Ukrajina

Ermin ZM

#141101 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

Koji to ratove navodis kao primjer? Cecenija i Gruzija su jako male zemlje i tu su rusi dobro zube polomili. Afganistan je veliki razlog propasti SSSR.
Drugi svjetski rat bi bili pregazeni da nije bilo pomoci SAD i UK. I to sovjetski savez a ne Rusija. Rusija koja sada ima oko 140 miliona(ako ne lazu a vjerovatno lazu ko i u svemu), pati od bijele kuge, alkoholizma, lose infrastrukture itd. Prebacivanje na ratnu industriju bi je ekonomski unazadilo za stoljeca.
Sa druge strane NATO ima i brojcanu i ekonomsku moc prema kojoj je ruska smijesna.

https://armedforces.eu/compare/country_NATO_vs_Russia

Ovo su ruski brojevi prije rata i takvi su bili napuhani. Mogu mislit na sta sad lico ovaj omjer
Bullet Tooth Tony

#141102 Re: Ukrajina

Post by Bullet Tooth Tony »

Interesantan pogled na citavu sitauciju UKR-RU

apsidejzi

#141103 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Ermin ZM wrote: 09/01/2023 13:27 Koji to ratove navodis kao primjer? Cecenija i Gruzija su jako male zemlje i tu su rusi dobro zube polomili. Afganistan je veliki razlog propasti SSSR.
Drugi svjetski rat bi bili pregazeni da nije bilo pomoci SAD i UK. I to sovjetski savez a ne Rusija. Rusija koja sada ima oko 140 miliona(ako ne lazu a vjerovatno lazu ko i u svemu), pati od bijele kuge, alkoholizma, lose infrastrukture itd. Prebacivanje na ratnu industriju bi je ekonomski unazadilo za stoljeca.
Sa druge strane NATO ima i brojcanu i ekonomsku moc prema kojoj je ruska smijesna.

https://armedforces.eu/compare/country_NATO_vs_Russia

Ovo su ruski brojevi prije rata i takvi su bili napuhani. Mogu mislit na sta sad lico ovaj omjer
Pa hajde recimo da gledamo 2 sv rat. Da bili bi pregazeni jer su Njemci bili ludi. Oni bi pregazili i VB da nije bilo svjetskog jedinstva da se poraze. Mi nismo ni svjesni koliko je Hitler bio blizu uspjeha. Falilo je veoma malo da onih par miliona njemaca poraze svijet. Kako je tekao rat sa rusima? RUsi su dobili po picki prve dvije godine. Brutalno su ih rasturili. Jedan paralelni rat sa Fincima je tekao isto tako. Finci su ih brutalno rasturili u pocetku. Rusi su gubili teritoriju a bacali ljude da zaustave napredak. A onda je doslo do promijene. Reorganizacija i ogromna mobilizacija a zatim i napredak.

Pogledaj ovu animaciju, odlicna je:

Dope_Man

#141104 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Onda je doslo do pomoci od strane USA koji isti ti rusi mrze. De ba, ljudi mogu "dobiti" rat samo protiv Cecenije, Gruzije i slicnih, dakle 100x manji protivnik i jos po mogucnosti da ima domacih izdajnika, i tad slome zube dok nesto dobiju.
Last edited by Dope_Man on 09/01/2023 15:19, edited 1 time in total.
zigzag

#141105 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

a u rusku stranu su se racunali ukrajinci, gruzijci, mozda i azerbejdzanci i ko zna ko sve ne.
drug_profi

#141106 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

apsidejzi wrote: 09/01/2023 13:01 Pustice i Bosnu i Kosovo niz vodu kao kusur ako postoji prilika da se rat zaustavi. Nakon trece mobilizacije ukrima ce se poceti stezati ruke da daju teritoriju svidjalo se to nama ili ne. Donbas i Krim plus mozda balkan = mir.
Pa covjece evo sad bi te Putin poljubio u guzicu za ovo da dobije.
Ne moze i jare i pare, kako ne kontas?
Ovo gore bi znacilo da Ukrajina gubi i spasavaj bilo sta, samo da Kijev i Harkov ostanu.

Rusi će htjeti da ostanu na Balkanu, ali NATO - TO SIGURNO NEĆE HTJETI!
Pa ćemo vidjeti koliko je čija ruka jaka, ali po mom mišljenju Srbija će najviše najebat.
Ako se nekako izvuku, onda će ta jebena strana biti RS.
A naše je da se jasno deklarišemo i riječima i djelima na kojoj smo strani.
Ništa Iran, Turska na distancu, Samo USA, UK, EU. I sa Izraelom malo onako da se otopli. Barem malo. Npr. ukidanjem imena ulica i škola nazvanih po nacistima i njihovim slugama.
Uprati šta je danas američki ambasador u BiH izjavio. Nije slučajno odabrao te riječi.
Isner

#141107 Re: Ukrajina

Post by Isner »

HarTar wrote: 09/01/2023 12:05 Čuj Bosna se brani u Ukrajini?! Bosna se brani u Lukavici, Doboju, Banja Luci, Višegradu.... Ali izgleda najviše po dijaspori, Sarajevu, Zenici.... preko tastature....
Prva linija vazda bila oko Minhena i Beča :D
dema225

#141108 Re: Ukrajina

Post by dema225 »

apsidejzi wrote: 09/01/2023 13:01
drug_profi wrote: 09/01/2023 12:20

Ovdje si malo kontradiktoran.
Ukrajina ne moze osloboditi - znaci ostace nesto Rusima.
I onda bi im jos trebalo dati stagod na Balkanu, iza leđa NATO paktu?

Pa ne moze i jare i pare.
NATO ce gledati da ima kompaktnu teritoriju koju je lakse braniti i ako ce sta biti kusur za istjerivanje Rusa sa Balkana, onda ce to biti teritorij Ukrajine.

Ali ja mislim da to nije bas jednostavna prica, jer nije samo poraz Rusa dovoljan za Balkan. Potreban je i poraz Srpske politike koja nece prestati sama od sebe biti radikalna. Lakse ce biti naravno ako se Rusi o svom jadu zabave, ali nece ni tada biti lako.
Rat je najbrzi put do poraza, ali su i oni toga svjesni. Mislim da bez Rusije iza leđa, rata neće biti na Balkanu.
Sa Rusijom, vrlo moguće. Ali ne u BiH. Bar za sada.
Problem sa ovim ratom je sto je on tek poceo. Nismo mi jos vidjeli ni jednu armiju u svom najboljem svjetlu, pogotovo rusku. Ako pogledas bilo koji dugorocni ruski rat vidjeces da se ponavlja ista matrica i ovaj rat nije izuzetak. Pocne rat, rusi su katastrofalni, bacaju ljude da ostvare bilo kakav cilj. Uglavnom gube ljudstvo cak i do 500.000. U tom periodu se "procisti" rukovodstvo, prestane korupcija u vojsci jer svi ti porazi dovedu do velike pozornosti u tome kako se trose pare. Pare se krenu investirati u prave projekte i ruska armija pocinje da se razvija. Onda izvrse jos par mobilizacija i u periodu 2-3 godine to postane ogromna armija sa mnogo oruzja.

Mi smo tek na 100.000 poginulih i rusi su malo digli glavu i rekli: hej, ne ide ovo bas kako smo planirali. Koji kurac je naredio da se 600 vojnika stavi u kasarnu 20km od ratista kad znamo za HIMARS-e? Pocelo je preispitvanje odgovornosti unutar naredbodavnog lanca. To automatski znaci da ce doci do ispravki u tom procesu.

S druge strane imamo nabrijane ukrajincke vojnike koji jos uvijek nisu u svojoj punoj snazi. Oni su zaplijenili masu oruzja od rusa i sad to sve repariraju i pripremaju za borbe u kasno proljece i rano ljeto kad teren prestane biti blatnjav. Plus sto su sada dobili oklopna vozila sa zapada i non stop obucavaju nove vojnike. Uskoro ce ukrajinci imati 100.000 visoko obucenih vojnika a rusi ce uraditi jos jednu mobiliaciju sa 500.000 vojnika ali sa updatovanom naredbodavnom strukturom. Visoko obuceni i specijalizirani ukrajinski vojnici protiv slabo motivisanih ali mnogobrojnih orka sa dobrim komandnim lancem. Ja ocekujem veliko krvoprolice tamo nekad u aprilu maju pa nadalje.

TU ce se desiti prve konkretnije stvari i tada cemo znati kud bi stvari mogle ici dalje. Ako rusi budu gubili teritoriju (a ja mislim da hoce) oni ce podici ljestvicu i uraditi vjerovatno trecu mobilizaciju. Drugu mobilizaciju ocekujem vec u januaru ili eventualno u februaru. Sad se javlja novi problem za Evropu. Rusi mobilisu milion a mozda i dva miliona ljudi i ekonomiju pretvaraju u ratnu ekonomiju uzurbano se naoruzavajuci. Znas sta to znaci? Ukri se mogu boriti ali do kada? KOliko tih 100.000 visoko obucenih vojnika moze pobiti orka? Pojavljuje se novi rizik: Sta ako rusi bas podignu gas i pocnu praviti novu crvenu armiju sa 6 miliona vojnika i naguze ukrajinu. Sta ako ukrajina padne? Sad se stavi u poziciju Poljske, Njemacke, Finske, Svedske, Baltickih zemalja i sl. Ukrajina pala a rusi imaju 5-6 miliona vojnika. To je problem.

Eh zato ja mislim da cemo mi na ljeto vjerovatno vidjeti da rusi gube teritoriju ali da ce se ipak traziti neko primirje da se ne ide u ove eskalacije sa razvojem armije. Evropa vrlo dobro zna ruske potencijale i ne zeli da ih budi. Pustice i Bosnu i Kosovo niz vodu kao kusur ako postoji prilika da se rat zaustavi. Nakon trece mobilizacije ukrima ce se poceti stezati ruke da daju teritoriju svidjalo se to nama ili ne. Donbas i Krim plus mozda balkan = mir. Ja bih volio da nema ovog plusa ali daj boze. Mislim da i zbog toga Dodik ovako slobodno promovise svoj fasizam i paradira rs-om.
:lol:
apsidejzi

#141109 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 09/01/2023 14:19
apsidejzi wrote: 09/01/2023 13:01 Pustice i Bosnu i Kosovo niz vodu kao kusur ako postoji prilika da se rat zaustavi. Nakon trece mobilizacije ukrima ce se poceti stezati ruke da daju teritoriju svidjalo se to nama ili ne. Donbas i Krim plus mozda balkan = mir.
Pa covjece evo sad bi te Putin poljubio u guzicu za ovo da dobije.
Ne moze i jare i pare, kako ne kontas?
Ovo gore bi znacilo da Ukrajina gubi i spasavaj bilo sta, samo da Kijev i Harkov ostanu.

Rusi će htjeti da ostanu na Balkanu, ali NATO - TO SIGURNO NEĆE HTJETI!
Pa ćemo vidjeti koliko je čija ruka jaka, ali po mom mišljenju Srbija će najviše najebat.
Ako se nekako izvuku, onda će ta jebena strana biti RS.
A naše je da se jasno deklarišemo i riječima i djelima na kojoj smo strani.
Ništa Iran, Turska na distancu, Samo USA, UK, EU. I sa Izraelom malo onako da se otopli. Barem malo. Npr. ukidanjem imena ulica i škola nazvanih po nacistima i njihovim slugama.
Uprati šta je danas američki ambasador u BiH izjavio. Nije slučajno odabrao te riječi.
I ti i ja znamo da ameri mogu zavrsiti sa rs-om za 10 dana. Da vise ne postoje. Ali ipak oni postoje. RIjeci su jedno, djela su drugo. Kao sto napisah ranije, nisu njima srbi problem. Mali je to narod da bi nesto vrijedio na svjetskoj sceni. Ima tu jos faktora koji meni nisu jasni, a ja bih pare stavio na ruse i zelju zapada da ne talasa previse. Al ne mogu biti pametan.
apsidejzi

#141110 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

dema225 wrote: 09/01/2023 14:27 :lol:
:lol: :lol:
geralt

#141111 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ruski izvori su javili kako su unistili skolu u Kramatorsku u kojoj je navodno bilo 600 ukrajinskih vojnika, kao "osvetu za Makiivku". Mi na temi naravno znamo da Rusi lazu, ali je finski novinar svejedno otisao da provjeri. "Unistena" skola i garaze, koje su btw bile prazne:

Image

Image

Image
512MB

#141112 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

GB: I Challangeri stižu.

Ovi rokaju na 9km udaljenosti.
zigzag

#141113 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

ovo bi bio ozbiljan gejmčenđer:

Kao i svaki britanski tenk (počevši od Centuriona), i Challenger 2 ima ugrađen kotlić za kuhanje vruće vode koja se koristi za pripremu čaja, drugih toplih napitaka ili toplih jela u vrečici.[
Honda Rajvosa

#141114 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Slijedeci su Leopardi... Ocigledno da pripremaju ukrajince za slijedeci push. filuju naoruzanjem i municijom... nakon tenkova jos ostaju avioni, i generalno su presli na nato standard
Peacean

#141115 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Honda Rajvosa wrote: 09/01/2023 15:04 Slijedeci su Leopardi... Ocigledno da pripremaju ukrajince za slijedeci push. filuju naoruzanjem i municijom... nakon tenkova jos ostaju avioni, i generalno su presli na nato standard
Rekli danas švabe nemaju trenutno planove da šalju L2 u Ukrajinu.
Honda Rajvosa

#141116 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Peacean wrote: 09/01/2023 15:09
Honda Rajvosa wrote: 09/01/2023 15:04 Slijedeci su Leopardi... Ocigledno da pripremaju ukrajince za slijedeci push. filuju naoruzanjem i municijom... nakon tenkova jos ostaju avioni, i generalno su presli na nato standard
koliko se sjecam imaju poljaci....a poljaci su u kupovini abramsa i onih juznokorejskih... dovoljno je samo da aminuju poljacima da proslijede svoje ukrima.
saimidin

#141117 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Osim sto je na :bih: izvrsena agresija, nema mnogo slicnosti izmedju :bih: I UA

Tako da je malo nategnuto svako dalje poredjenje, a pogotovu prognoze za dalje

:bih: je svoju borbu vodila kako znala, sad je vrijeme da UA vodi svoju, ali to su potpuno dvije razlicite stvari

UA ce mozda biti primorana da smanji operacije u nekom trenutku, jer zapad moze usloviti slanje mts, ali ne vidim da ce I tada potpisati "dejton"

Oni ce imati svoju specificnu situaciju I stanje, kao sto I :bih: ima dejton, ali ni to nece biti uporedivo, kao ni ostalo sto nije
BiBi911

#141118 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Challenger 1 ce grci poslati I UK ima jos na skladistu oko 70komada.
Lepardi ce bit L1A5 koji stoje u Italiji(trebali bit prodati 2017 pa se nesto pohebalo oko para)

105mm top je dovoljno da se "moderni" ruski oklop savlada. A municije ima dovoljno I ti stariji tenkovi su lagano za obuku.

Sve novije tesko jer sanse da se rusi docepaju istog su velike
drug_profi

#141119 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

USA je gurala Izrael decenijama i parama i oruzjem. Dok Izrael nije postao samostalan, pa i dalje dobija iz US budzeta pare.
Ista ce stvar biti i sa Ukrajinom.
Neće se to promijeniti. NATO treba jako uporište na desnom krilu.
Nije možda čak ni važno ko je na vlasti. To je globalno strateški važno područje.
Čitalac

#141120 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sky News kaže da se radi o deset tenkova Challenger 2, a cilj je da se na taj način podstaknu drugi partneri da učine isto.
One source suggested Britain might offer around 10 Challenger 2 tanks, enough to equip a squadron.
The source said this in itself would not be a "game changer" but it would still be hugely significant because the move would breach a barrier that has so far prevented allies from offering up Western tanks to Ukraine for fear of being seen as overly escalatory by Russia.
That could in turn prompt other allies to do the same, sources said.
"It will be a good precedent to demonstrate [to] others - to Germany first of all, with their Leopards… and Abrams from the United States," the Ukrainian source said.
Peacean

#141121 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Honda Rajvosa wrote: 09/01/2023 15:13

koliko se sjecam imaju poljaci....a poljaci su u kupovini abramsa i onih juznokorejskih... dovoljno je samo da aminuju poljacima da proslijede svoje ukrima.
Ja mislio to nijemci hoće da šalju :thumbup:
Honda Rajvosa

#141122 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

drug_profi wrote: 09/01/2023 15:25 USA je gurala Izrael decenijama i parama i oruzjem. Dok Izrael nije postao samostalan, pa i dalje dobija iz US budzeta pare.
Ista ce stvar biti i sa Ukrajinom.
Neće se to promijeniti. NATO treba jako uporište na desnom krilu.
Nije možda čak ni važno ko je na vlasti. To je globalno strateški važno područje.
Ukrajinci imaju jaku namjensku industriju, i ne bi me iznenadilo da u ubucnosti pocnu da proizvode neke sisteme koje su dobili na poklon. Tj da ih kopiraju. Vidjeli smo da im je za Neptun samo malo falilo, i to malo sto su dobili od zapadnih saveznika je dovelo do rusenja kercha i one moskve
Honda Rajvosa

#141123 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Peacean wrote: 09/01/2023 15:44
Honda Rajvosa wrote: 09/01/2023 15:13

Ja mislio to nijemci hoće da šalju :thumbup:
a sto se tice njemaca, ispiava se puls tamo za slanje i tenkova... poslali su i mardere (ili trebaju poslati).... ne bi me iznenadilo da posalju i oni svojih 20. 20 tamo 20 ovamo, 20 gore, 20 dole, i eto stotinjak zapadnih tenkova u ukrajini.
Last edited by Honda Rajvosa on 09/01/2023 15:51, edited 1 time in total.
zigzag

#141124 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

mardere....

madneri samo pričaju...
doox

#141125 Re: Ukrajina

Post by doox »

Ovo mi je malo iznenađenje jer ih i UK ima samo 227 u upotrebi.
Post Reply