Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Rothmans

#60051 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

Gledam po fb jucer i prekjucer ispod vijesti da se ubio Dzananovic ide u komentarima El Fatiha i slicno , a niko da napise o kakvom se robovlasniku radilo. O mrtvima sve najbolje ?
skrbavi-admin

#60052 Re: Zeničani

Post by skrbavi-admin »

Rothmans wrote: 10/01/2023 17:00 Gledam po fb jucer i prekjucer ispod vijesti da se ubio Dzananovic ide u komentarima El Fatiha i slicno , a niko da napise o kakvom se robovlasniku radilo. O mrtvima sve najbolje ?
najjace mi je bilo kad sam procito da je coek ucestvovo u odbrani grada sa FOTO NINOM :-) :-) :-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: a bio klasican ratni profiter.....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#60053 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Malo je degutantno ali mi djavo ne da mira-moze li mi neko od forumasa koji su religiozni napisati kako to da se dzenaza klanja samoubici?
skrbavi-admin

#60054 Re: Zeničani

Post by skrbavi-admin »

Ja_Ja wrote: 10/01/2023 16:51
skrbavi-admin wrote: 10/01/2023 16:37 ne bi ja puno oko tog navijackog movementa mogo bi svasta nasrat a pun mi kurac izdrkavanja skrbavih nadamnom za smijesne stvari - mrsko mi se registrovat ponovo ...... al malo pocistite smece po gradu dje uzmognete pa pokazite svoj kvazilokalpatriotizam kroz uredjenje grada barem a ne da djecicu na silu vuku iz skola da kupe smece i flase sa obala rijeke po gradu dok velebni navijaci urlaju da hoce promjene.....
Sad trebamo i smece u gradu samo jednoj grupi da prikacimo? Smece u gradu je odraz stanja citavog drustva. Svaka divlja deponija je odraz nas samih. A bogami jedan od problema i jeste sto nasu "djecicu" odgajamo kao da su iz carskih muda ispala pa to vise nista od dzojstika ne smije da digne. Da je pameti bar jedan cas sedmicno bi provodili cisteci svoje skole, basce i ulice oko skola.
ja imam u svojim rukama reciklirano nekoliko tona zenickog smeca.
pa red je da i oni koju tonu prisaberu a ne da im sav lokalpatriotizam bude kroz arlaukanje na utakmicama...
skrbavi-admin

#60055 Re: Zeničani

Post by skrbavi-admin »

_BataZiv_0809 wrote: 10/01/2023 17:04 Malo je degutantno ali mi djavo ne da mira-moze li mi neko od forumasa koji su religiozni napisati kako to da se dzenaza klanja samoubici?
ne klanja se "po istilahu" samoubici.... al eto, stvar je generalno neznanja zbog cega se doveo samoubica u taj polozaj pa mu se za svaki slucaj klanja dzenaza.

zanimljivo je kako u biti najveci da ne kazem pljuvaci islama znaju nevjerovatno mnogo cinjenica o istom. :lol: :lol: :lol: :lol: valjda je to neki drugi level licemjerja, druzenja sa muslimanima, bivanja medju njima, a posvemasnjeg pljuvanja iza kulisa :mrgreen:
elcaliente

#60056 Re: Zeničani

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 10/01/2023 17:04 Malo je degutantno ali mi djavo ne da mira-moze li mi neko od forumasa koji su religiozni napisati kako to da se dzenaza klanja samoubici?
Ovo i ja razmiljam ali nisam htio da spomenen da ne bi neko kao neku provokaciju razumio.
Interesuje me to isto kao tebe cisto iz vjerskih razloga, mozda tu moze zazmiriti efendija ali kako to da rahmetli covjeka koji se samoubistvo pocinio sahrane u haremu dzamije?
Allah najbolje zna.
Last edited by elcaliente on 10/01/2023 17:13, edited 1 time in total.
elcaliente

#60057 Re: Zeničani

Post by elcaliente »

skrbavi-admin wrote: 10/01/2023 17:08
ne klanja se "po istilahu" samoubici.... al eto, stvar je generalno neznanja zbog cega se doveo samoubica u taj polozaj pa mu se za svaki slucaj klanja dzenaza.

zanimljivo je kako u biti najveci da ne kazem pljuvaci islama znaju nevjerovatno mnogo cinjenica o istom. :lol: :lol: :lol: :lol: valjda je to neki drugi level licemjerja, druzenja sa muslimanima, bivanja medju njima, a posvemasnjeg pljuvanja iza kulisa :mrgreen:
Nisam ja razumio, mozes li pojasniti molim te?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#60058 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Aha, hvala, znaci ipak se uzima u obzir muka koja je natjerala covjeka da digne ruku na sebe. Ima logike.

A sto se drugog tice, ne znam je li meni upuceno ili generalno, ali pljuvanje je ocigledno iz neznanja, tako da se ne bih slozio da pljuvaci znaju puno o islamu.
skrbavi-admin

#60059 Re: Zeničani

Post by skrbavi-admin »

islam je ma sta pricali lijepa vjera skladno projicirana - oni koji ga prakticiraju i tumace su generalno u vecini kurcine jer da tako nije ne bi gubar kupovo klubove za milijarde dok milijarde gladuju i tako dalje i tako dalje.... ..... a dalje ne bih.....
elcaliente

#60060 Re: Zeničani

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 10/01/2023 17:14

Aha, hvala, znaci ipak se uzima u obzir muka koja je natjerala covjeka da digne ruku na sebe. Ima logike.

A sto se drugog tice, ne znam je li meni upuceno ili generalno, ali pljuvanje je ocigledno iz neznanja, tako da se ne bih slozio da pljuvaci znaju puno o islamu.
Opet ja to nekako ne kontam.
Valjda je svakog samoubicu neka muka natjerala da oduzme sebi zivot.
Samoubistvo je haram i nema dalje jasno definisano.
Znaci li to sa Efendija klanja drugacije dzenazu od ostalih?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#60061 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 10/01/2023 17:18
Legitimno ti je pitanje
Rothmans

#60062 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

Samoubistvo ne izvodi iz vjere , ali jeste jedan od najtezih grijeha. Bolje da se paze oni sto svasta hoce lanit, da im to ne bi bilo zadnje , a da se ne pokaju. E onda djaba i dzenaza i sve...
elcaliente

#60063 Re: Zeničani

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 10/01/2023 17:20
elcaliente wrote: 10/01/2023 17:18
Legitimno ti je pitanje
U drugu ruku haram je i alkohol, kocka, ne klananje itd pa se opet istim klanja dzenaza.
Ima ljudi koji imaju samo ime koje zvuci muslimansko a nisu uopste vjeri okrenuti i samo haram radili pa opet im se klanja dzenaza.
Valjda to kod nas u Bosni se ne uzima tako strogo.
Opet kazem Allah najbolje zna i ako neke stvari nisu bas logicne.
elcaliente

#60064 Re: Zeničani

Post by elcaliente »

Rothmans wrote: 10/01/2023 17:22 Samoubistvo ne izvodi iz vjere , ali jeste jedan od najtezih grijeha. Bolje da se paze oni sto svasta hoce lanit, da im to ne bi bilo zadnje , a da se ne pokaju. E onda djaba i dzenaza i sve...
Po tom dokle god izgovaras sehadet nista ne izvodi iz vjere.
Ima i tu neke logike.
Bosanski_pastuh

#60065 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

Joj ovih sto brane Fudu koji je obicna seoska varalica. Covjek vara svakog koga stigne, a Celik je prevario kroz jednu bitku na konekciju s ovom sutkinjom i to se nesto sad brani? Samo korumpiran sud moze donijeti ovakvu odluku, a to je vec pokazatelj drzave. Sreca pa postoje i vise instance i nek se klub tjera sa nakaradom na celu Grada. Zenica ima previse kokosara i nece napredovati dok ne dodje neka normalna politicka strana koja ce zastupati interes gradjana i uopste zajednice. Celik je sigurno jedan od kolektiva koji zasluzuju konkretnu podrsku Grada, a Grad mu samo ulijece klizeci sa startovima. I Fudo ce nekad bit proslost, a razni kokosari nek se zapitaju kako ce obicni normalni ljudi na njih gledati. Razumijem da takvi i nemaju obraza, ali opet valja proci gradom, a da ti svaki normalan covjek okrene glavu i da mozes samo bit sa moralnim beskrupulama. Nek padaju sve maske, jer mozda tako i treba da bude.
DebelinJoe

#60066 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

elcaliente

#60067 Re: Zeničani

Post by elcaliente »

Evo rijesno:
Dženaza namaz je fard-i kifaje, tj. kolektivna dužnost. Ko je izvrši zaslužuje nagradu, a ko je propusti izvršiti neće zaraditi grijeh. Općenito, neko od članova zajednice mora izvršiti ovu obavezu ili će svi zaraditi grijeh.Ukoliko se osoba izjašnjavala kao musliman, njoj se klanja dženaza, makar ta osoba za života činila i velike grijehe. Svi grijesi koje ste spomenuli ubrajuju se u velike grijehe, a samoubistvo je jedan od najvećih grijeha. Uzvišeni kaže: “I ne ubijajte sami sebe. Zaista je Allah prema vama bio milostiv”. (En-Nisa’, 29) “I na nezakonit način ne oduzimajte život koji je Allah zabranio…” (El-En’am, 151) Na to ukazuje hadis u kojem se navodi da je Poslanik, a.s. kazao: “Neki je čovjek bio ranjen pa je izvršio samoubistvo. Allah je tada rekao: “Moj Me je rob pretekao oduzimanjem života, pa mu zabranjujem Džennet”. (Buhari, Fethu-l-Bari, 6/496) U jednom drugom hadisu se navodi: “Ko skoči s visine i time počini samoubistvo, on će vječno u vatri boraviti…” (Buhari, Fethu-l-Bari, 10/247) Islamski pravnici su zaključili da je samoubica veći griješnik od ubice, da se tretira fasikom i nasilnikom prema samome sebi tako da su neki čak ustvrdili da se ne gasuli, da mu se ne klanja dženaza, poput pobunjenika, a neki su čak rekli da mu ni teoba neće biti primljena, kao vid pooštrene osude tog čina. (Ibn Abidin, 1/584) Međutim, ogromna većina islamskih pravnika i sve relevantne islamske pravne škole zauzele su stav da se osobi koja je izvršila samoubistvo klanja dženaza namaz i da se na nju primjenjuju svi ostali propisi koji važe za ostale muslimane. Iako je samoubistvo jedan od najtežih grijeha, ono ipak ne izvodi iz vjere i takva se osoba tretira muslimanom, ukoliko prije tog čina nije uradila neko djelo koje izvodi iz vjere. U jednom hadisu Poslanik, a.s. je rekao: “Klanjajte dženazu onome ko je rekao La ilahe illellah!”. (Hadis je zabilježio Et-Taberani, ali mu je sened slab) Poslanik, a.s. iako nije osobno klanjao dženazu samoubici, kada mu je rečeno da je umrla osoba izvršila samoubistvo, nije zabranio ostalim muslimanima da joj klanjaju dženazu. On je samo rekao: “Što se mene tiče, ja toj osobi neću klanjati dženazu”. (En-Nesai, 4/66) U početku islama Poslanik, a.s., nije osobno klanjao dženazu ni zaduženoj osobi, ali je naredio ostalim muslimanima da klanjaju dženazu takvoj osobi. Ovdje se može primijeniti analogija. Da samoubistvo ne izvodi iz vjere i da je samoubica u okrilju Božijeg htijenja, te da je dozvoljeno tražiti oprosta za takvu osobu ukazuje slijedeći hadis: “Nakon što je Vjerovjesnik, a.s. učinio hidžru, učinio ju je i Et-Tufejl b. ‘Amr u društvu jednog čovjeka iz njegova naroda. Nisu se mogli prilagoditi na život u Medini, pa se ovaj čovjek razbolio, pao u očaj i oštrim predmetom presjekao zglobove na ruci. Iskrvavio je i umro. Et-Tufejl b. ‘Amr ga je jedne noći usnio u lijepom izgledu, s prekrivenim rukama, pa ga je upitao: “Šta je Gospodar tvoj s tobom učinio?” “Oprostio mi je zbog moje hidžre koju sam učinio radi Njegovog Vjerovjesnika, a.s. - odgovorio mu je. “Zašto držiš prekrivenim svoje ruke?” - upitao ga je. “Rečeno mi je: “Nećemo ti popraviti ono što si sam uništio”. Et-Tufejl je Božijem Poslaniku a.s. ispričao svoj san, pa mu je on rekao: “Traži oprosta za njegove ruke!” (Muslim, 1/109)
Rothmans

#60068 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

elcaliente wrote: 10/01/2023 17:26
Rothmans wrote: 10/01/2023 17:22 Samoubistvo ne izvodi iz vjere , ali jeste jedan od najtezih grijeha. Bolje da se paze oni sto svasta hoce lanit, da im to ne bi bilo zadnje , a da se ne pokaju. E onda djaba i dzenaza i sve...
Po tom dokle god izgovaras sehadet nista ne izvodi iz vjere.
Ima i tu neke logike.
Ostajes musliman dok ne cinis grijehe koji izvode iz vjere. Samoubistvo ne izvodi iz vjere.
Ja_Ja

#60069 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Ako ti nisi religiozan sta je tebe briga?
Ja_Ja

#60070 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

skrbavi-admin wrote: 10/01/2023 17:06
Ja_Ja wrote: 10/01/2023 16:51

Sad trebamo i smece u gradu samo jednoj grupi da prikacimo? Smece u gradu je odraz stanja citavog drustva. Svaka divlja deponija je odraz nas samih. A bogami jedan od problema i jeste sto nasu "djecicu" odgajamo kao da su iz carskih muda ispala pa to vise nista od dzojstika ne smije da digne. Da je pameti bar jedan cas sedmicno bi provodili cisteci svoje skole, basce i ulice oko skola.
ja imam u svojim rukama reciklirano nekoliko tona zenickog smeca.
pa red je da i oni koju tonu prisaberu a ne da im sav lokalpatriotizam bude kroz arlaukanje na utakmicama...
Pa lokal patriotizam im se ogleda u tome da saniraju dugove onih koji su unistili klub. Zar ne mislis da je lokal patriotizam sto isplacuju dugove malim firmama i pojedincima koji su posteno pruzali usluge NK Celik a koji bi izvisili da je klub otisao u stecaj? Sta mislis sta bi bilo sa radnim stazom radnika NK Celik (ovdje govorimo o oruzarima, cuvarima, sekretaricama, itd.) da ovi ljudi nisu preuzeli klub? I sve te dugove sto placaju zadnje dvije godine rade sa nikakvom pomoci od grada (12k u 2022 od grada i 5k od kantona u 2021, a preko pola miliona se ocistilo ako ne i vise). Pa darivanje krvi, pa prikukpljanja pomoci, pa paketici za malisane...i koliko god toga jos hoces. Razumijem da navijaci imaju jedan odredjen imidz, ali ako realno sagledamo od narkomana 90tih sa onim tipom iz Blatuse na celu do danas postoji veliki napredak ;).

Ja sam dva puta prosle godine kupio smece po Smetovima kao zadnji papak dok su se sjeldzije smijale. Dva puta otisao gore, dva puta mi izlet u kupljenju smeca prosao. Pisao gradu, pisao Albi, pisao kome sam stigao da se malo trznu, da postave bolje kante za smece, da ih bolje pozicioniraju, da skontaju bolji nacin prepreke za prolaz automobila do spomenika i jos milion drugih stvari. Volio bih i ja da smo svi svjesniji ali sta cu. Ne mogu ja promenuti sve ali mogu kontrolisati sta ja radim, pa cu i nastaviti da to radim bez obzira kako drustvo reagovalo ili ne.
skrbavi-admin

#60071 Re: Zeničani

Post by skrbavi-admin »

hocu i ja da se otvori plivacki klub - puno veci je benefit od fudbalskog koji kurcu ne valja jer nije odgojio ni jednog vrhunskog fudbalera zadnjih 20 godina..... a upucali su se milioni u fudbal...... a samo se ispušava na fudbalu..... i guraju se babina i tatina djeca u skolama fudbala jer su bogom dani najnoviji Ronaldi, Dzeksoni, Bolici, Baljici.......

i ukopo je najmanje 5 potencijalnih vrhunskih fudbalera u cije ugovore su se htjeli ugradit seljosi i to vrlo poznati, i to vrlo "legende" iz kluba i nisu im dali zasluzene ispisnice.....

a plivacki klub je dao drzavnog prvaka i rekordera u plivanju i koji sad zaradjuje ljeb u sarajevu ......
a zatvoren bazen zjapi jebote hljeb ko da je rat - 6 godina......

eto - hocu i ja svoje - da imam plivacki klub + imace dje vasa djeca naucit plivanje a ne bit hadalji koji nemaju pojma o plivanju i tuse se ko zecevi po turistickim destinacijama pa citate o djeci iz zenice u crnoj hronici koja se potusise po jadranu.....
Last edited by skrbavi-admin on 10/01/2023 17:53, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#60072 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ja_Ja wrote: 10/01/2023 17:34
Ako ti nisi religiozan sta je tebe briga?
E izvini bre!
Bosanski_pastuh

#60073 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

skrbavi-admin wrote: 10/01/2023 17:46 hocu i ja da se otvori plivacki klub - puno veci je benefit od fudbalskog koji kurcu ne valja jer nije odgojio ni jednog vrhunskog fudbalera zadnjih 20 godina..... a upucali su se milioni u fudbal...... a samo se ispušava na fudbalu..... i guraju se babina i tatina djeca u skolama fudbala jer su bogom dani najnoviji Ronaldi, Dzeksoni, Bolici, Baljici.......

i ukopo je najmanje 5 potencijalnih vrhunskih fudbalera u cije ugovore su se htjeli ugradit seljosi i to vrlo poznati, i to vrlo "legende" iz kluba i nisu im dali zasluzene ispisnice.....

a plivacki klub je dao drzavnog prvaka i rekordera u plivanju i koji sad zaradjuje ljeb u sarajevu ......

eto - hocu i ja svoje - da imam plivacki klub + imace dje vasa djeca naucit plivanje a ne bit hadalji koji nemaju pojma o plivanju i tuse se ko zecevi po turistickim destinacijama pa citate o djeci iz zenice u crnoj hronici koja se potusise po jadranu.....
A zasto bi normalan odnos Grada prema fudbalskom klubu iskljucivao normalan odnos Grada prema plivackom klubu i normalno funkcionisanje zatvorenog bazena? Oboje podrazumijeva nesto sto je sasvim normalno.

Vidis da ovaj gradonacelnik nema ni s kim normalan odnos tamo gdje nema svoj interes i ko mu nije podoban ili marioneta. Boli njega neka stvar za Zenicom, jer je seljacina i s njim Zenici nema pomoci.
ZoomZoomKiwi

#60074 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

skrbavi-admin wrote: 10/01/2023 17:46 hocu i ja da se otvori plivacki klub - puno veci je benefit od fudbalskog koji kurcu ne valja jer nije odgojio ni jednog vrhunskog fudbalera zadnjih 20 godina..... a upucali su se milioni u fudbal...... a samo se ispušava na fudbalu..... i guraju se babina i tatina djeca u skolama fudbala jer su bogom dani najnoviji Ronaldi, Dzeksoni, Bolici, Baljici.......

Tačno tako. Zenica je bila i prije Čelika, i ne ovisi o istom. Svaka čast za angažiranje oko Čelika, al’ hajmo malo dalje. Hajmo razvijati sve sportove, imamo uslove za većinu.

Šta je sa otvorenim bazenima? Marka uložena u njih nije, i od kraja Augusta do početka Maja svake jebene godine niko o njima i ne razmišlja… A realno imaju temelje da budu bolji nego Terme Ilidža.

Zašto npr. ne dati bazene u koncesiju nekome na određeni period?
Uz prethodno odobrenje projekta od strane GV. Zahtijevati minimume, u smislu parkinga, ne-vodenih sadržaja kao što su restoran, kafić, vodenih sadržaja kao što su bazen za malu djecu, dva-tri tobogana, zatvoreni dio koji bi bio u upotrebi cijelu godinu, i otvoreni dio.

Zašto se ograničiti na klijentelu samo iz Zenice, pa ne živi ni Ribica samo od Viteza. Hajmo privući cijelu centralnu Bosnu. Nek dnevna karta bude cener, al’ da sve bude pismeno i vrhunsko, i ja se kladim da bi bilo puno uvijek.

Daj investitoru da održava i ubire zaradu 10ak godina, ili eto 15, nakon toga Gradu ostane vrhunski kompleks, bez troška izgradnje, uz još zaradu od koncesije.

Sve se može kad se hoće…
skrbavi-admin

#60075 Re: Zeničani

Post by skrbavi-admin »

zadnji dan kad sam bio na bazenu potrosio sam najmanje 30-40 maraka - te ulaznice full day za troje, te sladoledi, te pomfriti, te pive , te sokovi, te pive, te sokovi, te ona kao pod kljucem garderoba.....

i znas sta sam dobio - evo 2 godine vucem upalu uha nepoznatog porijekla...a sjecam se totalno ozelenjelog zida petice sto ne pamtim za svog zivota da se mahovina ufatila za zidove bazena.... a posjecivo sam bazen od 1980ineke... nit se meni da vise zajebavat sa doktorima nit ima ljeka.... smrad iz uha vucem nesnosljiv i vjerovatno je neki raspad u toku.. sve od jednog usranog skoka na glavu.... jebo me onaj ko me nagovori.....
Last edited by skrbavi-admin on 10/01/2023 18:28, edited 1 time in total.
Post Reply