Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#4476 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

carobnjak_N wrote: 09/01/2023 12:34 Racionalno, da je do auta, onaj sistem par-nepar bi trebao smanjiti zagađenje i dati efekat.
Ali nije ništa značajno postigao
Jelde da ti nas malo zezas?
Samo dan nakon uvođenja Operativni stožer Vlade Kantona Sarajevo ukinuo je mjeru zabrane vožnje po sistemu par-nepar na sarajevskom području.
https://balkans.aljazeera.net/news/balk ... u-sarajevu
carobnjak_N

#4477 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by carobnjak_N »

Haris.ba wrote: 09/01/2023 12:38
carobnjak_N wrote: 09/01/2023 12:34 Racionalno, da je do auta, onaj sistem par-nepar bi trebao smanjiti zagađenje i dati efekat.
Ali nije ništa značajno postigao
Samo dan nakon uvođenja Operativni stožer Vlade Kantona Sarajevo ukinuo je mjeru zabrane vožnje po sistemu par-nepar na sarajevskom području.
Zabilježene su tek “blago niže vrijednosti” čestica prašine u odnosu na prethodne dane, u kojima je njihova koncentracija prelazila granicu od 400 mikrograma po prostornom metru, a tolerira se ona do 50 mikrograma.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4478 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

sjećam se kad je čedo ukrao božić nama s eko normom 4 baš 25.12. par nepar
:mrgreen:
Truba

#4479 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Dozer wrote: 09/01/2023 10:24
MehmedPasaMoric wrote: 08/01/2023 09:41 Nema nista od bilo kakve zabrane registracije jer bi to izazvalo opravdano nezadovoljstvo i cak vjerovatno i nemire. Ne mozes u gradu sa najlosijim javnim saobracajem u Evropi odjednom zabraniti nekome da ima auto. Ne mozes nekome na konto registracija za tau auto uzeti par hiljada maraka tokom godina pa onda odjednom reci nema vise. Ma koliko vlast bila losa, toliko glupi nisu sigurno
Niko nikome ni nece zabraniti da ima auto, ali sve ima svoju cijenu.
Neko ko vozi Euro 6, ili EV, ili Hibrid treba da plati manje za registraciju od nekoga ko granga Euro 4, 3,2,1, 0.... Valjda je to poenta besmislene naljepnice Euro norme na vozilu, koja se takodjer naplacuje vec godinama i od cega se u budzet uredno inkasira preko 60 miliona godisnje....

A nemiri u BiH... Ha-Ha.
alo ba šta ću ja vozit s eko normom 4
alo ne ukidaj nas
Haris.ba

#4480 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

carobnjak_N wrote: 09/01/2023 12:40
Haris.ba wrote: 09/01/2023 12:38

Zabilježene su tek “blago niže vrijednosti” čestica prašine u odnosu na prethodne dane, u kojima je njihova koncentracija prelazila granicu od 400 mikrograma po prostornom metru, a tolerira se ona do 50 mikrograma.
Pricamo o mjeri koja nije makla auta koja vise zagadjuju sa cesta, koja je trajala veoma malo i gdje je upitno da li se uopce postivala kako treba.

Zabrani za pocetak mjesec dana euro 1 i 2, pa onda idemo mjeriti. Ali, da se postuje.
MehmedPasaMoric

#4481 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MehmedPasaMoric »

Gdje uopste vidite tolike Euro 1 i 2 automobile u Sarajevu? To su auti tipa Audi 80, Mercedes 190, Golf 2 i 3, Yugo itd., ja nesto iz te kategorije vidim jednom ili nijednom dnevno, tesko da ih ima vise od 100 komada u kompletnom kantonu.
Truba

#4482 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

non stop... kombiji...kamioni...golfaći...škode felicije...
možda nekih 15% 20% na ilidži
BadBoy

#4483 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

carobnjak_N wrote: 09/01/2023 07:40
John Cleese wrote: 08/01/2023 15:06

Ako ne grijesim, broj stanovnika u ovom gradu je ipak nesto veci od dva :D
I nisu zapravo trebali nista ni predlagati.

Vlast nije duzna svakome obezbijediti zivotni standard koji misli da zasluzuje, ali jeste duzna sprijeciti svakoga da nanosi stetu drugima (a trovanje ljudi zagadjenjem je jedan od najgorih nacina nanosenja stete), samo se vec decenijama prave blesavi iz ovdje vise puta navedenih razloga. (Inace, spominjao sam vec, intenzivno zagadjivanje zraka je ovdje pocelo nedugo nakon Drugog svjetskog rata i otad je sve gore i gore, ako izuzmemo onih nekoliko godina rata devedesetih.)

Sto se automobila tice, nije problem samo u zagadjenju koje proizvode (a i uvjeren sam da sarajevski zrak najvise zagadjuju idioti, individualni lozaci svega i svacega).

Ovaj grad je naprosto premalen za ovoliko automobila koliko ih trenutno tu ima u prometu. Nesrazmjer je toliki da se svakodnevno, u odredjeno doba dana na nekoliko sati gubi smisao koristenja motornih vozila - na glavnim je saobracajnicama guzva uzasna i promet tako spor da je brze kretati se pjesice. (Nije nebitno ni da se, barem koliko sam zapazio, u vecini vozila u tim svakodnevnim guzvama vozi samo jedna osoba.)

Stoga bi bilo nuzno, kako god, svesti broj vozila u prometu na odgovarajucu mjeru i naravno, unaprijediti javni prijevoz, sto se vec odavno trebalo desiti, a vjerujem ce se u dogledno vrijeme i desiti.
Cak i samo tramvaj da proradi barem onako kako je nekad radio bilo bi vise nego osjetno poboljsanje.

I da ne zaboravim, nije zabiljezeno da je od "gubljenja dva sata dnevno" ikad iko umro, a od bolestina izazvanih zagadjenim zrakom prijevremeno umiru hiljade ljudi svake godine.
Sapienti sat.
Pa realno, ipak nije od automobila, jer da jeste imali bi valjda i tokom ljeta zagađenja. Iako fakat raja za kilometar pali auto.
Malograđanski mentalitet, ne daj bože da ga ko vidi u tramvaju...
Zagađenje se može riješiti samo promjenom izvora energenata za grijanje, a neko jutro sam čuo prijedlog jednog pulomologa,
kaže riješenje je da se grijemo - na struju.
To znači da bi morali graditi hidroelektrane na rijeci Bosni. Po nekim studijama ih se može izgraditi čak 15 komada, što je energija više
nego dovoljna za sve gradove u BiH, koji se griju na plin i ćumur.
Struja je jedina koja nema apsolutno nikakvih zagađenja za posljedicu. Nula.
Plus možemo postati energetski potpuno neovisni.
Sarajevo i ljeti među najzagađenijima u svijetu: Zgrade prekinule strujanje zraka
Haris.ba

#4484 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

MehmedPasaMoric wrote: 09/01/2023 13:00 Gdje uopste vidite tolike Euro 1 i 2 automobile u Sarajevu? To su auti tipa Audi 80, Mercedes 190, Golf 2 i 3, Yugo itd., ja nesto iz te kategorije vidim jednom ili nijednom dnevno, tesko da ih ima vise od 100 komada u kompletnom kantonu.
Prosjek godina starosti vozila je oko 17 godina. To znaci da je pofin broj tih euro 1 i 2.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4485 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

da, ali gdje su? :mrgreen:
John Cleese

#4486 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

John Cleese wrote: 08/01/2023 15:06

Ako ne grijesim, broj stanovnika u ovom gradu je ipak nesto veci od dva :D
I nisu zapravo trebali nista ni predlagati.

Vlast nije duzna svakome obezbijediti zivotni standard koji misli da zasluzuje, ali jeste duzna sprijeciti svakoga da nanosi stetu drugima (a trovanje ljudi zagadjenjem je jedan od najgorih nacina nanosenja stete), samo se vec decenijama prave blesavi iz ovdje vise puta navedenih razloga. (Inace, spominjao sam vec, intenzivno zagadjivanje zraka je ovdje pocelo nedugo nakon Drugog svjetskog rata i otad je sve gore i gore, ako izuzmemo onih nekoliko godina rata devedesetih.)

Sto se automobila tice, nije problem samo u zagadjenju koje proizvode (a i uvjeren sam da sarajevski zrak najvise zagadjuju idioti, individualni lozaci svega i svacega).

Ovaj grad je naprosto premalen za ovoliko automobila koliko ih trenutno tu ima u prometu. Nesrazmjer je toliki da se svakodnevno, u odredjeno doba dana na nekoliko sati gubi smisao koristenja motornih vozila - na glavnim je saobracajnicama guzva uzasna i promet tako spor da je brze kretati se pjesice. (Nije nebitno ni da se, barem koliko sam zapazio, u vecini vozila u tim svakodnevnim guzvama vozi samo jedna osoba.)

Stoga bi bilo nuzno, kako god, svesti broj vozila u prometu na odgovarajucu mjeru i naravno, unaprijediti javni prijevoz, sto se vec odavno trebalo desiti, a vjerujem ce se u dogledno vrijeme i desiti.
Cak i samo tramvaj da proradi barem onako kako je nekad radio bilo bi vise nego osjetno poboljsanje.

I da ne zaboravim, nije zabiljezeno da je od "gubljenja dva sata dnevno" ikad iko umro, a od bolestina izazvanih zagadjenim zrakom prijevremeno umiru hiljade ljudi svake godine.
Sapienti sat.
Pa realno, ipak nije od automobila, jer da jeste imali bi valjda i tokom ljeta zagađenja. Iako fakat raja za kilometar pali auto.
Zagađenje se može riješiti samo promjenom izvora energenata za grijanje, a neko jutro sam čuo prijedlog jednog pulomologa,
To znači da bi morali graditi hidroelektrane na rijeci Bosni. Po nekim studijama ih se može izgraditi čak 15 komada, što je energija više
Ma zagadjuju i automobili - mnogo manje nego spaljivanje svakojakog smetlja u individualnim lozistima, ali ipak zagadjuju.
A njihovo je ucesce u gradskom prometu ionako neophodno svesti na razumnu mjeru, pa je i svaki nacin i povod za smanjivanje njihovog broja dobrodosao, jer nije i ne moze biti prihvatljivo da po nekoliko sati svakodnevno kroz grad prakticno ne mogu vozilima proci ni vatrogasci ni hitna pomoc ni policija ni bilo ko ko ima zaista valjan razlog za zurbu.

Ideja o gradnji 15 hidroelektrana na Bosni, ako je zaista izvodljiva, zvuci jako dobro.
Dodao bih samo da ni tako dobijenu energiju ne bi trebalo olako rasipati - trebao bi to biti multidisciplinarni projekt koji bi se svakako ticao i striktne provedbe propisa o gradnji (prvenstveno o termickoj izolaciji) i postupnih nuznih korekcija na postojecim objektima te podsticanja upotrebe grijnih sustava visoke iskoristivosti.

U medjuvremenu bi znacajnu promjenu donijelo i konacno ukidanje ove anarhije - da kreteni barem loze ono sto je namijenjeno lozenju, makar to privremeno bio i los ugalj, umjesto da u lozistima spaljuju drvne preradjevine prepune formaldehidnih ljepila, gumu i plastiku.
nepass1

#4487 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nepass1 »

U citavoj bih zagadjenje od kladuse do trebinja. U nakim vukojebinama preko 400 zagadjenje. Samo zbog uglja i opcenito lozenja. nit tamo ima toliko auta nit ogromnih guzvi kao u sarajevu.
Sto nije u njemackoj toliko zagadjenje po velikim gradovima? Jer ne loze kao mi.
carobnjak_N

#4488 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by carobnjak_N »

John Cleese wrote: 09/01/2023 13:12
Ma zagadjuju i automobili - mnogo manje nego spaljivanje svakojakog smetlja u individualnim lozistima, ali ipak zagadjuju.
A njihovo je ucesce u gradskom prometu ionako neophodno svesti na razumnu mjeru, pa je i svaki nacin i povod za smanjivanje njihovog broja dobrodosao, jer nije i ne moze biti prihvatljivo da po nekoliko sati svakodnevno kroz grad prakticno ne mogu vozilima proci ni vatrogasci ni hitna pomoc ni policija ni bilo ko ko ima zaista valjan razlog za zurbu.

Ideja o gradnji 15 hidroelektrana na Bosni, ako je zaista izvodljiva, zvuci jako dobro.
Dodao bih samo da ni tako dobijenu energiju ne bi trebalo olako rasipati - trebao bi to biti multidisciplinarni projekt koji bi se svakako ticao i striktne provedbe propisa o gradnji (prvenstveno o termickoj izolaciji) i postupnih nuznih korekcija na postojecim objektima te podsticanja upotrebe grijnih sustava visoke iskoristivosti.

U medjuvremenu bi znacajnu promjenu donijelo i konacno ukidanje ove anarhije - da kreteni barem loze ono sto je namijenjeno lozenju, makar to privremeno bio i los ugalj, umjesto da u lozistima spaljuju drvne preradjevine prepune formaldehidnih ljepila, gumu i plastiku.
Da, naravno. To o izgradnji hidroelektrana sam čuo od tog čovjeka, doktora za plućne bolesti, na jutarnjem Bht1.
Valjda je čovjek ozbiljan. Reče da postoje urađene studije u vezi toga, od nekog američkog univerziteta, i da je gradnja tih hidroelektrana
potpuno izvodljiva. Napomenuo je da je rijeka Bosna ionako zagađena.

Ali to je samo ideja nekog pojedinca, a sistemski se ne događa ništa.
Međutim, niko neće izaći na neke proteste da napravi pritisak na vlasti, da se krene u ozbiljne korake. Ljudi jednostavno neće.
To stanje svijesti je neobjašnjivo, haman pa idiotsko...ili je riječ o tome da su ljudi potencijalno voljni podržati neke masovne proteste
ali ih treba neko pozvati, alarmirati. To bi valjda bio zadatak ovih nevladinih organizacija, ionako uzimaju keš od stranaca, pa to im je
valjda svrha.
Peacean

#4489 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

mk ultra wrote: 09/01/2023 13:12 da, ali gdje su? :mrgreen:
Non stop se vozaju, to i jeste najgori dio.
zigzag

#4490 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Reci Ne hidroelektanama
shape of despair

#4491 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by shape of despair »

Fakat samo par dana u godini vidim u Sarajevu okolne planine bez trunke one neke izmaglice, ja ljeti a posebno zimi. Kad hoćeš da fotografišeš boje ko saprane. Tek je danas vjetar raspuhao prljavštinu i kad recimo pogledam prema Trebeviću vidim čistinu.
Ovako je rijetko čisto sem na planinama. Neznam kad sam plavog neba vidio i onog plavetnila sem sa nekog brda.
Truba

#4492 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

nepass1 wrote: 09/01/2023 13:15 U citavoj bih zagadjenje od kladuse do trebinja. U nakim vukojebinama preko 400 zagadjenje. Samo zbog uglja i opcenito lozenja. nit tamo ima toliko auta nit ogromnih guzvi kao u sarajevu.
Sto nije u njemackoj toliko zagadjenje po velikim gradovima? Jer ne loze kao mi.
Ravnica pa se razlije
U startu manje loze...a bolja konfiguracija tla
MehmedPasaMoric

#4493 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Haris.ba wrote: 09/01/2023 13:10
MehmedPasaMoric wrote: 09/01/2023 13:00 Gdje uopste vidite tolike Euro 1 i 2 automobile u Sarajevu? To su auti tipa Audi 80, Mercedes 190, Golf 2 i 3, Yugo itd., ja nesto iz te kategorije vidim jednom ili nijednom dnevno, tesko da ih ima vise od 100 komada u kompletnom kantonu.
Prosjek godina starosti vozila je oko 17 godina. To znaci da je pofin broj tih euro 1 i 2.
2005 godiste nije Euro 1, Lada 2005 godiste je Euro 3 a
vecina Evropskih proizvodjaca uveliko Euro 4... Vidi se da nemas bas puno kontakta sa autima pa ti zato nije problem sa budes tako kategorican zagovornik njihovog ukidanja :oops:
Haris.ba

#4494 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

MehmedPasaMoric wrote: 09/01/2023 14:44 2005 godiste nije Euro 1, Lada 2005 godiste je Euro 3 a
vecina Evropskih proizvodjaca uveliko Euro 4... Vidi se da nemas bas puno kontakta sa autima pa ti zato nije problem sa budes tako kategorican zagovornik njihovog ukidanja
A ne znam sta da ti kazem vise.

Zato nam i jeste ovako fino u drzavi.

Kako da napisem, stid me? Kada je prosjek starosti vozila oko 17 godina to ne znaci da su sva vozila stara 17 godina, niti da je najstarije vozilo staro 17 godina.

Pokusavam da se sjetim kad sam u skoli radio racun prosjeka. Mislim da je bilo u osnovnoj skoli.
MehmedPasaMoric

#4495 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Haris.ba wrote: 09/01/2023 16:27
MehmedPasaMoric wrote: 09/01/2023 14:44 2005 godiste nije Euro 1, Lada 2005 godiste je Euro 3 a
vecina Evropskih proizvodjaca uveliko Euro 4... Vidi se da nemas bas puno kontakta sa autima pa ti zato nije problem sa budes tako kategorican zagovornik njihovog ukidanja
A ne znam sta da ti kazem vise.

Zato nam i jeste ovako fino u drzavi.

Kako da napisem, stid me? Kada je prosjek starosti vozila oko 17 godina to ne znaci da su sva vozila stara 17 godina, niti da je najstarije vozilo staro 17 godina.

Pokusavam da se sjetim kad sam u skoli radio racun prosjeka. Mislim da je bilo u osnovnoj skoli.
Sto znaci da je prosjecna eko norma automobila u BiH jednaka normi autimobila starog 17 godina sto je Euro 4 a ne Euro 1. Takodjer, to je prosjek starosti za cijelu drzavu, u Sarajevu je znatno veci standard nego npr u Duvnu pa se to ogleda i na vozni park... Vecina auta u Sarajevu je izmedju 12 i 16-17 godina starosti, vrlo vrlo rijetko da vidim nesto proizvedeno 2000te ili ranije. A Euro 1 i 2 skoro nikad.
Truba

#4496 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Ja sam danas vidio u paromlinskoj 1
I kod veterine eko normu 3
Sve ostalo 4 5 6
Haris.ba

#4497 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Ako je stvarno toliko malo euro 1 i 2 vozila, onda njihova zabrana moze bez problema postati trajna. I dobra priprema za zabranu euro 3.
HelaS

#4498 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 09/01/2023 22:09 Ako je stvarno toliko malo euro 1 i 2 vozila, onda njihova zabrana moze bez problema postati trajna. I dobra priprema za zabranu euro 3.
Koji je smisao zabrane EURO1 i 2, ili 3, sutra i 4? Precizni podaci nakon mjerenja njihovog zagađenja, ili samo iživljavanje ili treba donijeti neko rješenje, pa hajd' nek' bude po manjim EURO motorima, dok iz jednog ugljenog dimnjaka dnevno, ubijeđen sam, iskulja više otrova nego za nekoliko takvih motora :-)
MehmedPasaMoric

#4499 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Pa njega nije briga za smisao jer ni nema auto, isto kao sto bi mene bolio Hasimaga da se sad uvede zabrana prelijetanja helikopteron iznad uze gradske jezgre Kantona Sarajevo.
Haris.ba

#4500 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 09/01/2023 22:14
Haris.ba wrote: 09/01/2023 22:09 Ako je stvarno toliko malo euro 1 i 2 vozila, onda njihova zabrana moze bez problema postati trajna. I dobra priprema za zabranu euro 3.
Koji je smisao zabrane EURO1 i 2, ili 3, sutra i 4? Precizni podaci nakon mjerenja njihovog zagađenja, ili samo iživljavanje ili treba donijeti neko rješenje, pa hajd' nek' bude po manjim EURO motorima, dok iz jednog ugljenog dimnjaka dnevno, ubijeđen sam, iskulja više otrova nego za nekoliko takvih motora :-)
Za sus motore trazis precizne podatke, a za dimnjake imas svoje ubjedjenje?

Nemam ja iluzija, da ti se sve nacrta ti bi opet tjerao svoje.

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/nov ... agadujucih

Dosadašnje analize su pokazale da kvalitet zraka zavisi od kućnih ložišta, negdje oko 50%, preko 30 % je uticaj iz saobraćaja, a u ostalom procentu industrija, pri čemu se ovi omjeri tokom godine mijenjaju
Iz dosadašnjih istraživanja znamo da je uticaj saobraćaja na kvalitet zraka potcijenjen, budući da smo koristili za procjene metodologije i evropske emisione standarde, a naša vozila su u prosjeku starija i najčešće ne posjeduju katalizatore i filtere za prečišćavanje gasova.
Post Reply