izdurat jednom sedmicno i prodat kao marketinsko vrijeme recimo lutriji.
ostaje pitanje cijene licence i pitanje ko bi bio lovac koji je toliko dobar da moze uhvatiti dosta raje.
edit: veliko je pitanje i ono sto ne vidimo iza zavjese.....ljudi koji pisu pitanja, nije to lagan posao a cesto se zaborave. a kod nas bi i tu garant afera bila gdje neko nekom poturi pitanja prije kviza.
mislim da je manji problem lova a veci nesposobnost tv kuce da odradi ovo.
evo recimo da je i kod nas ta cifra. hajmo uzeti najgori scenario za kviz....sva 4 igraca pogode po 8 pitanja sto je 2000 maraka. ako svi uzmu srednju ponudu to je 8 milja. ako svi uzmu vecu to se moze kalkulisati i lovci sigurno imaju neki limit nakon sto vide da su drugi prosli, smanjice ponudu zadnjem ili predzadnjem igracu, ali hajmo reci da je neki maksimum koji bi se kod nas mogao dobit da je 20 milja KM. ali koliko cesto ce se to desiti? prosjek bi vjerovatno bio 5-6 milja po emisiji dobitka. znaci lova za nagrade bi se mogla izdurat jednom sedmicno i prodat kao marketinsko vrijeme recimo lutriji.
ostaje pitanje cijene licence i pitanje ko bi bio lovac koji je toliko dobar da moze uhvatiti dosta raje.
edit: veliko je pitanje i ono sto ne vidimo iza zavjese.....ljudi koji pisu pitanja, nije to lagan posao a cesto se zaborave. a kod nas bi i tu garant afera bila gdje neko nekom poturi pitanja prije kviza.
mislim da je manji problem lova a veci nesposobnost tv kuce da odradi ovo.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#46 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Jedna je kviskoteka....
- cyprus
#47 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Ovo sam pitanje i ja 1000 puta postavio... Hajd ne moraju Milijunaš, ni Potjera... Kontam, kokuzi smo, nemamo za licence... Okej, ali baš NIKAKAV kviz da nemamo na našim televizijama već više od dest godina, pa jbte - ne kontam!?
A nije da nema zainteresiranih i da bi bilo nepopularno...
A nije da nema zainteresiranih i da bi bilo nepopularno...
- avetinja
#48 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Ne mislim da nema dovoljno pametnih ljudi da se prijave na kviz ili smisle pitanja, na kraju krajeva sve može uskladiti, ali očito TV kuće u BiH ne vide računicu u kvizovima, što može biti ponukano iskustvima sa ranijih kvizova, ili se ne žele zamarati projektom od kojeg ne mogu zaraditi novca koliko bi im taj projekat uzeo vremena, truda i programske šeme.
Ono što je bitno naglasiti je to da se kvizovi u Hrvatskoj, uglavnom, prikazuju na državnoj televiziji. Možda program nije baš isplativ za televiziju, ali je sa druge strane državi stalo da imaju obrazovano stanovništvo i da potiču opšte obrazovanje kod ljudi. Kod nas na državnoj televziji ima preko 800 zaposlenih radnika, koja je bila gotovo pred gašenjem prije nekoliko mjeseci. Vjerovatno je zbir svih tih faktora odgovoran zašto nemamo kvizove.
Ono što je bitno naglasiti je to da se kvizovi u Hrvatskoj, uglavnom, prikazuju na državnoj televiziji. Možda program nije baš isplativ za televiziju, ali je sa druge strane državi stalo da imaju obrazovano stanovništvo i da potiču opšte obrazovanje kod ljudi. Kod nas na državnoj televziji ima preko 800 zaposlenih radnika, koja je bila gotovo pred gašenjem prije nekoliko mjeseci. Vjerovatno je zbir svih tih faktora odgovoran zašto nemamo kvizove.
- teuta06
#49 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
dobra
msm da je nekad na ftv bilo kviz prije dnevnika Upitnik, telefonski igrači zvali, biralo se zemljopis, sport, kultura, msm da je trajao max 10 min, je li to netko već spomenuo... pa eto tako da se krene, s nekim kratkim kvizom, max nagrada 100 maraka, moze se naci sponzor za to, uplatis ljudima nagradu na žiro račun
ali nije problem naći spoznore za reality show, tamo i previše sponzora
-
carobnjak_N
#50 Re: Bosanski MILIJUNAŠ
Ne postoji dovoljno ljudi koji bi učestvovali u kvizu tipa Potjera, odgovorno tvrdim.
Ali zato postoje kvizovi tipa islamski. Takmičenja učača Kur'ana i slično.
Ali zato postoje kvizovi tipa islamski. Takmičenja učača Kur'ana i slično.