Osmi Socrates wrote: ↑10/01/2023 15:08
Styling wrote: ↑10/01/2023 14:59
Da. I ocito da SDFA ekipi nije problem sto ce jedan predsjednik stranke biti premijer FBiH, drugi ministar saobracaja u Vm, jedini problem je sto ce Dino kao predsjednik stranke biti MVP. Providni ste bas.
Ministar Vanjskih Poslova je za zemlju kao BiH presudna ličnost. I Konaković ne ispunjava baš nijedan uslov.
Koji su uopšte njegovi stavovi što se tiče vanjske politike? Je l' kritikovao SDA zbog nekih gluposti? Sabinu sam vidio da je kritikovala Biseru zbog lajanja iranskog ambasadora u Sarajevu. Njega nisam.
Nekada je bolje na vrijeme skontati da nisi upravu i elegantno se povući iz rasprave.
Ako mu je SDA išta zamjerala, onda je to kritika Bisere i izjava sa pokrivanjem. Kako si to fulio i zaboravio?
Konaković ima više nego dovoljno preduslova da bude MVP.
Prvi je taj da je dovoljno razuman da ne zastupa samo i isključivo vlastite interese i interese stranke kojoj pripada. Proces izbora vladajućih struktura to najbolje pokazuje, gdje nije dopustio da stranački interes ugrozi koaliciju. Jedan od razloga slabijeg rezultata od očekivanog u KS je upravo taj što se Konaković povukao sa udarne pozicije koja bi NiP-u donijela puno više koristi, ali bi umanjila šanse za ovo što danas gledamo.
Drugi, jako bitan uvjet je da predstavlja dobar balans koji će posvetiti adekvatnu pažnju istočnim i zapadnim saveznicima i prijateljima. Većina lijevo orijentiranih forumaša prezire sve istočno od Beča. To jednostavno ne korespondira sa stavom građanstva u našoj državi, pored toga što je pogrešno. Dino neće ignosrisati iranskog MVP, ali će to uraditi dosta mudrije.
Najbitniji uslov je što je on lider promjena u našoj politici. Promjenu koju želimo objasniti i zapadnim partnerima, sa kojima je SDA totalno usrala odnos. Nestali smo sa svih bitnih mjesta gdje se odlučuje o našoj sudbini. Naša diplomatija je očajna i beskorisna. Nema bolje osobe da objasni promjenu paradigme i traži podršku za nove ideje i procese, od nekoga ko je lider svega toga. Ima viziju nove BiH politike i može je prenijeti našim saveznicima. Može iz prve ruke odgovoriti na sva pitanja koja oni mogu imati u vezi nove postave i tako utjecati na njihov stav o našoj državi.
Za sve vas koji postavljate upitnike na diplome, kvalifikacije... Morate biti svjesni da se u određenim sferama, poput politke, cijene neke vještine više od znanja. Znanje možete dobiti dobrim savjetnicima, ali liderstvo, sposobnost donošenja odluka u kratkom vremenu, timska igra, je nešto što u Americi crpe iz dvije industrije: sport i vojska. Obratite pažnju da je nemoguće naći političare na većem nivou bez vojnog backgrounda. Čak je i Trump pohađao vojnu školu. Gomila senatora i kongresmena su bivši sportisti.
Prvi ja imam problem ubijediti ljude oko mene da se uključe u političke procese. A okružen sam natprosječno kvalitetnim ljudima. Kada treba napraviti korak, napisati vijećničku inicijativu i predati je da se izglasa, stvari zaglave. Ljudi nemaju vremena, hrabrosti, fokusa, predugo dumaju nad problemom, na kraju se demoraliziraju. Da ne kažem da svi zarađuju nekoliko puta više od političarskih plata, pa im tu nedostaje motiva da napuste svoje živote i rizikuju u blatu BiH politike, da ih prozivaju svakojake budale.
Lično sam od Dine bezbroj puta čuo da sanja dan kada će se kvalitetni i obrazovani početi baviti politikom više nego danas. Nažalost, to nije slučaj i još dugo neće biti. Kada treba napraviti prvi korak, većina odustaje.