Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
JohnnyS

#73426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:32
A_A_AKCIJA wrote: 10/01/2023 13:24

Da zaključimo kako treba:

Foto je ekonomista sa američkim diplomama

Dino je lider projekta sa iskustvom koji je i omogućio da se može formirati VM zahvaljujući svom političkom umijeću

Helez ima sve kvalifikacije.

Ovo nije kadroviranje, ovo je političko imenovanje. Ogromna je razlika.
Dobro prihvatam, nisam se pravilno izrazio. Ali i kod imenovanja opet bi se trebala gledati neka kompetetnost za određenu poziciju prije svega. Kvalifikacije koje si naveo stoje (fakat ne ulazim u to), ali stvarno mislim da nemaju veze sa tim resorima koje će voditi. Hebiga ja od ministra saobraćaja fakat očekujem da ima ne samo obrazovanje iz te oblasti već i neko iskustvo, isto tako i za diplomatiju a o tome da bez obzira sta ko vodi neko ko je osuđivan nema sta da traži (kakvu poruku šaljemo?). ovo govorim jer smo i prije imali slične situacije da se za ministre (na raznim nivoima) postavljaju ljudi koji nemaju veze sa tim resorima, pa onda ministar tu dodje samo neko ko će potpisivati, a da bi vodio posao onda se uposli sijaset nekih savjetnika (jer čovjek/zena nemaju veze o tom resoru) pa se budžet i birokratski aparat još dodatno opterete.

Hrvatska je imala ministra prometa u Račanovoj vladi koji nije imao položen vozački :D
Roccohljup

#73427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

noviforumas wrote: 10/01/2023 13:34 Pa to ti bolan Akcija ljudi i govore. Ima odlicne reference u kontekstu bosanske politicke kaljuze, nikakve za vanjsku politiku.
vidi i to je određena kvalifikacija (a iako kiflu ne gotivim mora mu se priznati da se u njoj više nego dobro snalazi) ali mislim da to nije šta se traži za ovu poziciju u MVP.
noviforumas

#73428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:36
noviforumas wrote: 10/01/2023 13:34 Pa to ti bolan Akcija ljudi i govore. Ima odlicne reference u kontekstu bosanske politicke kaljuze, nikakve za vanjsku politiku.
vidi i to je određena kvalifikacija (a iako kiflu ne gotivim mora mu se priznati da se u njoj više nego dobro snalazi) ali mislim da to nije šta se traži za ovu poziciju u MVP.
Pa naravno da nije, nema covjek nikakve reference za MVP. Nije za toga i tacka. Ali eto, mi smo sad SDA-ovci jer to govorimo.
Roccohljup

#73429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

JohnnyS wrote: 10/01/2023 13:36
Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:32

Dobro prihvatam, nisam se pravilno izrazio. Ali i kod imenovanja opet bi se trebala gledati neka kompetetnost za određenu poziciju prije svega. Kvalifikacije koje si naveo stoje (fakat ne ulazim u to), ali stvarno mislim da nemaju veze sa tim resorima koje će voditi. Hebiga ja od ministra saobraćaja fakat očekujem da ima ne samo obrazovanje iz te oblasti već i neko iskustvo, isto tako i za diplomatiju a o tome da bez obzira sta ko vodi neko ko je osuđivan nema sta da traži (kakvu poruku šaljemo?). ovo govorim jer smo i prije imali slične situacije da se za ministre (na raznim nivoima) postavljaju ljudi koji nemaju veze sa tim resorima, pa onda ministar tu dodje samo neko ko će potpisivati, a da bi vodio posao onda se uposli sijaset nekih savjetnika (jer čovjek/zena nemaju veze o tom resoru) pa se budžet i birokratski aparat još dodatno opterete.

Hrvatska je imala ministra prometa u Račanovoj vladi koji nije imao položen vozački :D
Da ne kažem hebe mi se za lipu našu, ali jarane nije vozačka nikakav kriterij za poziciju ministra saobraćaja. Bezbeli će se voziti okolo sam :-) :-) :-)
video

#73430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

Pandakonda wrote: 10/01/2023 13:26 Da sam na konakovicevom mjestu bacio bi im svima rukavicu tako sto bi mozda kandidovao onu Miu Abazovic. Na nju sam skroz zaboravio a ona akademski izucava međunarodne odnose plus radi na doktoratu (istina ne međ. odnose ali je opet plus u odnosu na dinu sa difom). Jedino bi joj problem bilo sto nema iskustva (mada nema ga ni dino da se ne lazemo) i to ako se ne izjasnjava kao bosnjakinja. Ovo bi bio dobar potez NiPa jer bi em kandidovali zenu koje su sad aktuelne u politici, dodatno bi opalio samar Efendicu i ekipi da nije istina da su predsjednici samo za sebe htjeli fotelje.
Ma ja bih uradio totalni reset i D.K. postavio za mandatara Federalne vlade gdje bi i najvise mogao doprinjeti.
Adekvatno mjesto za njega kao i za stranku.
Roccohljup

#73431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

noviforumas wrote: 10/01/2023 13:37
Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:36

Pa naravno da nije, nema covjek nikakve reference za MVP. Nije za toga i tacka. Ali eto, mi smo sad SDA-ovci jer to govorimo.
Eh jebiga sad ako će me proglasiti SDA botom zato što mi se ne sviđa kadrovska politika...pradon politika imenovanja (A_A_AKCIJA :-) ) osmorke......
PM72

#73432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

A Nermin?
A_A_AKCIJA

#73433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Pandakonda wrote: 10/01/2023 13:26 Da sam na konakovicevom mjestu bacio bi im svima rukavicu tako sto bi mozda kandidovao onu Miu Abazovic. Na nju sam skroz zaboravio a ona akademski izucava međunarodne odnose plus radi na doktoratu (istina ne međ. odnose ali je opet plus u odnosu na dinu sa difom). Jedino bi joj problem bilo sto nema iskustva (mada nema ga ni dino da se ne lazemo) i to ako se ne izjasnjava kao bosnjakinja. Ovo bi bio dobar potez NiPa jer bi em kandidovali zenu koje su sad aktuelne u politici, dodatno bi opalio samar Efendicu i ekipi da nije istina da su predsjednici samo za sebe htjeli fotelje.
Sama priroda politike nalaže da Dino mora imati udarnu, ozbiljnu poziciju. Pogotovo na Balkanu, gdje glasači vole vođe, gdje se gleda više priča od učinjenog.

Najbolji dokaz tome je Semir Efendić. Skoro niko ne zna da unazad četiri godine, većinu projekata u Novom Gradu finansira Kanton. U očima građana, Semir je vrijedan i sposoban i zasluge koje pripadaju drugima ubire za sebe.

Drugi primjer je Forto, koji je bio zaštitni znak NS i koji je rastao zahvaljujući njemu.

E zato Dino mora biti vidljiv. Jer nema ništa prirodnije od toga.

Pokazao je mudrost i prepustio vodeće pozicije kada ih je objektivno zaslužio. Time je izigrao SDA koja je mislila da će tako rasturiti Trojku preko Komšića i Efendića, koji su uslovljavali savez time da Dino ne bude ništa.

Isplatilo se jer su došle još veće političke pobjede.

Sada je vrijeme da se kapitalizira. Da se i u ostatku države čuje za rezultate NiP politike. Za to ti treba lider na bitnoj i vidljivoj poziciji.
video

#73434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

Neka statira u kukuruzu :D
Osmi Socrates

#73435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Ljude sa istim inicijalima treba izbjegavati. Takvi uvijek nešto zajebu.
LSD

#73436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LSD »

armin071 wrote: 10/01/2023 13:29
Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:06 dakle da zaključimo:

Saobraćajem će upravljati forto sa društvenim naukama, diplomatiju vodi kifla difovac, a odbranu osuđenik :-) :-) :-) EH jesmo izglasali promjene u mp3 :oops:
Ne kritikujem pravljenje vlasti sa HDZ i SNSD, al brate kadroviranje vam je a la SDA model. :run:
Sve je bolje od Fadila, Bakira, Sebije, Tigra i co….. Znači SDA je postavila ljestivicu tako nisko da bi nam i majmuni iz pionirske bili napredak. I kakve god škole da imaju ako ništa provjerene su tako da je i tu u odnosu na SDA parazitsko mafijasku gamad napredak. Samo laganini…..
Što je najcrnje - u pravu si.
U odnosu na bagru jeste mali napredak.

Ali u pravu je i @Roccohljup. Toliko su nas nisko sveli i navikli na dno da ovakva bjedna riješenja ispadaju bolja u odnosu na njihovo dno. To je tuga :(
Roccohljup

#73437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

Vidiš na nju sam skroz zaboravio a zapala mi je za oko tokom kampanje ( u smisli kvaliteta i kapaciteta za političarku).
Evo i HDZ je nova lica izbacio u prvi plan. Dubravku sam imao priliku upoznati i žena mi se učinala jako pametnom i sposobnom. jedino ne znam što je nisu za finansije predložili jer to joj je fah. :?
Roccohljup

#73438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

Osmi Socrates wrote: 10/01/2023 13:43 Ljude sa istim inicijalima treba izbjegavati. Takvi uvijek nešto zajebu.
Znači Neka ništa a ni kifla (KK- Kifla Konaković) :D :D
video

#73439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:44
Vidiš na nju sam skroz zaboravio a zapala mi je za oko tokom kampanje ( u smisli kvaliteta i kapaciteta za političarku).
Evo i HDZ je nova lica izbacio u prvi plan. Dubravku sam imao priliku upoznati i žena mi se učinala jako pametnom i sposobnom. jedino ne znam što je nisu za finansije predložili jer to joj je fah. :?
Mislis na federalnom nivuo?
Tu da a "gore" ne moze i jare i pare
Osmi Socrates

#73440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Konaković ako bude MVP ne bi trebao uopšte biti vidljiv unutrašnjoj politici.

Inače, Bisera 2.0.

Još jedan razlog da ne bude MVP. Šta će koji kurac MVP da se vuče po blatu bosanske politike?
A_A_AKCIJA

#73441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:41
noviforumas wrote: 10/01/2023 13:37

Eh jebiga sad ako će me proglasiti SDA botom zato što mi se ne sviđa kadrovska politika...pradon politika imenovanja (A_A_AKCIJA :-) ) osmorke......
Imaš moj post gdje sam napisao da bi najbolji kandidat Osmorke bio Arnaut, za MVP. Ali ne može.

Isto kao što mislim da bi Dino bio najbolji premijer Federacije. Ali da se to insistiralo raspala bi se koalicija.

Politika je umjeće mogućeg.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#73442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by izvrsni direktor »

Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:32 Hebiga ja od ministra saobraćaja fakat očekujem da ima ne samo obrazovanje iz te oblasti već i neko iskustvo
Koje obrazovanje bi trebao imati ministar saobracaja i kakvo iskustvo bi trebao imati?
Osmi Socrates

#73443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Mia bi bila solidan izbor za MVP, sudeći po onom što je na papiru. Nisam je slušao nikako.

Mia :thumbup:
noviforumas

#73444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Osmi Socrates wrote: 10/01/2023 13:46 Konaković ako bude MVP ne bi trebao uopšte biti vidljiv unutrašnjoj politici.

Inače, Bisera 2.0.

Još jedan razlog da ne bude MVP. Šta će koji kurac MVP da se vuče po blatu bosanske politike?
I to je tacno. Ti kao MVP provedes mandat na aerodromima i u avionima, kakva vidljivost.
Roccohljup

#73445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

video wrote: 10/01/2023 13:46

Ma bolja bi bila sigurno od onog Golluma Bevande. Čak bi i za federalne finansije bila dobar kandidat (mada je fakad bolja za VM) jer sumnjam da će jelka ići u novi mandat (ne da je hdz ne bi volio već da ona neće).
A_A_AKCIJA

#73446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

izvrsni direktor wrote: 10/01/2023 13:47
Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:32 Hebiga ja od ministra saobraćaja fakat očekujem da ima ne samo obrazovanje iz te oblasti već i neko iskustvo
Koje obrazovanje bi trebao imati ministar saobracaja i kakvo iskustvo bi trebao imati?
Pa zna se, za ministra saobraćaja i komunikacija:

Što noviji iPhone
Pilot ili astronaut

AstroArnaut najbolji kandidat :D
Pandakonda

#73447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Jordan1961 wrote: 10/01/2023 12:52
A_A_AKCIJA wrote: 10/01/2023 12:47

Ok, imaš lični animozitet prema Dini. Nisi jedini.

Ono što isto imaš, je manjak znanja.

Arnaut je Hrvat
Sabina nije Bošnjakinja, tj javno je izašla iz nacionalne pripadnosti (kako ona kaže). Kako misliš njih umjesto Dine? Kako, ako mora biti Bošnjak?

Šta bi bilo da nije podkapacitiran Dino, ako je ovakav strah i trepet za SDA?
Izbacio SDA iz KS evo drugi ciklus.
Izbacio ih na federalnom i državnom nivou.

Kako ti tumačiš kapacitet? Šta je još u politici bitno osim ovih rezultata?
S kim ja ovdje raspravljam. De se malo odmakni od te SDA paradigme da HDZ postavlja ministre Hrvate, SNSD Srbe a stranke i FBiH, da ne kazem SDA, Bosnjake. Ni ti ni Dino ne kontate osnovnu cinjenicu da Osmorka moze izglasati (ako hoce) cijelo VM u PD PS BiH samo svojim glasovima jer imaju apsolutnu vecinu a Becirevica i Komsica u Predsjednistvu BiH. A kamo li u pregovorima dobiti jednog ili dva ministra koji nisu Bosnjaci (a u Osmorki SDP i NS, formalno gradjanske stranke sa vise delegata u PD nego HDZ).
To o cemu ti pricas je ideal prema kojem treba ici, ali to nije trenutna realnost. Dokle god osmorka ne zađe u siroki ili bijeljninu tesko da mogu konkurisati za te kandidate. Barem ne u organima koji se baziraju na konsocijaciji i koji imaju ogranicen broj narodnosti koje mogu participirati. Opet ponavljam, Denis Sulic i reakcije na njegovo potencijalno imenovanje su primjer kako bi to licilo kada bi neke stranke imenovale druge kadrove iz kojih nisu dobili dominantne glasove. Kao sto bosnjaci gledaju na sulica tako bi vjerovatno hrvati na arnauta ili srbi na sasu magazinovica. Ta igra brojeva o kojoj pricas bi samo bosnu bacila u jos vecu krizu i valjda je nakon 25 godina jasno kako sistem vladavine funkcionise. Ti mozes da izvines na guzove izgurati HDZ ili SNSD ali bi to bila katastrofa i samo put u jos vece nemire. Građanske stranke uvijek moraju znati sta zele i imati isti cilj ali se ne mogu preskakati trenutna pravila jer onda nikada necemo stici do cilja. Stavise udaljit cemo se jer je recimo izbor Komsica hrvate samo udaljavao od te ideje a ne privlacio ih.
Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:27
mirza_15 wrote: 10/01/2023 13:20 Dino je dovoljno pametan da ne doljeva ulje na vatru, a i ostali iz Osmorke. Cilj je formirati vlast, a vrijeme će dati bolje odgovore nego da Dino piše Facebook statuse. Ne samo Dino. I ostali iz osmorke su mudro pregrizli jezik radi višeg cilja. Najmanje im je sada potrebno prepucavanje sa članovima Osmorke u javnom prostoru.
Pitanje za vas iz NiPa.....pošto će forto sad na državne jasle ( ali bukvalno :-) ), da li će NiP tražiti da oni preuzmu premijersku poziciju u KS? Činjenica jeste da imaju najviše glasova u kantonu, sami kažete da je NiP dao previše ustupaka do sada, pa možda je ovo prilika da se stvari malo poravnaju. Ili bi to bilo možda opasno u smislu novih tenzija unutar trojke i u KS.
Irfan je sinoc kod Emele rekao kakva je situacija. Ukoliko Forto bude htio ostati onda on moze biti premijer KS, ali ako on napusti onda krecu pregovori jer tesko da NS moze odrzati premijersko mjesto sa 5 ruku. Jedini razlog zasto je NS imala podrsku za ovo mjesto je radi Forte sto se gubi njegovim odlaskom na visi nivo. Ali i to je ok za NS ukoliko recimo sada uzmu barem 4 ministarstva na kantonu kao kompenzaciju za to jedno mjesto. Mislim da ce NiP tesko ici na ovu poziciju jer je njihov predsjedavajuci skupstine osim ako ne misle i tu rotirati nesto. SDP se dovoljno namirio tako da mislim da bi bilo posteno ubaciti nekoga van stranackog ko bi bio zajednicko ime citave koalicije.
video wrote: 10/01/2023 13:40
Ma ja bih uradio totalni reset i D.K. postavio za mandatara Federalne vlade gdje bi i najvise mogao doprinjeti.
Adekvatno mjesto za njega kao i za stranku.
Pa da je Dino malo vise drzak to bi i uradio. Samo sto pod svaku cijenu zeli da se osmorka ne raspe a NES i SzBiH su bili eksplicitno protiv njega. Mada to bi onda ugrozilo i procese u FBiH i onda bi ispalo da smo dzabe sve krecili i ocigledno je MVP kompenzacija za ove ostale gubitke. Ali ako se Efendicu i Ogresevicu da sta zele vjerujem da bi zazmirili na jedno oko da Dino bude premijer.
video wrote: 10/01/2023 13:46

Mia nije koliko znam kandidat za neke federalne izvrsne funkcije. Ona bi bila znaci samo MVP. Ne znam za njenu ekonomsku pozadinu znam samo za međunardne odnose i da trenutno radi doktorski rad u Salzburgu. Forumas je gore dobro napisao da je politika umijece moguceg. Ako cu vec birati između Dine MVP i raspada svega jer su SzBiH i NES debili onda biram prvu opciju.
Roccohljup

#73448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

pa nešto iz saobraćajnog smjera bi bilo ideala.....a iskustvo isto saobraćaj, transport, IKT, putna infrastruktura, i sl.
Novak20

#73449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Osmi Socrates wrote: 10/01/2023 13:46 Konaković ako bude MVP ne bi trebao uopšte biti vidljiv unutrašnjoj politici.

Inače, Bisera 2.0.

U MVP se nakotilo kojekakve bagre, sinova, kćeri, amidžića, dajdžića i td.

Ako ih Dino barem 30% počisti za mandata, a ostale malo promiješa, uraditi će lavovski posao.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#73450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by izvrsni direktor »

Roccohljup wrote: 10/01/2023 13:54

pa nešto iz saobraćajnog smjera bi bilo ideala.....a iskustvo isto saobraćaj, transport, IKT, putna infrastruktura, i sl.
Pa dobro koje su to skole i koja iskustva? Saobracajni inzenjer, gradjevinski inzenjer?
Koje iskustvo: vozac kamiona? Radnik na odrzavanju puteva? Projektant saobracajnica? Projektant na polju niskogradnje?
Locked