Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#3601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Opet, bili su prije par godina (taman prije korone) dolazili regrutirati.
mali_balon

#3602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Pa to su te ulazne pozicije i poslovi, ono ekstra ko nema familije.....pomognu ti oko svega ti ostanes dok se ne naviknes i ne ustelis na novi u zivot i radis tu do bolje prilike....za godinu 2 ili 3 ides dalje
Ozimician

#3603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Da se vežem na prethodni post vezano za ovaj oglas za posao u Minhenu na aerodromu.

Pošto piše da je plata po kolektivnom tarifnom ugovoru.

Evo vam link stranice sa platama po kolektivnom ugovoru na aerodromima:

https://www.oeffentlichen-dienst.de/ent ... oed-f.html

Po ovome što vidim, za navedeno radno mjesto očekujte platu od 2400 €, koja nakon 5 god. raste postupno do 3000€ BRUTTO.

Ukoliko ste samac, dobit ćete na ruke ca. 1700€ netto.

EDIT: Kao što neko reče, OK je kao ulaznica za Njemačku, nekog jako mladog bez porodice, ali za takog je po meni bolje da upiše kakav Ausbuildung i dobija 1300€ i još uz to kakav mini-job, lakše će dobiti vizu i imat će njemačku diplomu. Bar će znati za što se pati.
Last edited by Ozimician on 10/01/2023 18:44, edited 2 times in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

zposao wrote: 10/01/2023 17:53
Dope_Man wrote: 08/01/2023 12:05

Ovo je tacno, prvenstveno sad iz prosle godine ova kriza sa strujom i plinom je dovela do veliko skoka tog finalnog iznisa krije + troskova. Al nije bas da samcu treba 1000. Da sam sam, hladno bih prosao sa 500-600 i to lijep stancic da izaberem. Sad, sa zenom, gdje gledamo da bude min 1, a po mogucnosti 2 spavace, tu vec govorimo oko 1000 u bilo kojem vecem gradu.

Al evo jaranica i muz su nedavno u malom gradu u Njemackoj, skoro na granici sa Svicom, nasli za 750 sprat kuce.
Ja imam drugačije informacije. Poznanik sa suprugom i malim djetetom otišao i uzeo stan od 60 kvadrata u najam za 600 eura.

Nije 60 kvadrata malo za njih. Ni blizu tim ciframa kojim vi baratate
Pa zavisi gdje.

Vi često gledate na Njemačku kao neki jedinstveni prostor.
A ni u Bosni nije isto tražiti stan u Sarajevu ili Grahovu.

Recimo, na istoku Njemačke imaš jeftine stanove, ili u nekim područjima zapada (geografski zapad), ali su to onda i ekonomski slabija područja.
Onda imaš još opciju da imaš takav stan, ali da je na najvećoj mogućoj periferiji. Onda pukneš priču da si npr. u Minhenu ili Stuttgartu, a ustvari ti treba sat vremena do njega.
ZoomZoomKiwi

#3605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

I zdobrinje treba sat do centra :mrgreen:
Dope_Man

#3606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

zposao wrote: 10/01/2023 17:53
Dope_Man wrote: 08/01/2023 12:05

Ovo je tacno, prvenstveno sad iz prosle godine ova kriza sa strujom i plinom je dovela do veliko skoka tog finalnog iznisa krije + troskova. Al nije bas da samcu treba 1000. Da sam sam, hladno bih prosao sa 500-600 i to lijep stancic da izaberem. Sad, sa zenom, gdje gledamo da bude min 1, a po mogucnosti 2 spavace, tu vec govorimo oko 1000 u bilo kojem vecem gradu.

Al evo jaranica i muz su nedavno u malom gradu u Njemackoj, skoro na granici sa Svicom, nasli za 750 sprat kuce.
Ja imam drugačije informacije. Poznanik sa suprugom i malim djetetom otišao i uzeo stan od 60 kvadrata u najam za 600 eura.

Nije 60 kvadrata malo za njih. Ni blizu tim ciframa kojim vi baratate
Location, location, location. Ja ovo napisah kao neki standard za neki veci grad, al naravno da ima i rijetkih izuzetaka, a i razlika u razlicitim kvartovima itd.

Ako je u gradu, na solidnoj lokaciji nasao stan za 600 sa rezijama onda je osvojio lutriju.
PaulTracy

#3607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Ozimician wrote: 10/01/2023 18:39 Da se vežem na prethodni post vezano za ovaj oglas za posao u Minhenu na aerodromu.

Pošto piše da je plata po kolektivnom tarifnom ugovoru.

Evo vam link stranice sa platama po kolektivnom ugovoru na aerodromima:

https://www.oeffentlichen-dienst.de/ent ... oed-f.html

Po ovome što vidim, za navedeno radno mjesto očekujte platu od 2400 €, koja nakon 5 god. raste postupno do 3000€ BRUTTO.

Ukoliko ste samac, dobit ćete na ruke ca. 1700€ netto.

EDIT: Kao što neko reče, OK je kao ulaznica za Njemačku, nekog jako mladog bez porodice, ali za takog je po meni bolje da upiše kakav Ausbuildung i dobija 1300€ i još uz to kakav mini-job, lakše će dobiti vizu i imat će njemačku diplomu. Bar će znati za što se pati.
Dovoljno sasvim, zašto bi se patio sa Ausbildungom još 2-3 godine. Uostalom u Njemačku se ide zbog sistema a ne zbog para 🙂
PreWiBa

#3608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

EFD22 wrote: 10/01/2023 18:43 I zdobrinje treba sat do centra :mrgreen:
Dobrinja spada pod grad.

Ja ovdje više govorim o nečemu u rangu Ilijaša, Hadžića i slično. Pa i Visokog.

Naravno, uvijek ima izuzetaka...
sabanss

#3609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Nije to za porediti, S-Bahn je 20 minuta vožnje. Dobrinja je isto 20 minuta vožnje. Prva relacija je 30 km druga 6 km. Prva je 20 minuta i u špici, druga je sat i 20 minuta u špici.
mali_balon

#3610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

sabanss wrote: 10/01/2023 19:00 Nije to za porediti, S-Bahn je 20 minuta vožnje. Dobrinja je isto 20 minuta vožnje. Prva relacija je 30 km druga 6 km. Prva je 20 minuta i u špici, druga je sat i 20 minuta u špici.
e moj jaruga ali zati imas skim i gdje kafu popit i neces biti rob mrskog zapada, neces biti onaj koji ide zbog trenda......usportivit ces se njemackoj zavjeri u kradji mozgova i zidara......a na kafu ces od peMzije do peMzije osim ako neko ne pocasti
Ozimician

#3611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 10/01/2023 19:00 Nije to za porediti, S-Bahn je 20 minuta vožnje. Dobrinja je isto 20 minuta vožnje. Prva relacija je 30 km druga 6 km. Prva je 20 minuta i u špici, druga je sat i 20 minuta u špici.
Brate nije za porediti naravno - ja stignem najmanje do Nemile, a često i do Žepča iz centra grada za 1h i 20min.

Ok je da se poredi, ali ovo je vrhunsko pretjerivanje. Također ko misli da S Bahn vozi uvijek "pünktlich" - Gg
skafiskafsnjak

#3612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 10/01/2023 19:48
Brate nije za porediti naravno - ja stignem najmanje do Nemile, a često i do Žepča iz centra grada za 1h i 20min.

Ok je da se poredi, ali ovo je vrhunsko pretjerivanje. Također ko misli da S Bahn vozi uvijek "pünktlich" - Gg
Vise kasni nego sto je tacan :lol:
PaulTracy

#3613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

skafiskafsnjak wrote: 10/01/2023 20:03
Ozimician wrote: 10/01/2023 19:48

Kako kasni kad prosječno vozi 90km/h, pređe 30km za 20min ??
Ozimician

#3614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

PaulTracy wrote: 10/01/2023 20:07

Den schnellsten S-Bahnverkehr der Untersuchung bieten die Züge der Duisburger Stadtbahn. Mit 33,5 km/h bringen die Züge der DVG ihre Fahrgäste ans Ziel - sogar schneller als die U-Bahnzüge aus Berlin, Frankfurt und Nürnberg. Nur 0,7 km/h langsamer ist die Bochumer Stadtbahn und belegt mit 32,8 km/h den zweiten Platz. Allerdings befahren sowohl die Duisburger als auch die Bochumer Stadtbahn nur eine Linie. Bonner Fahrgäste erreichen ihr Ziel mit 32,3 km/h ähnlich schnell und sichern ihrem Verkehrsbetrieb damit den dritten Platz.

Die langsamsten Züge des Rankings stellen die Bielefelder Verkehrsbetriebe: Nur 23,2 km/h beträgt die Durchschnittsgeschwindigkeit der Bielefelder Bahn auf vier Linien und nur 36,9 Kilometern Streckennetz.
Dakle - najbrži vozi 33,5 km/h prosječno u Duisburgu, najsporiji u Bielefeldu 23,2 km/h - ostali su između.

+ ovo što kaže @skafiskafsnjak - više kasne nego što su tačni, ali nejse, bitno da postoje.
sabanss

#3615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Naravno, stigne se do Žepča kad nema nikog na putu. Samo što je Skenderija sa Dobrinje dalje nego Žepče sa Vogošćanske petlje. Uostalom Sarajevo je poznato po dobro riješenoj saobraćajnoj infrastrukturi.

S-Bahn, zavisi kako koji ali prosječna je 40 km/h i dovoljno je tačan - fakat ne znam gdje vi živite u Njemačkoj. Ne sjećam se kad je kasnio.

Samo SDA kadru smeta pruga pa bi je izmjestila u Rajlovac da bi pravila put koji je Tibra zauvijek uzela gradu. I onda kad se nekome ne sviđa takav grad odmah je izdajnik.
skafiskafsnjak

#3616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Navrati pa se uvjeri :lol:
PreWiBa

#3617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sabanss wrote: 10/01/2023 20:19 Naravno, stigne se do Žepča kad nema nikog na putu. Samo što je Skenderija sa Dobrinje dalje nego Žepče sa Vogošćanske petlje. Uostalom Sarajevo je poznato po dobro riješenoj saobraćajnoj infrastrukturi.

S-Bahn, zavisi kako koji ali prosječna je 40 km/h i dovoljno je tačan - fakat ne znam gdje vi živite u Njemačkoj. Ne sjećam se kad je kasnio.

Samo SDA kadru smeta pruga pa bi je izmjestila u Rajlovac da bi pravila put koji je Tibra zauvijek uzela gradu. I onda kad se nekome ne sviđa takav grad odmah je izdajnik.
Joj, dok nešto kažeš protiv Dojčlanda odmah si SDA kadar.

Samo govorimo o nekim negativnim stvarima.
Btw. možda S-voz i ide samo 20min, ali ko to majketi živi odmah uz željezničku stanicu/ima posao u blizini?
Moraš prvo otići busom do stanice, pa opet busom sa stanice na posao. Izračunaj malo koliko to traje.
I baš onda je zeznuto ako ti voz kasni, jer nećeš dobiti idući autobus...

Inače uopšte ne razumijem zašto stalno uspoređujete sve sa Sarajevom. Većina ljudi koji dolazi u Njemačku uopšte nije iz Sarajeva, već iz manjih gradova i ruralnih sredina.
mali_balon

#3618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

e jbga porediti sarajevski javni prevoz sa bilo kojim drugim je neozbiljno.....pa kada su spice vozis se 1h30min i to ako dodje autobus.......traJvan je malo drugacija situacija......prije renoviranja svakih 45min do 1h je bio.....vidjet cemo kada legne komplet pruga koiliko ce se cekat.....
i poredjenje bilo cega drugog iz BH sa bilo cime iz bilo koje EU zemlje je smjesno......mozemo se porediti sa albanijom i srbijom.....
sabanss

#3619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

To što govoriš je najveći argument protiv države. Mala mjesta bukvalno umiru, oni koji ne idu vani dolaze u Sarajevo jer je infrastruktura očajna u tim mjestima.

Njemačka se kao i sve normalne zemlje trude ravnomjerno razvijati državu. To što vi kritikujete nemate u vlastitoj niti u 90% zemalja svijeta dok u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj je manja neugodnost reda pet minuta čekanja na prevoz.
sabanss

#3620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

mali_balon wrote: 10/01/2023 20:33 e jbga porediti sarajevski javni prevoz sa bilo kojim drugim je neozbiljno.....pa kada su spice vozis se 1h30min i to ako dodje autobus.......traJvan je malo drugacija situacija......prije renoviranja svakih 45min do 1h je bio.....vidjet cemo kada legne komplet pruga koiliko ce se cekat.....
i poredjenje bilo cega drugog iz BH sa bilo cime iz bilo koje EU zemlje je smjesno......mozemo se porediti sa albanijom i srbijom.....
A čekat će se jer vozila nema. I nije Sarajevo samo uz prugu (cijene nekretnina uz istu najbolje govore koliko je to bitno).

Za ostalo se slažem ali se bojim da i tu gubimo bitku.
Ozimician

#3621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 10/01/2023 20:19 Naravno, stigne se do Žepča kad nema nikog na putu. Samo što je Skenderija sa Dobrinje dalje nego Žepče sa Vogošćanske petlje. Uostalom Sarajevo je poznato po dobro riješenoj saobraćajnoj infrastrukturi.

Brate ja živim u Njemačkoj, ali kad lažete, lažite okruglo - prvo kažeš da je prosječna brzina S-Bahna 90 km/h - ja ti nađem podatke da je najbrži u Njemačkoj u prosjeku 33,5 km/h, a najsporiji u prosjeku 23,2 km/h. Ti se opet nađeš da tvrdiš da je prosječna brzina 40 km/h.

Ali kao što neko reče - glupo poređenje.

A to da je javni prevoz dostupan svugdje jednako dostupan u Njemačkoj - jednako je tačno kao i u BiH. U mom Landkreisu svi koje žive izvan gradskog područja Rosenheima, što je preko 150 000 stanovnika - imaju zadnji autobus u 19h do grada. Pa se onda snalazi sa S-Bahnovima (kojeg i nema ovdje).

Btw. ko god napiše da pretjerano lažeš - ispadne SDA član ...wtf ? U Kojem si ti gradu, gdje ima kod tebe tako brz S-Bahn ?
Last edited by Ozimician on 10/01/2023 20:41, edited 2 times in total.
PreWiBa

#3622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

mali_balon wrote: 10/01/2023 20:33 e jbga porediti sarajevski javni prevoz sa bilo kojim drugim je neozbiljno.....pa kada su spice vozis se 1h30min i to ako dodje autobus.......traJvan je malo drugacija situacija......prije renoviranja svakih 45min do 1h je bio.....vidjet cemo kada legne komplet pruga koiliko ce se cekat.....
Govorim iz razloga što ljudima van Sarajeva ili većih gradskih centara javni prevoz ionako ništa ne znači. Ili je sve u krugu nekih 10-15 minuta hoda ili su ionako sa sela.
nelle_tz

#3623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nelle_tz »

Kasni zato sto im je mreza preopterecena.Ili kasne po 5-10 minuta ili se nikako ne pojave,ispadnu.Deutsche Bahn je katastrofa od firme. Otvorite neku njihovu socijalnu mrezu I citate sta im Nijemci sami pisu ispod njihovih objava,kako ih kritikuju,posebno u Minhenu I okolici:)
PreWiBa

#3624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sabanss wrote: 10/01/2023 20:34 To što govoriš je najveći argument protiv države. Mala mjesta bukvalno umiru, oni koji ne idu vani dolaze u Sarajevo jer je infrastruktura očajna u tim mjestima.

Njemačka se kao i sve normalne zemlje trude ravnomjerno razvijati državu. To što vi kritikujete nemate u vlastitoj niti u 90% zemalja svijeta dok u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj je manja neugodnost reda pet minuta čekanja na prevoz.
Pa ne interesuje me to šta ima u Njemačkoj a šta nema u Bosni, kada gledam jel mi nešto smeta ili ne. Ako se ta država sama ne poredi sa zemljama tog tipa već sa Francuskom, Nizozemskom, Švicarskom... zašto bi ja tu trebao praviti razliku?

U Bosni bi ionako svako od nas imao svoje auto ili nešto slično u tom fazonu.
mali_balon

#3625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

sehohari wrote: 10/01/2023 20:38
Govorim iz razloga što ljudima van Sarajeva ili većih gradskih centara javni prevoz ionako ništa ne znači. Ili je sve u krugu nekih 10-15 minuta hoda ili su ionako sa sela.
pa ja zato se u travnik n apijacu iz gluhe bukovice (karikiram) dodje sa polraspadnitim golfom ili se nane is pendicica potrpaju u raspadnutu karavelu i pravu u sarajvo kod doktora ili napijacu prodat sir i kajmak i takih kombija i dvicina dodsje na hiljade i vlast proglasi nege stepep uzbune zbog prljave have.....

i ti ljudi sa sela imaju potrebe nekad sici u grad.....

i bas prevoz gradski prigradski i medjugradski bi trebao da bude bez greske......ali eto hajmo mi poluraspadnute truske donirane autobuse porediti sa sbahnom

tom logitko ni svabi iz pripizdenhausdena ne treba prevoz jer ima konja pa dodoje u grad

Napravit cemo mi nas sbahn, ta ce svabe nama govorit

Image
Post Reply