Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#3476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Rugafet wrote: 08/01/2023 23:28 Pa vjerovatno zato jer je taj isti društveno politički sistem jedan od glavnih uzroka zato sto vise ne živimo u BiH, mislim da skoro niko nije otišao jer mu u BiH ne odgovaraju klimatski uvjeti npr. A na kraju krajeva to sto smo otišli ne oduzima mi ama bas nikakvo pravo da radim i pišem (naravno u skladu s propisi) šta hoću u odnosu na ove koji su ostali kapiras?
Ja kapiram sve to.

Medjutim, od svoje raje u dijaspori 90% ih npr gleda face tv, centralni dnevnik, sve moguce emisije, zakone, ustav bla bla i sl.

Mislim, da su to radili dok su bili ovdje, mozda bi stvari bile drugacije.
Kiki_Musampa

#3477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Kiki_Musampa »

Chmoljo wrote: 09/01/2023 00:18
Kiki_Musampa wrote: 08/01/2023 23:57

Ako navedeš primjer,da je dječiji doplatak 200 KM u BiH (nisam ja naveo), znači da je svugdje tako. Ja tvrdim da nije(košto i nije,jer nije Sarajevo BiH. Ko krivi Sarajevo izašta,ti si to počeo izvlačiti iz naftalina). Kantoni ko kantoni su skroz druga priča nevezana za gore navedeno,jer onda otvaramo još daljnja pitanja kao što su da tvoje osiguranje ne vrijedi pišljive bobe kada prodješ Bijambare itd. Vratimo se temi :thumbup:
Nisam ja naveo da je doplatak 200 u BiH nego su se referisali na 1000 porodiljske koje su tek odnedavno i poneki drugi kabtoni poceli davati, nepravilno je nazivajuci doplatkom. Djeciji doplatak nisam siguran da uopste postoji u drugim kantonima osim u KS, dakle iz KSsu oni koje navode.

Pa sam ih ispravio.

A ti si se svezo sa svojom pricom o sarenim lazama.

:roll:
Haj da završimo ovo. Ti si počeo sa ovim:
"Taj sa tri malo curice ima oravo na djeciji doplatak od 150-200 KM dok su sve tri na redovnom skolovanju."
Pitanje za tebe: Gdje roditelji (oboje zaposleni- mislim da su primjer radnik u Avazu i nastavnica) imaju
pravo na dječiji doplatak u ovom iznosu?
Ne provociram,ne izazivam, al da vidim je li moguće da za ovo nisam znao.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

Kiki_Musampa wrote: 09/01/2023 07:59

Nisam ja naveo da je doplatak 200 u BiH nego su se referisali na 1000 porodiljske koje su tek odnedavno i poneki drugi kabtoni poceli davati, nepravilno je nazivajuci doplatkom. Djeciji doplatak nisam siguran da uopste postoji u drugim kantonima osim u KS, dakle iz KSsu oni koje navode.

Pa sam ih ispravio.

"Taj sa tri malo curice ima oravo na djeciji doplatak od 150-200 KM dok su sve tri na redovnom skolovanju."
Pitanje za tebe: Gdje roditelji (oboje zaposleni- mislim da su primjer radnik u Avazu i nastavnica) imaju
U KS na koji su se najvjerovatnije njih dvojica i referisali.

Ako je potrebno, mogu ubuduce uz tacan naziv mjesta gdje se neko pravo moze ostvariti navesti i tacan naziv propisa sa brojem sluzbenih novina, a sto da ne i tacan clan zakona.

Kako slucajno ti ne bi dosao u zabludu da je neko rekao nesto sto si ti mislio da je rekao.
zgiba

#3479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zgiba »

Pa sam ih ispravio.

Ovdje je sve objasnjeno. Porodice sa troje i vise djece imaju pravo na dodatak bez obzira na visinu primanja.

https://www.novigradsarajevo.ba/news/de ... i-dodatak/
Bodkin

#3480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

The BEN10 wrote: 08/01/2023 16:09
skafiskafsnjak wrote: 08/01/2023 14:59

Buhahahaha pa to je Bake davno predlozio :D
SDA razmisljanje
Strašno. Ne mogu shvatiti odakle im dolazi inspiracija za takve stupidne zamisli.
Covjek je objasnio drugim postom iako je na prvu jako glupa ideja :D
On govori od poreza koji u njemackoj placas da dio tog poreza ide u bih. Sto je posteno al to ti je kao kad dodje lokalni bilder i uzme ti marku u osnovnoj skoli. Posteno je da mu kazes da je tvoja al i dalje mu das marku :D
Bodkin

#3481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

bumerangss wrote: 08/01/2023 16:32
Ozimician wrote: 07/01/2023 19:44

Apsolutno se slažem s ovim. Država nema nekih mehanizama da zadrži stanovništvo, ako želi da napravi nešto - mora da ponudi nešto totalno drugačije. A obzirom da naša država "usklađuje zakone sa EU" - mrka kapa. Čak sam vidio i inicijativu od EU da BiH mora uskladiti porezne propise sa EU, posebno porez na dobit. Eh tu može naša država da uradi tipa da kaže - nema poreza na dobit, na dohodak i onda da time privuče remote radnike, freelancere i slične koje takve stvari odbijaju od EU.

Što se iseljavanja tiče, iseljavanje će se smanjiti značajno onda kad oficijelna prosječna plata u BiH bude 2000 KM. Dok se to ne desi, gledat ćemo iseljavanje.

Hrvatski demograf i univ. profesor Tado Jurić - koji je napisao knjigu "Iseljavanje Hrvata u Njemačku" je odlično obrazložio iseljavanje danas i nekad i razloge za tim. On je također naveo da razlika u plati mora da bude minimalno 1,7x da bi ostao na nuli što se standarda tiče, bez obzira gdje iseljavaš (ukoliko moraš platiti kiriju). Tako da kad neki NK radnik u BIH bude radio za 2000 KM netto, neće mu pasti napamet da ide u Njemačku da radi za 2000€ netto (izuzetaka će naravno uvijek biti, ali to je neko pravilo).
Pa sad svaki dobar keramicar zidar autolimar... ima preko 2000 KM

Ljudi vise ne idu zbog male plate nego zbog sistema kojeg ovdje nema! Ima države u smislu da guli poreze PDV takse... ali kad treba dio toga vratiti stanovniku onda nema, samo za budzetlije ima i to krupne ribe
Pa jarane nece svi da budu keramicari i zidaru u pm. Sta ako necu da budem zanatlija?
Bodkin

#3482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Thorgerson wrote: 09/01/2023 00:53
Rugafet wrote: 08/01/2023 23:28 Pa vjerovatno zato jer je taj isti društveno politički sistem jedan od glavnih uzroka zato sto vise ne živimo u BiH, mislim da skoro niko nije otišao jer mu u BiH ne odgovaraju klimatski uvjeti npr. A na kraju krajeva to sto smo otišli ne oduzima mi ama bas nikakvo pravo da radim i pišem (naravno u skladu s propisi) šta hoću u odnosu na ove koji su ostali kapiras?
Ja kapiram sve to.

Medjutim, od svoje raje u dijaspori 90% ih npr gleda face tv, centralni dnevnik, sve moguce emisije, zakone, ustav bla bla i sl.

Mislim, da su to radili dok su bili ovdje, mozda bi stvari bile drugacije.
Ludi ljudi, sta drugo reci. Da danas pored hiljada opcija da gledas najzanimljivije dokumentarce o svakoj temi gledas facetv ili centralni dnevnik, moras biti posebna vrsta mazohiste i debila. Ili da ti je 50+ i odrastao si u bih :D
Ecci
Vozim: Biciklam

#3483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Izasao je nacrt novog zakona o njemackom drzavljanstvu :thumbup: Ako se usvoji moci ce se:

- pored dobijenog njemackog zadrzati i drzavljanstvo maticne zemlje;
- podnijeti zahtjev za dobijanje njemackog drzavljanstva vec nakon 5 godina boravka u DE (dosad je bilo 8 godina)

- ako se dobro vlada njemackim jezikom bice moguce dobiti drzavljanstvo vec nakon 3 godine.
Dope_Man

#3484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Bodkin wrote: 09/01/2023 09:31
The BEN10 wrote: 08/01/2023 16:09

Strašno. Ne mogu shvatiti odakle im dolazi inspiracija za takve stupidne zamisli.
On govori od poreza koji u njemackoj placas da dio tog poreza ide u bih. Sto je posteno al to ti je kao kad dodje lokalni bilder i uzme ti marku u osnovnoj skoli. Posteno je da mu kazes da je tvoja al i dalje mu das marku :D
Ma taj dio od koga dolazi uplata je nebitan. Sama ideja da zivis i radis u drzavi A, i kao drzava B treba imati nesto od toga je smijesna, da ne kazem sta gore.
Kao drzavi A bi trebalo da je OK da dio poreza koji ubere od mene salje drzavi B samo jer sam tamo odrastao.. de ba. Al opet, to je prijedlog lika koji bi potpuno zabranio odlazak.
sabanss

#3485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Dope_Man wrote: 09/01/2023 10:39

Ma taj dio od koga dolazi uplata je nebitan. Sama ideja da zivis i radis u drzavi A, i kao drzava B treba imati nesto od toga je smijesna, da ne kazem sta gore.
Kao drzavi A bi trebalo da je OK da dio poreza koji ubere od mene salje drzavi B samo jer sam tamo odrastao.. de ba. Al opet, to je prijedlog lika koji bi potpuno zabranio odlazak.
Ima takvih država... Iran, Koreja. To je taj mentalni sklop. Čak su i Rusija i Kina stepenicu iznad.
sabanss

#3486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Mada nešto kontam, šta sa onima kojima su roditelji preminuli netom prije odlaska u penziju i nisu koristili usluge zdravstvenog sistema. Mogla bi BiH nasljednicima da vrati koju marku.
Bodkin

#3487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Nije to glupa ideja samo je neizvodiva
konami666

#3488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

PaulTracy wrote: 08/01/2023 19:13
konami666 wrote: 08/01/2023 18:14

:lol: :lol: :lol:
A šta je sa onima koji su otišli u druge zemlje? Mogli bi me samo za kurku povuci. Moji roditelji su plaćali porez i doprinose tako da za te dodatne poreze bi mogli dobiti samo jednu stvar od mene. Pa kad bi bilo tako nešto samo bi bacio onaj bosanski VARTA pasoš u kantu za smeće.
Je li ovo realno da niko ne konta u PM,već 5. ili 6. koji isto piše.
Nisam napisao "ja bih svima udario dodatno 20% poreza i doprinosa" već sam napisao da bi one poreze i doprinose koje su svakako obavezni plaćati drugačije rasporedio , da bi dio od toga išao i BiH a ne sve državi s kojom radnik iz BiH prvih 20/30/40 godina nikakve veze imao nije
Pa to je još smjesnije, znaci radiš vani i zarađuješ platu, placas poreze od kojih novac fakat ide u ceste, zdravstvo, penzije i slično i ti misliš da bi sad Švedo ili Švabo potpisali da dio tog novca ide u rupu bez dna i to dobrovoljno :lol:
I misliš da bi BH radnik koji je vani htio da novac ide u Bosnu gdje zna gdje će završiti umjesto da mu ide u penzioni fond u normalnoj zemlji gdje ima zagarantirani penziju od tog novca, cistu ulicu, prvoklasno zdravstveno i tako dalje. Svi ti koji bi se eventualno i vratili u nosnu po stare Dane bolje su im zapadne penzije koje su zagarantirane ako su radili vani nego bosanskih 173 marke. To nikad na zapadu ne bi zaživjelo jer je prvenstveno ilegalno. Pod dva, BH nema nikakav uvid u stanje svojih državljana koji su vani niti ima evidenciju ko živi vani niti koliko ljudi. I da BH napravi tu neku listu opet ne bi ništa mogli da dobiju od tebe jer bi moralo da bude na dobrovoljnoj osnovi :D da im kažeš koja su ti i primanja i slično.
skafiskafsnjak

#3489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bodkin wrote: 09/01/2023 10:56

Kako nije glupa. Cuj da Svabo dio SVOG poreza salje za BiH :lol:
Da je pametna idema , nasao bi neko nacin da se realizuje.
_Reds_

#3490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _Reds_ »

zgiba wrote: 09/01/2023 09:31
Ovdje je sve objasnjeno. Porodice sa troje i vise djece imaju pravo na dodatak bez obzira na visinu primanja.

I koliko ukupno dječijeg doplatka ima porodica sa troje djece ?
sabanss

#3491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

_Reds_ wrote: 09/01/2023 11:13

I koliko ukupno dječijeg doplatka ima porodica sa troje djece ?
760 eura :D Al' ne u BiH
Bodkin

#3492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

skafiskafsnjak wrote: 09/01/2023 11:07
Bodkin wrote: 09/01/2023 10:56

Ne mozes realizivati jer je svabo u pitanju i ti si patuljak tu
Kiki_Musampa

#3493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Kiki_Musampa »

Pravo na dodatak na djecu bez obzira na prihode, pripada djetetu bez jednog ili oba roditelja, te porodici:

u kojoj jedan od roditelja ili dijete ima utvrđen invaliditet od najmanje 90%,
koja ima dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju, što se dokazuje pravosnažnim rješenjem donijetim u skladu sa pravilnikom koji propisuje utvrđivanje preostale sposobnosti i razvrstavanju djece i omladine ometene u psiho-fizičkom razvoju,
koja ima dijete oboljelo od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC, celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili dijete sa poremećajem autističnog spektra,
čiji je jedan od roditelja korisnik stalne novčane pomoći.
Pravo na dodatak na djecu bez obzira na prihode, pripada porodici koja ima troje ili više djece.
skafiskafsnjak

#3494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bodkin wrote: 09/01/2023 11:22
skafiskafsnjak wrote: 09/01/2023 11:07

De ba dodji sebi, pises gluposti
Bodkin

#3495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

skafiskafsnjak wrote: 09/01/2023 11:35
Bodkin wrote: 09/01/2023 11:22

Ne pisem jer su ljudi kao i kapital, a niko ti ne daje kapital dzaba.
Imaju studije i studije na tu temu. Nemoj gledati na to kao na “njemacka mora bakiru placatio dio mene”

Elem da ne duzimo
Ecci
Vozim: Biciklam

#3496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Mislim da bi u tom slucaju Njemacka pitala koliko novca je dosad ulozila u BiH, u zadnjih 30 godina, kroz programe, projekte i donacija, mislim da bi bila pozamasna cifra :thumbup:
skafiskafsnjak

#3497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bodkin wrote: 09/01/2023 11:43
skafiskafsnjak wrote: 09/01/2023 11:35

Ne pisem jer su ljudi kao i kapital, a niko ti ne daje kapital dzaba.
Imaju studije i studije na tu temu. Nemoj gledati na to kao na “njemacka mora bakiru placatio dio mene”

Elem da ne duzimo
Uze mi rijec iz usta forumas ispod.
Kad bi se gledalo ko kome sta, onda nas svakako ne bi bilo nigdje
Dope_Man

#3498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

"Ne pika se to sto su oni nama poslali, samo se pika ako ima sta da mi naplatimo" - Dilfas Paralic
elcaliente

#3499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Dope_Man wrote: 09/01/2023 11:55 "Ne pika se to sto su oni nama poslali, samo se pika ako ima sta da mi naplatimo" - Dilfas Paralic
Sve zavisi sta oni nama poslali, ako je ulje onda su nam za iste novce poslali 37 posto manje. Znaci dodju nam jos.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Hrvati su uveli ili uvode taj porez na dijasporu.

Ako volis drzavu placaj porez.

Ili kako ide ona prica mi dole ostavljamo pare, vi biste crkli bez toga :P
Post Reply