Ukrajina

Čitalac

#141076 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski u večerašnjem obraćanju građanima kaže da je general Syrsky obišao ukrajinske položaje kod Soledara i Bahmuta te da će tamo biti upućena pojačanja.
- Danas je general Syrsky obišao postrojbe koje brane prilaze Bakhmutu i Soledaru. On je borcima dodijelio priznanja za pokazanu hrabrost. Na licu mjesta organizirao je korake potrebne za jačanje naše obrane. Konkretno, dolazak dodatnih jedinica i pojačavanje vatre na osvajače. Situacija na bojišnici nije pretrpjela značajne promjene u prvom tjednu godine, teške borbe se vode u regijama Luhansk i Donetsk. Bakhmut se drži. I premda je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne pokušaje ruskih ofenziva. Soledar se drži. Iako je tamo još više razaranja i vrlo teško...Okupator ne štedi živote za sulude ideje vođe ruskog režima. Ovo je jedno od najkrvavijih mjesta na fronti – kazao je Zelenski.
atmel

#141077 Re: Ukrajina

Post by atmel »

Hame_ wrote: 08/01/2023 17:43
Ova žena ima jaja do poda.
Mamu jim fašističku, došlo ti u kuću i prijeti što ga snimaš
atmel

#141078 Re: Ukrajina

Post by atmel »

drug_profi wrote: 08/01/2023 20:05
parappa wrote: 08/01/2023 17:16 Jesu li OS BiH isto imale AMX ili možda još imaju?
AMX-30B
50 komada, od kojih je trecina za dijelove.
Dodaj i 25 komada AMX-10P

Juliuscezar

#141079 Re: Ukrajina

Post by Juliuscezar »

atmel wrote: 08/01/2023 23:18
drug_profi wrote: 08/01/2023 20:05

AMX-30B
50 komada, od kojih je trecina za dijelove.
Dodaj i 25 komada AMX-10P

Nadam se da su ispravni za ne daj Bože
apsidejzi

#141080 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 08/01/2023 21:12 Mislim da je odlicna stvar sto se RS, Dodik i Srbija, ovoliko cvrsto vezu za Rusiju i Putina.
Jer kad potone Rusija i Putin ovi se nece moci odvezati.

Jer definitvna je cinjenica da ce gvozdena zavjesa opet da se postavi. Ruski prirepci nece smjeti opstati sa ove strane.
Mozda je cak za BiH bolje da Rusija sto kasnije bude porazena, jer ce Zapad prije reagovati na ruske supozitorije u NATO zoni.
Ako Putin padne i Rusija izgubi, opasnost je da ovdje stanje ostane isto, jer Srbima nije problem gajiti neke iluzije da su zajebani i jaki.
Onda bi vjerovatno mi morali da im ih razbijamo, a bojim se da nas je SDA zadugo osakatila za tu mogucnost.
Niti volje, niti ljudi, niti lidera, niti cilja.
A posvađani sa prirodnim saveznikom sa kojim smo imali priliku da se izmirimo 30 godina.
Iz nekog jebenog razloga i Evropa i Amerika i UK sute po pitanju ruskih prirepaka na Balkanu. Meni to ne ide u glavu. Zasto ih tolerisu??? Ima jos jedan aspekat koji mi ne ide u glavu: zasto bosnjacka strana ne pritisce zapad da reaguje odlucnije?

Imam ja i neko objasnjenje ali ne znam koliko je ispravno. POkusavam skontati jel ispravno ali nikako da sebi dadnem konacni odgovor. Evo sta ja mislim: jedan dobar dio razloga za sutnju je cinjenica da su srbi mali i nebitan narod. Ne isplati se reagovat kad uzmes u obzir dva ostala aspekta: u BiH su vecina muslimani, ruse ne treba dodatno iritirati tj bolje je iskoristiti iritaciju pomazuci Ukrajini nego otvarati novo poglavlje sa srbima. Svakako su mali i nebitni. Ta tri aspekta bi trebala biti konacni razlog ali nisam siguran. Dakle, na prvom mjestu je Rusija i zelja da ih se ne iritira mnogo (zbog nuklearki) nego da se pomogne Ukrajini i svu eventualnu iritaciju iskoristiti na Ukrajinu. Ona je bitnija i prioritetnija. Ako Ukrajina padne, iduca je Poljska a to je NATO sukob. Sad je vise nego jasno da RUsija ne moze nista NATO-u i jedino sto mogu uraditi je baciti atomske. Dakle, da se iscrpe sto vise, da se sto vise pomogne Ukrajini i onda se zmiri na Balkan i sva sranja na Kosovu i BiH. Drugi aspekt je islamski korijen problema. Mislim da to nije kljucno, ali kad sve uzmes u obzir ja bih rekao da je nekih 10-tak% letargicnosti zbog islama. Treci aspekt koji je mnogo veci jeste nebitnost srba. Oni su jedna mala nacija koja u principu ne moze nista uraditi na svjetskoj sceni osim da odu u Njemacku i skandinaviju kao jeftina radna snaga.

Postoji i jos jedan tj cetvrti potencijalni razlog zasto ne reaguju a to bi bila letargija bosnjackih politicara. Ako oni nista ne reaguju i ne traze reakciju onda ne treba ni reagovati. Kada oni pokazu volju da se suoce sa problemom srba i sa problemom islama/sekularizma u drustvu tj da se ozbiljnije odvoji vjera od drzave, tada ce i zapad biti ozbiljniji.

VJerovatno je miks ova tri-cetiri razloga.
JMGuti

#141081 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Image

Jebote, što je ovaj lik Hame naporan sa spamanjem. Teže loadam ovu temu na forumu nego 4k video.
sajber87

#141082 Re: Ukrajina

Post by sajber87 »

apsidejzi wrote: 09/01/2023 00:38
drug_profi wrote: 08/01/2023 21:12 Mislim da je odlicna stvar sto se RS, Dodik i Srbija, ovoliko cvrsto vezu za Rusiju i Putina.

Jer definitvna je cinjenica da ce gvozdena zavjesa opet da se postavi. Ruski prirepci nece smjeti opstati sa ove strane.
Mozda je cak za BiH bolje da Rusija sto kasnije bude porazena, jer ce Zapad prije reagovati na ruske supozitorije u NATO zoni.
Ako Putin padne i Rusija izgubi, opasnost je da ovdje stanje ostane isto, jer Srbima nije problem gajiti neke iluzije da su zajebani i jaki.
Onda bi vjerovatno mi morali da im ih razbijamo, a bojim se da nas je SDA zadugo osakatila za tu mogucnost.
A posvađani sa prirodnim saveznikom sa kojim smo imali priliku da se izmirimo 30 godina.
Iz nekog jebenog razloga i Evropa i Amerika i UK sute po pitanju ruskih prirepaka na Balkanu. Meni to ne ide u glavu. Zasto ih tolerisu??? Ima jos jedan aspekat koji mi ne ide u glavu: zasto bosnjacka strana ne pritisce zapad da reaguje odlucnije?

Imam ja i neko objasnjenje ali ne znam koliko je ispravno. POkusavam skontati jel ispravno ali nikako da sebi dadnem konacni odgovor. Evo sta ja mislim: jedan dobar dio razloga za sutnju je cinjenica da su srbi mali i nebitan narod. Ne isplati se reagovat kad uzmes u obzir dva ostala aspekta: u BiH su vecina muslimani, ruse ne treba dodatno iritirati tj bolje je iskoristiti iritaciju pomazuci Ukrajini nego otvarati novo poglavlje sa srbima. Svakako su mali i nebitni. Ta tri aspekta bi trebala biti konacni razlog ali nisam siguran. Dakle, na prvom mjestu je Rusija i zelja da ih se ne iritira mnogo (zbog nuklearki) nego da se pomogne Ukrajini i svu eventualnu iritaciju iskoristiti na Ukrajinu. Ona je bitnija i prioritetnija. Ako Ukrajina padne, iduca je Poljska a to je NATO sukob. Sad je vise nego jasno da RUsija ne moze nista NATO-u i jedino sto mogu uraditi je baciti atomske. Dakle, da se iscrpe sto vise, da se sto vise pomogne Ukrajini i onda se zmiri na Balkan i sva sranja na Kosovu i BiH. Drugi aspekt je islamski korijen problema. Mislim da to nije kljucno, ali kad sve uzmes u obzir ja bih rekao da je nekih 10-tak% letargicnosti zbog islama. Treci aspekt koji je mnogo veci jeste nebitnost srba. Oni su jedna mala nacija koja u principu ne moze nista uraditi na svjetskoj sceni osim da odu u Njemacku i skandinaviju kao jeftina radna snaga.

Postoji i jos jedan tj cetvrti potencijalni razlog zasto ne reaguju a to bi bila letargija bosnjackih politicara. Ako oni nista ne reaguju i ne traze reakciju onda ne treba ni reagovati. Kada oni pokazu volju da se suoce sa problemom srba i sa problemom islama/sekularizma u drustvu tj da se ozbiljnije odvoji vjera od drzave, tada ce i zapad biti ozbiljniji.

VJerovatno je miks ova tri-cetiri razloga.
Razlog je sto ako pritisnu dodika dok je sda vlast onda ce sda i df politicki da profitiraju a jedan su od uzroka problema. Zapad ne zeli sda koji su otvoreno uz iran a samim tim prikriveno za ruski sistem vrijednosti. Zato ameri i eu podrzavaju trojku ili osmorku kako god.
Distortion

#141083 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

drug_profi

#141084 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

apsidejzi wrote: 09/01/2023 00:38 VJerovatno je miks ova tri-cetiri razloga.
sajber87 wrote: 09/01/2023 00:58 Razlog je sto ako pritisnu dodika dok je sda vlast onda ce sda i df politicki da profitiraju a jedan su od uzroka problema. Zapad ne zeli sda koji su otvoreno uz iran a samim tim prikriveno za ruski sistem vrijednosti. Zato ameri i eu podrzavaju trojku ili osmorku kako god.
I ja sam se oduvijek pitao zasto smo ostavljeni na cjedilu.
A onda sam pokusao da se izmaknem od lonca dovoljno da pokusam sagledati sve.

Posto ovdje to nije tema i da ne bi bilo brisano bezveze i da ne oftopičarimo reći ću samo:
nema to veze sa Srbima, samo sa time sto je Bosanska borba izgubila svoje ciljeve.
Ti su ciljevi prerasli u nesto drugo cemu Zapad nije htio pomoci.
Da ne nabrajam događaje, od islamizacije armije, preko teroristickih celija po BiH, Iranaca, odbijanja Aprilskog, do Bakirove sabotaže oko revizije presude za agresiju.
Kome pomoći kad i narod opet bira te iste?
Sad ova vlast možda može lobiranjem da probudi podršku, jer su nikad bolje okolnosti za to.
Pitanje je sta ce se uraditi.
drug_profi

#141085 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Distortion wrote: 09/01/2023 07:36
Žestoko se roka negdje. Soledar, Bahmut, Kremina, Svatove...?
zigzag

#141086 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 09/01/2023 08:50
sajber87 wrote: 09/01/2023 00:58 Razlog je sto ako pritisnu dodika dok je sda vlast onda ce sda i df politicki da profitiraju a jedan su od uzroka problema. Zapad ne zeli sda koji su otvoreno uz iran a samim tim prikriveno za ruski sistem vrijednosti. Zato ameri i eu podrzavaju trojku ili osmorku kako god.

Posto ovdje to nije tema i da ne bi bilo brisano bezveze i da ne oftopičarimo reći ću samo:
nema to veze sa Srbima, samo sa time sto je Bosanska borba izgubila svoje ciljeve.
Da ne nabrajam događaje, od islamizacije armije, preko teroristickih celija po BiH, Iranaca, odbijanja Aprilskog, do Bakirove sabotaže oko revizije presude za agresiju.
Sad ova vlast možda može lobiranjem da probudi podršku, jer su nikad bolje okolnosti za to.
Bosanska borba ima smisla samo u okviru neke veće zajednice. Ako nije Jugoslavija mora biti EU. Ovako je ostavljena razapeta između pretenzija okolnih zemalja. Tu je onda moguće svašta.

Što se tiče situacije u Ukrajini, da li je moguće da je korištenje avijacije svedeno na minimum.
apsidejzi

#141087 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 09/01/2023 08:50

Ja mislim da je ovo i te kako tema i da je vezano sa Ukrajinom. Naime, rat u Ukrajini moze se zavrsiti vojno pobjedom Ukrajine ali kako stvari stoje na terenu, tesko. Mi cemo vjerovatno vidjeti jos par ukrajinskih naleta kao jesenas i vjerovatno ce se osloboditi Lugansk oblast ako ne i Melitopolj i Mariupolj ali Krim i Donbas ce ici veoma veoma tesko. Ruska armija bas mora popustiti po savovima da bi se do desilo. Moguce, ali tesko. Ja bih volio da tako bude no bojim se da je realnost drugacija.

Sta to onda znaci? To znaci da cemo imati dugogodisnji rat koji ce nakon nekog vremena doci do pregovora. Rusi ce traziti ustupke. Bojim se da mi i Kosovo ne postanemo kusur. Da je Rusija uspjela uzeti Ukrajinu u februaru/martu prosle godine, sada Bosna i Hercegovina ne bi postojala i mi bismo imali rat u njoj. To je fakat tako i slijep je onaj ko to ne vidi. Dodik je u Decembru 2021-e zamrznuo proces na 6 mjeseci nadajuci se da ce stvar u ukrajini (koja tada nije ni pocela ali on je vjerovatno bio informisan) zavrsiti se u rusku korist. On bi u Junu 2022-e proglasio neovisnost i to bi bio kraj BiH. Mozda neki lokalni rat i sta li vec.

Zapad ne bi mrdnuo prstom i BiH bi pala iz istih razloga koje spominjemo u nasim komentarima. Pogresna politika Bosnjaka, konstantno oslanjanje na Tursku i islamske zemlje (pogotovo Iran) i duboko uplitanje religije u drzavne strukture. To jednostavno nije zapadna vrijednost. Pustili bi nas niz vodu i sve bi ovisilo da li ima dovoljno patriota koji bi branili BiH. Vjerovatno nema!!!

No taj plan je propao zahvaljujuci ukrajinskom otporu i sad su geopoliticke karte opet izmjesane. Hajmo gledati u buducnost. Ukrajina tesko da moze osloboditi svu teritoriju a rat nekada mora stati. Stace za pregovarackim stolom. Ja se bojim da BiH ne bude kusur tog mira. Rusi ce mozda pustiti neke oblasti u Ukrajini ako dobiju na balkanu veci uticaj. A to opet znaci rat.

Tako da, ja ne mislim da je tema BiH daleko od teme Ukrajina.
zigzag

#141088 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Image

Jučerašnji satelitski snimci sjeverno od Soledara. Tačno se vidi gdje su pozicije.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#141089 Re: Ukrajina

Post by F&N »

Bernardinac wrote: 08/01/2023 22:19

Bravo drug, to je to👍
Hajmo jos jedan krug uzaludnog nadanja da ce se sve ovo negativno odraziti na RS i na uticaj Srbije u BiH.
Jednostavno vec 25 godina ljudi orgijaju fasizmom pred ocima cijelog svijeta, negiraju presude, kriju zlocince, verbalno vrijeđaju zapad i zapadne lidere, verbalno vrijeđaju zrtve, ismijavaju se s njima, otvoreno podrzavaju Rusiju itd. itd... i je li se neko nekad pocesao oko toga. Niko nikad i nece dok ne ugrozi zapad. A ovo ovdje je premalo da bi njih ugrozilo i boli i kurko. Ugrozila ih je Rusija i tu su zapeli. A za sacicom muslimana koji hoce neku multikulti drzavicu na nekom Balkanu, jebe ih se ko i nas za problem Madagaskara sa prekomjernom vlagom u zraka.

Nazalost mi smo prilike svoje propustili da uzmemo incijaticu u uredjenju drzave. Tj SDA nam ne jebala sve za sva vremena. Pa i SDP i SBiH i DF kao dosadasnji ucesnici u vlasti su bili fokusirani samo na fotelje i pare. Da se ne lazemo.

Nemamo mi kao narod taj mentalitett za razliku od albanaca. I tu se zavrsava svako poredjenje izmedju nas i kosovara.
Kod nas ljudi idu u Lukavicu kod katila da rade servis klime da ustede 10 KM. Albanac bi platio 50 KM vise ali ne bi srbinu dao pare. I zato oni imaju Kosovo koje je kasnilo za nama stotine godina a sada su pojam samostalnoati za nas.

Kakav narod takvi politicari!

Sry za off ali samo mi vise nije jasno kako se iko nada da ce nam iko ista pomoci.
HarTar

#141090 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Čuj Bosna se brani u Ukrajini?! Bosna se brani u Lukavici, Doboju, Banja Luci, Višegradu.... Ali izgleda najviše po dijaspori, Sarajevu, Zenici.... preko tastature....
Čitalac

#141091 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kijev je od Tbilisija zatražio sistem Buk koji je Ukrajina dostavila Gruziji tokom rata 2008. godine, kaže ukrajinski diplomata Andrij Kasjanov. Gruzija ponavlja da neće slati vojnu pomoć.
- Ukrajinska strana dosljedna je u svojim zahtjevima svim međunarodnim partnerima, uključujući Gruziju, za osiguranjem oružja, vojne opreme i streljiva, a također je otvoreno istaknula vitalnu potrebu za naoružanjem na samom početku velike ruske invazije na Ukrajinu. Konkretno, tražili smo transfer kompleksa Buk, koje je Ukrajina prebacila Gruziji tijekom rata 2008. godine – ističe Kasjanov.

Zahtjev Ukrajine također je uključivao protutenkovske sustave Javelin koje su Sjedinjene Države prebacile u Gruziju. Što se tiče potonjih, nije bilo samo suglasnosti Sjedinjenih Država, već i prijedloga da se zamijene novijim kompleksima.
- Unatoč činjenici da je gruzijska vlada kategorički odbila pružiti vojnu pomoć, Ukrajina se protivi korištenju ovog pitanja u domaćim političkim sporovima i odbacuje bilo kakve optužbe za pokušaje uvlačenja Gruzije u rat s Rusijom – kaže Kasjanov.
Krajem prosinca gruzijski premijer Irakli Garibashvili rekao je kako vjeruje da je ono što službeni Tbilisi čini da podrži Ukrajinu sasvim dovoljno te dodao da je "neugodno iznenađen" zbog najnovijih izjava iz Kijeva.
drndalo

#141092 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

JDAM snimljen natovaren na Su-24...

drug_profi

#141093 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

apsidejzi wrote: 09/01/2023 11:11 Ukrajina tesko da moze osloboditi svu teritoriju a rat nekada mora stati. Stace za pregovarackim stolom. Ja se bojim da BiH ne bude kusur tog mira. Rusi ce mozda pustiti neke oblasti u Ukrajini ako dobiju na balkanu veci uticaj. A to opet znaci rat.
Ovdje si malo kontradiktoran.
Ukrajina ne moze osloboditi - znaci ostace nesto Rusima.
I onda bi im jos trebalo dati stagod na Balkanu, iza leđa NATO paktu?

Pa ne moze i jare i pare.
NATO ce gledati da ima kompaktnu teritoriju koju je lakse braniti i ako ce sta biti kusur za istjerivanje Rusa sa Balkana, onda ce to biti teritorij Ukrajine.

Ali ja mislim da to nije bas jednostavna prica, jer nije samo poraz Rusa dovoljan za Balkan. Potreban je i poraz Srpske politike koja nece prestati sama od sebe biti radikalna. Lakse ce biti naravno ako se Rusi o svom jadu zabave, ali nece ni tada biti lako.
Rat je najbrzi put do poraza, ali su i oni toga svjesni. Mislim da bez Rusije iza leđa, rata neće biti na Balkanu.
Sa Rusijom, vrlo moguće. Ali ne u BiH. Bar za sada.
Last edited by drug_profi on 09/01/2023 12:25, edited 1 time in total.
drug_profi

#141094 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

drndalo wrote: 09/01/2023 12:12 JDAM snimljen natovaren na Su-24...

Pročitao sam na nekom sajtu da rusi tvrde da su jučer oborili 5 ukrajinskih aviona. Pošto Rusi lažu, ne uzimam to zdravo za gotovo, ali u vezi sa ovom slikom gore, pitam se sad da li je porasla aktivnost zracnih snaga na koju Rusi odgovaraju sa R-37?
Dimu1927

#141095 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

zigzag wrote: 09/01/2023 11:45
Spoiler
Show
Image
Jučerašnji satelitski snimci sjeverno od Soledara. Tačno se vidi gdje su pozicije.
gdje se mogu gledati satelitske snimke ? google maps se nikad nije azurirao od pocetka agresije...
zigzag

#141096 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

sentinel hub
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#141097 Re: Ukrajina

Post by izvrsni direktor »

apsidejzi wrote: 09/01/2023 00:38

Ima jos jedan aspekat koji mi ne ide u glavu: zasto bosnjacka strana ne pritisce zapad da reaguje odlucnije?
koja bosnjacka strana, ona koja dovodi iranske diplomate da salju antizapadne poruke iz sarajeva? ma daj
drndalo

#141098 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Snimak ko zna kojeg "hrabrog" napada Rusa sredinom livade, kao i rezultati...

agent_zero

#141099 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Nije dovoljno!

Cikotić: Obavještajni podaci ukazuju da će na obilježavanju 9. januara biti lica iz Wagner grupe

https://www.klix.ba/vijesti/bih/cikotic ... /230109041

Mi moramo se jasno i precizno opredijeliti i jačati odnose sa Ukrajinom i zapadom u praksi, a ne deklarativno.

Treba vješati ukrajinske zastave, Vijećnicu obojiti u boje Ukrajine, razviti vojnu saradnju sa Ukrajinom, ugostiti ZSU, Kraken i Azov na našim obljetnicama, da se zna mi ovdje nismo i nećemo biti dio tzv. rusko-srpskog sveta!
apsidejzi

#141100 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 09/01/2023 12:20
apsidejzi wrote: 09/01/2023 11:11 Ukrajina tesko da moze osloboditi svu teritoriju a rat nekada mora stati. Stace za pregovarackim stolom. Ja se bojim da BiH ne bude kusur tog mira. Rusi ce mozda pustiti neke oblasti u Ukrajini ako dobiju na balkanu veci uticaj. A to opet znaci rat.
Ovdje si malo kontradiktoran.
Ukrajina ne moze osloboditi - znaci ostace nesto Rusima.
I onda bi im jos trebalo dati stagod na Balkanu, iza leđa NATO paktu?

Pa ne moze i jare i pare.
NATO ce gledati da ima kompaktnu teritoriju koju je lakse braniti i ako ce sta biti kusur za istjerivanje Rusa sa Balkana, onda ce to biti teritorij Ukrajine.

Ali ja mislim da to nije bas jednostavna prica, jer nije samo poraz Rusa dovoljan za Balkan. Potreban je i poraz Srpske politike koja nece prestati sama od sebe biti radikalna. Lakse ce biti naravno ako se Rusi o svom jadu zabave, ali nece ni tada biti lako.
Rat je najbrzi put do poraza, ali su i oni toga svjesni. Mislim da bez Rusije iza leđa, rata neće biti na Balkanu.
Sa Rusijom, vrlo moguće. Ali ne u BiH. Bar za sada.
Problem sa ovim ratom je sto je on tek poceo. Nismo mi jos vidjeli ni jednu armiju u svom najboljem svjetlu, pogotovo rusku. Ako pogledas bilo koji dugorocni ruski rat vidjeces da se ponavlja ista matrica i ovaj rat nije izuzetak. Pocne rat, rusi su katastrofalni, bacaju ljude da ostvare bilo kakav cilj. Uglavnom gube ljudstvo cak i do 500.000. U tom periodu se "procisti" rukovodstvo, prestane korupcija u vojsci jer svi ti porazi dovedu do velike pozornosti u tome kako se trose pare. Pare se krenu investirati u prave projekte i ruska armija pocinje da se razvija. Onda izvrse jos par mobilizacija i u periodu 2-3 godine to postane ogromna armija sa mnogo oruzja.

Mi smo tek na 100.000 poginulih i rusi su malo digli glavu i rekli: hej, ne ide ovo bas kako smo planirali. Koji kurac je naredio da se 600 vojnika stavi u kasarnu 20km od ratista kad znamo za HIMARS-e? Pocelo je preispitvanje odgovornosti unutar naredbodavnog lanca. To automatski znaci da ce doci do ispravki u tom procesu.

S druge strane imamo nabrijane ukrajincke vojnike koji jos uvijek nisu u svojoj punoj snazi. Oni su zaplijenili masu oruzja od rusa i sad to sve repariraju i pripremaju za borbe u kasno proljece i rano ljeto kad teren prestane biti blatnjav. Plus sto su sada dobili oklopna vozila sa zapada i non stop obucavaju nove vojnike. Uskoro ce ukrajinci imati 100.000 visoko obucenih vojnika a rusi ce uraditi jos jednu mobiliaciju sa 500.000 vojnika ali sa updatovanom naredbodavnom strukturom. Visoko obuceni i specijalizirani ukrajinski vojnici protiv slabo motivisanih ali mnogobrojnih orka sa dobrim komandnim lancem. Ja ocekujem veliko krvoprolice tamo nekad u aprilu maju pa nadalje.

TU ce se desiti prve konkretnije stvari i tada cemo znati kud bi stvari mogle ici dalje. Ako rusi budu gubili teritoriju (a ja mislim da hoce) oni ce podici ljestvicu i uraditi vjerovatno trecu mobilizaciju. Drugu mobilizaciju ocekujem vec u januaru ili eventualno u februaru. Sad se javlja novi problem za Evropu. Rusi mobilisu milion a mozda i dva miliona ljudi i ekonomiju pretvaraju u ratnu ekonomiju uzurbano se naoruzavajuci. Znas sta to znaci? Ukri se mogu boriti ali do kada? KOliko tih 100.000 visoko obucenih vojnika moze pobiti orka? Pojavljuje se novi rizik: Sta ako rusi bas podignu gas i pocnu praviti novu crvenu armiju sa 6 miliona vojnika i naguze ukrajinu. Sta ako ukrajina padne? Sad se stavi u poziciju Poljske, Njemacke, Finske, Svedske, Baltickih zemalja i sl. Ukrajina pala a rusi imaju 5-6 miliona vojnika. To je problem.

Eh zato ja mislim da cemo mi na ljeto vjerovatno vidjeti da rusi gube teritoriju ali da ce se ipak traziti neko primirje da se ne ide u ove eskalacije sa razvojem armije. Evropa vrlo dobro zna ruske potencijale i ne zeli da ih budi. Pustice i Bosnu i Kosovo niz vodu kao kusur ako postoji prilika da se rat zaustavi. Nakon trece mobilizacije ukrima ce se poceti stezati ruke da daju teritoriju svidjalo se to nama ili ne. Donbas i Krim plus mozda balkan = mir. Ja bih volio da nema ovog plusa ali daj boze. Mislim da i zbog toga Dodik ovako slobodno promovise svoj fasizam i paradira rs-om.
Post Reply